FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 april 2015

Technologiesector zet Wall Street op winst

Met goede kwartaalresultaten namen de technologiegrootmachten Google, Microsoft en Amazon namen vrijdag de Amerikaanse aandelenmarkten op sleeptouw. Alle drie de graadmeters gingen met winst de handel uit.

De technologiegraadmeter Nasdaq, die donderdag voor het eerst in vijftien jaar op een nieuw record sloot, stond 0,7 procent hoger op 5092,09 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,2 procent bij en kwam uit op 2117,70 punten. De Dow-Jonesindex met daarin de dertig grootste beursfondsen steeg 0,1 procent tot 18.080,14 punten.

Voorbeurs werd bekend dat Amerikaanse producenten van duurzame goederen in maart 4 procent meer orders hebben ontvangen dan een maand eerder. Die stijging is veel sterker dan verwacht, economen rekenden gemiddeld op 0,6 procent meer opdrachten.

Google profiteerde afgelopen kwartaal van een sterke advertentieverkoop. Het aandeel werd 3,3 procent meer waard. Softwarereus Microsoft en webwinkel Amazon verrasten eveneens met hun kwartaalresultaten en kregen er respectievelijk 10 en 14 procent bij.

Microsoft was daarmee veruit de sterkste stijger onder de hoofdfondsen in New York. Fastfoodketen McDonald's volgde op gepaste afstand met een koerswinst van 1,8 procent. Helemaal onderaan de Dow stond vliegtuigbouwer Boeing met een verlies van 1 procent.

Het was niet uitsluitend hosanna in de technologiesector. Printerfabrikant Xerox leverde bijna 9 procent in na een winstwaarschuwing. Het bedrijf heeft veel last van de dure dollar. Wel weer in de smaak vielen de resultaten van luchtvaartmaatschappij American Airlines (plus 2,4 procent) en koffieketen Starbucks (plus 4,9 procent).

Kabelbedrijf Time Warner Cable (TWC) werd 4,4 procent meer waard. Hoewel Comcast zijn bod op het bedrijf heeft ingetrokken, lijkt een overname nog altijd tot de mogelijkheden te behoren. Branchegenoot Charter Communications zou zich al hebben gemeld.

De euro werd aan het einde van de Amerikaanse beurshandel voor 1,0865 dollar verhandeld, net zoveel als bij het scheiden van de markt in Europa. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 57,23 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 65,33 dollar op.

Technologiesector zet Wall Street op winst
Technologiesector zet Wall Street op winst (foto: ANP)

FC Eindhoven pakt vierde periodetitel

FC Eindhoven heeft de vierde en laatste periodetitel in de Jupiler League gepakt. De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong verzekerde zich van dat prijsje door FC Oss vrijdag met 2-1 te verslaan. Maxime Gunst maakte een kwartier voor tijd uit een strafschop het winnende doelpunt in het Jan Louwers-stadion.

FC Eindhoven werd met 21 punten uit negen wedstrijden tweede in de periodestand achter het ongenaakbare NEC (27 punten). De ploeg uit Nijmegen eindigde in alle periodes bovenaan en verzekerde zich begin deze maand al van het kampioenschap. Almere City, FC Oss en nu dus FC Eindhoven zijn de vervangend periodekampioenen geworden.

MVV had bij puntenverlies van FC Eindhoven ook nog aanspraak kunnen maken op de titel. De club uit Maastricht won zelf weliswaar met 2-1 van FC Emmen, maar kreeg geen hulp uit Noord-Brabant.

Overige wedstrijden van 20.00 uur

MVV Maastricht - FC Emmen 2-1 (0-1) 
Roda JC Kerkrade - Jong FC Twente 2-2 (2-0) 
Fortuna Sittard - Jong PSV 1-3 (0-2) 
VVV-Venlo - Sparta Rotterdam 1-1 (0-0) 
FC Eindhoven - FC Oss 2-1 (1-1) 
Telstar - RKC Waalwijk 5-0 (3-0) 
Achilles '29 - De Graafschap 1-3 (0-2) 
Jong Ajax- Helmond Sport 0-2 (0-2) 
Almere City FC - FC Volendam 1-1 (1-1) 

Koninklijke onderscheiding voor de verkeerde

In Utrecht heeft iemand vrijdag ten onrechte een koninklijke onderscheiding gekregen. Volgens de gemeente was er een lintje aangevraagd voor iemand die echt bestaat en zijn de goede papieren meegestuurd, maar stond iemand anders op het podium bij de burgemeester. "We gaan nu onderzoeken wat er is misgegaan. We weten nog niet hoe het is gebeurd", zegt een woordvoerster van de Domstad.

Het VARA-programma RamBam zegt achter de actie te zitten. "We waren benieuwd in hoeverre voordrachten worden gecontroleerd. We hebben een lintje aangevraagd voor een bestaand persoon, die ervan wist. Daar hebben we eigenlijk een heel cv omheen verzonnen met goede doelen, zoals teckels en eco-tuinen", zegt presentator Jelte Sondij.

Bij de voordracht moesten vijf referenties. "Drie van die mensen bestaan helemaal niet. Twee anderen wel, maar zij zijn nooit gebeld of gemaild. Ook de projecten zijn nooit gecheckt. Als ze hadden gegoogled, zouden ze binnen drie minuten hebben gezien dat het flauwekul was. Eigenlijk ging het zo makkelijk, daar waren we verbaasd over."

De redactie kreeg op 1 april een brief dat de voordracht was goedgekeurd en hun persoon een lintje kreeg. M. Simons mocht zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Sondij: "Ik heb vanochtend een plakbaard en een pruik opgedaan. Je loopt naar binnen, gaat zitten, je wordt het podium opgeroepen, krijgt een lintje opgespeld en gaat weer naar buiten. Ik heb me ook niet hoeven identificeren."

Sondij wil het lintje binnenkort teruggeven aan de gemeente. "Ik snap het belang ervan, het is een serieuze onderscheiding voor mensen die echt goede dingen hebben gedaan. Ik verdien het niet. Of misschien hierdoor juist wel, dat zou ook kunnen."

Onterecht lintje in Utrecht
Koninklijke onderscheiding voor de verkeerde (Foto: ANP)

Journalist en 'kankercolumnist' De Lange overleden

Journalist Albert de Lange van Het Parool, die in de krant schreef over zijn strijd tegen kanker, is overleden. Hij stierf vrijdag op 57-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam. "Op een zelfgekozen moment", aldus de krant op zijn website.

De Lange bleek in 2012 darmkanker te hebben. Hij onderging een operatie en chemotherapie, maar vorig jaar bleek dat de tumor was uitgezaaid. Hij schreef in de column Deadline over de laatste maanden van zijn leven. In de laatste column, op 11 april, schreef hij: "Ik zeg het maar zoals ik het voel: het wordt tijd om op te stappen. Er is geen winst meer te boeken, de achteruitgang is een dagelijkse trend." Zijn laatste woorden in de krant waren: "Heb een mooi leven, dat is het beste."

De Lange werkte sinds 1985 voor Het Parool. Van 2005 tot 2009 was hij adjunct-hoofdredacteur.

Parool-journalist De Lange overleden
Parool-journalist en 'kankercolumnist' De Lange overleden (Foto: ANP)

Ali B bedankt voor steun na overlijden vader

De vader van Ali B is overleden. Via Twitter bedankt de rapper, die in het echt Ali Bouali heet, zijn fans voor alle steunbetuigingen.

Presentator Gordon zei vrijdag in RTL Boulevard dat Ali B zijn vader had verloren. Het is niet bekend waaraan de man is overleden en hoe oud hij is geworden. Op Twitter wordt Ali B massaal gecondoleerd.

"Dank jullie wel voor jullie steun!", schrijft de 33-jarige artiest. "Mijn lieve vader heeft me heel erg geïnspireerd. Ik ben hem daar heel dankbaar voor!"

Vonk twee jaar langer trainer van Telstar

Michel Vonk is ook de komende twee seizoenen de trainer van Telstar. Beide partijen hebben overeenstemming bereikt over een verlenging van het contract dat na dit seizoen afloopt. De 46-jarige Vonk is bezig aan zijn eerste seizoen bij de Witte Leeuwen. Met die ploeg staat hij zestiende.

Vonk is erg in zijn nopjes met de contractverlenging. "Het gevoel bij Telstar was vanaf het begin al goed. Met de staf en de club zijn wij een bepaald traject ingegaan en het is mooi dat wij dit kunnen continueren. Wij hopen volgend jaar de positieve lijn voort te kunnen zetten en de weg omhoog in te zitten". Vonk was in het verleden trainer van Sparta Rotterdam en kwam als prof uit voor clubs als AZ, MVV, Manchester City en Sheffield United.

McGill stunt en schakelt titelverdediger Selby uit op WK snooker

Een sensatie op dag zeven van het wereldkampioenschap snooker. Debutant Anthony McGill schakelt in de tweede ronde van het WK titelverdediger Mark Selby uit. Het werd 13-9. 

De dag begon met een 4-4 tussenstand. Vrijdagmorgen was het McGill die de tweede sessie won met 6-2 en daarmee de avond in ging met een 10-6 voorsprong. De Schot zette direct de eerste stap in de avondsessie en maakte een break van 68, gevolgd door een 67 break van Selby. McGill troefde over door een frame later met een 87 punten weg te potten en zo op één frame van de winst te komen. 

Selby pakte nog een century mee, maar na de pauze was het McGill die met een break van 82 de partij naar zich toe trok. Het grote verschil tussen Selby en McGill zat hem in het percentage succesvolle long pots. Bij McGill lag dat op 71%, waar Selby slechts 41% van de long pots raak schot. 

Selby ontsnapte al aan een vroege uitschakeling in de eerste ronde, daarin won hij nipt met 10-9 van de Noor Kurt Maflin. Wereldkampioenen snooker hebben het altijd lastig om hun wereldtitel te verdedigen. Van de laatste negen keer haalde alleen Ronnie O'Sullivan het jaar erop de kwartfinale. 

Overige tussenstanden in de tweede ronde

Barry Hawkins 3 v 5 Mark Allen
Ding Junhui 9 v 7 John Higgins
Graeme Dott 5 v 11 Stuart Bingham

Programma 25 april

11:00 Barry Hawkins  v  Mark Allen (tweede sessie)
11:00 Ding Junhui  v John Higgins (laatste sessie)
15:30 Allister Carter v Neil Robertson (eerste sessie)
15:30 Graeme Dott  v  Stuart Bingham (laatste sessie)
20:00 uur Barry Hawkins  v  Mark Allen (laatste sessie)
20:00 uur Matthew Stevens v Ronnie O'Sullivan (eerste sessie)

Elfjes en prinsessen kijken: Elf Fantasy Fair 2015

Niks te doen dit weekend, dan kun je zaterdag en zondag de Elf Fantasy Fair weer bezoeken in Haarzuilens. Jezelf verkleden of gewoon kijken naar prachtige creaties: prinsessen, trollen, elfjes, het loopt allemaal rond.

Landgoed Haarzuilens is omgedoopt tot Elfia. Je kent Elfia waarschijnlijk wel van de vele FOK!fotoalbums en FOK!tv. je hoeft niet verkleed te komen maar het wordt er wel leuker door. En anders gewoon zelf met je fototoestel in de aanslag. Ook zijn er optredens en vele standjes waar je kleding of mede kunt kopen. Meer weten? Kijk dan op Elfia.com.

Foto: Mirjam Ravensbergen
 

Huntelaar kansloos met Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft vrijdag met Schalke 04 een slechte avond beleefd. Op bezoek bij FSV Mainz keek de ploeg van trainer Roberto Di Matteo na een halfuur al tegen een achterstand van 2-0 aan, door twee doelpunten van Stefan Bell. De bezoekers uit Gelsenkirchen wisten zich daarna niet meer te herpakken. Huntelaar bleef in de spits opnieuw droog staan.

Met 42 punten uit dertig wedstrijden is Schalke nu kansloos voor een plek in de voorronde van de Champions League. De 'Königsblauen', die voorlopig vijfde staan in de Bundesliga, moeten zelfs gaan vrezen dat ze de Europa League mislopen. De achtervolgers komen steeds dichterbij, waaronder Mainz dat 37 punten heeft.

Duitsland: moord op Armeniërs was genocide

De Duitse Bondsdag is het erover eens. De massamoord in het Osmaanse rijk op Armeniërs die op 24 april 1915 begon, was volkerenmoord, ofwel genocide. Alle fracties in het Duitse parlement scharen zich achter de lezing van voorzitter Norbert Lammert: "Hetgeen midden in de Eerste Wereldoorlog in het Osmaanse rijk onder de ogen van de wereldgemeenschap heeft plaatsgevonden, was een volkerenmoord."

Nog voor het zomerreces wil de Bondsdag komen met een officiële verklaring ten aanzien van de gruwelijkheden tegen de Armeniërs. Daarin moet in ieder geval het volgende worden opgenomen: "Hun lot is een voorbeeld van de geschiedenis van massale vernietigingen, etnische zuiveringen, verdrijvingen, ja van volkerenmoorden waar de twintigste eeuw zo verschrikkelijk door getekend is."

Naar schatting hebben mogelijk tot 1,5 miljoen Armeniërs het leven verloren door deze praktijken.

Het Oostenrijkse parlement besloot dinsdag de vervolging van de Armeniërs in het Osmaanse rijk te betitelen als genocide. Ankara riep daarop zijn ambassadeur terug uit Wenen voor overleg. De kwestie van de Armeense genocide ligt door de Turkse opstelling in veel landen, waaronder ook Nederland, moeilijk.

Lammert beklemtoonde vrijdag dat de huidige Turkse regering niet verantwoordelijk is voor hetgeen er honderd jaar geleden gebeurde. "Maar zij is medeverantwoordelijk voor wat daarmee gedaan wordt."

Nazi's
Ook Duitslands rol liet hij niet onbelicht. Het toenmalige Duitse keizerrijk was een nauwe bondgenoot van het Osmaanse rijk.

De parlementsvoorzitter verwees bovendien naar het naziverleden. "Als Duitsers kunnen wij anderen niet de les lezen over in het reine komen met het verleden, maar door onze eigen ervaringen kunnen we anderen wel aanmoedigen het verleden onder ogen te zien, zelfs als dat pijn doet", aldus Lammert. Hij noemde de genocide door de nazi's 'uniek' maar dat doet volgens hem niets af aan de terechtheid van het predikaat genocide in de Armeense kwestie.

Moord op Armeniërs volgens Bondsdag genocide
Duitsland: moord op Armeniërs was genocide (Foto: ANP)

Van Gaal tipt Giggs als opvolger

Louis van Gaal heeft Ryan Giggs naar voren geschoven als zijn toekomstige opvolger bij Manchester United. De 63-jarige manager van de Engelse topclub denkt dat de Welshman over twee jaar klaar is om hem op te volgen. ,,Ik verwacht dat Ryan de baas wordt als ik ben vertrokken'', zei Van Gaal vrijdag op het tv-kanaal van ManUnited. De oud-bondscoach van Oranje staat tot de zomer van 2017 onder contract. Hij onthulde onlangs dat Manchester zijn laatste klus als trainer is.

Giggs (41) speelde zijn hele carrière voor de 'Mancunians'. De vleugelspits uit Wales kwam tot liefst 963 wedstrijden voor de Engelse club, waarmee hij twee keer de Champions League won (1999 en 2008) en dertien landstitels veroverde. Giggs zat de laatste weken van vorig seizoen even als interim-trainer op de bank bij de 'Mancunians' na het ontslag van David Moyes, dit seizoen is hij assistent van Van Gaal.

,,Net als de spelers heeft Ryan taken die hij moet uitvoeren'', aldus Van Gaal. ,,Wat hij moet doen, doet hij erg goed.''

Nieuwe detectiveroman J.K. Rowling op komst

J.K. Rowling heeft onder het pseudoniem Robert Galbraith een nieuwe detectiveroman geschreven die later dit jaar verschijnt. De Harry Potter-schrijfster maakt via Twitter bekend dat het boek de titel Career of Evil krijgt.

Career of Evil is na The Casual Vacancy (Een goede raad) en The Cuckoo's Calling (Koekoeksjong) het derde Galbraith-boek over privédetective Cormoran Strike. Rowling laat weten dat ze vrijdag de laatste letter op papier heeft gezet.

Uitgeverij Little, Brown twittert dat Career of Evil in de herfst in de schappen moet liggen. De precieze releasedatum is nog niet bekend.

Bokito weer vader

De beroemde gorilla Bokito is weer vader. Het pasgeboren jong is een mannetje en hij heet Thabo ('vreugde'). Tamani is de moeder en dit is haar zesde jong, allemaal verwekt door Bokito. Dit heeft Diergaarde Blijdorp vrijdagavond laten weten.

