FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 april 2015

Darttalent Zuydwijk gooit 130 gemiddeld op de Development Tour

Darter Mike Zuydwijk heeft zich zaterdag in de kijker gespeeld door in de vierde ronde van Development Tour 2 een gemiddelde van maar liefst 130,56 te gooien. De twintigjarige Nederlander gooide in de wedstrijd twee elfdarters en twee twaalfdarters en won daarmee met 4-0 van zijn Engelse tegenstander Christopher Bent.

Het zeer hoge gemiddelde van Zuydwijk is geen record. Kyle Anderson noteerde tijdens Player Championship 5 een gemiddelde van 134,84. De Development Tour van de PDC is open voor darters van zestien tot en met 23 jaar en heeft als doel om jonge talenten beter te laten ontwikkelen. De Development Tour kent zestien toernooien, verspreidt over vier weekenden. Daarnaast is er een juniorenwereldkampioenschap. De beste darters over het jaar en op het WK krijgen een tourkaart voor de jaren daarna. 

Zuydwijk won begin dit jaar echter al een tourkaart bij de PDC via de Qualifying School.  Hij zit ook in het talententeam van Raymond van Barneveld. De Hagenaar wist het toernooi echter niet te winnen, in de achtste finales verloor hij met 4-3 van Josh McCarthy. Het toernooi vanavond gewonnen door de achttienjarige Nederlander Berry van Peer. Hij won in de finale van Scott Dale met 4-0. 

Het eerste toernooi vanmiddag werd gewonnen door het Oostenrijkse darttalent Rowby-John Rodriguez. Alle uitslagen van toernooi één en twee zijn hier te vinden. Zondag worden toernooi drie en vier gespeeld. 

Tiësto begeleidt dj-talenten zonder ervaring in Your Shot

Tijs Michiel Verwest, beter bekend als dj Tiësto, gaat talenten begeleiden in de Amerikaanse versie van dj-wedstrijd Your Shot. Dat meldt muziekblad Billboard.

In de tiendelige webserie, die later dit jaar te zien is via muziek- en videosite Vevo, worden dertig beginnende dj's gevolgd. Zij hoeven geen ervaring te hebben in het vak, maar moeten wel over een flinke dosis toewijding beschikken. In zes weken tijd krijgen de dj's een intensieve training en moeten ze allerlei opdrachten vervullen.

Uiteindelijk blijven er zes finalisten over. Samen met een aantal andere bekende dj's neemt 'mentor' Tiësto deze talenten een week lang onder zijn hoede. De winnaar van de wedstrijd, waarvan de eerste editie in 2010 werd georganiseerd in Australië, krijgt onder meer de kans om met de wereldberoemde dj uit Breda op te treden in Las Vegas.

Tiësto is erg te spreken over de opzet van Your Shot, mede omdat ervaring geen vereiste is. "Veel mensen weten niet zo goed hoe ze met dj'en moeten beginnen. Het mooie aan Your Shot is dat het aspirerende dj's een platform geeft om zich te ontwikkelen en geweldige dingen te bereiken, als ze er maar echt voor gaan."


Uitslag Excelsior - PSV

PSV heeft in de Eredivisie Excelsior een pijnlijke nederlaag bezorgd. De Rotterdammers kwamen tegen de kersverse landskampioen tot tweemaal toe op een voorsprong, maar verloren uiteindelijk toch in blessuretijd. Hierdoor blijft de ploeg met nog twee wedstrijden op plaats vijftien, drie punten boven de streep van nacompetitie staan.

Excelsior

2 - 3

PSV

51' De Jong (e.d.)
73' Stans (pen)
  68' Wijnaldum
75' Depay
90+1' Locadia
 
Gele kaart: Gouriye (Excelsior), Guardado, Tamata (PSV)
Rode kaart: Isimat-Mirin (72/2xg) (PSV)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kruys
Stans
Auassar
Van Mieghem (Botaka/69)
Van Weert
Gouriye (Varela/62)
  Pasveer
Tamata
Isimat-Mirin
Rekik
Willems
Wijnaldum
Guardado
Maher (Bruma/76)
Narsingh (Locadia/56)
De Jong (Schaars/89)
Depay

IS executeert 185 Iraakse militairen

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben 185 Iraakse militairen geëxecuteerd. De militairen werden gevangengenomen en gedood, nadat de islamisten hun legerbasis bij het Thartharmeer onder de voet hadden gelopen. Dat meldden Iraakse veiligheidsdiensten zaterdag.

Onder de doden zijn een generaal, een brigadecommandant en meerdere officieren. De militairen hadden waarschijnlijk geen munitie meer, waardoor IS de basis kon innemen. Zeker 140 militairen werden in het kamp gedood. 45 anderen werden naar de plaats Fallujah gebracht en daar geëxecuteerd. Fallujah, 70 kilometer ten westen van Bagdad, is een bolwerk van de beweging.

IS heeft de controle over grote delen van het land in de westelijke Anbar-provincie, waar ook het Iraakse legerkamp ligt. De beweging probeert meer grip te krijgen op de provincie, sinds de Iraakse regering begin april een offensief in Anbar aankondigde.

IS executeert 185 Iraakse militairen
IS executeert 185 Iraakse militairen (foto: ANP)

'Frisse maar grotendeels droge Koningsdag'

Koningsdag wordt fris maar blijft wel grotendeels droog. Dat verwachtte MeteoGroup zaterdag. In de nacht van zondag op maandag trekt naar verwachting een gebied met veel bewolking en regen langzaam naar het oosten van het land. In het westen en midden van Nederland is het op Koningsdag al snel overal droog en zal de zon zich ook laten zien. Maar vooral in het oosten en zuidoosten van het land kan een groot deel van de ochtend nog nat en grijs verlopen.

Ook in Dordrecht, waar koning Willem-Alexander met zijn familie te gast is, wordt het al snel prima weer voor alle festiviteiten. Het blijft wel kil aanvoelen. De temperatuur loopt maximaal op naar 11 graden. Een schrale troost voor de koning is dat het volgens de verwachtingen op 30 april niet veel beter zal zijn.

'Frisse maar grotendeels droge Koningsdag'
'Frisse maar grotendeels droge Koningsdag' (Foto: ANP)

Volleybalsters Sneek veroveren landstitel

VC Sneek is zaterdagavond in de eigen Sneker Sporthal voor het eerst sinds 1992 landskampioen geworden door in de vierde play-off wedstrijd Het Almelose TVT met 3-1 te verslaan. De ploeg van coach Petra Groenland won de best-of-five serie om het landskampioenschap met 3-1. 

Sneek won de eerste set met 25-20 en leek op weg naar de 2-0, want de club kwam 15-9 voor. Mede mede dankzij twee uitstekende serviceseries van Juliét Lohuis en Britt Bongaerts kwam TVT op 17-17 langszij en uiteindelijk ging de tweede set met 25-23 naar de club uit Almelo. 

In set drie kwam TVT 5-2 voor, maar dankzij enkele belangrijke blokpunten van international Carlijn Jans nam de thuisploeg het initiatief snel over. Jans was de hele set belangrijk voor haar team, zowel in blokkerend, aanvallend als serverend opzicht. Met een ace bepaalde zij de eindstand in de derde set op 25-17.

De bloemen in Sneek konden klaar gezet worden, want in de vierde set kwam de thuisploeg direct 5-0 voor te staan. TVT weigerde echter te capituleren en kwam op 13-13 weer langszij. In de knotsgekke eindfase keerden de kansen per punt, maar uiteindelijk was het VC Sneek dat haar derde kampioenschapspunt benutte na wederom een ace van Jans. Het werd 29-27. 

Sneek werd in de jaren 1985 t/m 1992 acht keer op rij landskampioen onder de naam Tromp/Olympus (1985 & 1986) en later Avéro O.S. (1987 t/m 1992). Het duurde 23 jaar voordat de club weer de beste was bij de dames. Sindsdien had Friesland 23 jaar moeten wachten op een nieuwe titel in de Eredivisie bij de vrouwen.

Uitslagen Eredivisie 25/04/2015

Om 19.45 zijn twee wedstrijden in de Eredivisie gespeeld. Heracles heeft zich officieus veilig gespeeld voor nog een seizoen eredivisie, terwijl het voor Go Ahead Eagles bijna beslist lijkt, zij zullen waarschijnlijk nacompetitie spelen. NAC Breda moet hopen dat Excelsior niet veel punten meer pakt. Hieronder de statistieken.

