Wales legt e-sigaret aan banden

Wales verbiedt het gebruik van de elektronische sigaret in besloten ruimten, zoals restaurants, cafés en op het werk. Het voornemen is onderdeel van een nieuwe wet op de volksgezondheid, die waarschijnlijk in 2017 van kracht wordt. Dat meldt de BBC.

De meningen over het plan zijn verdeeld, zelfs onder medici en de anti-rookbrigade. Maar de verantwoordelijke ministers van het land binnen het Verenigd Koninkrijk willen toch doorpakken. Het terugdringen van de elektronische sigaret zal kinderen ervan weerhouden om te gaan roken, denken ze.

Wales wil ook een register aanleggen van winkeliers die tabak en e-sigaretten mogen verkopen. Zo wil de regering de illegale verkoop aan minderjarigen kunnen tegenhouden. Tabak of e-sigaretten overhandigen aan minderjarigen wordt een strafbaar feit.

De e-sigaret wordt verboden in afgesloten publieke ruimten en op de werkplek. Daaronder vallen ook vrachtwagens en taxi's. In de nieuwe wet wordt ook geregeld dat tattoo- en piercingshops voortaan een vergunning nodig hebben.