Bokito werd in mei 2007 een bekendheid, toen hij uit zijn verblijf wist te ontsnappen en het restaurant van de diergaarde inrende. Hij verwondde vervolgens vier mensen, van wie één ernstig. Blijdorp nam hierop maatregelen door het verblijf 'bokitoproof' te maken. De gracht om het verblijf werd vervangen door een diepe en brede greppel. Bokitoproof werd in 2007 zelfs verkozen tot woord van het jaar.

EU-brede actie tegen handel in paardenvlees

In diverse Europese landen heeft vrijdag een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees plaatsgevonden. Daarbij is een 'georganiseerd crimineel netwerk' opgerold, aldus Eurojust (het EU-orgaan voor justitiële samenwerking) vrijdagavond. Er zijn 26 arrestaties verricht. In Nederland deden honderd medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de actie mee.

De NVWA bevestigt de operatie, maar verwijst voor details naar het Openbaar Ministerie omdat het om een strafrechtelijk onderzoek gaat. Het OM wil zaterdag pas nadere informatie verstrekken.

Uitslag ADO Den Haag - Vitesse

Michiel Kramer heeft ADO Den Haag weer eens aan de zege geholpen. De clubtopscorer maakte vrijdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse vlak voor tijd het enige doelpunt: 1-0. Het was al zijn zeventiende treffer van dit seizoen. Door de zege mag ADO zich opmaken voor een langer verblijf op het hoogste niveau. De formatie van Henk Fraser is nu twaalfde.

ADO Den Haag

1 - 0

Vitesse

 85' Kramer    
 
 Gele kaart: Alberg, Kastaneer, Kristensen, (ADO Den Haag), Vejinovic, Nakamba, (Vitesse)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14837
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor
Derijck
Meijers
Jansen
Kristensen
Alberg (De Vlugt/90 4)
Bakker
Kramer
v.Duinen (Kastaneer/73)
  Room
Diks (Wallace/79)
Kashia
v.d.Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic (McEachran/63)
Kazaisjvili (Nakamba/ 63)
Labyad
Djurdjevic
Olijnyk

NEC pakt puntenrecord in Den Bosch

NEC heeft een nieuw puntenrecord neergezet in de Jupiler League. De kampioen boekte vrijdag bij FC Den Bosch de 32e overwinning van het seizoen (1-3) en kwam zodoende op 98 punten. NEC overtreft daarmee de prestatie van RKC Waalwijk uit het seizoen 1987-1988. Omgerekend naar het huidige driepuntensysteem kwamen de Waalwijkers toen uit op 96 punten uit 36 wedstrijden.

De ploeg van trainer Ruud Brood verzekerde zich begin deze maand al van de titel in de Jupiler League, maar gaat sindsdien 'gewoon' door met winnen. In de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch, die op last van de burgemeester was vervroegd uit angst voor ongeregeldheden, boekte NEC de zestiende overwinning op rij. De topschutters Christian Santos en Sjoerd Ars maakten respectievelijk hun 22e en 27e treffer van het seizoen, Navarone Foor nam het laatste doelpunt voor zijn rekening.

In totaal staat NEC op 97 doelpunten in 36 wedstrijden. De Nijmeegse club heeft nog twee wedstrijden om zowel qua punten als qua doelpunten de grens van 100 te passeren.

Gesink wil aan vorm werken in Romandië

Robert Gesink staat dinsdag in de Ronde van Romandië aan de start om wedstrijdritme in de benen te krijgen. "Ik ga kijken hoe het gaat, en hard werken aan mijn vorm", zegt de wielrenner van Team LottoNL-Jumbo. "De wedstrijd past goed in mijn opbouw."

Een combinatie van privéomstandigheden en knieklachten hield Gesink het grootste deel van het voorseizoen aan de kant. Woensdag maakte hij in de Waalse Pijl zijn rentree in het peloton. "Het voelt heel fijn om er weer bij te zijn", vertelt hij. "Ik ben heel blij wanneer ik straks zeven dagen op het hoogste niveau heb gekoerst zonder knieklachten. En wie weet zijn er zelfs nog mogelijkheden."

Gesink wordt bij Lotto-Jumbo vergezeld door Tom van Asbroeck, Brian Bulgac, Laurens ten Dam, Jos van Emden, Rick Flens, Bert-Jan Lindeman en Maarten Tjallingii.

Gilbert toch aan de start in Luik

Philippe Gilbert staat zondag toch aan de start voor Luik-Bastenaken-Luik. De Belgische wielrenner van BMC heeft vrijdag tijdens een persconferentie bevestigd dat hij zich fit genoeg voelt. Er bestond twijfel over zijn meedoen aan de 101e editie van deze Ardennenklassieker, die hij in 2011 won, na zijn val in de Waalse Pijl.

Gilbert ging woensdag 50 kilometer voor de finish in Huy hard onderuit. Hij liep tal van schaafwonden op en klaagde over kniepijn. Onderzoek in het ziekenhuis bracht geen botbreuken aan het licht.

Om te testen hoe hij ervoor stond, stapte Gilbert vrijdag op de fiets voor een ingelaste training. Na afloop besloot hij La Doyenne te rijden. "Ik start, maar 100 procent ben ik niet. Elke dag, en zelfs elke halve dag gaat het wat beter maar in topvorm ben ik niet", aldus de geroutineerde Belg.

Veelers moet rentree uitstellen

Wielrenner Tom Veelers moet zijn terugkeer in het peloton uitstellen. De dertigjarige coureur van Giant-Alpecin zou eigenlijk volgende week in de Ronde van Romandië weer op de fiets klimmen, maar Veelers is nog niet volledig hersteld van de operatie die hij begin deze maand onderging aan zijn linkerknie. "Het is beter om helemaal te herstellen dan te vroeg weer te beginnen", zei de Tukker vrijdag. "Ik heb nog heel veel doelen dit seizoen, dus ik wil nu niets forceren."

Veelers liet begin april een kijkoperatie uitvoeren aan de knie waarvan hij al een tijdje last had. Tijdens die ingreep kwam wat kraakbeenschade aan het licht. In de ploeg van Giant-Alpecin voor de Ronde van Romandië wordt Veelers vervangen door de Amerikaanse renner Carter Jones. De 69e editie van de Zwitserse wielerronde begint dinsdag en duurt tot en met zondag. Chris Froome was de afgelopen twee jaar de beste in Romandië.

Derde zege voor Cleveland en Bulls

CLEVELAND De basketballers van Cleveland Cavaliers en Chicago Bulls zijn dichtbij een plaats in de halve finale van de play-offs in de Eastern Conference. Ze wonnen donderdag (plaatselijke tijd) ook hun derde duel.

Cleveland was opnieuw te sterk voor Boston Celtics (103-95), dankzij onder meer 31 punten en elf rebounds van de grote vedette LeBron James. Derrick Rose was wederom de grote man bij Chicago Bulls. Hij had met 34 punten een groot aandeel in de zege na double overtime op Milwaukee Bucks (113-106).

In de Western Conference is Golden State Warriors nog maar een zege verwijderd van een plaats in de halve eindstrijd. De formatie won ook het derde duel met New Orleans Hornets (123-119).

Daviscupteam op gravel 'Haase's Kitzbühel'

Het duel tussen de Nederlandse en Oostenrijkse tennissers in de Daviscup wordt gespeeld op gravel. Oostenrijk maakte vrijdag de locatie bekend voor het treffen tussen beide landen. De formatie van captain Jan Siemerink gaat in Kitzbühel spelen om een plek in de play-offs voor promotie naar de wereldgroep.

Robin Haase bewaart goede herinneringen aan Kitzbühel. Hij won het plaatselijke ATP-toernooi in 2011 en 2012. Het jaar daarna bereikte hij de halve finales. De vorige keer dat Oranje Oostenrijk trof was in 2013, toen Nederland zich overtuigend voor de wereldgroep plaatste: 5-0.

Het duel in Kitzbühel vindt plaats van 17 tot en met 19 juli. Oranje verloor vorig jaar met 3-2 van Kroatië in de play-offs voor promotie naar de wereldgroep.

Surfer Van Rijsselberghe laat klassement varen

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft het klassement in de zeilweek van Hyères laten varen. De olympisch kampioen in de RS:X-klasse maakte aan de Franse zuidkust zijn rentree na de polsbreuk die hem twee maanden aan de kant hield. De competitie viel hem zoals te verwachten was zwaar.

Om het net herstelde gewricht niet onnodig te belasten, besloot de Texelaar vrijdag niet het water op te gaan. Dat betekende uiteraard meteen een kansloze positie in de rangschikking. Ploeggenoot Kiran Badloe viel door drie slechte resultaten ook uit de top tien. Bij de plankzeilsters leidt Lilian de Geus na zeven wedstrijden.

Vluchtende Nederlander moet Belgische cel in

Een 28-jarige Nederlander moet twaalf maanden een Belgische cel in omdat hij met hoge snelheid probeerde te ontkomen aan de politie. Hij werd vrijdag veroordeeld door een rechtbank in Luik. De man probeerde op een autosnelweg aan een politiecontrole te ontkomen met een snelheid van 260 kilometer per uur.

Het gedrag van de man leidde tot een achtervolging waarbij agenten begonnen te schieten. Het incident was op 15 januari, op dezelfde avond als een antiterreuroperatie tegen radicale moslims in het nabijgelegen Verviers.

De Nederlander negeerde de bevelen van de politie toen die hem wilde controleren. Hij scheurde weg maar stuitte op een wegversperring. Zijn auto werd zo'n vijftien keer beschoten door de politie. De passagier in het voertuig werd daarbij geraakt in het been.

De Nederlander verklaarde te zijn geschrokken van de controle. Hij staat bekend als drugskoerier, maar had die avond geen verboden middelen bij zich.

Een van de agenten moet zich nog verantwoorden voor de dertien schoten die hij loste.

Herstel plafond TivoliVredenburg duurt weken

Het herstel van het plafond in de Grote Zaal van muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht gaat vier tot zes weken duren. Twintig concerten moeten daarom worden verplaatst of afgelast. Onder meer Frans Bauer, Nick en Simon en het Orkest van het Achttiende Eeuw zouden in de zaal optreden.

Dinsdagmiddag viel een grote plafondplaat naar beneden. De zaal was op dat moment leeg, dus er raakte niemand gewond. Uit onderzoek is gebleken dat er bij renovatiewerkzaamheden waarschijnlijk is gelopen op de plafondplaten, maakte de gemeente vrijdag bekend.

Bij de grote verbouwing van TivoliVredenburg is de Grote Zaal van het oude muziekcentrum niet vernieuwd, maar boven het plafond is wel aan installaties gewerkt. Het is noodzakelijk om nu alle plafondplaten opnieuw en extra goed vast te zetten.

Een relschopper Rome blijft vastzitten

De politie heeft deze week 44 verdachten van de supportersrellen in Rome gehoord. Zeven van hen zijn voorgeleid en een van hen blijft voorlopig vastzitten. Het gaat om een jonge man die wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij zou een zware vuurwerkbom naar een Italiaanse agent hebben gegooid. Alle 44 Feyenoord-supporters moeten de komende drie maanden uit de buurt van De Kuip blijven.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag laten weten. De processen rond de rellen zijn waarschijnlijk in oktober. Het is nog niet bekend wie uiteindelijk voor de rechter moet komen en wie niet.

De 44 verdachten krijgen een landelijk stadionverbod van de KNVB. Dat geldt ook voor de 35 hooligans die in Rome waren opgepakt en veroordeeld.

Porte blijft onklopbaar in rittenkoersen

Richie Porte heeft vrijdag het eindklassement van de Ronde van Trentino op zijn naam geschreven. De Australische wielrenner van Sky behield op de slotdag van de Italiaanse rittenkoers zijn leidende positie. Daarmee boekte Porte zijn derde eindzege op rij in een meerdaagse wedstrijd. Eerder dit jaar was hij de beste in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië.

De slotrit over ruim 160 kilometer van Malè naar Cles werd gewonnen door de Italiaan Paolo Tiralongo van Astana. Porte legde de basis voor zijn zege in de tweede rit, die hij op zijn naam schreef. De enige rittenkoersen waar hij zich gewonnen moest geven in 2015 waren de Tour Down Under in januari - op twee seconden van Rohan Dennis - en de Ronde van de Algarve, omdat zijn ploeggenoot Geraint Thomas daar al vroeg de leiding in handen had en die ook vasthield.

Suriname steunt Van Praag

Michael van Praag weet zich op 29 mei tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA verzekerd van de steun van Suriname. Dat vertelde John Krishnadath, voorzitter van de voetbalbond van het land, vrijdag aan het ANP.

"Ik heb Michael van Praag vorige week gesproken tijdens een congres van de Concacaf, de overkoepelende federatie van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied", zegt Krishnadath. "Zijn programma spreekt ons erg aan. Hij wil zich bijvoorbeeld ook inzetten voor kleinere landen. Er is voor hem gelukkig meer dan Europa. Daarnaast is taal voor ons een bindende factor. Het speelt ook mee dat de KNVB zich al jaren inzet voor verschillende voetbalprojecten in Suriname."

Duel met Hertha komt te vroeg voor Robben

Bayern München kroont zich bij winst op Hertha BSC zaterdag officieus tot kampioen van Duitsland, maar dat zal de ploeg dan wel moeten doen zonder Arjen Robben. Het duel met de club uit Berlijn komt nog te vroeg voor de aan een buikspier geblesseerde Nederlander. "Bij Arjen gaat het iedere dag beter, maar hij is nog niet 100 procent fit", aldus coach Pep Guardiola.

Bayern mist naast Robben ook Franck Ribery, David Alaba, Holger Badstuber, Rafinha en Juan Bernat. Daar staat de terugkeer van Bastian Schweinsteiger tegenover. "Hij heeft speeltijd nodig en zal normaal gesproken ook in actie komen", verklapte Guardiola. De coach wilde evenwel niet helemaal prijsgeven hoe hij gaat spelen met zijn door blessures geplaagde ploeg. "We hebben nog veertien spelers over tegen Hertha."

Bayern wordt officieel kampioen als het zaterdag zelf wint en VfL Wolfsburg zondag punten verspeelt.

Cocu haalt Schaars er weer bij

Stijn Schaars kan zaterdag eindelijk zijn eerste minuten van het seizoen voor de hoofdmacht van PSV maken. De middenvelder is door coach Phillip Cocu opgenomen in de selectie voor het uitduel met Excelsior. Schaars onderging vorig jaar mei een knieoperatie, waarna hij opnieuw geblesseerd raakte. De laatste weken speelde de 31-jarige Schaars mee met Jong PSV.

Jorrit Hendrix komt dit seizoen niet meer in actie voor de kersverse landskampioen. De middenvelder laat zich aan een buikspier opereren en mist daardoor de laatste duels. Voor Santiago Arias, Joshua Brenet, Florian Jozefzoon en reservedoelman Nigel Bertrams komt de wedstrijd in Rotterdam eveneens te vroeg.

Kinderbijslag ingevoerd op BES-eilanden

De huidige fiscale tegemoetkoming voor kinderen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat plaatsmaken voor kinderbijslag, die inkomensonafhankelijk is. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Door de inkomensonafhankelijke kinderbijslag gaan ouders met de laagste inkomens erop vooruit. Met deze fokpremie hoopt het kabinet verder bij te dragen aan de armoedebestrijding op Caribisch Nederland.

Ouders met lage inkomens hebben niet veel aan de huidige 'kinderkorting' via de fiscus. Wie geen of amper belasting betaalt, krijgt natuurlijk ook nauwelijks korting. Nu krijgen ouders van zo'n 2000 kinderen kinderkorting, terwijl er sprake is van ongeveer 5000 kinderen. De kinderbijslag is voor al die 5000 kinderen.

Immers terug bij Feyenoord

Trainer Fred Rutten van Feyenoord rekent erop dat hij zondag in het uitduel met FC Groningen weer een beroep op Lex Immers kan doen. De aanvallende middenvelder ontbrak de laatste wedstrijden vanwege een knieblessure. "Dit Feyenoord heeft een type als Lex nodig", zei Rutten vrijdag.

Zonder Immers verloor Feyenoord zondag met 1-0 van Go Ahead Eagles. "Die nederlaag deed heel erg zeer", erkende de scheidend coach. "Ik had er langer voor nodig dan normaal om die wedstrijd te verwerken."

Of Terence Kongolo zondag aan de aftrap verschijnt, is nog afwachten. De jonge verdediger is niet helemaal fit. Als hij niet kan spelen, maakt Joris Mathijsen zo goed als zeker zijn opwachting.

Richard Hammond ook niet terug bij Top Gear

In navolging van James May heeft ook Richard Hammond laten weten dat hij niet terugkeert als presentator van het autoprogramma Top Gear. Via Twitter verklaart hij zich solidair met zijn 'vrienden' May en Jeremy Clarkson.