NAC Breda

1 - 3

Heracles Almelo

 38' Seuntjens    16' Linssen
 25' Zomer
 71' Navratil
 
 Gele kaart: De Kamps, De Zeeuw, (NAC Breda), Weghorst, Bel Hassani, Linssen, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis (Zschusschen/73)
Drost
Van der Weg
Sarpong (Borahsasar/73)
De Kamps (Fernandez/33)
De Zeeuw
Naah
Tighadouini
Seuntjens
  Castro
Breukers
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Vujicevic
Avdic
Bruns (Bel Hassani/37)
Linssen
Weghorst
Darri (Navratil/67)

Go Ahead Eagles

0 - 2

FC Utrecht

     19' Haller
 61' Haller
 
 Gele kaart: , Heerings, Diemers, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: -
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Wijnaldum
Van Ooijen (Kolder/62)
Overgoor
Turuc
W. Verhoek (Reimerink/67)
Plet
De Sa (Lambooij/79)
  Ruiter
Van der Maarel
Letschert
Heerings
Cortie (Kum/69)
Ramselaar (Verbeek/71)
Janssen
Ayoub
Diemers
Rubin (Antwi/83)
Haller

Rode Kruis opent rekening voor Nepal

Het Nederlandse Rode Kruis heeft zaterdag een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal. Op Giro 6868 kunnen mensen geld storten voor de slachtoffers van de ramp, liet een woordvoerder van de organisatie weten.

Volgens het Rode Kruis is de situatie "ernstig" en heeft de beving "een behoorlijke ravage achtergelaten". Het Nepalese Rode Kruis is begonnen met een zoek- en reddingsoperatie in het land. "Er is veel hulp nodig. Er is behoefte aan voedsel, water en medicijnen."

Unicef heeft Giro 121 geopend voor de slachtoffers van de ramp. De eerste lading hulpgoederen staat klaar om gedistribueerd te worden onder de bevolking.

Ook kinderrechtenorganisatie Save the Children in Nederland opende zaterdag een rekeningnummer voor de ramp, giro 809. Op de website savethechildren.nl kunnen mensen ook geld storten. Volgens de kinderrechtenorganisatie zijn 6,2 miljoen mensen getroffen door de aardbeving, onder wie 2,1 miljoen kinderen.

Medewerkers van Save the Children zijn zaterdag begonnen met het opstarten van noodhulp, zoals de distributie van schoon water, onderdak, voedsel en bescherming van kinderen. Dat werk wordt bemoeilijkt door onbegaanbare wegen en ingestorte bruggen. Bovendien is er gevaar voor naschokken.

Save the Children is sinds 1976 actief in Nepal en werkt in 63 districten. De organisatie vreest dat ook eigen medewerkers en hun families zijn getroffen door de ramp. Stichting SOS Kinderhulp is ook in actie gekomen om hulp te bieden aan kinderen en families. De stichting is sinds 1960 actief in Nepal.

'Kapitein bootvluchtelingen was gedwongen'

De vermoedelijke kapitein van de vluchtelingenboot die voor de kust van Libië zonk, is "door smokkelaars gedwongen de boot te besturen". Dat zei althans de vermeende broer van de man, Makrem Mahjoub zaterdag tegen persbureau Reuters.

Italië heeft de 27-jarige Mohammed Ali Malek uit Tunesië opgepakt en wil hem berechten voor de ramp die zo'n 750 mensen het leven kostte. Overlevenden van de ramp hebben hem aangewezen als bestuurder van het schip.

Volgens Mahjoub werd Malek in Libië bedreigd door mannen met Kalasjnikovs. Hij moest de boot besturen, omdat hij "verstand had van de zee en met onze vader viste". "Ze namen hem mee naar de boot. Toen hij me belde, was hij in shock en huilde hij", aldus Mahjoub.

Mahjoub zei dat zijn broer eigenlijk Nourredine Mahjoub heet en uit de vissersplaats Chebba komt. Hij wordt verdacht van ontvoering en meervoudige doodslag. De boot is in botsing gekomen met een vrachtschip dat de vluchtelingen te hulp wilde schieten.

'Kapitein bootvluchtelingen was gedwongen'
'Kapitein bootvluchtelingen was gedwongen' (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - Willem II

In de Eredivisie begon om 18.30 uur de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Willem II. Het duel kende geen winnaar, het werd 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

sc Heerenveen

1 - 1

Willem II

 80' Uth    78' Andrade
 
 Gele kaart: Otigba, Thern, St.Juste, (sc Heerenveen), D.Wuytens, Andrade, Messaoud, (Willem II)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.211
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Otigba
De Roon
St.Juste
v.Anholt
Thern (Veerman/69)
v.d.Berg
Bikel
Slagveer (Duarte/79)
Uth
Larsson (Namli/83)
  Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters (Pluim/72)
Dijks
Haemhouts (Heerkens/69)
Messaoud
S.Wuytens
Ondaan (Sahar/46)
Armenteros
Andrade

'Eurogroep werkt niet aan plan B Griekenland'

De eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, werkt niet aan een plan B of noodscenario voor Griekenland. Dat zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdag in de Letse hoofdstad Riga. "We gaan daar ook niet over praten."

Wel gaf hij toe dat 'enkele' ministers tijdens het overleg van vrijdag hun grote zorgen hebben geuit over het gebrek aan voortgang en de houding aan Griekse zijde bij de onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun.

Hun uitlatingen waren geplaatst in een context van 'Griekenland, kom in beweging, anders ga je over de rand van de afgrond', aldus Dijsselbloem. "Het woord exit of Grexit is niet gevallen in de eurogroep." En niemand heeft, volgens de voorzitter, gezegd nu te willen praten over een plan B.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

'Bank moet klant helpen aan lagere rente'

Banken moeten klanten helpen aan een lagere hypotheekrente. Dat vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Hypotheekklanten met een lopend rentecontract kunnen op die manier profiteren van de huidige lage rente en daardoor hun maandlasten flink verlagen.

Op dit moment hebben alleen kopers en huiseigenaren die voor een nieuwe rentevaste periode staan voordeel van de lage hypotheekrente. "Dat moet ook mogelijk worden voor alle mensen voor wie de renteperiode nog vele jaren doorloopt en die daardoor nog heel lang een hoge rente betalen", aldus Cindy van de Velde, algemeen directeur van de VEH. "Rentebemiddeling zorgt voor lagere maandlasten en dat maakt mensen financieel weerbaarder. Betalingsproblemen kunnen worden voorkomen of achterstanden ingelopen."

Sturen borstenfoto 'respectloos' van Khloé Kardashian

Khloé Kardashian vraagt haar zwager graag om advies, ook als het om het plaatsen van intieme foto's gaat. Zo stuurde ze een foto van haar decolleté naar Scott Disick, de vriend van haar zus Kourtney, met de vraag of ze die kon plaatsen op Instagram. Scott hielp haar van haar twijfel af door de foto op zijn eigen Instagram-account te zetten, maar daar reageren zijn volgers niet onverdeeld enthousiast op.

Niet iedereen vindt de actie van Khloé kunnen, zo blijkt uit de reacties op het account van Disick. "Ik vind het eerlijk gezegd walgelijk dat ze dit heeft gedaan", schrijft iemand. Een ander: "Hiermee ga je echt de grens van respect voor Kourtney over. Je decolleté sturen naar de man van je zus/je zwager is niet goed."

Een van de volgers vraagt zich af of Disick 'iets met de hele familie Kardashian heeft'. "Je hebt kinderen met Kourtney." Scott en Kourtney hebben twee zoons en een dochter.

Loslopende gevangenen in Gent, cipiers opgesloten

In een Gentse gevangenis zitten sinds vanmiddag vijf bewakers opgesloten. Ze brachten zichzelf in veiligheid nadat twee groepen gevangen het met elkaar aan de stok kregen.

In de chaos en drukte zagen de cipiers geen andere optie dan zichzelf op te sluiten om zo te voorkomen dat ze gewond raakten. Tijdens de gevechten zijn enkele gevangenen gewond geraakt. 

De Gentse politie werd ingeschakeld om assistentie te verlenen en is in grote getalen aanwezig. De omgeving van de gevangenis is hermetisch afgesloten. Er zijn zo'n honderd agenten ter plaatse die proberen te voorkomen dat de gevangen ontsnappen. In het gebouw lopen nog gevangenen rond. Zwaar bewapende eenheden van de politie maken zich klaar om het gebouw te bestormen en de nog loslopende bajesklanten weer achter slot en grendel te zetten.

Volgens niet bevestigde bronnen zou het tumult ontstaan zijn nadat de gevangenen gelucht werden tijdens een wandeling. Waarom er heibel ontstond is niet duidelijk. De vijf cipiers wilden daarop twee gedetineerden naar een isoleercel brengen, maar daartegen kwam er hevig verzet van zijn vrienden. 

Soldaat krijgt minder vaak tuchtstraf

Het aantal tuchtprocessen en -straffen bij het leger is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. In 2012 waren er nog 873 tuchtzaken tegen militairen, vorig jaar nog maar 522. Het aantal tuchtstraffen is afgenomen van 755 naar 425. Dat blijkt uit cijfers die door Defensie zijn vrijgegeven.

Op het eerste gezicht lijkt het of militairen steeds braver worden. Het ministerie van Defensie weet niet waarom het aantal interne disciplinaire processen en straffen daalt. Maar volgens advocaten komt de afname vooral doordat commandanten bij lichte vergrijpen steeds vaker alleen een aantekening maken in het personeelsdossier.

Een militair kan een tuchtstraf krijgen voor allerlei lichtere vergrijpen, zoals ongeoorloofde afwezigheid of het niet opvolgen van dienstvoorschriften. Van dat laatste kan bijvoorbeeld sprake zijn als onderhoud niet goed is uitgevoerd of als een militair tegen de huidige voorschriften in met zijn uniform aan, van en naar de kazerne reist.

