Dijsselbloem: Griekenland is er nog niet

Redactie

Griekenland moet nog flinke stappen maken met zijn hervormingen voordat het in aanmerking komt voor de broodnodige noodleningen van de zogenoemde trojka: de eurozone, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Dat heeft voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem vrijdag gezegd.

Dijsselbloem is in Riga samen met de ministers van financiën van de eurozone om de noodleningen aan Grekenland te bespreken. De geldschieters eisen dat Griekenland meer hervormt en bezuinigt, maar de regering van de linkse premier Alexis Tsipras beloofde tijdens de campagne eerder dit jaar juist een einde te maken aan het harde bezuinigingsbeleid. Als Griekenland niet snel de volgende tranche leningen van 7,2 miljard euro ontvangt kan het land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Niemand leek vrijdag in Riga op een doorbraak te rekenen. Dijsselbloem zei dat de gesprekken met de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis moeizaam verliepen en dat de partijen nog 'ver uit elkaar liggen'. Wat precies de pijnpunten zijn zei Dijsselbloem niet. Wel sloot hij een compromis waarbij Griekenland een deel van de eisen van de trojka inwilligt in ruil voor een deel van de 7,2 miljard euro uit.

Varoufakis leek iets optimistischer. Hij zei dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de gesprekken over privatiseringen en hervormingen van de belastingen, de rechtspraak en de bureaucratie. De grootste overgebleven twistappels zijn de pensioenen en het door de schuldeisers gewenste begrotingsoverschot in de Griekse begroting. Een definitieve oplossing is er nog niet, maar 'die komt er wel en die komt er snel, aangezien het de enige optie is', zei de Griekse minister. "Dit is een Europese familie die haar meningsverschillen op een collegiale manier moet oplossen."