Clarkson mag Top Gear niet meer presenteren, omdat hij een producer van het BBC-programma heeft aangevallen. Hij deed dat uit onvrede over een maaltijd. Clarkson werd geschorst en kreeg later te horen dat zijn contract niet zou worden verlengd.

Donderdag maakte May al bekend dat hij niet zonder Clarkson door wil gaan met Top Gear. "We doen het met zijn drieën of niet", zei hij tegen The Guardian. Hammond denkt daar hetzelfde over. "Ik laat mijn vrienden niet in de steek", twittert hij vrijdag.

De BBC heeft aangekondigd door te willen gaan met Top Gear, dat wereldwijd door miljoenen mensen wordt bekeken. De Britse publieke omroep zal dan dus een geheel nieuw presentatieteam moeten samenstellen.

Richard Hammond laat Jeremy Clarkson niet in de steek  (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Richard Hammond laat Jeremy Clarkson niet in de steek  (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)

Guardiola: "Barcelona is mijn thuis"

De halve finale in de Champions League tussen Bayern München en FC Barcelona wordt een bijzondere ontmoeting voor Bayern-trainer Pep Guardiola. De Spaanse coach was jaren actief als speler van de Catalanen en won als trainer van Barça de Champions League. "Ik wist dat dit vroeg of laat ging komen. Het is mijn terugkeer naar Barcelona, mijn thuis. Natuurlijk is dat speciaal voor mij", reageerde Guardiola vrijdag op de loting.

Guardiola werd in de achtste finales al gespot op de tribune van Camp Nou toen Barça Manchester City van de mat speelde. De Spanjaard genoot zichtbaar van het spel van zijn oude liefde. "Barcelona is mijn leven, als speler en als trainer. Het is de beste ploeg ter wereld. Ik ben zeer blij dat ik deze ervaring mee mag maken. Het is een prachtige wedstrijd, maar bepaald niet eenvoudig."

Fischer klaar voor basisplaats Ajax

Viktor Fischer start zondag waarschijnlijk als centrumspits van Ajax aan de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. "Hij is wel klaar voor een basisplaats", vertelde trainer Frank de Boer vrijdag na de training van de club uit Amsterdam.

Fischer maakte vorige week als invaller zijn rentree in de hoofdmacht tijdens het duel met NAC Breda. Het was zijn eerste optreden in veertien maanden in de hoofdmacht na een zware hamstringblessure. Arkadiusz Milik, Daley Sinkgraven en Nicolai Boilesen ontbreken nog in de selectie van Ajax. De Boer verwacht dat het trio weer beschikbaar is voor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen SC Cambuur.

De Boer liet weten dat hij nog alle vertrouwen in zijn spelers heeft. "Deze selectie is nog gretig genoeg om prijzen te winnen", zei de oefenmeester die maandag op de training hard uitviel naar zijn spelers. De Boer is blij met de reactie van zijn ploeg. "We hebben twee toptrainingen achter de rug. Misschien had ik eerder nadrukkelijker aanwezig moeten zijn en strakker moeten optreden."

Beachvolleyballers naar halve finale

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben vrijdag overtuigend de halve finales bereikt van de Fuzhou Open, het openingstoernooi van de World Tour beachvolleybal in China. Ze waren in twee sets te sterk voor de Amerikanen Nicholas Lucena en Theodore Brunner (21-9, 21-18).

Brouwer en Meeuwsen stuiten zaterdag in de halve eindstrijd op de Amerikanen Todd Rogers en Stafford Slick. Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst kwamen niet meer in actie in de kwartfinales. Ze besloten zich af te melden omdat Nummerdor te veel last had van een blessure aan een achillespees.

Barendrechters vast om luxe zonder inkomen

Ze hadden veel geld, reden in meerdere auto's, droegen dure kleren, huurden meerdere huizen en hadden daar luxe apparatuur staan, maar officieel hadden ze geen inkomen. Daardoor is een stel uit Barendrecht uiteindelijk tegen de lamp gelopen. De 44-jarige man en zijn 39-jarige vriendin worden nu verdacht van het witwassen van honderdduizenden euro's crimineel vermogen. Waar het geld precies vandaan kwam, is nog niet duidelijk.

Het stel is woensdag opgepakt. De rechtbank besloot vrijdag dat ze veertien dagen langer vast moeten blijven zitten, meldde het Openbaar Ministerie. Ze worden ook verdacht van het bezit van vuurwapens en drugs.

De man was eerder veroordeeld voor drugshandel. Justitie wil een half miljoen euro aan opbrengsten van hem plukken. Om er zeker van te zijn dat de man dat kan betalen, heeft justitie onderzoek gedaan.

'Lau G. slikte mogelijk overdosis pillen'

Lau G. heeft in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught mogelijk zelfmoord gepleegd door pillen in te nemen. Dat zei misdaadjournalist Peter R. de Vries vrijdag tegen het ANP. De Vries kreeg die informatie van ingewijden. "De vraag is natuurlijk of en hoe hij in staat is geweest om pillen op te sparen."

Het onderzoek naar de toedracht van de dood van G. loopt nog. Hij werd donderdag tot levenslang veroordeeld voor een dubbele moord in Venray in 2006.

De Vries vindt het opvallend dat G. zo kort na het uitspreken van het vonnis de hand aan zichzelf heeft geslagen. "Er stond nog een hoger beroep open. Maar je ziet het vaker: gedetineerden zijn erg creatief in het vinden van manieren. Als iemand echt dood wil, lukt dat."

Peter R. de Vries: Lau G. slikte mogelijk overdosis pillen (Foto: Novum)
Peter R. de Vries: Lau G. slikte mogelijk overdosis pillen (Foto: Novum)

Miliband: Cameron tast Britse positie in wereld aan

De Britse premier David Cameron verzwakt de positie van Groot-Brittannië in de wereld met zijn isolationistische beleid en onzekerheid over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Dat heeft Labour-leider Ed Miliband vrijdag in een toespraak gezegd.

Met zijn speech verlegde Miliband de aandacht in de Britse verkiezingscampagna naar het terrein van het buitenlandbeleid. Hij verweet de premier onder meer dat Camerons gebrek aan plannen voor het Libië na het Gadhafi-tijdperk in grote mate heeft bijgedragen aan de huidige crisis in het land.

Leden van de Conservatieve partij van Cameron beschuldigden de oppositieleider er op hun beurt van dat Miliband Cameron de dood aanwreef van bootvluchtelingen die vanuit Libië de oversteek naar Europa waagden. Cameron noemde de opmerkingen van de Labour-leider 'onverstandig'.

Miliband stelde het internationalisme van Labour tegenover het 'bekrompen isolationisme' van de Conservatieven en zei dat de toekomst van het land in de EU ongewis is en een 'groot risico vormt voor de Britse positie in de wereld'. Cameron heeft zijn electoraat beloofd een referendum over het Britse EU-lidmaatschap uit te schrijven als hij de verkiezingen op 7 mei wint.

Internationale thema's zijn tot dusverre vrijwel onaangeroerd gebleven in de Britse verkiezingsstrijd, hoewel immigratie voor veel kiezers een grote zorg is.

Drukkere vrijdag door vakantieverkeer

Verkeer in het hele land moet vrijdagmiddag rekening houden met extra drukte door het begin van de meivakantie. Werkende mensen die naar huis rijden mengen zich op de weg met het vakantieverkeer.

Op de bekende knelpunten zijn de files een stuk langer dan gewoonlijk, meldt de VID. Op de A1 richting Amersfoort stond om 15.30 uur al 12 kilometer file. Dit is beduidend drukker dan gewoonlijk. Verder is de avondspits bij Rotterdam vroeg begonnen en krijgt het verkeer in de Bollenstreek te maken met vertraging na een ongeluk op de A44 bij Sassenheim.

Drukkere vrijdag door vakantieverkeer (Foto: Novum)
Drukkere vrijdag door vakantieverkeer (Foto: Novum)

'Ambtenaren krijgen pensioengeld terug'

Minister Stef Blok (Rijksdienst) betaalt toch de vrijgevallen pensioenpremie van rijksambtenaren uit. Dit heeft hij vrijdag laten weten in het overleg met de vakbonden over een nieuwe cao. Dit maakten de vakbonden CNV en FNV bekend.

Deze loonstijging van 0,8 procent als gevolg van een versobering van de pensioenregeling wordt met het salaris in juni en met terugwerkende kracht uitbetaald, aldus FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand. Hiermee is een belangrijk obstakel in de onderhandelingen weggenomen.

De vakbonden praten volgende week dinsdag verder met Blok over de cao voor de rijksambtenaren. "Dat zal nog heel moeilijk worden, want de standpunten liggen ver uit elkaar", aldus Ouwehand. Onder meer gevangenisbewaarders, douaniers en wegwerkers zitten al vier jaar lang zonder cao.

'Treinen moeten sneller opstarten na storing'

Als er een storing op het spoor is geweest, moet het treinverkeer sneller dan nu worden hervat. Een gezamenlijk team van de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail werkt aan maatregelen om dat voor elkaar te krijgen.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Een storing kan meestal snel worden verholpen, maar vervolgens duurt het volgens haar te lang voordat de treinen weer rijden zoals normaal en reizigers hun reis kunnen voortzetten. Recente storingen en dan vooral de gevolgen van de grote stroomstoring eind vorige maand in Noord-Holland en Flevoland, laten zien 'dat er op korte termijn iets moet gebeuren aan de opstart van de treindienst na verstoringen', aldus Mansveld.

Het team kijkt naar oplossingen die op korte termijn iets opleveren en ook naar meer fundamentele maatregelen die op langere termijn ertoe leiden dat treinreizigers minder last hebben van storingen.

'Treinen moeten sneller opstarten na storing' (Foto: Novum)
'Treinen moeten sneller opstarten na storing' (Foto: Novum)

Bolt laakt ingekorte schorsing Gay

Usain Bolt heeft hard uitgehaald naar zijn rivaal Tyson Gay en de Amerikaanse antidopingautoriteit. De Amerikaanse sprinter werd in 2013 betrapt op het gebruik van steroïden, maar omdat hij volledige medewerking aan het onderzoek verleende, werd zijn schorsing van twee jaar teruggebracht tot slechts een jaar. "Dat is het stomste wat ik ooit heb gehoord", aldus Bolt.

"Dat besluit heeft me echt teleurgesteld. Hij heeft een jaar gekregen, alleen maar omdat hij heeft gesproken met de autoriteiten over hoe het is gebeurd en wie hem heeft geholpen", lichtte de Jamaicaanse steratleet zijn ongenoegen toe. Gay verklaarde onder meer dat zijn coach Jon Drummond hem de verboden middelen had verstrekt. Drummond werd daar acht jaar voor geschorst.

Spaarrentes ABN Amro en ING onder 1 procent

ABN Amro en ING verlagen hun rentes van de vrij opneembare spaarrekening van 1 naar 0,9 procent. Dit maakten de banken vrijdag bekend.

Rabobank dook vorige maand als eerste Nederlandse grootbank met zijn spaarrente al onder de 1 procent. Klanten met een vrij opneembare internetspaarrekening krijgen daar ook nog maar 0,9 procent rente.

ABN Amro voert de aangepaste spaarrente nu in per 30 april, ING met ingang van 29 april. Banken schroeven de spaarrentes al enkele jaren terug. Dit hangt samen met de lage rentestand in Europa.

Dijsselbloem: Griekenland is er nog niet

Griekenland moet nog flinke stappen maken met zijn hervormingen voordat het in aanmerking komt voor de broodnodige noodleningen van de zogenoemde trojka: de eurozone, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Dat heeft voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem vrijdag gezegd.

Dijsselbloem is in Riga samen met de ministers van financiën van de eurozone om de noodleningen aan Grekenland te bespreken. De geldschieters eisen dat Griekenland meer hervormt en bezuinigt, maar de regering van de linkse premier Alexis Tsipras beloofde tijdens de campagne eerder dit jaar juist een einde te maken aan het harde bezuinigingsbeleid. Als Griekenland niet snel de volgende tranche leningen van 7,2 miljard euro ontvangt kan het land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Niemand leek vrijdag in Riga op een doorbraak te rekenen. Dijsselbloem zei dat de gesprekken met de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis moeizaam verliepen en dat de partijen nog 'ver uit elkaar liggen'. Wat precies de pijnpunten zijn zei Dijsselbloem niet. Wel sloot hij een compromis waarbij Griekenland een deel van de eisen van de trojka inwilligt in ruil voor een deel van de 7,2 miljard euro uit.

Varoufakis leek iets optimistischer. Hij zei dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de gesprekken over privatiseringen en hervormingen van de belastingen, de rechtspraak en de bureaucratie. De grootste overgebleven twistappels zijn de pensioenen en het door de schuldeisers gewenste begrotingsoverschot in de Griekse begroting. Een definitieve oplossing is er nog niet, maar 'die komt er wel en die komt er snel, aangezien het de enige optie is', zei de Griekse minister. "Dit is een Europese familie die haar meningsverschillen op een collegiale manier moet oplossen."

Minder rokers, meer e-sigaretgebruikers

Het totaal aantal rokers is afgelopen jaar gedaald. Minder dan een kwart van de bevolking, 23 procent, rookte in 2014. Dat is 2 procent minder dan het jaar daarvoor. Het gebruik van de e-sigaret is afgelopen jaar gestegen, maar het is niet duidelijk of er een relatie is tussen de daling van het aantal rokers en de stijging van het gebruik van de e-sigaret. 4,1 procent van de mensen rookte vorig jaar een elektronische sigaret.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Trimbos-instituut naar het rookgedrag in Nederland van mensen van 15 jaar en ouder. Hoe hoger de opleiding, hoe minder er gerookt wordt.

Pakistanen beraamden aanslag op Vaticaan

De Italiaanse politie heeft vrijdag een netwerk van islamitische extremisten opgerold. Leden van de groep zouden betrokken zijn geweest bij bloedige terreurdaden in Pakistan en in 2010 plannen hebben gesmeed voor een zelfmoordbomaanslag in het Vaticaan. Ook worden ze verdacht van het financieren van terreurgroepen in Afghanistan en Pakistan en het smokkelen van mensen.

De groep had zijn basis op het eiland Sardinië. De groep zou onder meer achter een bomaanslag in oktober 2009 in de Pakistaanse stad Peshawar zitten. Twee van zijn leden zouden vroeger tot de lijfwacht van Osama bin Laden hebben behoord. Met de aanslagen zou de groep de Pakistaanse regering hebben willen dwingen de radicalen van de Taliban met rust te laten.

De onthulling van de plannen voor de aanslag in het Vaticaan kwam nadat de autoriteiten de arrestatie van negen terreurverdachten bekend hadden gemaakt. In afgeluisterde telefoongesprekken waren volgens Mauro Mura, openbaar aanklager in Cagliari, 'signalen van voorbereidingen op een mogelijke aanslag' in het Vaticaan opgevangen. De Pakistaanse zelfmoordterrorist die de aanslag zou plegen zou zelfs al in Rome zijn aangekomen. Hij verliet Italië uiteindelijk, zei Mauro, maar het was onduidelijk waarom. Volgens het Italiaanse persbureaun ANSA waren er zelfs twee terroristen, maar waren zij door hun handlangers in Italië gewaarschuwd toen de politie enkele huiszoekingen deed.

Toentertijd waren de gemoederen in de islamitische wereld nog verhit door uitspraken van de toenmalige paus Benedictus XVI. In een toespraak in 2006 in Regensburg haalde hij een Byzantijnse keizer aan, die sommige stellingen van de profeet Mohammed als 'kwalijk en onmenselijk' bestempelde, met name diens bevel om 'het geloof met het zwaard te verspreiden'. De gemoederen bedaarden, maar de spanningen namen in 2011 opnieuw toe nadat de paus had opgeroepen tot betere bescherming van de christelijke minderheid in Egypte.

Nu is er ook de dreiging van de groep Islamitische Staat om Rome en de zetel van het christelijk geloof te veroveren. De beveiliging in het Vaticaan is opgevoerd. Paus Franciscus zegt dat hij zich realiseert dat hij een mogelijk doelwit is, maar zegt vooral te vrezen voor de menigten die telkens op de been komen om hem te zien. In een reactie op de jongste onthulling liet het Vaticaan vrijdag weten dat de dreiging dateert van 2010 en daarom 'vandaag niet relevant is of reden geeft tot bijzondere zorg'.

Het onderzoek begon in 2005. Mura zegt dat het op een lager pitje werd gezet toen de media er lucht van kregen en de verdachten doorkregen dat ze in de gaten werden gehouden.

De verdachten werden ook gezocht voor het financieren van terreurbewegingen in Afghanistan en Pakistan. Volgens de krant L'Unione Sarda heeft een van de verdachten een bouwbedrijf in Olbia. Hoofdredacteur Anthony Muroni zei tegen Sky TG24 dat ervan uit wordt gegaan dat hij immigranten die met vervalste identiteitsbewijzen per vliegtuig aankwamen ronselde voor onwettige activiteiten.