Fraude met paarden bij Limburgs bedrijf

Een bedrijf in Limburg wordt verdacht van fraude met paarden. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) legde daarom zaterdag beslag op een woning, voertuigen, bankrekeningen en de administratie van het bedrijf.

De NVWA-IOD vermoedt dat de eigenaar van het bedrijf op markten paarden koopt die niet geschikt zijn voor humane consumptie, bijvoorbeeld door toediening van medicijnen. De eigenaar zou het paspoort vervolgens zo aanpassen dat het op papier lijkt of ze hiervoor wel geschikt zijn. De dieren zouden vervolgens worden geëxporteerd en verkocht.

FC Barcelona heeft geen kind aan Espanyol

'Catalonië is meer dan één club', viel er te lezen op een spandoek in het vak met fanatieke Espanyol-fans. Daar was zaterdag in de derby tegen Barcelona weinig van te zien: 0-2.

Op de 68e verjaardag van Johan Cruijff begon FC Barcelona op bezoek bij buurman Espanyol aan de volgende missie op weg naar het landskampioenschap. De openingsfase in het Power8 Stadium, zoals de thuishaven van Espanyol ook wel wordt genoemd, was er één waarin Barcelona al vlot orde op zaken had kunnen stellen.

Doelman Kiko Casilla kon direct aan de bak. De sluitpost hield na drie minuten Neymar van scoren af, die een slim passje van Lionel Messi op waarde schatte. Een kopbal van Luis Suárez na laks uitverdedigen aan Espanyol-zijde was de tweede kans die door Casilla gepareerd werd.

Een kwartier lukte het de thuisploeg om de goal schoon te houden, maar daarna was het ook direct raak. Een aanval waarbij de complete Barça-voorhoede een belangrijke rol vervulde leverde de 0-1 van Neymar op. Messi stuurde Jordi Alba diep, die op zijn beurt Suárez in stelling bracht. In plaats van zelf af te drukken, stapte de Urugyuaan over de bal heen. De complete defensie van Espanyol werd hierdoor verrast en was kansloos op de schuiver van de geheel vrijstaande Neymar.

Zo kon het strijdplan van trainer Sergio González, om de huid zo duur mogelijk te verkopen, de prullenbak in. Waar ongetwijfeld de wil aanwezig was om er nog wat van te maken, was dat op het veld niet terug te zien. Alleen aanvaller Sergio García de la Fuente liet zich gelden, maar deed dat op een verkeerde manier en zag geel. Tot overmaat van ramp viel tien minuten later ook nog de 0-2. Andrés Iniesta vond Suárez, die groen licht kreeg van de arbitrage, maar toch nipt buitenspel leek te staan. De voorzet oogde te hard voor Messi, maar uit een moeilijke hoek scoorde de Argentijn toch nog betrekkelijk eenvoudig de tweede treffer voor Barcelona. Neymar en Suárez hadden in het restant van de eerste helft de 0-3 op de schoen, maar hielden Espanyol in leven.

Uit het niets kreeg Espanyol vlot na rust weer hoop. Dat had het te danken aan het stupide gedrag van Jordi Alba. De linksback van Barcelona dacht een hoekschop te krijgen, maar kreeg deze terecht niet waarna Alba in zijn emotie de bal wegtrapte. Met de gele kaart was de verdediger niet content en liet dat scheidsrechter Mateu Lahoz verbaal weten. Een directe rode kaart was het gevolg.

Toch stichtte Barcelona ook met tien man veel gevaar. Een minuut na het wegzenden van Alba raakte Messi de paal en niet veel later verzuimde ook Neymar om de wedstrijd in het slot te schieten. Suárez deed alles goed, bediende zijn kompaan op maat, maar Neymar schoot slordig over.

Het gemis van Alba bleek niet bepaald voelbaar voor Barcelona. Ook in de slotfase wist Espanyol weinig kansen bij elkaar te spelen. Alleen Sergio García was met een schot uit de draai nog dichtbij succes. De routinier kon echter ook niet het verschil maken tegen zijn oud-werkgever.

Espanyol mocht van geluk spreken dat Lahoz in de slotfase niet nog eens rood gaf. Zeker in de laatste tien minuten werden de nodige smerige overtredingen gemaakt, die stuk voor stuk met geel werden afgedaan. Toch kwam die rode kaart er wel. Moreno kreeg in de blessuretijd deze prent. Weer liet Lahoz niet met zich sollen. Binnen tien sconden kreeg de Espanyol-speler twee keer geel voor een overtreding én commentaar.

Door de zege kunnen de mannen van Luis Enrique morgenavond rustig achterover leunen en kijken naar wat nummer twee Real Madrid doet op bezoek bij Celta de Vigo. Real staat door de zege van de Catalanen, voorlopig vijf punten achter Barcelona.

Watford promoveert naar Premier League

Watford heeft een grote stap gezet richting promotie naar de Premier League. De ploeg won met 0-2 in en tegen Brighton. The Hornets staan nu vier punten los aan kop in de Championship. Watford speelt volgende week de laatste wedstrijd thuis tegen Sheffield Wednesday en kan dan kampioen worden. 

Watford kwam in de eerste helft op voorsprong via Troy Deeney en in blessuretijd van de tweede helft wist Matej Vydra de voorsprong te verdubbelen. 

De overige ploegen van de Championship komen nog in actie. Nummer twee Bournemouth speelt maandagavond tegen Bolton Wanderers. Nummer drie Middlesbrough speelt vanmiddag tegen laagvlieger Fulham. Bournemouth en Middelsborough hebben beiden 84 punten uit 44 wedstrijden, Bournemouth heeft echter een veel beter doelsaldo. Ook Norwich City, de nummer vier met 82 punten, maakt nog kans op rechtstreekse promotie, zij spelen tegen Rotherham. 

Update 19.09 uur

Watford speelt volgend seizoen in de Premier League. Doordat Middlesbrough en Norwich City zaterdag niet wisten te winnen en Watford zelf eerder op de dag dat wel deed, is de club verzekerd van een plekje bij de beste twee op de ranglijst. Dat geeft recht op rechtstreekse promotie.

Middlesbrough ging in blessuretijd met 4-3 onderuit bij Fulham en Norwich City speelde 1-1 gelijk Rotherham. In het seizoen 2005/2006 promoveerde Watford voor het laatst naar het hoogste niveau in het Engelse clubvoetbal. Destijds bleef het bij één seizoen in de Premier League: de club won slechts vijf wedstrijden, en eindigde op de laatste plaats.


Siem de Jong trefzeker bij rentree, Advocaat pakt punt met Sunderland

Siem de Jong heeft zaterdag zijn langverwachte rentree bij Newcastle United opgeluisterd met een doelpunt. De 26-jarige schaduwspits kwam in de thuiswedstrijd tegen Swansea City een kwartier voor tijd in het veld en bracht met een prachtige volley de spanning terug op St. James' Park (2-3). De Jong kon de Magpies echter niet meer aan een puntje helpen.

De oud-Ajacied kwam in augustus vorig jaar voor het laatst in actie in de Premier League. Eerst stond hij maandenlang aan de kant vanwege een bovenbeenblessure, waaraan hij geopereerd moest worden. Toen De Jong in februari dicht bij zijn rentree was, liep hij een klaplong op. De international moest daarvoor opnieuw een operatie ondergaan. De laatste weken werkte de schaduwspits bij de beloften toe naar zijn langverwachte rentree in de hoofdmacht. Zaterdag was het eindelijk zo ver, met een doelpunt als bekroning.

Dick Advocaat heeft met Sunderland weer een punt gepakt in de strijd tegen degradatie. De Black Cats speelden zaterdag met 1-1 gelijk bij Stoke City. Connor Wickham bracht de ploeg van Advocaat al na een minuut op voorsprong, maar Charlie Adam trok de stand halverwege de eerste helft gelijk. Daar bleef het bij in Stoke-on-Trent, waar Erik Pieters de hele wedstrijd speelde voor de thuisclub en Patrick van Aanholt voor Sunderland.

Ondanks het gelijkspel zakte Sunderland wel tot onder de degradatiestreep, met 30 punten uit 33 wedstrijden. Het elftal van Advocaat werd op de ranglijst gepasseerd door Hull City en Leicester City, die wonnen bij respectievelijk Crystal Palace (0-2) en Burnley (0-1). Alleen Queens Park Rangers (27) en Burnley (26) hebben minder punten dan Sunderland. Advocaat weet dat het gat naar Hull en Leicester echter slechts één punt is.

Overige uitslagen

Burnley FC 0-1 Leicester City
Crystal Palace 0-2 Hull City
QPR 0-0 West Ham United
West Bromwich 0-0 Liverpool FC

Kerry feliciteert Nederland met 'Oranjegekte'

John Kerry heeft het Nederlandse volk alvast gefeliciteerd met de komende Koningsdag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken deed dat namens president Barack Obama en het Amerikaanse volk, valt te lezen in een verklaring van zijn departement.