Hull snijdt fors in salarissen bij degradatie

Mocht Hull City degraderen uit de Premier League, dan gaan de spelers de pijn van de stap omlaag nog eens extra voelen in de portemonnee. Dat gaf manager Steve Bruce vrijdag aan, in aanloop naar het duel met Crystal Palace van komende zaterdag. "Iedereen die er bij betrokken is zal fors minder gaan verdienen. De meeste spelers gaan 40 tot 50 procent achteruit op hun salaris", aldus Bruce.

Hoewel Hull momenteel nog op de veilige zeventiende plaats staat, speelt de club met deze beslissing toch alvast in op een eventuele degradatie. "De club heeft een strak beleid opgezet voor als we toch degraderen. We willen niet dat de club in dramatische tijden terechtkomt bij een degradatie, zoals je bij andere clubs wel ziet."

Hull staat in punten gelijk met nummer achttien Leicester City, dat wel onder de streep staat.

Polen weert Russische motorclub

De Poolse regering staat niet toe dat een Russische motorclub via Polen naar West-Europa rijdt. De nationalistische motorrijders, die banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin, willen volgende week ter nagedachtenis van het einde van de Tweede Wereldoorlog de route van het Rode Leger naar Berlijn volgen.

Het Poolse ministerie van buitenlandse zaken zei vrijdag de Russische ambassade op de hoogte te hebben gesteld van het besluit van de regering. De Poolse premier Ewa Kopacz noemde de plannen van de Nachtwolven eerder al een 'provocatie'.

Rutte: illegalenakkoord geen ei van Columbus

Het akkoord in de regeringscoalitie over de opvang van illegalen is 'niet het ei van Columbus'. Wel is het een oplossing voor een politiek probleem tussen de regeringspartijen VVD en PvdA en voor een maatschappelijk probleem. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

VVD en PvdA spraken onder meer af dat uitgeprocedeerde asielzoekers op zes locaties in Nederland gedurende een beperkt aantal weken opvang kunnen krijgen. Daar wordt hun op enig moment de vraag gesteld of ze willen meewerken aan terugkeer naar het land van herkomst. Willen ze niet, dan moeten ze uit die opvang.

Hoe lang een 'beperkt aantal weken' is, wilde Rutte niet zeggen. Daarover gaat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) de komende tijd in gesprek met de zes gemeenten. Maar het gaat om weken, niet om maanden, zei Rutte.

'Illegalenakkoord geen ei van Columbus' (Foto: Novum)
'Illegalenakkoord geen ei van Columbus' (Foto: Novum)

Pas op voor neppech langs de snelweg

De politie waarschuwt automobilisten langs de A4, A5 en A9 voor mensen die net doen of ze pech hebben. Wie stopt om te helpen, wordt opgelicht.

Er zijn al meerdere meldingen over de oplichter binnen. Een man met een lichtkleurige auto met buitenlands kenteken staat langs de snelweg en gebaart om hulp. Hij vraagt om geld voor benzine en geeft dan nepsieraden als onderpand met de belofte een dag later het geld terug te brengen. Wat niet gebeurt.

Voor zover bekend is de truc één keer geslaagd, andere automobilisten trapten er niet in en belden de politie.

Pas op voor neppech langs de weg (Foto: Novum)
Pas op voor neppech langs de weg (Foto: Novum)

Ploumen op handelsmissie naar Cuba

Begin volgend jaar gaat minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) met een handelsmissie naar Cuba. Dat heeft ze vrijdag afgesproken tijdens een ontmoeting met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez.

De politieke hervormingen op het eiland maken de missie mogelijk. De hervormingen leidden er onlangs al toe dat de Verenigde Staten en Cuba hun betrekkingen herstelden. Nederland is een van de grootste Europese handelspartners van Cuba.

"De economie van Cuba is volop in beweging. Voor Nederland is dit het moment om te komen tot een volwaardige handelsrelatie met Cuba", aldus Ploumen. Nederlandse ondernemingen die voor het eerst aan Cuba gaan leveren, krijgen nu ook ondersteuning van de Nederlandse overheid.

Lilianne Ploumen (Foto: Novum)
Lilianne Ploumen (Foto: Novum)

Verkopers op vrijmarkt rekenen op 92 euro

Nederlanders die van plan zijn maandag spullen te verkopen op de vrijmarkt verwachten daar per persoon gemiddeld 92 euro mee te verdienen. Dat meldde ING vrijdag op basis van een eigen onderzoek.

Volgens de bank is ruim een kwart van de Nederlanders momenteel van plan als verkoper deel te nemen aan de vrijmarkt op Koningsdag. Daarmee komt de totale verwachte opbrengst uit op 330 miljoen euro. Of alle mensen zich allemaal aan hun plan houden, hangt volgens de bank echter sterk af van het weer.

De geschatte opbrengst van 92 euro per persoon is volgens de bank wel reëel. In 2013 zouden verkopers gemiddeld ruim 90 euro hebben overgehouden aan de verkoop van hun oude spullen. Dat jaar spreidde echter slechts 15 procent zijn kleedje uit, waardoor de totale opbrengst bleef steken op 186 miljoen euro.

Marine neemt grootste schip in dienst

Het grootste schip van de Koninklijke Marine is sinds vrijdag operationeel. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft in de thuishaven Den Helder het logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman officieel in dienst gesteld.

De ruim 400 miljoen euro kostende Karel Doorman was twee jaar geleden bijna afgeschreven door bezuinigingen bij Defensie. Maar na kritiek uit de Tweede Kamer en extra geld van het kabinet besloot Hennis het schip alsnog te behouden voor de marine.

De eerste missie heeft het meer dan 200 meter lange schip er trouwens al opzitten. Het bracht in november en december van het afgelopen jaar tijdens de ebola-epidemie al tweemaal hulpgoederen naar Sierra Leone, Guinee en Liberia in West-Afrika.

Het is de vierde keer dat de marine een schip krijgt dat vernoemd is naar de schout-bij-nacht die commando voerde tijdens de Slag in de Javazee in 1942. Twee vliegkampschepen en een fregat droegen eerder deze naam.

Armenië herdenkt slachtpartijen Eerste Wereldoorlog

In Armenië is vrijdag stilgestaan bij de slachting van de Armeniërs die honderd jaar geleden werd aangericht door het Ottomaanse Rijk. Geschiedkundigen zien de dood van anderhalf miljoen Armeniërs in die tijd als de eerste genocide van de twintigste eeuw en een twintigtal landen heeft ook dat stempel op de slachtpartijen gedrukt. Turkije reageert echter als door een wesp gestoken als iemand het woord genocide in de mond neemt en haalde vorige week zijn ambassadeur terug uit het Vaticaan omdat de paus over de kwestie had gesproken.

De christelijke Armeniërs werden gewantrouwd door de Ottomanen, die de bevolkingsgroep ervan beschuldigden te heulen met de vijand. Op 24 april 1915 werden in Constantinopel zo'n 250 Armeense intellectuelen opgepakt, die later werden vermoord. Deze dag wordt gezien als het begin van de Armeense genocide. De deportaties, dodenmarsen en concentratiekampen werden een geschatte anderhalf miljoen Armeniërs fataal.

De herdenking in Jerevan werd bijgewoond door onder anderen president François Hollande van Frankrijk en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Elke wereldleider legde een enkele gele roos in een krans in de vorm van een vergeet-mij-nietje, het officiële symbool van de herdenking. "We zullen de tragedie die jullie volk heeft doorstaan nooit vergeten", zei Hollande.

Poetin waarschuwde in zijn speech voor de gevaren van nationalisme, maar ook voor 'Russofobie', een duidelijke sneer naar de westers gezinde Oekraïense regering, die tegen de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne strijdt.

De Armeense president Serge Sarkisian sprak de hoop uit dat de recente erkenningen van de genocide - naast het Vaticaan sprak deze week ook de Duitse regering voor het eerst van volkerenmoord - een einde zullen maken 'aan een duistere periode van honderd jaar ontkenning'.

In Istanbul hebben Armeniërs en Turken een protestmars gepland ter nagedachtenis aan de intellectuelen die honderd jaar geleden werden opgepakt. De betogers willen dat de Turkse regering eindelijk erkent dat de dood van de Armeniërs een volkerenmoord was. De Turkse premier Ahmet Davutoglu condoleerde eerder deze week de nabestaanden, maar nam het woord genocide niet in de mond.

Ook elders in de wereld, zoals in Libanon en Israël, trokken herdenkingsdiensten tienduizenden mensen. Veel Armeniërs in Libanon, waar een van de grootste Armeense gemeenschappen buiten Armenië leeft, zijn afstammelingen van mensen die in 1915 het Ottomaanse Rijk ontvluchtten. Geschat wordt dat er zo'n 150 duizend Armeniërs in Libanon wonen.

In Jeruzalem zat de Sint James-kathedraal bomvol, niet alleen met Armeniërs maar ook met joden, vluchtelingen uit Darfur en andere groepen. Mensen die niet meer naar binnen konden bleven buiten bij de kathedraal staan, waar sommigen gruwelijke zwart-witfoto's van menselijke hoofden en schavotten toonden. 'Het ontkennen van moorden is misdadig', stond op een van de posters. 'Turkije schuldig aan Armeense genocide' en 'Armeniërs eisen gerechtigheid', was op andere te lezen.

Henderson door het stof na dopingbeschuldigingen Aru

Wielrenner Gregory Henderson heeft zogenaamd spijt van zijn uitlatingen over vermeend dopinggebruik van zijn Italiaanse collega Fabio Aru van Astana. "Ziek is ziek. Ik moet niet te snel conclusies trekken. Mijn excuses", twitterde de Nieuw-Zeelander van Lotto Soudal vrijdag.

Henderson haalde donderdag nog fel uit naar Aru, nadat de Italiaan zich ziek had afgemeld voor de Ronde van Trentino. "Het is treurig om Aru 'ziek' te zien. Ik hoop dat hij volgende keer 'gezond', oftewel clean, terugkomt in onze sport. Ik ben er ziek van. Binnen een paar dagen weet iedereen het. Waarom vals spelen?"

Aru is een belangrijke troef van Astana in de komende Ronde van Italië. De Kazachse wielerploeg kreeg donderdag te horen dat het zijn licentie voor de WorldTour behoudt, maar onder streng toezicht blijft staan. De wereld wielerunie UCI dreigde de ploeg van Tourwinnaar Vincenzo Nibali en de Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra te weren uit de grote koersen, onder meer omdat het antidopingbeleid en de structuur niet overeenkwamen met het eerder door de ploeg geschetste beeld.

Flyers blijft in Nederlandse ijshockeycompetitie

De Friese ijshockeyclub UNIS Flyers gaat komend seizoen niet in de Duitse Oberliga (derde niveau) spelen. Het bestuur van de beker- en play-off-finalist uit Heerenveen heeft daartoe besloten omdat de kosten waarschijnlijk te hoog uitvallen. De Flyers hebben er dan ook voor gekozen om volgend jaar in de nieuwe Nederlands-Belgische competitie uit te komen.

Deelname aan de Oberliga zou de Flyers naar schatting 100.000 euro extra kosten vanwege de extra reis- en verblijfkosten voor de spelers. Daarnaast moeten de spelers financieel gecompenseerd worden voor inkomstenverlies bij hun werkgever. "Dat is qua begroting moeilijk te realiseren", stelt Hoekstra.

Eind mei 2014 werd bekend dat de UNIS Flyers en de Tilburg Trappers overwogen over te stappen naar de Duitse competitie.

Dubbelfunctie voor zwemcoach Verhaeren

Jacco Verhaeren krijgt nog meer macht bij de Australische zwembond. De hoofdcoach gaat zijn functie combineren met een rol als technisch directeur.

De Australische zwembond was op zoek naar een opvolger voor Michael Scott, die als directeur van de Australische roeiers aan de slag gaat. "We zijn nog maar vijftien maanden voor de Spelen in Rio", zei directeur Mark Anderson van de Australische zwembond. "We hebben met Verhaeren de beschikking over een uitstekende coach die we ook met de voorbereiding op de Spelen kunnen belasten."

Verhaeren stapte twee jaar geleden over van de Nederlandse naar de Australische zwembond. Hij moet de zwemgrootmacht na een teleurstellend optreden op de Spelen in Londen weer aan grote successen helpen.

Google Maps pist op Apple

Google heeft een mooie easter egg verstopt in Google Maps. Wie naar de coördinaten 33°30'52.5"N 73°03'33.2"E surft, ziet namelijk het Android-robotje op het appeltje van Apple zeiken.

Wie binnenkort naar het idyllische Rawalpindi wil en alvast de omgeving van het Pakistaanse stadje wil bekijken, komt echter bedrogen uit. In plaats van de straten zien we dus de vete tussen Android en iOS weer eens hevig oplaaien...

Update 15.47 uur:
Het lijkt er echter sterk op dat het geen streek van Google zelf is geweest, maar van een hacker. Want wie naar deze coördinaten gaat, ziet nog een andere verrassing. Met dank aan EJ403 voor de tip!

Portugese politiek wil media muilkorven

Media in Portugal zijn woedend. Politieke partijen willen dat de media hun plannen voor de aankomende verkiezingen eerst voorleggen aan een centraal comité, dat de plannen al dan niet goedkeurt.

De drie grote partijen die aan het wetsvoorstel werken zeggen dat het bedoeld is om eerlijke en onbevooroordeelde verslaggeving te garanderen. De vakbond van journalisten noemt het een 'absurd' voorstel.

Een concept van het wetsvoorstel werd vrijdag openbaar. Het comité dat de politiek voor ogen heeft zou bestaan uit medewerkers van de kiescommissie en de toezichthouder voor de media. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen media die de inperking van de persvrijheid negeren en hun plannen niet aan het comité voorleggen een boete van vijftigduizend euro krijgen.

Koperdiefstal leidde tot explosie flat

Diefstal van koperen gasleidingen heeft waarschijnlijk geleid tot de explosie maandag in een grotendeels leegstaande flat in Heerlen. Dat liet de politie vrijdag weten na onderzoek in de volledig vernielde flat.

De politie denkt dat er een verband bestaat tussen de koperdiefstal en de ontploffing. Om die reden is een rechercheteam van vijftien mensen op de zaak gezet. Door de explosie raakten drie mensen gewond en moesten tientallen anderen hun beschadigde woningen in de omgeving verlaten. De schade loopt in de vele miljoenen.

De eigenaren van het gebouw, Wonen Zuid en Plus Vastgoed, zijn donderdag begonnen met de afvoer van het puin, dat in de omgeving is terechtgekomen. Ook wordt de grond gesaneerd wegens asbestvervuiling.

Rombley deelt punten uit voor songfestival

Edsilia Rombley deelt namens Nederland punten uit op het Eurovisiesongfestival. Dat maakte de AVROTROS vrijdag bekend. De zangeres deed zelf twee keer mee aan het liedjesfestijn en ze is ook de schoonzus van Trijntje Oosterhuis, die dit jaar ons land vertegenwoordigt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

De puntenverdeling namens ons land vindt plaats tijdens de finale van de zestigste editie van het evenement op 23 mei. Oosterhuis doet mee met het liedje 'Walk Along'. Ze is te zien in de eerste halve finale op dinsdag 19 mei.

Rombley werd in 1998 vierde op het Eurovisiesongfestival met het nummer 'Hemel en Aarde'. In 2007 deed ze nog eens mee met het nummer 'On top of the world', waarmee ze niet de finale haalde.

20 maanden cel voor doodsteken klasgenoot

De jongen die vorig jaar een klasgenoot doodstak op een middelbare school in Voorburg, krijgt twintig maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. De rechtbank in Den Haag besliste vrijdag dat de zestienjarige Anthony schuldig is aan moord. Ze vindt hem verminderd toerekeningsvatbaar.

Anthony kreeg in oktober ruzie met klasgenoot Wesley (15) tijdens een les op het Corbulo College in Voorburg. Tijdens de pauze pakte hij een mes en stak hij de jongen neer. Wesley bezweek in de school aan zijn verwondingen.

'Batman v Superman is geen vervolgfilm'

Volgens Henry Cavill is Batman v Superman: Dawn of Justice niet zozeer een vervolg op Man of Steel, als wel een introductie van het Batman-personage. Hij zei dit in een interview met MTV.

De Superman-acteur sprak met de muziekzender voor de promotie van de film The Man From U.N.C.L.E., kort nadat Warner Bros. de eerste teaser trailer voor de Batman/Superman teamup-film aan de wereld had vrijgegeven. Cavill heeft zelf nog niets van de film gezien, op wat beelden na waarvoor hij de tekst opnieuw moest inspreken.

Gevraagd gaf de acteur aan dat hij Batman v Superman niet beschouwt als een Superman-vervolgfilm. "Het is Batman versus Superman, dat is een hele andere film. Het introduceert het Batman-personage en breidt het universum, dat door Man of Steel is gestart, verder uit." Volgens Cavill kan er tijdens de montage van de film nog van alles gebeuren, maar op dit moment is de film een introductie van het personage van Batman, en een introductie van de Justice League.

Batman v Superman is de achtste film sinds 1989 waarin Batman een hoofdrol speelt. Nadat de franchise in de jaren 90 in onmin raakte na een tweetal kritiek en commercieel slecht ontvangen films, wist Christopher Nolan met een nieuw verhaal en een nieuwe toonzetting het concept weer populair te maken, tot in 2012 de slotfilm van zijn trilogie verscheen en het verhaal van 'zijn' Batman, gespeeld door Christian Bale, uitverteld was. De teamup-film, waarin Ben Affleck de rol overneemt, staat qua continuïteit los van de eerdere films en werpt nieuw licht op het personage van Batman, dat in deze film meer gebaseerd zal zijn op Frank Millers comic The Dark Knight Returns uit 1989.

Batman v Superman: Dawn of Justice draait vanaf 25 maart 2016 in de Amerikaanse bioscopen.

Batman v Superman: Dawn of Justice: Batman in armor

'Wat minister Kamp beweert is echt onzin'

Het gas uit het Terschellingse veld hebben we helemaal niet nodig, er zit amper 5 procent in van wat in Nederland jaarlijks verstookt wordt. Dat kunnen we makkelijk besparen. Dat meldde Milieudefensie vrijdag. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet eerder weten dat hij toch rustig laat onderzoeken of gas mag worden gewonnen op of voor de kust van Terschelling.

"Wat minister Kamp hier beweert is echt onzin", aldus een woordvoerster van Milieudefensie. "De minister heeft nu de kans om in te zetten op duurzame energie, maar koerst aan op het tegenovergestelde. Dat getuigt niet alleen van weinig inzicht in de gevaren voor het milieu in een beschermd UNESCO-gebied, maar ook van een gebrek aan gevoel voor wat de Kamer en de Nederlandse bevolking willen."

Milieudefensie feliciteerde de bewoners van Terschelling eerder vrijdag met het feit dat de Tweede Kamer in meerderheid voorlopig tegen de gasboringen op het Waddeneiland is.

Henk Kamp (Foto: Novum)
Henk Kamp (Foto: Novum)

Politie zoekt blondje met dikke tieten

De politie van het Engelse plaatsje Wimborne is naarstig op zoek naar een lekker wijf met dikke tieten. De blondine heeft namelijk met haar enorme voorgevel een arme winkelier afgeleid, om er vervolgens vandoor te gaan met een paar dure broeken.

David Rosier van Berties Country shop is er nog ondersteboven van. "Ik stond alleen in de winkel, toen een man de winkel binnenkwam en vroeg om een paar laarzen", vertelt de winkeleigenaar. "Vlak daarna kwam een bloedmooie vrouw de winkel binnen met een andere kerel."

De beste man was duidelijk afgeleid door de tieten. Pas later zag hij op de bewakingsbeelden hoe de man vier dure broeken van het rek haalde, waarna het blondje deze in haar tas verstopte. Deze broeken hadden een totaalwaarde van omgerekend zo'n 500 euro.

"Ze zagen er niet uit als trouwe klanten", laat Rosier weten. "De vrouw had een opvallend uiterlijk, dus zo moeilijk zal het niet zijn haar te pakken. Brutale diefstallen als deze raken de hardwerkende winkelier snoeihard in de portemonnee."

Politiecommissaris Adam Aggas heeft de beelden van 15 april bekeken en inmiddels een foto verspreid van de mooie dame en haar hanglanger. Bromsnor hoopt dat de daders snel zullen worden gepakt.

Justitie doet geen onderzoek naar Zwarte Piet

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar de figuur Zwarte Piet. Er kan niet worden geoordeeld of het gebruik van 'Zwarte Piet' strafbaar is, liet het OM vrijdag weten. De aangiften zijn daarom geseponeerd. "Vervolging is niet aan de orde omdat er geen strafbare feiten zijn gepleegd."

Drie personen en de stichting Nederland Wordt Beter deden afgelopen najaar aangifte van discriminatie, racisme en (groeps)belediging. De aangiften richtten zich tegen het gebruik van Zwarte Piet door onder meer intochtcomités.

De aangevers meenden dat de comités die onder meer de intochten in Gouda en Amsterdam organiseerden, zich schuldig maakten aan discriminatie en racisme. Naast Sinterklaas liepen bij verschillende intochten pieten mee met zwart geschminkte gezichten, rode lippen, oorbellen en een afro-pruik. Met deze uitdossing worden zwarte mensen 'grotesk en stereotyperend uitgebeeld', stelden de aangevers.

Volgens het OM hebben de organisaties waartegen aangifte is gedaan, zich 'niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen vanwege hun ras'. Daarnaast meent Justitie dat er geen sprake is van aanzetten tot discriminatie.

De intochtcomités hadden vorig jaar al aanpassingen gedaan aan het uiterlijk van de pieten om tegemoet te komen aan de bezwaren van de tegenstanders. Zo werden pieten geïntroduceerd die alleen roetvegen op hun gezicht hadden. In het Sinterklaasjournaal waren blanke-pieten-in-opleiding en clownspieten te zien. Ook schoot een oude zwarte piet de goedheiligman te hulp door als hulpsinterklaas op te treden.

Bij de intocht in Gouda liepen kaas- en stroopwafelpieten mee. In Amsterdam waren de pieten ontdaan van oorringen en dik rood geschminkte lippen en vervulden ze geen rol meer van onderdanige knecht.

De aangevers kunnen bij het gerechtshof een klacht indienen over het besluit van het OM. De stichting Nederland Wordt Beter had vrijdag nog geen reactie.

Justitie doet geen onderzoek naar Zwarte Piet
Justitie doet geen onderzoek naar Zwarte Piet (Foto: ANP)

Drie jaar cel voor doodschudden dochtertje

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag een 25-jarige Utrechter veroordeeld tot drie jaar cel wegens het dood schudden van zijn dochtertje van net een maand oud. Het meisje belandde in oktober 2013 in het ziekenhuis met bloedingen in haar hersenen en botbreukjes. Ze overleed vijf dagen later.

De Utrechter werd verdacht, maar ook weer op voorhand vrijgelaten toen het meisje een genmutatie bleek te hebben gehad waardoor sneller hersenbloedingen optreden. Dat zijn echter andersoortige hersenbloedingen, waardoor vaststaat dat er moet zijn geschud. Alleen de vader had die gelegenheid, meent de rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar cel geëist.

'Meer ontlastend bewijs Jos de G.'

Advocaten van Jos de G. stellen dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontlastend materiaal voor hun cliënt heeft, dat niet aan het dossier is toegevoegd. De tbs'er zou bijna twintig jaar terug in Helmond Nicole van den Hurk hebben verkracht en gedood.

Vrijdag werd de cold case opnieuw behandeld in de rechtbank in Den Bosch. De raadslieden Yvonne van der Hut en Job Knoester lieten een second opinion uitvoeren. Volgens hen kwam daar uit dat het NFI rapporten moet hebben over DNA-sporen die niet overeenkomen met het DNA van De G. of het slachtoffer.

Justitie gaat de rapporten opvragen en toevoegen als ze er zijn. Als de sporen van iemand anders zijn, zou dat er volgens de verdediging op kunnen wijzen dat iemand anders de dader is.

De advocaten vroegen de rechter ook nog hun cliënt vrij te laten uit zijn voorarrest, zodat hij weer terug kan worden opgenomen in de tbs-kliniek, waar hij in januari 2014 zat toen hij werd opgepakt. Volgens Knoester is verpleging beter dan opsluiting voor De G. De officier van justitie wilde daar echter niet aan en de rechtbank liet de verdachte ook niet vrij.

De rechtbank wil de zaak in november inhoudelijk behandelen. Dat zal meerdere dagen in beslag nemen.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd ze vermoord en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Chinezen vast na vondst 742 pakken melkpoeder

In een woning en een auto in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond 742 pakken melkpoeder aangetroffen. Zes Chinezen zijn aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren, meldde de politie vrijdag. Ook troffen agenten tienduizenden euro's aan contant geld aan.

De politie deed de vondst in een huis in de Vasco Da Gamastraat na een melding dat er geregeld mensen met lege tassen naar buiten gingen en met volle tassen weer terugkwamen. De politie gaat uit van handel in de poedermelk en doet onderzoek naar de herkomst. Vanuit China is namelijk grote vraag naar Nederlands melkpoeder vanwege verschillende voedselschandalen in het land. Veel mensen daar vertrouwen het Chinese babymelkpoeder niet meer.

Vrijdag zaten er nog vijf personen vast, omdat een persoon zich alsnog identificeerde. De politie vermoedt dat de anderen illegaal in ons land verbleven.

Hertsenberg staat op tegen kinderkanker

Antoinette Hertsenberg, Erica Terpstra en André van Duin zetten zich op woensdag 20 mei in tegen kinderkanker. Dan is namelijk de speciale tv-uitzending Samen tegen kinderkanker, geef KiKa de 10!, maakt AVROTROS vrijdag bekend.

De tv-special wordt gepresenteerd door Hertsenberg. Tijdens de uitzending vraagt ze samen met Terpstra en Van Duin als Meneer Wijdbeens aan heel Nederland om eenmalig 10 euro te doneren voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker.

Tijdens de uitzending zijn er optredens van illusionist en arts Victor Mids, Chantal Janzen, Jeroen van der Boom, Racoon en K3.

Leerlingen naar huis gestuurd na baldadigheid

De campusdirecteur van het Valuascollege in Venlo heeft vrijdagochtend alle leerlingen na het eerste lesuur naar huis gestuurd na een uit de hand gelopen 'stunt' door een handjevol scholieren. Die spoten gangen vol water, smeerden vaseline op de trappen en barricadeerden deuren, maar richtten ook vernielingen aan, zei campusdirecteur Hans Oostdam.

Traditioneel houden havo/vwo-eindexamenleerlingen van het Valuas op de laatste schooldag voor de examens een ludieke stuntdag. Een handjevol leerlingen verziekte dit, aldus Oostdam. "We konden de veiligheid van de 1500 aanwezige leerlingen niet meer garanderen", zei Oostdam. "Daarom heb ik hen naar huis gestuurd."

De daders worden op hun gedrag aangesproken en mogen schade plus schoonmaakkosten betalen. Volgens Oostdam is de stuntdag nooit eerder uit de hand gelopen.

Bloodborne-update verkort laadtijden en brengt enkele bugfixes

De laadtijden van PlayStation 4-exclusive Bloodborne zijn aanzienlijk gedaald naar aanleiding van patch 1.03. Ook zijn de laadschermen nu functioneel.

Sinds gister is patch 1.03 beschikbaar voor Bloodborne. De patch brengt de laadtijden van de game behoorlijk terug, van ongeveer 40 tot 45 seconden naar 25 tot 30 seconden. Naast een verbetering in de snelheid, zijn ook de laadschermen aangepast. In plaats van alleen het Bloodborne-logo te tonen, worden tijdens de laadschermen nu de welbekende item-beschrijvingen getoond - een bekend gebruik van From Software dat ook in Dark Souls en Dark Souls II gebruikt werd.

De update is met 2,7GB qua omvang niet kinderachtig. Ook zitten er enkele bugfixes in de patch. Onder andere onbruikbare liften zijn weer bruikbaar, eindbazen kunnen niet zomaar stil komen te staan (voor sommigen wellicht jammer) en ook in het multiplayerdeel van de game zijn verbeteringen toegepast.

Lau. G overleden, waarschijnlijk zelfmoord

Lau G., die donderdag werd veroordeeld tot levenslang voor een dubbele moord in 2006, is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden in de gevangenis in Vught. Vermoedelijk heeft hij zelfmoord gepleegd, maar dat wordt nog nader onderzocht. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het ANP laten weten.

G. zat in de Extra Beveiligde Inrichting omdat hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd. Over de omstandigheden van zijn overlijden is nog weinig bekend. Er wordt onderzoek gedaan door de schouwarts, de technische recherche en politie. De familie, de advocaat, de officier van justitie en de politie zijn direct geïnformeerd.

Ook de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) wordt ingelicht en zal een calamiteitenonderzoek verrichten. Dat is gebruikelijk als een gedetineerde in de gevangenis overlijdt.

Lau G. werd donderdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot levenslang voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella en het begraven van beide slachtoffers. Zijn medeverdachte Geert G. kreeg dertig jaar cel.

Beide slachtoffers moesten het inbreken in een hennepplantage bekopen met de dood. Zij zaten als ratten in de val toen Lau G. en Geert G. de uitgang van het wiethok afsloten en naar binnen gingen, allebei gewapend met een pistool. Lau G. gaf Bendella en Fourkour een nekschot, zo bleek tijdens de rechtszaak. "Een weloverwogen executie", aldus de officier van justitie.

Lau. G overleden, waarschijnlijk zelfmoord
Lau. G overleden, waarschijnlijk zelfmoord (Foto: ANP)

Ontwikkelaar Deus Ex steekt draak met nieuwe Call of Duty

De mannen van de Deus Ex-games hebben via Twitter het team achter Call of Duty: Black Ops III in de zeik genomen naar aanleiding van de teaser die gister uitkwam.

Gisteren bracht Treyarch de nieuwe Black Ops III-trailer uit. In de trailer zien we dat er in deze nieuwe game wederom nadruk ligt op futuristische oorlogsvoering met gebruik van biohacking, augmentations en andere super soldier-achtige taferelen. Bij het team van Deus Ex was de teaser reden genoeg om even in te haken via Twitter:

Vervolgens ging art director Jonathan B. er nog even op door, door Treyarch te verwelkomen op de (future warfare)-bandwagon:


De nieuwe Deus Ex-game, Deus Ex: Mankind Divided, werd enkele weken geleden aangekondigd met een spectaculaire trailer. Een releasedatum van die game is nog niet bekendgemaakt. Over Black Ops III zullen we over twee dagen meer te horen krijgen; in de teaser wordt 26 april als "world reveal"-datum aangekondigd.

Halve finales CL: Barça - Bayern & Juventus - Real Madrid

In het Zwitserse Nyon op het hoofdkwartier van de UEFA is geloot voor de halve finales van de Champions League. FC Barcelona werd gekoppeld aan Bayern München. De andere halve finale gaat tussen Juventus en Real Madrid. 

De heenwedstrijden worden gespeeld op 5 & 6 mei. De returns zijn een week later op 12 & 13 mei. De finale is op 6 juni in het Olympiastadion te Berlijn. 

Blizzard pakt uit op Gamescom

Blizzard laat er geen gras over groeien bij Gamescom dit jaar. Blizzard zal op de vloer aanwezig zijn met 500 game-machines. Op de machines kunnen bezoekers dus aan slag met Heroes of the Storm, HearthStone, StarCraft II: Legacy of the Void, Overwatch en World of Warcraft: Warlords of Draenor. Ook zal er een podium zijn met dans- en cosplaywedstrijden.

Gamescom is voor al het publiek toegankelijk van zes tot en met negen augustus. Mocht je er niet heen kunnen dan kun je uiteraard alles over Gamescom lezen op FOK!. Voor meer informatie over het event klik hier.

Gamescon

Halve finales EL: Napoli - Dnipro & Sevilla - Fiorentina

In het Zwitserse Nyon op het hoofdkwartier van de UEFA is geloot voor de halve finales van de Europa League. Napoli treft Dnipro Dnipropetrovsk en Sevilla FC speelt tegen Fiorentina. 

Titelverdediger Sevilla was in de kwartfinale te sterk voor Zenit Sint-Petersburg. Dnipro versloeg Club Brugge voor een plek bij de laatste vier. De halve finales worden gespeeld op 7 en 14 mei. De finale is op 27 mei in het Stadion Narodowy te Warschau. 

Miley Cyrus tongt met meisje

Geen dag compleet zonder Miley-nieuws! En ook ditmaal helpt FOK! je weer met je dagelijkse portie nieuws over dit intelligente multitalent.

Ditmaal is ze op de foto gezet tijdens een ruig feestje. Miley, die altijd moeite heeft haar tong binnenboord te houden, heeft afgelopen nacht haar vleeslap in de mond van een vriendin geduwd.

Hierna werd een passionele tongzoen uitgedeeld. Het kiekje verscheen natuurlijk snel op Instagram. Dit omdat het gevallen tieneridool anders van aandacht blijft verstoken...