Volgens Kerry heeft Nederland veel te vieren op deze dag van 'orange madness' (Oranjegekte).

In de verklaring staat ook dat hij uitkijkt naar het bezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in juni aan de Verenigde Staten brengen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (Foto: Kevin Lieberwirth)

Motorrijder (18) kritiek na achtervolging

In Rijswijk is een 18-jarige motorrijder zwaargewond geraakt bij een achtervolging door de politie. De NOS meldt dat de politie zijn toestand omschrijft als 'uitermate zorgelijk'.

De 18-jarige man uit Den Haag hield zich gisteren samen met drie andere motorrijders op bij het station van Rijswijk. Omdat ze opvielen door hun rijgedrag, ging de politie erheen. Die vier motorrijders stoven weg, waarop een motoragent de achtervolging inzette.

Tijdens die achtervolging kwam de Hagenaar met enorme snelheid ten val. Maar hij kwam overeind en reed weer weg. Even verderop ging het opnieuw mis: hij verloor de macht over het stuur en ramde een stoplicht. Hij viel en stond deze keer niet meer op.

De man is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. De andere drie motorrijders zijn doorgereden en zijn spoorloos. De politie verzoekt hun om zich te melden. Ook is de politie op zoek naar getuigen.

'Vertrouwen beleggers blijft hoog'

Het vertrouwen onder particuliere beleggers blijft hoog, meldde ING zaterdag. De zogenoemde BeleggersBarometer van de bank komt deze maand uit op 148 punten, het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. Ten opzichte van maart steeg de graadmeter met drie punten.

De hoge aandelenkoersen hebben 37 procent van de beleggers wel enigszins verontrust. Voor 43 procent van deze groep is dat geen aanleiding actie te ondernemen. Ze houden zich aan hun beleggingsplan. Ongeveer 21 procent stopt tijdelijk met bijkopen en 23 procent neemt wat winst. Onder de totale groep beleggers wordt volgens ING maar door 13 procent winst genomen.

Meer dan driekwart van de beleggers (77 procent) haalde de afgelopen zes maanden een positief rendement, 6 procentpunt meer dan in maart (71 procent).

ING peilt al sinds 2002 maandelijks het vertrouwen onder particuliere beleggers. De beleggersindex van de bank loopt van 0 tot 200. Scores boven de 100 duiden op een optimistische teneur.

Man oor afgebeten bij ruzie

Een 21-jarige man is vrijdagavond bij een ruzie in Bergen op Zoom zijn oor kwijtgeraakt. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt. De man kreeg het met een andere man aan de stok en ze vochten de ruzie uit op straat. Het slachtoffer werd daarbij in zijn oor gebeten. Deze verwonding bleek niet meer te herstellen.

Het slachtoffer heeft zijn belager een steekwond toegebracht. Beide mannen zijn na behandeling van hun verwondingen aangehouden en zitten nog vast voor verhoor.

Russische motorclub begint tocht naar Berlijn

De Russische nationalistische motorclub De Nachtwolven is zaterdag begonnen aan een tocht naar Berlijn, ondanks dat Polen de motorrijders wil weren. De Nachtwolven, die banden hebben met president Vladimir Poetin, willen de route volgen die het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog aflegde op weg naar Berlijn.

Zo'n twintig motorrijders vertrokken zaterdag uit Moskou. De route die de club wil volgen loopt door Polen, maar de regering in Warschau liet vrijdag weten dat de club niet door Polen mag rijden. Volgens het ministerie is het besluit niet politiek gemotiveerd, maar kunnen de autoriteiten de veiligheid van de Nachtwolven niet garanderen omdat de motorclub niet genoeg details had gegeven over planning en route. De Poolse premier Ewa Kopacz noemde de plannen van de motorrijders echter eerder een 'provocatie'.

De leider van de club, Aleksander Zaldostanov, zei dat de motorrijders gewoon gaan proberen in een grote groep de grens over te steken. Maar hij heeft een ander plan, mochten ze worden tegengehouden. "Als ze ons niet in een colonne laten rijden gaan we individueel, op verschillende plekken", aldus Zaldostanov. "We geven deze poging niet op en we zullen onze geplande route afleggen." De Nachtwolven willen 9 mei in Berlijn aankomen. Ze komen waarschijnlijk maandag aan bij de Poolse grens.

De Nachtwolven zijn berucht om hun uitgesproken nationalisme en hun banden met Poetin. Toen Rusland vorig jaar de Krim annexeerde voerden de Nachtwolven in Sevastopol een uitgebreide show op.

Vuurwerk en explosieven gevonden na brand

Een 35-jarige Middelburger is opgepakt omdat in zijn woning onderdelen van vuurwerk en explosieven waren gevonden. Dat gebeurde na een brand in de woning in de nacht van vrijdag op zaterdag. Tijdens het bluswerk van de brandweer deden zich op zolder meerdere kleine explosies voor, meldde de politie.

Om de brand beter te kunnen bestrijden, moest de brandweer een stuk zagen uit het dak van het huis aan de Robert Johnsonstraat. De brand is vermoedelijk ook op de zolder begonnen. Toen het sein brand meester was gegeven, werd het explosieve materiaal gevonden. Ook werd cocaïne aangetroffen. De man zit vast voor verhoor.

Van der Vaart wint met HSV, Dortmund houdt zicht op Europees voetbal

Borussia Dortmund is een stapje dichterbij een Europees-ticket gekomen na een 2-0 overwinning op Eintracht Frankfurt. Beide ploegen wilden er zaterdagmiddag een wedstrijd van maken. Frankfurt mistte wél het duo Aigner en Meier, waardoor de aanvallen van de gasten al snel verzandden. Het elftal van Schaaf leek op daardoor een tandeloze tijger.

Dortmund daarentegen kon wel dreigend genoeg worden in het eerste bedrijf van het duel. Met name Kagawa en Blaszczykowski zorgden voor veel dreiging. In de 23e minuut moest er echter een penalty eraan te pas komen om de thuis ploeg op voorsprong te brengen.

Nadat Schmelzer een voorzet had gegeven, was het Kittel die de bal met de hand arm beroerde. De arbiter was onverbiddelijk, en wees naar de penaltystip. Vervolgens werkte Aubameyang de bal beheerst achter de kansloze goalie Trapp: 1-0. Een aantal minuten later was Aubameyang zelf de aangever, waarna Kagawa kon scoren: 2-0.

In de tweede helft lieten Die Borussen de teugels een beetje vieren, waardoor de bezoekende ploeg even de illusie kreeg dat er wat te halen viel. Maar echt gevaarlijk kon Frankfurt niet worden. Sterker nog, Dortmund was de ploeg die de betere kansen kreeg.

Toch bleef de derde treffer voor de kampioen van 2011 en 2012 uit, maar sleepte het wel de drie punten binnen. Daardoor mag de club nog stiekem hopen op een Europa League-ticket.


VfB Stuttgart-manager Huub Stevens verspeelde in de laatste minuten de winst door met 2-2 gelijk te spelen tegen Freiburg. Voor Stevens was de confrontatie met Freiburg een do-or-die wedstrijd. Bij een verlies zou degradatie weer een stap dichterbij zijn gekomen, bij winst kwam handhaving weer in het zicht. En het had er zaterdag alle schijn van dat de manschappen van Stuttgart zich bijna wilden doodvechten om maar in de Bundesliga te blijven.

De man in vorm, Ginczek, zorgde voor veel onrust in de defensie van de bezoekers. Het was dan ook niet verwonderlijk dat spits met Poolse roots de score opende na 24 minuten spelen. Na een voorzet van Harnik, kon hij de kampioen van 2008 op voorsprong brengen: 1-0. Enkele minuten later deed de man van de assist, Harnik, ook een duit in het zakje: 2-0.

Na de rust keerden de kansen langzaam en begon Stuttgart grip te verliezen op een goede afloop. Petersen was de beul die het elftal van Stevens op haar nummer zette, en zijn Freiburg aan zijn hand nam.

Een kwartier na rust kon de spits doelman Ulreich verrassen met zijn poging: 2-1. En de bezoekers bleven aanzetten. Ze roken bloed en wilden minimaal een punt uit de industriestad halen. Vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd maakt Petersen het drama compleet door de gelijkmaker binnen te schieten: 2-2.


De degradatiestrijd in de Bundesliga blijft ongemeen spannend. Hekkensluiter Hamburger SV boekte een 3-2 thuiszege op FC Augsburg en verliet de laatste plaats. 

Met Rafael van der Vaart in de basis startte het offensieve HSV uitstekend. Ivica Olic en Pierre-Michel Lasogga zette de thuisploeg binnen twintig minuten op 2-0. De vrijstaande Raul Bobadilla deed met een kopbal wat terug voor Augsburg.

Halverwege de tweede helft zorgde Tobias Werner voor 2-2, maar Lasogga sloeg met zijn tweede treffer van de middag (hard schot in het dak van het doel) direct terug voor HSV. Augsburg vocht daarna nog voor een gelijkspel, maar HSV trok de winst over de streep.