 

KISS night 😈😈😈 @mileycyrus @frankierayder #secretparty #la #mertandmarcus

Een foto die is geplaatst door mertalas (@mertalas) op24 Apr 2015 om 12:02 PDT

Kanselarij niet zo blij met burgemeester

De Kanselarij der Nederlandse Orden is niet zo blij met het optreden van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij begon namelijk donderdag al met het uitreiken van lintjes, terwijl het al sinds jaar en dag traditie is dat dat in het hele land tegelijk gebeurt op de ochtend van de laatste werkdag vóór Koningsdag, deze keer dus op vrijdag. De kanselarij heeft om opheldering gevraagd.

In Nijmegen krijgen dit jaar zeventien mensen een lintje. Bruls hecht eraan om alle gedecoreerden thuis of op hun werk te bezoeken. "Dat vindt hij absoluut noodzakelijk, want dan krijgt iedereen de aandacht die hij of zij verdient", verklaarde zijn woordvoerder vrijdag. "Maar als je iedereen een bezoekje wil brengen, geeft dat logistieke problemen: dat lukt niet in één ochtend."

Volgens Bruls zijn er meer burgemeesters die langer de tijd nemen voor de jaarlijkse lintjesregen. De kanselarij zegt het alleen uit Nijmegen te kennen. "Het is een feestelijke traditie waarover afspraken zijn. Dat willen we graag zo houden." De kanselarij en de Nijmeegse burgemeester praten er na Koningsdag nog eens over, aldus de woordvoerder van Bruls.

Leger Libanon pakt acht extremisten op

Het Libanese leger heeft acht gezochte extremisten opgepakt, onder wie een militair die was gedeserteerd om zich aan te sluiten bij de groep Islamitische Staat en vier Syriërs. Ze zouden van plan zijn geweest aanslagen te plegen in Libanon en op het Libanese leger.

De arrestaties werden donderdag verricht in de noordelijke stad Akkar.

Libanon kampt met toenemende spanningen door de burgeroorlog in het buurland Syrië. De Libanese bevolking is verdeeld, waarbij sommige soennieten de rebellen in Syrië steunen en sommige sjiieten en christenen de kant kiezen van de regering van de Syrische president Bashar Assad. Ook hebben rebellen aanvallen over de grens uitgevoerd, waarbij Libanese militairen werden ontvoerd en gedood.

Politie gewoon bereikbaar tijdens actie

Het politienummer 0900-8844 is vrijdag in Den Haag en omgeving gewoon bereikbaar. De vakbonden hadden de medewerkers van politieservicecentra in de hofstad opgeroepen het werk vrijdagochtend gedurende drie uur stil te leggen. Dat is gebeurd, maar medewerkers van andere servicecentra hebben het werk overgenomen.

Onder het motto 'Nog steeds geen gehoor' willen de actievoerende politiemedewerkers hun ongenoegen uiten over de opstelling van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Die is in de ogen van vakbonden nog steeds niet met een aanvaardbaar cao-aanbod gekomen.

Volgens een woordvoerster van het actiecentrum dat de cao-acties van de politie coördineert, was het ook de bedoeling dat andere eenheden het beantwoorden van 0900-8844 zouden overnemen. Het nummer is voor niet-spoedeisende zaken en is in het hele land bereikbaar.

Bart van U. wil andere psychiater

Bart van U., die wordt verdacht van de moord op Els Borst en zijn zus, wil een andere psychiater in het Pieter Baan Centrum waar hij wordt geobserveerd. Het botert niet tussen hem en de huidige psychiater die de gesprekken met hem voert. Van U. werkt wel mee aan het onderzoek naar zijn psychische gesteldheid.

Dat liet zijn advocate Noëlle Pieterse vrijdag weten tijdens een zitting bij de rechtbank in Rotterdam. De 39-jarige, als erg verward bekendstaande Van U. wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst vorig jaar en zijn eigen zus begin dit jaar.

Van U. zelf was niet niet aanwezig. Pieterse had hem geadviseerd niet te komen.

De advocate vroeg de rechtbank om meer informatie over de voorgeschiedenis van Van U. Ze wees erop dat hij zich verschillende keren had gemeld bij de politie om een gevangenisstraf uit te zitten die hij eerder van het gerechtshof in Den Haag had gekregen voor verboden wapenbezit. Er was ook een bevel tot gevangenneming, maar in de gevangenis belandde hij niet.

Van U. werd in januari aangehouden, nadat zijn zus dood in hun gezamenlijke woning aan de Oudedijk in Rotterdam was gevonden. Enige weken hierna kon hij dankzij een DNA-hit ook worden gelinkt als verdachte in het onderzoek naar de dood van Els Borst.

De zaak werd vrijdag nog niet inhoudelijk behandeld. Het was een zogeheten pro-formazitting die alleen gaat over de moord op zijn zus Lois. Van U. stak haar volgens het OM een groot aantal keer, nadat ze was thuisgekomen van het boodschappen doen. Ze werd gevonden door een vriendin die door de brievenbus naar binnen keek.

Van U. heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor haar dood. Volgens hem was het zelfverdediging, maar dat heeft hij niet verder toegelicht. Over zijn vermeende betrokkenheid bij de dood van Borst zwijgt hij tot op heden.

Bart van U. wil andere psychiater
Bart van U. wil andere psychiater (Foto: ANP)

Eredivisie: Preview speelronde 32

De landskampioen en de degradant zijn bekend, dus je zou denken dat het seizoen er vrijwel op zit. Niets is echter minder waar. Er zijn nog tickets voor de Europa League te vergeven en ook in de kelder van de Eredivisie zijn de beslissingen nog niet gevallen. Daarom lees je nu de preview op speelronde 32.

De 32e speelronde wordt vanavond in gang gezet door Vitesse en ADO Den Haag. De Arnhemse formatie zit in een uitstekende flow, aangezien de ploeg al twaalf duels op rij niet verloor. De Haagse residentieclub heeft echter een zege nodig om de playoffs om degradatie te ontlopen. Op papier lijkt het dus een lastig duel voor ze te worden, maar de heenwedstrijd leverde slechts een nipte zege voor Vitesse op: 2-1.

Een dag later beginnen sc Heerenveen en Willem II om 18.30 uur aan hun onderlinge wedstrijd. Beide ploegen zijn nog volop in de strijd voor Europees voetbal. Voor de Friezen lijken de playoffs voor de Europa League inmiddels een zekerheidje te zijn, maar drie punten zijn toch nog hard nodig. Ook voor de Tilburgers staat nog veel op het spel. Een zege is voor de Tricolores, dat eerder dit seizoen met 2-1 de betere was, meer dan welkom om de achtste plaats in het vizier te houden.

Willem II-speler Mitchell Dijks en SC Heerenveen-speler Joey van den Berg in duel (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Willem II-speler Mitchell Dijks en SC Heerenveen-speler Joey van den Berg in duel (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Morgen is ook de dag van de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en FC Utrecht. Eerder dit seizoen wonnen de Eagles met 3-2, nadat de Domstedelingen een 2-0 voorsprong weg hadden gegeven. Daarnaast is de ploeg uit Deventer nog volop bezig om de playoffs om degradatie te ontlopen. Het verschil met de veilige plaats is nu nog vijf punten, dus er moet in elk geval gewonnen worden van FC Utrecht, dat inmiddels veilig is.

Verder nemen ook NAC Breda en Heracles Almelo het tegen elkaar op. Dit is een onvervalste degradatiekraker, aangezien beide ploegen nog niet zeker zijn van een nieuw seizoen in de Eredivisie. De Bredanaars zullen in elk geval uit zijn op revanche. Eerder dit seizoen wonnen de Heraclieden met 6-1, waarna trainer Nebosja Gudelj werd ontslagen. Ook het onderlinge verschil is interessant: drie punten in het voordeel van Heracles Almelo.

De avond wordt afgesloten door Excelsior dat de kersverse landskampioen op visite krijgt. PSV ligt nog altijd op koers voor een clubrecord van 88 punten aan het einde van het seizoen en de spelers hebben aangegeven het seizoen volwaardig uit te willen spelen. Excelsior zal zich echter niet zomaar gewonnen geven. In de strijd om de nacompetitie te ontlopen is elk punt bruikbaar. De Rotterdammers hebben op dit moment maar drie punten voorsprong op NAC Breda dat zestiende staat.

Zondag ontvangt het reeds gedegradeerde FC Dordrecht SC Cambuur. De Friezen zitten nog op het vinkentouw voor de achtste plaats die recht geeft op de play-offs om Europees voetbal als PEC Zwolle de KNVB Beker wint. De nummer negen heeft twee punten achterstand op de mogelijk interessante achtste plaats.

Feyenoord-speler Jens Toornstra probeert voorbij FC Groningen-speler Rasmus Lindgren te komen (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Feyenoord-speler Jens Toornstra probeert voorbij FC Groningen-speler Rasmus Lindgren te komen (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Op die achtste plaats staat nu de andere KNVB Beker-finalist FC Groningen. De noordelingen ontvangen Feyenoord die hun derde plaats willen behouden. Door de verliespartij van vorige week thuis tegen Go Ahead Eagles is de strijd om de derde plaats weer een klein beetje open. Vitesse is langzaam ingelopen en heeft nog maar vier punten achterstand. Met de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse in het vooruitzicht tijdens de volgende competitieronde willen de Rotterdammers niet dat de club uit Arnhem nog verder inloopt. Met het oog op de bekerfinale volgend weekend zullen de Groningse spelers ook niet alle risico’s willen nemen.

De andere bekerfinalist PEC Zwolle trapt tegelijkertijd af tegen Ajax. De Amsterdammers snakken naar het einde van de competitie zo bleek vorig weekend. Bij PEC zullen ook niet het onderste uit de kan willen halen met het oog op de strijdt om de Denneappel een week later.

Het weekend wordt afgesloten door FC Twente en AZ Alkmaar. De Noord-Hollanders hebben nog een waterkansje op de derde plek waar ze een achterstand van vijf punten op hebben. Ook kan de vierde plaats nog interessant zijn aangezien je dan tegen de nummer zeven of acht uit de Eredivisie uit mag komen in de play-offs. Voor FC Twente rest weinig meer dan proberen het seizoen uit te voetballen met een goed gevoel na alle onrust en ellende waarmee de club de laatste maanden te maken heeft gekregen.

Europa gemobiliseerd voor terdoodveroordeelde

Europa is gemobiliseerd om te voorkomen dat Indonesië onder anderen de Fransman Serge Atlaoui executeert. Dit zei de Franse president François Hollande na de jongste Europese top, meldden Franse media vrijdag. De 'buitenlandvrouw' van de Europese Commissie, Federica Mogherini, spant zich volgens Hollande in om de executie van Atlaoui te voorkomen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft in een brief aan zijn Indonesische collega Retno Marsudi geklaagd dat de 51-jarige Atlaoui 'in zijn rechten is beperkt en ook slachtoffer is van de ernstige tekortkomingen van de Indonesische rechtspraak'. Fabius zei ook dat zijn landgenoot is gediscrimineerd door de Indonesische rechters.

Het is volgens Fabius 'schokkend dat het Hooggerechtshof Atlaoui's hoger beroep in een paar weken en zonder getuigen te horen heeft afgewezen, terwijl Indonesische medebeklaagden een jaar lang hoorzittingen hadden'.

Atlaoui werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een xtc-laboratorium. Hij ontkent iets geweten te hebben van de criminele aard van de onderneming, waar hij naar eigen zeggen alleen machines kwam installeren.

De executie van zeker tien terdoodveroordeelden uit Brazilië, de Filipijnen, Frankrijk, Ghana en Indonesië wordt voorbereid. Buitenlandse diplomaten zijn opgeroepen zaterdag aanwezig te zijn bij de gevangenis.

Hollande heeft zijn Indonesische ambtgenoot Joko Widodo gewaarschuwd dat de betrekkingen beschadigd worden als Atlaoui wordt geëxecuteerd. Sinds Joko Widodo in oktober president van Indonesië werd, wordt de doodstraf weer veel voltrokken, meestal wegens drugsdelicten. In januari werd onder anderen de Nederlander Ang Siem Soei ter dood gebracht.

Europa gemobliseerd voor terdoodveroordeelde
Europa gemobliseerd voor terdoodveroordeelde (Foto: ANP)

Krachtige aardbeving in Nieuw Zeeland

Een krachtige aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft zich vrijdag in Nieuw-Zeeland voorgedaan. De beving was in een dun bevolkt gebied op het Zuidereiland, circa 150 kilometer ten noorden van Christchurch.

Nieuw-Zeelandse media verwachtten geen grote schade dankzij de afgelegen plek van het epicentrum en de diepte ervan, 52 kilometer. De spoorwegen hebben het treinverkeer enige tijd stilgelegd om de rails te controleren. De belangrijke hoofdweg nummer 1 is tussen Christchurch en Kaikoura geblokkeerd. De bevolking is opgeroepen niet op pad te gaan voordat de wegen en bruggen zijn nagekeken.

In februari 2011 verwoestte een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter een groot deel van de stad Christchurch. Daarbij verloren 185 mensen het leven.

'Politiemuseum in bureau Warmoesstraat'

Het voormalige en roemruchte politiebureau aan de Warmoesstraat in Amsterdam gaat mogelijk een politiemuseum huisvesten. Vastgoedbedrijf NV Zeedijk wil het pand kopen van de politie om er een toeristische trekpleister van te maken.

"Dit is een prachtige manier om deze historische plek te behouden", zegt directeur Janny Alberts van het vastgoedbedrijf. Het bekendste politiebureau van Nederland op de Wallen beleefde vooral in de jaren zeventig een roerige tijd, toen de dienders te maken kregen met toenemende drugshandel, gokkende Chinezen en criminaliteit.

Ook onderwierp rechercheur Appie Baantjer de verdachten er aan een verhoor. De politieman putte voor zijn boeken inspiratie uit zijn jaren aan de Warmoesstraat. Alberts: "De beroemde boekenreeks en televisieserie over rechercheur De Cock spreken iedereen tot de verbeelding."

Nederlanders hebben groot sociaal netwerk

Bijna iedereen in Nederland kan bij familie en vrienden terecht voor hulp bij financiële of persoonlijke problemen. Bij buren en kennissen kunnen mensen minder vaak terecht als het om geldzaken of privékwesties gaat.

Wel wordt bij klusjes in en om het huis en voor toezicht op de woning bij afwezigheid relatief vaak bij buren aangeklopt, meldt het CBS vrijdag. Familie is de belangrijkste bron voor hulp en steun, concludeert CBS naar aanleiding van onderzoek naar het functioneren van sociale netwerken in Nederland.

Slechts een te verwaarlozen percentage zegt op niemand een beroep te kunnen doen bij problemen van persoonlijke of financiële aard.

Volgens het CBS zal 16 procent van de bevolking nooit geld lenen van anderen om in de basisbehoeften te kunnen voorzien. 6 procent zal bekenden nooit om financieel advies vragen.

Migranten overreden door trein in Macedonië

Een trein in Macedonië heeft donderdagnacht veertien migranten overreden toen ze over de spoorbaan liepen. Dat heeft de politie vrijdag meegedeeld.

Het ongeluk voltrok zich rond 22.30 uur in de omgeving van de stad Veles. De vermoedelijk Afghaanse en Somalische migranten volgden het spoor als een pad naar het noorden toen ze werden verrast door de passagiersexprestrein van Thessaloniki in het noorden van Griekenland naar Belgrado in Servië.

Tienduizenden migranten en vluchtelingen proberen naar welvarender landen in Midden- en West-Europa te komen door vanuit Turkije naar Griekse eilanden over te steken en vandaar op veerboten naar Italië of over land via Macedonië te reizen.

Voetbalster Koster niet mee naar WK

Daphne Koster reist komende zomer niet mee met het Nederlands vrouwenelftal naar het WK in Canada. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. De 34-jarige verdedigster van Ajax is door bondscoach Roger Reijners buiten de voorlopige selectie voor de mondiale titelstrijd gelaten.

Ook een belangrijkste afwezige in de voorselectie is Siri Worm. De verdedigster van FC Twente, normaal gesproken vaste waarde bij Oranje, liep vorige week een zware knieblessure op en moet het WK missen. De voorlopige groep van Reijners telt 35 vrouwen. Van hen moeten er nog twaalf afvallen voor de definitieve selectie. Reijners mag twintig veldspeelsters en drie keepsters meenemen naar Canada.

Vast krachten als Anouk Hoogendijk, aanvoerder Mandy Van den Berg en supertalent Vivane Miedema zitten wel in de voorselectie. Ajax is met negen speelsters hofleverancier. FC Twente levert zeven speelsters, PSV/FC Eindhoven vier, Telstar drie en ADO Den Haag twee. Tien speelsters verdienen hun brood in het buitenland. Die groep moet uiterlijk 25 mei aan de wereldvoetbalbond FIFA worden doorgegeven.

Het WK in Canada wordt van 6 juni tot en met 5 juli gehouden. Nederland debuteert op een mondiale eindronde en speelt op 6 juni de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland in Edmonton. Daarnaast treft Oranje in de groepsfase China (11 juni) en Canada (15 juni).

De voorlopige selectie:

Doel: Angela Christ (PSV/FC Eindhoven), Loes Geurts (Kopparberg/Göteborg FC, Zwe), Barbara Lorsheyd (Telstar), Sari van Veenendaal (FC Twente) en Renate Verhoeven (Standard Luik, Bel).

Verdediging: Mandy van den Berg (LSK Kvinner FK, Noo), Dyanne Bito (Telstar), Merel van Dongen (Ajax), Stefanie van der Gragt (Telstar), Petra Hogewoning (Ajax), Anouk Hoogendijk (Ajax), Dominique Janssen (SGS Essen, Dui), Danique Kerkdijk (FC Twente), Desiree van Lunteren (Ajax), Liza van der Most (Ajax).

Middenveld: Anouk Dekker (FC Twente), Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Maran van Erp (PSV/FC Eindhoven), Maayke Heuver (FC Twente), Inessa Kaagman (Ajax), Tessel Middag (Ajax), Myrthe Moorrees (PSV/FC Eindhoven), Marthe Munsterman (FC Twente), Jill Roord (FC Twente), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK, Noo).

Aanval: Eshly Bakker (Ajax), Lineth Beerensteyn (ADO Den Haag), Claudia van den Heiligenberg (Ajax), Renate Jansen (ADO Den Haag), Vanity Lewerissa (Standard de Liège), Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC, Zwe), Manon Melis (Kopparbergs/Göteborg F, Zwe), Vivianne Miedema (Bayern München, Dui), Shanice van de Sanden (FC Twente), Kirsten van de Ven (FC Rosengård, Zwe).


Obama krijgt woord 'genocide' niet over de lippen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn solidariteit betuigd met de Armeniërs. Maar hij meed het woord 'genocide' om te beschrijven wat hun honderd jaar geleden is overkomen.

De massamoord op Armeniërs door Ottomaanse Turken in 1915 is volgens Obama een moment om stil te staan bij het belang van historische herinnering en het verwerken van het verleden. Hij zei dat hij altijd zijn zienswijze op de gebeurtenissen van 1915 heeft gegeven en dat zijn opvattingen daarover niet zijn veranderd.

Als senator en presidentskandidaat omschreef Obama de moorden op de Armeniërs als 'genocide' en zei hij dat de Amerikaanse regering de verantwoordelijkheid had om ze als zodanig te erkennen. Maar nu hij zelf president is wil hij het g-woord niet in de mond nemen, voornamelijk uit piëteit met Turkije. Turkije, een belangrijke partner van de Verenigde Staten en een NAVO-bondgenoot, is fel tegen het 'genocide'-label.

Koningsspelen begonnen op duizenden scholen

Het koningspaar heeft vrijdagochtend het startsein gegeven voor de Koningsspelen, die op basisscholen in het hele land worden gehouden. Onder het toeziend oog van bijna 8000 kinderen, waaronder het Kinderen voor Kinderenkoor, werd in Leiden de officiële opening door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verricht. Het koningspaar blies op oranje fluitjes.

De Koningsspelen worden voor het derde jaar op rij gehouden. Initiatiefnemer Richard Krajicek is blij dat ruim 1,2 miljoen kinderen op een feestelijke manier de hele dag actief bewegen. "Wat mij betreft is een traditie geboren en blijven we de Koningsspelen elk jaar vieren", zei hij.

Om voldoende energie te hebben voor een dag bewegen, ontbeten de scholieren van tevoren gezamenlijk tijdens het koningsontbijt. Doel van beide activiteiten is dat de kinderen en hun ouders zich ervan bewust worden dat het goed is om samen te ontbijten en actief in beweging te zijn.

Hoofdtribune NAC-stadion gestut

De hoofdtribune van het NAC-stadion in Breda wordt vrijdag gestut. Zonder de maatregelen is het niet verantwoord om de tribune te gebruiken, zegt donderdagavond de gemeente Breda die eigenaar is van het stadion.

Nadat vrijdag stempels zijn geplaatst, worden nieuwe tests uitgevoerd. Als de uitkomst negatief is, zal de degradatiekraker zaterdagavond tegen Heracles mogelijk worden uitgesteld.

De problemen met de tribune zijn al langer bekend. Er is sprake van betonrot en scheuren. De gemeente Breda heeft tot voor kort volgehouden dat de tribune bij normaal gebruik veilig is. Op basis van nieuwe berekeningen is vastgesteld dat er meer druk rust op de tribune dan was voorzien.

"Donderdagochtend werd duidelijk dat het effect van de krachten in combinatie met reeds opgetreden scheuren dermate onvoorspelbaar is, dat zonder maatregelen de hoofdtribune niet veilig gebruikt kan worden", staat in een verklaring van de gemeente Breda.

De gemeente schakelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in voor advies over een historisch onderzoek.

Als alternatieve datum voor de wedstrijd tegen Heracles wordt zaterdag 2 mei genoemd.

Update 9.41 uur

Volgens Omroep Brabant wordt vanmiddag definitief bepaald of de wedstrijd tussen NAC Breda en Heracles Almelo doorgaat.

Hoofdtribune NAC-stadion gestut
Hoofdtribune NAC-stadion gestut (Foto: ANP)

Trump en Murphy als laatste naar tweede ronde WK snooker

Judd Trump en Shaun Murphy hebebn zich in het Crucible Theatre te Sheffield als laatste geplaatst voor de tweede ronde van het WK snooker. Trump won van Stuart Carrington en Murphy won van Robin Hull. Dertien van de zestien geplaatste spelers hebben zich geplaatst voor de volgende ronde, de beste score sinds het WK van 2009. Alleen Ricky Walden (7), Mark Williams (15) en Stephen Maguire (16) passeerde de eerste horde niet.    

Trump, runner-up in 2011, had woensdag in de eerste sessie al een 7-2 voorsprong opgebouwd tegen Steadman en maakte de klus donderdag met breaks van 74, 76 en 109 af. Carrington maakte nog breaks van 97, 74, 70 en 99, waardoor de eindstand 10-6 werd. Trump speelt in de volgende ronde tegen Marco Fu. 

Murphy won van de Fin Robin Hull met 10-3. In het dertiende frame leek hij op weg naar een 147 maximum, maar kwam hij na de tiende rode niet op zwart terecht en moest hij met roze voortgaan. 

Mark Selby en Anthony McGill hebben hun eerste sessie in de tweede ronde al gespeeld en daar is de tussenstand nu 4-4. John Higgins leidt met 5-3 tegen Ding Junhui. Beide partijen gaan vrijdag verder. In de tweede ronde zijn de partijen best-of-25 frames. 

Toernooischema 

Mark Selby (Eng/1) - Anthony McGill (Sch/32)
Joe Perry (Eng/9) - Shaun Murphy (Eng/8)
Barry Hawkins (Eng/5) - Mark Allen (NIe/12)
Neil Robertson (Aus/4) - Allister Carter (Eng/31)
Ding Junhui (Chn/3) - John Higgins (Sch/13)
Marco Fu (HKo/11) - Judd Trump (Eng/6)
Stuart Bingham (Eng/10) - Graeme Dott (Sch/19)
Ronnie O'Sullivan (Eng/2) - Matthew Stevens (Wal/35)

Programma vrijdag 24 april

11.00 uur: Mark Selby – Anthony McGill (2e sessie)
11.00 uur: Graeme Dott – Stuart Bingham (1e sessie)
15.30 uur: Barry Hawkins – Mark Allen (1e sessie)
15.30 uur: Ding Junhui – John Higgins (2e sessie)
20.00 uur: Mark Selby – Anthony McGill (laatste sessie)
20.00 uur: Graeme Dott – Stuart Bingham (2e sessie)

Furious 8 in 2017 in de bioscoop

Er is een datum geprikt voor de première van de achtste Fast & Furious-film. Op 14 april 2017 moet de film in de Amerikaanse bioscopen verschijnen.

Vin Diesel maakte het nieuws bekend tijdens een presentatie van filmstudio Universal op de conventie CinemaCon in Las Vegas. "We gaan de beste film maken die jullie ooit hebben gezien", belooft de acteur, die ook verwees naar de overleden acteur Paul Walker. "Dat beloof ik jullie en mijn broer daarboven."

De filmserie over de straatracers is populairder dan ooit. De zevende Furious-film breekt wereldwijd kasrecords. De film heeft al meer dan een miljard dollar opgehaald. Eerder deze maand verklapte Furious-boegbeeld Vin Diesel bij Jimmy Kimmel dat New York het decor wordt voor de aanstaande film.

De cast van Furious 7De cast van Furious 7

Drie Nederlanders in Giro-selectie Giant

Addy Engels, de ploegleider van Giant-Alpecin, heeft drie Nederlandse wielrenners opgenomen in zijn voorlopige selectie voor de Ronde van Italië. Dat zijn Tom Stamsnijder, Albert Timmer en Tom Veelers.

De andere kandidaten voor de Giro zijn Nikias Arndt (Dui), Bert De Backer (Bel), Caleb Fairly (VSt), Johannes Fröhlinger (Dui), Simon Geschke (Dui), Chad Haga (VSt), Cheng Ji (Chn), Tobias Ludvigsson (Zwe) en Luka Mezgec. Deze rappe Sloveen boekte vorig jaar een ritzege. Dat is nu ook de inzet van Giant.

"Ons belangrijkste mikpunt zijn de etappes voor de sprinters, met Mezgec, die ook een beklimming in de finale kan overleven, als troef. Daar houden we dus rekening mee bij het samenstellen van de definitieve ploeg", zei Engels. "Bovendien zijn er in de Giro altijd een paar etappes die te zwaar zijn voor een massasprint en niet zwaar genoeg voor de klassementsrijders. Dan schuiven we een type als Geschke naar voren."

Engelse Nintendo Direct voor Xenoblade Chronicles X

Terwijl Japan binnen een week al aan de slag kan met Xenoblade Chronicles X, moeten wij in het Westen nog even wachten. Gelukkig maakt Nintendo het wachten iets makkelijker door middel van een Nintendo Direct met een focus op Xenoblade Chronicles X.

Gek genoeg is de Direct enkel aangekondigd voor Amerika, maar dat houdt ons uiteraard niet tegen om toch te kijken. Meer informatie in het Engels is namelijk altijd welkom. De stream kun je bekijken door naar het bronartikel te gaan of hier te klikken. De stream begint om acht uur vanavond (onze tijd). 

We zijn een stuk minder gelukkig

We zijn met zijn allen een stuk minder gelukkig geworden. In de tweejaarlijkse lijst van 'gelukkigste landen' van de Verenigde Naties maakt Nederland dan ook een fikse buiteling.

Kutweer, de TV Kantine en Enzo Knol: echt vrolijk kun je er allemaal niet van worden. Geen wonder dat ons land op de VN-lijst flink is gekelderd. Stonden we in 2013 nog op de vierde plek, nu moeten we genoegen nemen met plek nummer zeven. Ook het rapportcijfer van ons land is met een 7,4 maar liefst een tiende punt lager dan de vorige keer.

Het gelukkigst zijn de Zwitsers. Zij nemen de koppositie over van de Denen, die nu het brons in de wacht slepen. Het andere edelmetaal is voor de inwoners van IJsland.

Gelukkig scoort Nederland nog wel beter dan de buurtjes. De Belgen staan namelijk op plek nummer 19. Onze Oosterburen komen we zelfs pas op de 26ste plek tegen. De grootste pechvogels zijn Togo, Burundi en Syrië.

Knok met Jason Voorhees in mei

Het is tijd voor angstzweet. Horror-icoon Jason Voorhees is al aangekondigd als DLC voor Mortal Kombat X, maar nu is ook duidelijk wanneer we met hem aan de slag kunnen. Op 5 mei verschijnt het personage voor kopers van de season pass. De rest kan een week later met Voorhees aan de slag.

Als extra streamt NetherRealm Studios op 4 mei een extra 'Kombat Kast' waarin Voorhees uitgebreid wordt getoond. 

Mortal Kombat X review (Foto: Warner Bros. Interactive)

Krant brengt diversiteit Nederland in kaart

In ons land wonen 1,8 miljoen mensen die niet in Nederland geboren zijn. Ze vertegenwoordigen tweehonderd nationaliteiten. Omdat immigranten het liefst in grote steden wonen en bij elkaar willen wonen, zijn enclaves ontstaan. Zo woont In Rotterdam driekwart van de in totaal 11.000 Kaapverdiërs die het land telt en staat Amstelveen bekend als 'Little Asia'.

De Twentsche Courant Tubantia heeft de diversiteit in beeld gebracht met de Multicultikaart, een overzicht van wie, waar, waarom en wanneer op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het zijn niet alleen Turken, Marokkanen, Surinamers of Polen die zich hier hebben gevestigd. "Zelfs vanuit de kleinste eilandjes op de Stille Oceaan trekken mensen naar Nederland. Zo wonen er een Tuvaluaan, een Guamees en een Palauer in ons land", aldus de krant.

Ballast Nedam stelt jaarcijfers weer uit

Bouwbedrijf Ballast Nedam stelt de presentatie van de jaarcijfers, die voor vrijdag op de rol stonden, weer uit. Het bedrijf gaf aan dat de gesprekken over financiering van het concern langer duren dan verwacht.

De onderneming denkt dat er wel op korte termijn duidelijkheid kan worden gegeven over de financiering. Daarna zullen de jaarrekening en de cijfers worden gepresenteerd.

Ballast Nedam had de jaarcijfers in eerste instantie al op vrijdag 27 maart willen presenteren. Dat werd uitgesteld tot 24 april, met de mededeling een 'materieel lager' operationeel resultaat te voorzien dan de eerder voorspelde 35 miljoen tot 45 miljoen euro negatief.

'Aantal mensen dat wekelijks sport kan hoger'

Het aantal Nederlanders dat wekelijks sport, is vorig jaar licht gedaald, maar de laatste jaren wel vrij stabiel. In 2014 was 53 procent van de bevolking elke week sportief bezig, 3 procent minder dan het jaar ervoor. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag in het kader van de Nationale Sportweek.

"Het cijfer is stabiel, maar nog steeds sport dus maar ongeveer de helft wekelijks. Dat aantal zou best omhoog mogen", aldus Matthijs van den Berg, afdelingshoofd Preventie & Voeding van het RIVM. De afgelopen jaren ligt het percentage sporters tussen 51 en 56.

Het aantal mannen dat wekelijks sport (53,9 procent) lag in 2014 iets hoger dan het aantal vrouwen (51,3 procent). Bij tieners (67,2 procent) en twintigers (65 procent) ligt het percentage het hoogst.

De onderzoekers hebben niet gekeken wat de reden is van de lichte daling van het aantal sportende mensen. "Maar het aantal leden van sportverenigingen is ook wat gedaald, meldde NOC*NSF eind vorig jaar, dus dat komt wel overeen met deze cijfers", aldus Van den Berg. "Het zou met de crisis te maken kunnen hebben, maar dat blijft gissen. Het onderzoek geeft in ieder geval aan dat er ruimte is voor verbetering."

'Digitale dossiers gemeenten niet op orde'

Veel gemeenten, waterschappen en provincies hebben hun digitale dossiers en archieven niet op orde. Dat staat in een brandbrief aan alle decentrale overheden, geschreven door een aantal burgemeesters en andere bestuurders. Dat meldt de website Binnenlands Bestuur vrijdag.

Als er geen maatregelen worden genomen om digitale informatie van overheden op lange termijn toegankelijk te houden, kan dat schadelijk zijn voor burgers, ondernemers en de overheden zelf, zo staat in de brief.

"Onvindbare informatie zal ertoe leiden dat de eerste twintig jaar van deze eeuw de slechtst gedocumenteerde ooit worden. Belangrijk cultureel erfgoed zal hiermee verloren gaan", schrijven de bestuurders.

Servicenummer politie hele ochtend dicht

Ook vrijdag voert de politie actie voor een betere cao. De bonden roepen medewerkers bijeen in Den Haag voor werkoverleg. Daardoor zijn de telefooncentra van de servicenummers van de politie (0900-8844) van 09.00 tot 12.00 uur onbezet en dus onbereikbaar. Het alarmnummer 112 blijft wel bereikbaar.

Tijdens het werkoverleg zullen onder meer de hoge werk- en roosterdruk worden besproken en de bereidheid om actie te voeren voor een goede nieuwe cao. De politiebonden eisen onder meer een loonsverhoging na vier jaar op de nullijn

Donderdag waren de politiebureaus twee uur lang dicht. De dag ervoor reden politievoertuigen in een zwaan-kleef-aan-burgertreiteractie over verschillende snelwegen van noord naar zuid.