Overige uitslagen

1.FC Köln 1-1 Bayer Leverkusen
Hannover 96 1-2 Hoffenheim

'Somberheid over verenigingsleven onterecht'

De sombere geluiden dat we steeds individualistischer worden en weinig meer samendoen zijn niet terecht. Dat zegt Josje den Ridder van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zaterdag in Zwolle tijdens de viering van 160 jaar recht op vrijheid van vereniging en vergadering.

Het evenement Lang Leve de Club is onderdeel van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. In Nederland zetten miljoenen mensen zich in voor hun club, vereniging of vakbond. De gedachte is echter dat het allemaal minder wordt en dat verenigingen steeds minder leden hebben.

Ombudsman wil eind aan gijzelingen CJIB

Mensen die hun verkeersboetes niet betalen, ook niet na aanmaningen, kunnen worden gegijzeld. Ze moeten een dag tot een week de cel in. De politie komt vaak onaangekondigd mensen ophalen, waardoor mensen geen tijd hebben om hun werk in te lichten of kinderopvang te regelen. Reinier van Zutphen, de nieuwe Nationale Ombudsman, wil deze gang van zaken veranderen.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), dat de verkeersboetes int, kent nauwelijks betalingsregelingen. Mensen die hun boete niet betalen, krijgen eerst aanmaningen en deurwaarders op zich af gestuurd. Wordt er niet betaald, bijvoorbeeld vanwege betalingsonmacht, dan kan het CJIB de kantonrechter vragen om een gijzeling. In 2014 gebeurde dat ongekeer 4.600 keer.

Gevolgen
De gijzeling geldt niet als vervangende hechtenis; na vrijlating staat de boete nog steeds. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn: gezinnen raken ontregeld, mensen verliezen hun baan door langdurige afwezigheid. De kritiek is dat kansarmen nog kansarmer worden. Ombudsman Van Zutphen vreest dat mensen slechter uit een gijzeling komen. 'We verergeren de problemen voor onszelf en de maatschappij. De kosten van een gijzeling zijn enorm. En het doel, het innen van geld, wordt niet bereikt.'

Het tv-programma De Monitor besteedt zondag opnieuw aandacht aan de impact van een gijzeling. De Ombudsman is recent een onderzoek gestart naar de kwestie en gaat binnenkort met het CJIB, Justitie en het Openbaar Ministerie om tafel. 'We moeten ervoor zorgen dat boetes in termijnen kunnen worden betaald. De organisatie die de boetes incasseert moet nu vast vooruitlopen op een wetswijziging en initiatief tonen.'

China legt tabaksreclame aan banden

Het Chinese parlement is akkoord gegaan met wetgeving die tabaksreclame in de media en de publieke ruimte verbiedt. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua.

Roken vormt een groot gezondheidsprobleem in China, dat met 300 miljoen rokers van voornamelijk sigaretten de grootste markt van de tabaksindustrie is. Nog eens 740 miljoen mensen zijn blootgesteld aan de tabaksrook van anderen (meeroken).

De Chinese tabaksindustrie, georganiseerd in een staatsorgaan dat tot februari onder leiding stond van een jongere broer van de Chinese premier Li Keqiang, heeft naar verluidt stevig gelobbyd in een poging het reclameverbod te verzachten. De organisatie is machtig omdat tabak de Chinese staatskas miljarden aan inkomsten bezorgt. In 2013 ging het om bijna 132 miljard dollar (circa 121 miljard euro).

China is behalve de grootste markt wat afnemers betreft, ook de grootste producent van tabak in de wereld.

Topman Schiphol kan bonus 'goed uitleggen'

Bestuursvoorzitter Jos Nijhuis van Schiphol vindt zijn salaris 'geen exorbitante beloning'. In NRC Handelsblad reageert hij zaterdag voor het eerst op de ophef die is ontstaan over de bonus van 370.000 euro die hij in 2014 ontving. Hij verdiende in dat jaar totaal 900.000 euro.

Nijhuis zegt geen moment te hebben overwogen om de bonus terug te geven. "Mijn salaris valt onder het oude beloningsbeleid. Daar zijn heldere afspraken over gemaakt. (..) Ik zou er alleen afstand van doen als het slecht zou gaan met Schiphol. Dat is niet het geval." Toch zegt hij het 'maatschappelijk sentiment' rondom zijn salaris wel te begrijpen.

Schiphol (Foto: Novum)
Schiphol (Foto: Novum)

'Miley Cyrus en Liam Hemsworth weer samen'

Miley Cyrus laat geen gras groeien over haar liefdesleven. Nu Patrick Schwarzenegger verleden tijd is, is ex-verloofde Liam Hemsworth weer in beeld. New York Daily News schrijft dat de voormalige geliefden tijd samen doorbrengen en elkaar berichtjes sturen.

"Liam is single en hij is altijd van Miley blijven houden", vertelt een anonieme vriend van de acteur. Een andere insider verklapt dat het voormalige liefdespaar afspraakjes heeft gehad in Los Angeles.

Hemsworth en Cyrus ontmoetten elkaar in 2009 op de set van hun film The Last Song. In 2013 gingen de twee uit elkaar, na geruchten dat hij was vreemdgegaan met actrice January Jones. In september afgelopen jaar gaf Hemsworth in een interview aan dat de breuk was veroorzaakt door de constante aandacht van de media voor hun relatie.

Een hereniging is dus niet uitgesloten, al is Schwarzenegger ook niet helemaal uit beeld. E! Online schrijft dat Cyrus en de zoon van Arnold Schwarzenegger nog steeds contact hebben. Toch zouden ze niet van plan zijn iets te lijmen.

Pechtold: en nu praten over lastenverlichting

Na alle gedoe over de opvang voor illegalen, moet het kabinet komende week aan de slag met lastenverlichting. D66-leider Alexander Pechtold riep de regeringspartijen VVD en PvdA zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed op weer samen aan het werk te gaan.

"Laat het gedoe varen en koers op lastenverlichting voor volgend jaar. Dat is goed voor banen en koopkracht, vooral voor de middeninkomens. Laten we samen aan de slag gaan", aldus Pechtold die graag meedenkt, ook over de begroting. De voorman van D66 ziet dat liefst deze week al gebeuren, zodat er 1 mei een 'goede begroting' naar Brussel gaat. Hij wil volgend jaar de eerste stappen zetten om de inkomstenbelasting te verlagen, zodat werken meer loont en mensen meer geld overhouden in hun portemonnee.

Alexander Pechtold (Foto: Novum)
Alexander Pechtold (Foto: Novum)

Nederlandse klimmer: lawines op Mount Everest

"Liggend in mijn tent lijkt het alsof iemand aan mijn tent aan het schudden is. (..) Niet veel later gaat het schudden van de tent over in het schudden van de grond. Harder en harder. Ik realiseer mij: aardbeving!! (..) Als ik mijn tent openrits zie ik van drie kanten gigantische lawines naar beneden komen."

Zo beschrijft de Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold op zijn weblog de gebeurtenissen in de Himalaya in Nepal van zaterdagochtend. Hij schrijft dat de lawinewolk het basiskamp gaat raken. Rennend naar de messtent wordt hij door de sneeuw bedolven, maar hij weet ongedeerd te blijven en een andere tent te bereiken. "Mijn oren zijn tot de rand toe gevuld met sneeuw. In 5 seconden lijk ik de verschrikkelijke sneeuwman."

De lawines in de Himalaya na de aardbeving van zaterdagochtend hebben zeker acht mensen het leven gekost.

Schippers sprint onder WK-limiet 200 meter

Dafne Schippers heeft vrijdag (plaatselijke tijd) bij de Tom Jones Memorial in het Amerikaanse Gainesville (Florida) de 200 meter gewonnen in een tijd van 22,63 seconden. De Europees sprintkampioene (60, 100 en 200 meter) dook met die tijd onder de limiet van 22,90 voor de wereldkampioenschappen deze zomer in Peking. Schippers zat ruim boven haar Nederlands record van 22,03, maar de Utrechtse liep wel met tegenwind.

Een week eerder dook ze voor het eerst onder de 11 seconden op de 100 meter, maar haar 10,90 werd niet erkend vanwege te veel rugwind. Of Schippers in Peking ook daadwerkelijk meedoet aan de 200 meter is nog even afwachten. Ze besluit na de zevenkamp in Götzis eind mei waar ze voor kiest richting Olympische Spelen in Rio: de meerkamp of de sprintnummers.

Pepsi schrapt zoetstof aspartaam in VS

Pepsi stopt in de Verenigde Staten met aspartaam als zoetstof voor light-cola. Alle light-varianten, zoals Diet Pepsi, bevatten vanaf de zomer sucralose, beter bekend als Splenda.

Met de wijziging wil Pepsi inspelen op de zorgen onder consumenten over de veiligheid van aspartaam. Uit uitvoerige tests blijkt steeds weer dat de kunstmatige zoetstof veilig is in de hoeveelheden die Amerikanen consumeren. Toch heeft aspartaam een slechte naam.

Die slechte naam is de voornaamste reden waarom Pepsi en rivaal Coca-Cola de verkoop van light-frisdranken zien teruglopen. Sinds 2006 verkopen ze minder light-cola; de afgelopen twee jaar zijn de verkoopcijfers zelfs extra snel gedaald. Coca-Cola heeft echter nog geen plannen om aspartaam te vervangen.

Kunstmatig
Sucralose is ook een kunstmatige zoetstof, maar het ingrediënt heeft geen last van een negatief imago. Sparkling Ice, een light-frisdrank die al lange tijd met sucralose wordt gezoet, laat de laatste jaren sterke groei zien. Recent brachten zowel Pepsi als Cola-Cola varianten op de markt met minder suiker, aangevuld met de natuurlijke zoetstof Stevia.

De nieuwe Pepsi-blikjes, waarop duidelijk leesbaar 'now aspartame free' staat, liggen vanaf augustus in de Amerikaanse winkels. Vooralsnog voert Pepsi de wijziging alleen in de Verenigde Staten door.

Gelijkspel Southampton op 'Ronald Koeman Day'

Southampton heeft de eerste Ronald Koeman Day niet kunnen opluisteren met een overwinning. Graziano Pellè bracht The Saints zaterdag weliswaar twee keer op voorsprong tegen Tottenham Hotspur, maar de bezoekers knokten zich steeds langszij.

Erik Lamela (1-1) en Nacer Chadli (2-2) waren trefzeker voor de bezoekende ploeg van manager Mauricio Pochettino, die vorig seizoen nog succesvol was met Southampton.

De Argentijnse trainer verhuisde afgelopen zomer naar The Spurs en werd in het St. Mary's-stadion opgevolgd door Koeman. Die beleeft een uitstekend debuutseizoen in de Premier League.

De fans van Southampton hadden de thuiswedstrijd tegen Tottenham daarom als eerbetoon omgedoopt in R'. Veel supporters zaten in oranje T-shirts op de tribune. Door het gelijkspel klom de ploeg van Koeman naar de zesde plaats met 57 punten, vlak achter de Spurs: 58 punten.

Fer na maanden blessureleed terug

Leroy Fer staat na tweeënhalve maand blessureleed voor zijn rentree. De Nederlandse middenvelder kan vandaag in de thuiswedstrijd van Queens Park Rangers tegen West Ham United als invaller zijn eerste speelminuten sinds 10 februari maken.

Fer raakte toen geblesseerd in de wedstrijd tegen Sunderland, waarin hij met een doelpunt belangrijk was voor QPR (0-2). De international beschadigde de binnenband van zijn linkerknie en miste daardoor de laatste acht wedstrijden, waarin zijn Engelse club slechts vier punten pakte.

Queens Park Rangers staat met 26 punten onder de degradatiestreep in de Premier League. Alleen op doelsaldo weet de ploeg uit Londen Burnley onder zich te houden. Fer begint vandaag in de wedstrijd tegen West Ham United op de bank.

Beachduo Brouwer/Meeuwsen verliest finale

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn hun seizoen begonnen met een zilveren plak. Het Nederlandse koppel verloor zaterdag de finale van de Fuzhou Open in China, het openingstoernooi van de World Tour. Ze bogen in twee sets voor de Duisters Markus Böckermann en Lars Flüggen: 19-21, 19-21.

Wereldkampioenen Brouwer en Meeuwsen bereikten de finale door de Amerikanen Todd Rogers en Stafford Slick in de halve eindstrijd te verslaan met 21-16, 21-16. Het favoriete duo Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst moesten in de kwartfinales opgeven door een achillespeesblessure van Nummerdor.

Fräser kan Kramer niet meer wisselen

Hoe slecht Michiel Kramer ook speelt, trainer Henk Fraser van ADO Den Haag kan hem niet wisselen. De lange spits heeft namelijk patent op doelpunten in de slotfase, zo bewees Kramer vrijdag opnieuw in de thuiswedstrijd tegen Vitesse (1-0). "Ik weet niet hoe hij het doet, maar hij slaat elke keer toe in de laatste tien minuten", zei Fraser lachend. "Die Kramer kan ik nooit meer wisselen."

De gevierde spits maakte tegen Vitesse zijn zeventiende doelpunt van het seizoen. Alleen Dmitri Bulikin was de afgelopen twintig jaar vaker trefzeker voor ADO in de eredivisie. "Je moet negentig minuten scherp zijn en ook een beetje geluk hebben", doceerde Kramer. "Acht van mijn zeventien doelpunten heb ik in de laatste tien minuten gemaakt. Mooi toch?"

Kramer gaat in de laatste weken van het seizoen nog een gooi doen naar de topschutterstitel. Hij heeft alleen de PSV'ers Memphis Depay (21 treffers) en Luuk de Jong (19) voor zich staan. "Ik sta dichtbij, dus waarom zou ik daar niet voor gaan", aldus de spits, die na een succesvol seizoen openstaat voor een nieuwe uitdaging. "Iedereen wil hogerop, ik dus ook."

Conducteur bedreigd met mes

Opnieuw is een treinconducteur bedreigd. Deze keer ging een 39-jarige man uit Tegelen door het lint. In de trein van Venlo naar Den Haag bedreigde hij vanochtend de conducteur met een mes, meldt de politie.

De man had naar eigen zeggen geen kaartje kunnen kopen en was het niet eens met de boete die hij kreeg opgelegd. Hij maakte eerst met een gebalde vuist een slaande beweging naar de NS-medewerker. Daarna trok hij een mes en riep: ik maak je dood. De conducteur stond toen al in een andere coupé, waarop het NS-personeel een deur naar de man wist af te sluiten.

De politie hield hem op het station in Tilburg aan. Hij bleek een stanleymes bij zich te hebben.

Klacht tegen besluit OM over Zwarte Piet

Zwarte Piet blijft reden voor gezeik. De stichting Nederland Wordt Beter kan het niet verkroppen dat het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijk onderzoek instelt naar de kindervriend. De stichting gaat nu een klacht indienen tegen het OM.

Drie personen en de stichting Nederland Wordt Beter deden afgelopen najaar aangifte van discriminatie, racisme en (groeps)belediging. Gisteren werd duidelijk dat het OM de aangiften seponeert. Volgens het OM kan niet worden geoordeeld of het gebruik van Zwarte Piet strafbaar is.

Dat is tegen het zere been van Nederland Wordt Beter. 'De pieten die zich bij de Amsterdamse intocht uitdrukkelijk uitdosten met extra dikke lippen en een kam in hun afropruik, lieten zich wel degelijk intentioneel beledigend uit. Onze aangifte was dan ook specifiek op hen gericht', aldus de stichting.

Miljardenfonds
Nederland Wordt Beter richt zich op erkenning van de invloed die het Nederlandse koloniale en slavernijverleden heeft op de huidige samenleving. Nederland schafte de slavernij af in 1863. Een voorname anti-Zwarte-Piet-activist vertelde in november aan het Algemeen Dagblad dat de pietenstrijd wat hem betreft de opmaat vormt naar een miljardenfonds voor de nazaten van slaven. 

Nederlander start halal-seksshop in Mekka

Islamitisch verantwoorde seksspeeltjes zijn populair. Abdelaziz Aouragh uit Amsterdam begon eerder al een webshop, maar opent nu ook een halal-seksshop in Mekka; het islamitische bedevaartsoord in Saoedi-Arabië.

De nieuwe winkel zal volledig halal zijn. De achttien 'seksartikelen' in het assortiment voldoen strikt aan de leefregels van de islam. De winkel wordt opgezet in samenwerking met het Duitse concern Beate Uhse, één van de grootste producenten van seksgerelateerde producten in Europa. Islamitische geleerden hebben hun goedkeuring verleend.

Sensualiteit
Initiatiefnemer Abdelaziz Aouragh begon in 2010 vanuit Nederland met een online-seksshop: El Asira. In het Arabisch betekent dat 'stam' of 'samenleving'. 'Onze producten bevatten elementen die de sensualiteit laten toenemen en die de atmosfeer verbeteren in een seksuele relatie', zegt Aouragh tegen het Franse persbureau AFP.

El Asira noemt zichzelf een 'ode aan de vrouw'. In de halal-seksshop liggen geen vibrators; die zijn niet toegestaan. Wel vind je er sensuele oliën, geurtjes en kaarsen. Volgens islamgeleerden onderdrukt de islam seks niet. Zowel de Koran als de Hadith juichen seks toe, zolang het gebeurt binnen de grenzen van het huwelijk.

Het is nog niet duidelijk wanneer de erotische winkel in Mekka zijn deuren opent. Wat wél alvast duidelijk is: niet-moslims mogen niet naar binnen. De stad Mekka mag namelijk alleen worden bezocht door aanhangers van de islam.

Bonevacia scherpt Nederlands record 400 meter aan

Atleet Liemarvin Bonevacia heeft vrijdag zijn Nederlands record op de 400 meter aangescherpt. De 26-jarige Antilliaan kwam tijdens de Tom Jones Memorial in Gainesville (Florida) tot een tijd van 45,40 seconden, één honderdste onder de toptijd die hij vorig jaar in Amsterdam liep (45,41). "Dit is pas het begin", meldde Bonevacia via de sociale media. "Het eerste stukje moet nog iets sneller. Vandaag voelde ik geen melkzuur, dus ik weet dat ik onder de 45 seconden kan."