Voor de komende tijd staan diverse acties op de rol. Zo worden werkonderbrekingen voorbereid tijdens voetbalwedstrijden, waaronder de bekerfinale op zondag 3 mei tussen Groningen en PEC Zwolle. Ook wil de politie het werk neerleggen tijdens uitgaansavonden en bij rechtszaken.

De hoofdtaak van de politie, het uitschrijven van bonnetjes, gaat natuurlijk gewoon door.

Slapende agent
Servicenummer politie hele ochtend dicht

Wat als Man of Steel een kleurenfilm was geweest?

Man of Steel was voor veel mensen niet de Superman-film waar op gehoopt werd. Of dat te maken had met de gekozen kleurzetting valt natuurlijk te betwijfelen, maar VideoLab heeft op professionele wijze de oorspronkelijke kleuren teruggebracht in de film en het resultaat mag er zijn.

Zo zou Man of Steel eruit hebben gezien als op de montagekamer de kleuren met rust zouden zijn gelaten.

Man of Steel
Man of Steel

Duizenden malariadoden door uitbraak ebola

De uitbraak van ebola heeft vorig jaar in het westen van Afrika voor meer doden gezorgd dan tot nu toe werd gedacht. Onderzoekers van het Imperial College in Londen zagen namelijk dat de epidemie ook zorgde voor een flinke toename van malaria. Zij publiceerden hier vrijdag over in het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Door de uitbraak van ebola stortte het volledige gezondheidssysteem in Guinee, Sierra Leone en Liberia in. Hierdoor konden malariapatiënten niet goed medisch behandeld worden en werden te weinig muskietennetten uitgedeeld.

In totaal stierven in 2014 bijna 11.000 mensen meer aan malaria dan in andere jaren. Dat is ongeveer evenveel als het aantal mensen dat aan ebola overleed. De onderzoekers vergeleken de cijfers van 2014 met het aantal malariadoden van de afgelopen vijftien jaar.

Zaterdag is het Wereld Malaria Dag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) probeert daarmee extra aandacht te vragen voor malaria. Volgens de WHO komen er jaarlijks 600.000 mensen om het leven door de infectieziekte.

Maar er is hoop. Farmaceut GlaxoSmithKline wil in oktober internationale toestemming te krijgen om 's wereld eerste vaccin tegen malaria in Afrika te verspreiden. Het vaccin, dat RTS,S heet, is speciaal ontwikkeld voor kinderen en moet voor vier jaar bescherming bieden tegen de dodelijke ziekte. De farmaceut heeft dertig jaar aan het vaccin gewerkt.

Duizenden malariadoden door uitbraak ebola
Duizenden malariadoden door uitbraak ebola (Foto: ANP)

Het regent weer lintjes

Duizenden mensen ontvangen vrijdag een lintje voor Koningsdag. Ze mogen zich voortaan bijvoorbeeld lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Elk jaar worden vooral vrijwilligers in het zonnetje gezet. Daarnaast krijgt een enkele bekende of minder bekende Nederlander een onderscheiding voor 'bijzondere verdiensten in de hoofdfunctie', zoals kunst, wetenschap of sport.

De volledige lijst wordt om 12.00 uur bekendgemaakt. Veel gemeenten maken een feest van de uitreiking, met een zaal vol nietsvermoedende 'decorandi' omringd door trotse familieleden en vrienden.

Vorig jaar kregen 3155 mensen een lintje. Vijftien van hen werden gedecoreerd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de rest kreeg een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau.

Het regent weer lintjes
Het regent weer lintjes (Foto: ANP)

Telltale en Marvel werken samen

Telltale is al druk bezig met de toekomst en kondigt een samenwerking aan voor 2017. Met niet minder dan Marvel, dus we hoeven niet te raden welke richting we de nieuwe game moeten zoeken. De vraag wordt alleen of ze een bekend verhaallijn van een van de vele superhelden pakken, of totaal iets nieuws gaan schrijven.

Meer informatie volgt nog. Al kan dat nog even duren gezien de tijdspanne tussen dit nieuws en daadwerkelijke release.

Telltale en Marvel samenwerking

Kindacteur Sawyer Sweeten (19) overleden

Kindacteur Sawyer Sweeten is overleden. De Everybody Loves Raymond-acteur heeft op 19-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Dat meldt RadarOnline.

Sawyer Sweeten speelde net als zijn tweelingbroer Sullivan negen jaar lang in de serie Everybody Loves Raymond. Het duo speelde de rollen van de tweelingbroertjes Geoffrey en Michael Barone. Sinds die serie er in 2005 mee ophield, stopte Sawyer met acteren.

Een bron vertelt dat Sawyer op bezoek was bij zijn familie in Texas. "Hij stapte de veranda op en schoot zichzelf door het hoofd. Sawyers familie is helemaal kapot van deze tragedie."

Zijn zus Madylin, die ook een rol speelde in Everybody Loves Raymond, roept op om de privacy van de familie te respecteren. "Vanmorgen vond er een verschrikkelijke familietragedie plaats. We zijn er kapot van dat onze broer, zoon en vriend Sawyer Sweeten zichzelf van het leven heeft beroofd", zo meldt ze namens de familie aan Gossip Cop.

Elizabeth Olsen niet bang voor naaktscènes

Elizabeth Olsen vindt het niet erg om risico's te nemen voor haar rollen en is bereid uit de kleren te gaan voor een goede scène. Dat vertelt ze in een interview met Net-A-Porter.

"Ik herinner me dat ik de film Holy Smoke zag en het ik het geruststellend vond om een jonge Kate Winslet te zien in een gedurfde rol", vertelt de actrice. "Ik dacht toen bij mezelf: oké, dus het maakt je carrière niet kapot als je naakt gaat of risico's neemt. Want niet iedereen binnen mijn familie en vriendengroep vond het een geweldig idee om uit de kleren te gaan in een film." Voor Olsen gaat het vooral om de scène, niet om de ijdelheid. "Sommige actrices sluiten naakt uit. Maar soms wil je dat scènes die voyeuristische kwaliteit hebben. Het is niet dat ik per se naakt wil zijn en je zal me nooit zien in een sexy scène in een bikini op het strand. Dat karakter zal ik nooit spelen."

De 26-jarige actrice spreekt in het interview ook vol lof over haar oudere zussen, tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen. "Mijn zussen zijn de meest inspirerende vrouwen vanwege de manier waarop ze hun levens leiden. Ze zijn extreem ijverig en hebben me geleerd dat je kan doen wat je maar wilt zolang het je passie is en je er hard voor werkt." Ook over de 77-jarige Jane Fonda die door Olsen beschouwd wordt als mentor steekt ze de loftrompet. "Ze zit vol geweldige anekdotes en beseft hoe bijzonder haar verhalen zijn. Zo sprong ze van een klif in zee in Zuid-Frankrijk met Greta Garbo. Ook is het geweldig dat ze het leven indeelt in drie hoofdstukken: de eerste dertig jaar, tweede dertig jaar en derde dertig jaar. Ze benadrukt dat je jezelf kan veranderen op ieder punt van je leven."

Omstreden MH17-expert aan de kant gezet

Patholoog-anatoom George Maat, die woensdag in opspraak kwam omdat hij foto's van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was, is uit het forensisch team gezet. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag gemeld in de Tweede Kamer. Maat was woensdag al op non-actief gesteld.

Van der Steur zei dat het toelaatbaar is dat patholoog-anatomen met vakgenoten informatie over de identificatie delen, maar foto's mogen ze alleen laten zien met toestemming van de nabestaanden. Van der Steur noemde de actie van Maat woensdag 'buitengewoon ongepast en onsmakelijk'. Maat heeft excuses aangeboden en ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), waar Maat voor werkte, betreurt de kwestie zeer.

Honderden bij herdenking Armeense genocide

Tussen de drie- en vierhonderd mensen hebben donderdagavond in Den Haag meegelopen in een tocht om te herdenken dat honderd jaar geleden honderden Armeniërs in Istanbul werden opgepakt. Later werden ze vrijwel allemaal gedood. Bij die Armeense genocide kwamen veel intellectuelen en kunstenaars om het leven.

De tocht begon op het Spuiplein. Daarna ging het naar het Malieveld tegenover de Turkse ambassade. Daar werd met lichtjes het aantal doden van de genocide uitgebeeld.

De Armeense genocide vond plaats in 1915 en 1916. De Ottomaans-Turkse autoriteiten vervolgden en vermoordden tussen de 800.000 en 1 miljoen Armeniërs. Het huidige Turkije ontkent dat er sprake is geweest van een georganiseerde volkenmoord.

Zaterdag kwamen ook al honderden mensen in Den Haag bijeen om de doden te herdenken.

'Bobbi Kristina en Whitney deelden drugs'

Zangeres Whitney Houston deelde drugs met haar dochter Bobbi Kristina Brown en diens vriend Nick Gordon. Dat claimt de broer van Nick Gordon, Jack Walker, in een interview met Extra.

Nog voordat Whitney Houston in 2012 overleed had haar dochter Bobbi Kristina al een drugsprobleem en gebruikte ze samen met haar moeder drugs, verzekert Walker. 'Het was al gaande toen ze nog leefde. Ik zat aan de telefoon met Nick en hoorde Whitney vragen om de drugs.'

Nick trok later in bij Bobbi Kristina en haar moeder en participeerde in het drugsgebruik. Walker vertelt dat hij zijn broer op andere ideeën probeerde te brengen. 'Ik liet hen weten dat ik me er niet prettig bij voelde. Dat ik me niet op me gemak voelde als ze drugs deden. Ik liet Nick weten dat hij het rustiger aan moest doen met drugs.'

Zelfmoord?
De beruchte avond waarop Bobbi Kristina in een coma raakte wijt Walker aan een combinatie van de omstandigheden waarin ze verkeerde. Hij suggereert een verkapte zelfmoordpoging: 'Ik wist hoe depressief Kris was, ik wist van haar drugsgebruik. Dat gecombineerd met ruzies is nooit, nooit goed.'

Nick Gordon werd na een onstuimig interview met Dr. Phil vorige maand opgenomen in een afkickkliniek. Met succes, meldt zijn broer. 'Nick is nu zo'n zeven weken clean. Hij is verrast dat hij het heeft volgehouden. Hij is trots op zichzelf dat hij in de kliniek is gebleven. Hij dacht niet dat hij het voor elkaar kon krijgen. Hij is niet dezelfde persoon als die naar binnen ging.'

Stoppen met roken loont op elke leeftijd

Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Voor alle leeftijdsgroepen is het bevorderlijk om de sigareten te laten liggen. Zelfs 60-plussers die stoppen, verkleinen daarmee de kans op een hartaanval of beroerte aanzienlijk. Dat concluderen Duitse onderzoekers.

Onderzoekers van het Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ) verdiepten zich in gegevens uit 25 verschillende onderzoeken. Al met al gaat het om data van ruim een half miljoen 60-plussers uit Europa en de Verenigde Staten. Nooit eerder werd zo'n grootschalig onderzoek gedaan naar de effecten van roken bij die leeftijdsgroep.

Dalend risico
Rokers sterven dubbel zo vaak aan hartziektes als mensen die nooit hebben gerookt. Het exacte risico hangt echter samen met het aantal gerookte sigaretten. Wie stopt met roken, ziet het risico op hartziektes aanzienlijk dalen. Gemiddeld ligt het voor ex-rokers nog 1,3 keer hoger dan bij levenslange niet-rokers.

In de eerste vijf jaar na de laatste sigaret daalt het risico duidelijk. Dat geldt zelfs voor mensen die pas na hun 60e stoppen. Onderzoeksleider Hermann Brenner zegt dan ook: 'Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Zelfs mensen in de hoogste leeftijdsgroepen profiteren daar qua gezondheid nog flink van. Veel hartaanvallen en beroertes zijn te voorkomen.' Hoe langer de laatste sigaret geleden is, des te duidelijker daalt het risico.

De onderzoekers keken ook de gemiddelde leeftijd waarop mensen overlijden aan hartziekten. Deze ligt bij rokers 5,5 jaar lager dan bij levenslange niet-rokers. Ex-rokers stierven gemiddeld iets meer dan 2 jaar eerder aan hartziekten.

Indianen lopen boos weg uit Adam Sandler-film

Een groep Indiaanse acteurs is beledigd weggelopen van de set van Adam Sandlers film The Ridiculous 6. De grappen zouden voor hen te aanstootgevend zijn.

"We zijn met een twaalftal van de set gelopen", vertelt acteur Loren Anthony aan Indian Country Today Media Network. "Ze zeiden dat het een comedy zou zijn, maar niet racistisch. Daarom ben ik akkoord gegaan, maar maandag begonnen dingen raar te worden." Anthony en zijn collega's zijn Navajo Indianen die zich beledigd voelen door elementen in het script en de productie. Zo klonken enkele namen van hen Beaver's Breath en No Bra, zou een vrouw moeten plassen terwijl ze een vredespijp rookt en werden veren verkeerd geplaatst op een tipi.

De acteurs proberen de makers van de film te overtuigen dat ze dergelijke elementen moeten veranderen. "Hopelijk luisteren ze naar ons", meldt David Hill, één van de weggelopen acteurs. "We snappen dat dit een comedy is, we snappen dat dit humor is, maar we tolereren geen oneerbiedigheid."

Een woordvoerder van producent Netflix verdedigt de film van Sandler in een statement aan de pers. "De film heeft niet voor niets 'ridiculous' in de titel. Het is een uitgebreide satire op Western-films en de stereotypes die daarin werden gepopulariseerd. De diverse cast is niet alleen onderdeel maar ook de maker van de grappen." The Ridiculous 6 is één van de films die Adam Sandler produceert voor Netflix, ook speelt hij een hoofdrol in de film en schrijft hij mee aan het script. Onder meer Steve Buscemi, Nick Nolte, John Turturro en Danny Trejo maken deel uit van de sterrencast van de film.

De eerste Europese Spelen: Nog 50 dagen

Enkele jaren geleden werd het plan opgevat om de Europese Spelen te gaan organiseren, zoals de naam zegt, de 'Olympische Spelen voor Europese landen'. Dit is niet uniek in de wereld, want al vele tientallen jaren zijn er de bijzonder populaire Pan-American Games, All-Africa Games en Asian Games. De twee eerstgenoemde evenementen worden dit jaar weer gehouden, over de Asian Games hebben we vorig jaar bij FOK!sport uitgebreid bericht. Op FOK!sport zullen we in juni eveneens uitgebreid berichten over de prestatie van de vele deelnemende Nederlanders en andere opvallende wedstrijden. We beginnen met deze special, 50 dagen voor de openingsceremonie.

Spreekgestoelte Tweede Kamer bezwijkt

Een opmerkelijk tafereel in de Tweede Kamer vanavond: het spreekgestoelte is ingestort. Dat gebeurde uitgerekend tijdens een debat over de nasleep van de MH17-ramp.

Het spreekgestoelte bevindt zich in 'vak K', het kabinetsvak. Toen minister Ard van de Steur een betoog hield, brak het gestoelte deels af. Vervolgens was staatssecretaris Mansveld aan de beurt om vragen te beantwoorden. Het spreekgestoelte begaf het toen definitief.

'In het kader van de veiligheid vraag ik de staatssecretaris het spreekgestoelte te verlaten', zei Kamervoorzitter Van Miltenburg. Ze schorste de vergadering een paar minuten, maar kort daarna werd het debat hervat. Mansveld beantwoordde de overgebleven vragen zittend vanaf haar 'eigen' stoel in het kabinetsvak. Beelden van het voorval zijn bij de NOS te zien.

'Ik ben blij om te zien dat het kabinet is blijven zitten', grapte VVD-Kamerlid Han ten Broeke nadat het debat was hervat. Het is niet de eerste keer dat er tijdens een debat iets mis gaat in de plenaire zaal. Zo zorgde een vallende lamp in december 2011 voor consternatie. De lamp spatte vlak naast minister Edith Schippers uiteen. Zij en de Kamerleden schrokken zich toen een hoedje.

Microsoft compenseert zwakke pc-markt

Clouddiensten en hogere verkopen in de zakelijke markt zorgen voor redelijk goede cijfers bij Microsoft. De Amerikaanse softwaregigant wist daarmee de zwakke pc-markt te compenseren. Dat blijkt uit de cijfers over afgelopen kwartaal.

Microsoft publiceerde vandaag de resultaten over het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2014/2015. De omzet steeg met 6 procent tot 21,7 miljard dollar. De nettowinst daalde echter, van 5,7 miljard dollar tot 5 miljard dollar. Dat heeft onder meer te maken met kosten rond de integratie van de mobieltjestak van Nokia die vorig jaar werd ingelijfd.

Bestuursvoorzitter Satya Nadella, die het roer begin vorig jaar overnam van Steve Ballmer, heeft nadrukkelijk ingezet op clouddiensten en software voor mobiele apparaten. De traditionele pc-markt, waar het besturingssysteem Windows nog altijd dominant is, slinkt al jaren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.