De sprinter van Rotterdam Atletiek bereidt zich in de Verenigde Staten voor op de World Relays, die begin volgende maand worden gehouden op de Bahama's. Bonevacia komt daar uit op de 4x400 meter. De atleet van Curaçao liep vorig jaar het 28 jaar oude Nederlands record van Arjen Visserman uit de boeken (45,68).

Tsjechische ijshockeylegende Jagr (43) terug voor WK

De Tsjechische ijshockeylegende Jaromir Jagr is teruggekomen op zijn beslissing om te stoppen als international. De 43-jarige vedette van Florida Panthers heeft zich speciaal voor het komende WK in eigen land weer beschikbaar gesteld. Bondscoach Vladimir Ruzicka ontving de aanvaller vrijdag met open armen in zijn WK-selectie.

Jagr veroverde in 1998 met Tsjechië goud op de Olympische Spelen in Nagano. Hij leidde zijn land ook naar twee wereldtitels, in 2005 en 2010. Na de teleurstellende vierde plaats op het WK van vorig jaar in Minsk nam Jagr afscheid als international. Hij ging wel verder in de Noord-Amerikaanse topcompetitie NHL, waarin hij met Pittsburgh Penguins twee keer de prestigieuze Stanley Cup veroverde (1991 en 1992). Speciaal voor het WK in zijn vaderland keert Jagr nu terug in de nationale ploeg.

Ploeg voor Europese Spelen blijft groeien

De Nederlandse ploeg voor de Europese Spelen in Baku (12-28 juni) groeit gestaag. NOC*NSF wees vrijdag de koppels Sophie van Gestel/Jantine van der Vlist, Rimke Braakman/Jolien Sinnema en Michiel van Dorsten/Steven van de Velde aan voor het beachvolleybal.

Moreno Sheppard mag in Azerbeidzjan meedoen aan het karatetoernooi. Hij komt uit in de klasse boven 84 kilogram, waarin de wereldsubtopper vorig jaar de kwartfinale van het WK haalde. De talenten Daphne Wils (1- en 3-meterplank), Pascal Faatz, Noor Lanen en Kimberley Lee (allen toren) kregen een startbewijs voor het schoonspringen. Aan de disciplines in het zwembad doen alleen junioren mee.

Luik-Bastenaken-Luik met 21 Nederlanders

Op de voorlopige startlijst voor Luik-Bastenaken-Luik staan 21 wielrenners uit Nederland. Zoals gebruikelijk verschijnt het debuterende Team Roompot met een volledig Nederlandse ploeg aan de start. De pro-continentale equipe heeft een wildcard gekregen voor de laatste Ardennenklassieker en stuurt Marc de Maar, Huub Duijn, Reinier Honig, Johnny Hoogerland, Michel Kreder, Maurits Lammertink, Mike Terpstra en Sjoerd van Ginneken naar Luik.

De tweede Nederlandse equipe, LottoNL-Jumbo, verschijnt met zeven landgenoten aan de start: Wilco Kelderman, Bert-Jan Lindeman, Bram Tankink, Laurens ten Dam, Mike Teunissen, Moreno Hofland en Jos van Emden. Bij Giant-Alpecin is Tom Dumoulin de enige Nederlander. Bauke Mollema fungeert als kopman van Trek, terwijl Sebastian Langeveld en Tom-Jelte Slagter voor hun kans zullen gaan bij Cannondale-Garmin. Kopman van die ploeg is Daniel Martin, de winnaar van 2013. Pieter Weening staat de Australische titelverdediger Simon Gerrans bij in de ploeg van Orica-GreenEdge, terwijl Lieuwe Westra namens Astana meedoet.

Zeilbond dreigt olympische zeilwedstrijden te verplaatsen

De internationale zeilbond ISAF geeft forse kritiek op het stadsbestuur van Rio en dreigt de olympische zeilwedstrijden te verplaatsen. Het stadsbestuur had namelijk beloofd de vervuiling in de Guanabarabaai te verminderen, maar de situatie lijkt weinig verbeterd te zijn.

Alistair Fox, hoofd wedstrijdzaken van de ISAF:  ‘Als het niet anders kan dan wedstrijden te verplaatsen om een eerlijke wedstrijd te organiseren, dan zullen we die mogelijkheid zeker onderzoeken. We zijn aardig gefrustreerd geraakt.’ De ISAF heeft het IOC ingeschakeld om druk uit te oefenen op de Braziliaanse politiek. ‘Wij zullen de situatie aanzien en zullen wat aanbevelingen doen. Misschien is eisen een beter woord om dingen voor elkaar te krijgen.’ Verklaarde Fox.

In 2009, toen de stad de Spelen kreeg toegewezen, werden toezeggingen gedaan om de baai volledig te zuiveren. Deze belofte lijkt niet haalbaar te zijn: In het water drijft veel plastic, hout, duizenden dode vissen en daarnaast ook menselijke uitwerpselen. Deze vervuiling is niet alleen een gevaar voor de gezondheid van de zeilers, maar kan ook leiden tot oneerlijke races.

Gears of War komt naar Xbox One

Het ziet het er naar uit dat de allereerste Gears of War een comeback gaat maken op Xbox One. Op het internet zwerft sinds gisteren een screenshot rond die er op wijst dat er nu een build getest wordt op Xbox One.

Drie spelers die de build al gespeeld hebben zeggen dat het vooralsnog alleen om het eerste deel uit Gears of War gaat. De build was alleen op multiplayer gericht, met de modi Team Deathmatch, King of the Hill, 1 life 1v1 shotgun Team Deathmatch, 1v1 Sudden Death Gnashers Only, 4v4 Team Deathmatch Single Round en 4v4 King of the Hill Single Round. 

Gears of War kwam een kleine negen jaar geleden uit voor de Xbox 360 en pc, op 7 november 2006.

Gears of War Screenshot
Gears of War komt naar de Xbox One

SP valt over doorbetalen museumdirecteur

De SP in Rotterdam vindt het een schande dat de weggestuurde directeur van het Wereldmuseum in die stad tot zijn pensioen krijgt doorbetaald. De partij zal dinsdag in een commissievergadering van de gemeenteraad eisen dat het salaris wordt stopgezet, kondigde ze zaterdag aan.

Directeur Stanley Bremer vertrekt na een vernietigend rapport over het reilen en zeilen bij het museum. Voorzitter Harry Kramer van de raad van toezicht van het museum zei vrijdag tegen NRC Handelsblad dat de directeur, die in juni 63 wordt, als adviseur en gastcurator van het museum krijgt doorbetaald.

Bremers salaris van bijna 150.000 euro per jaar wordt wel ontdaan van toeters en bellen, zoals bonussen en extra emolumenten, aldus Kramer.

SP-raadslid Sun van Dijk: "Het is een grove schande dat het voeren van bewezen wanbeleid dus gewoon wordt beloond."

Vliegtuig landt met brandende motor

Een vliegtuig van Turkish Airlines heeft zaterdagochtend een noodlanding gemaakt op de luchthaven van de Turkse stad Istanbul, nadat een van de motoren in brand was gevlogen.

Het toestel, een Airbus 320, kwam uit Milaan. De piloot kon het toestel veilig aan de grond zetten, waarna de brand werd geblust en de passagiers werden geëvacueerd.

Hoe de motor in brand kon vliegen, is nog niet bekend. Er wordt rekening gehouden met een explosie omdat de vleugel zwaar is beschadigd.

Zware aardbeving in Nepal

Nepal is zaterdagochtend getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Dat heeft het Amerikaanse geologisch instituut USGS gemeld.

In een stad buiten de hoofdstad Kathmandu is volgens een getuige een kind omgekomen, toen een standbeeld omviel. In de hoofdstad zijn gebouwen, waaronder eeuwenoude tempels, ingestort. Volgens regeringsfunctionarissen zijn er tientallen mensen met botbreuken of andere verwondingen opgenomen in het belangrijkste ziekenhuis van Kathmandu.

Het epicentrum van de beving lag op ongeveer 2 kilometer diepte in een gebied rond 80 kilometer ten oosten van de stad Pokhara in Centraal-Nepal. De schok werd ook in de hoofdstad New Delhi en andere steden in het noorden van India gevoeld. In het grensgebied met Nepal zou een 15-jarig meisje zijn gestorven, nadat de muur van een huis op haar was terechtgekomen.

Update 12.15 uur:
Zeker 71 mensen zijn omgekomen, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. In buurland Bangladesh vielen zeker twee doden. De Chinese staatstelevisie maakte melding van een omgekomen Chinese toerist bij de grens tussen Nepal en China. Veel gebouwen in Kathmandu zijn beschadigd of verwoest.

Tientallen gewonden zijn naar het ziekenhuis in Kathmandu gebracht, maar ook daar vluchtten patiënten en personeel naar buiten na de beving. Op het parkeerterrein zijn matrassen neergelegd zodat de gewonden daar kunnen worden behandeld.

Media in Bangladesh meldden dat een van de doden viel in de hoofdstad Dhaka, de ander in het noordwestelijke district Pabna. Hoe de slachtoffers precies omkwamen werd niet gezegd.

Bij Mount Everest in Tibet veroorzaakte de beving een lawine in de buurt van een van de kampen voor bergbeklimmers. Over slachtoffers daar is nog niets bekend.

Zware aardbeving in Nepal
Zware aardbeving in Nepal (Foto: ANP)

Amazon: geef drones een kans

Amazon wil de kans krijgen om aan te tonen dat drones veilig kunnen worden ingezet om spullen aan huis te bezorgen. Met dat verzoek heeft het webwinkelconcern zich gewend tot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Amazon wil te zijner tijd van start gaan met een bezorgservice door de lucht, onder de naam Prime Air. Drones zouden moeten worden toegestaan als kan worden aangetoond dat ze niet in botsing zullen komen met vliegtuigen of crashen op de grond, aldus de onderneming in het verzoekschrift.

De drones, die nog in ontwikkeling zijn, zouden zo'n 65 meter boven de grond vliegen. Met de hulp van sensoren en computers wordt het mogelijk de route naar de klanten te bepalen en mogelijke gevaren te vermijden, aldus Amazon.

Geen bierbezorging via drones VS (Foto: ANP)
Geen bierbezorging via drones VS (Foto: ANP)

Ontevreden hoerenloper bedreigt hoer

Een 28-jarige hoerenloper uit Delfzijl is zaterdagochtend aangehouden omdat hij in de rosse buurt van de stad Groningen een hoer zou hebben bedreigd.

De man zou ontevreden zijn over de kwaliteit van de diensten van de vrouw en had haar vervolgens met de dood bedreigd. Daarbij hield hij een hand in zijn (broek)zak, waardoor de vrouw dacht dat hij mogelijk een ander wapen dan zijn paarsgepunte lans vast had, liet de politie weten.

De politie hield de man aan in de Nieuwstad, zoals de straat heet. Hij had geen echt wapen, maar verzette zich wel hevig bij zijn aanhouding. De man zit vast.

Van der Garde ontkent link met Manor F1

Giedo van der Garde ontkent dat hij in de race is voor een stoeltje bij het Formule 1-team Manor. De Nederlander zou in beeld zijn om Roberto Merhi te vervangen, maar zijn manager Jan Paul ten Hoopen heeft aan GPUpdate aangegeven dat er niets speelt.

Volgens de buitenlandse media zou Van der Garde vanaf de race in Monaco in kunnen stappen bij Manor. Ten Hoopen: "Manor heeft ons gecontacteerd, maar we werken hier verder niet aan." Wel geeft hij aan dat er andere zaken lopen. "We zijn volop bezig met 2016. We richten ons daarbij op de DTM en LMP1. Dat zijn de klassen waar Giedo graag in zou willen rijden."

Merhi rijdt naast de Formule 1 in de World Series by Renault. De Spanjaard heeft geen vast contract bij Manor en combineert het racen in de F1 met de World Series by Renault. In Monaco racen deze beide klasses samen, waardoor hij vermoedelijk moet kiezen tussen beide.

Force India: "Teams zelf bandenkeuze laten maken"

Het Formule 1-team Force India wil dat de teams zelf de twee bandencompounds gaan bepalen waarmee ze gaan racen. Momenteel stelt leverancier Pirelli dit nog per circuit vast.

Operationeel directeur Otmar Szafnauer deed zijn betoog tegenover Auto, Motor und Sport. "Pirelli heeft vier verschillende compounds in de aanbieding. Als de teams vier weken voor de race aangeven welke twee banden ze graag willen gebruiken, dan is er voor Pirelli nog voldoende tijd om ze te produceren. De keuze houden we vervolgens tot de donderdag voor de race geheim. Dan hebben we op die dag weer een onderwerp om over te praten."

Het zelf mogen kiezen voor de banden kan zorgen voor verschillende racestrategieën. Ook kan ieder team het rubber gebruiken dat het beste bij de auto past. Hierdoor kan een renstal met zachtere banden rijden dan een concurrent.

Batman krijgt hulp in Arkham Knight

Voor wie niet wil weten wie er in Batman: Arkham Knight gaan meespelen kunnen beter de muis naar de back-toets van hun browser bewegen. Leden van het forum op Arkhamverse hebben de geheime code gekraakt van onderstaande teaservideo. Op 27 april wil Rocksteady een nieuwe feature bekendmaken, dus hebben ze welgeteld drie seconden een been gerenderd om ons helemaal gek proberen te maken.

Maar dit keer is de verborgen raadsel in de teaservideo al gevonden en gekraakt, waardoor er delen van de officiele website benaderd kunnen worden met de gevonden wachtwoorden. We weten nu dat Robin, Nightwing, CatWoman en Azrael de Caped Crusader te hulp gaan schieten. Hoe ze dat gaan doen gaan we vast dinsdag zien.

Batman: Arkham Knight komt 23 juni uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Rode kruis: Europa moet meer doen voor vluchtelingen

Europa kan en moet meer doen voor bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Dat vindt het internationale Rode Kruis. De hulporganisatie is blij dat de EU-landen hebben beloofd om vaker in actie te komen op zee, maar vindt dat niet genoeg.

Met de missie Triton krijgt de Europese organisatie Frontex, die de buitengrenzen controleert, meer budget voor reddingsacties. Maar het Rode Kruis wil dat de EU zelf een uitgebreide zoekoperatie over de hele Middellandse Zee begint, zodat er meer bootvluchtelingen gered kunnen worden.

Verder wil het Rode Kruis dat de lidstaten vanaf 2020 ten minste 20.000 vluchtelingen een verblijfsvergunning geven. "De EU is gebaseerd op solidariteit, vrijheid, gelijkheid en de waardigheid van de mens."Daar hoort volgens de organisatie een humaner asielbeleid bij.

'Europa moet meer doen voor vluchtelingen'
'Europa moet meer doen voor vluchtelingen' (Foto: ANP)

Bevrijdingskinderen nog één keer bij elkaar

Kinderen van een Nederlandse moeder en een geallieerde bevrijder komen zaterdagmiddag nog één keer bij elkaar. In Oisterwijk in Noord-Brabant wordt na vijf jaar weer een bijeenkomst gehouden voor deze 'bevrijdingskinderen'. Het is waarschijnlijk de laatste samenkomst, verklaarde initiatiefneemster Anneke Hölsgens. Het thema is dan ook 'zeventig jaar na de oorlog'.

Rond en na de bevrijding werden in Nederland naar schatting tussen de 7000 en 9000 bevrijdingskinderen geboren. Hun vaders waren Amerikaanse, Engelse, Canadese of Poolse militairen, die in 1944 en 1945 hier met succes voor de vrede vochten. De soldaten keerden terug naar hun eigen land. De kinderen groeiden op bij hun Nederlandse moeders, die in veel gevallen trouwden met een Nederlandse man.

Later bleek dat veel kinderen toch wilden weten wie hun echte vader was. In 1984 werd daartoe de Vereniging Bevrijdingskinderen opgericht, om te helpen met het opsporen van militairen die een kind verwekten tijdens de bevrijding van ons land. Rond de 1400 vaders zouden teruggevonden zijn. Jaarlijks werden bijeenkomsten georganiseerd om ervaringen uit te wisselen en lief en leed te delen.

Er waren vele bevrijdingskinderen die hun vader nooit vonden, maar ook was het vinden van de vader niet voor iedereen een positieve belevenis. Hölsgens: "Geregeld waren er negatieve emotionele reacties van de buitenlandse families. Er waren partners of kinderen die er vaak geen raad mee wisten of er niet mee konden omgaan."

In 2006 werd de vereniging opgeheven omdat het zoeken van de buitenlandse vaders steeds moeilijker werd. De leden achtten de kans minimaal om nog levende bevrijdingsvaders te vinden. In 2010 werd er nog wel een reünie georganiseerd, waarbij voor de bevrijdingskinderen een eigen tulp werd gedoopt.

De opzet van het nieuwe samenzijn is volgens Hölsgens een herdenking, vanwege het gemis dat een deel van de bevrijdingskinderen ervaart. Ook zullen niet alle leden van de voormalige vereniging aanwezig zijn. "Vanwege hun stil verdriet, omdat zelfs ook een reünie velen emotioneel aangrijpt." Op de bijeenkomst worden rond de zestig bevrijdingskinderen verwacht.

Hölsgens (69) heeft haar eigen vader nog niet gevonden. Zelf wil ze met een groep anderen doorgaan met de zoektocht. Als de vader niet meer leeft, hoopt ze nog wel familieleden te vinden.

Gelekte informatie Call of Duty: Black Ops III

Met een nieuwe vooraankondiging van een nieuwe Call of Duty zijn er ook vaak al mensen die hun embargomond niet kunnen houden, of foutjes maken, dus we hebben er wat op een rij gezet.

Nieuw in Call of Duty: Black Ops III is een campaignmodus die je in co-op met vier spelers kunt spelen. Daarnaast komen de zombies weer terug, want ze zijn mateloos populair. Een nieuw bewegingsysteem moet meer controle bieden tijdens bijvoorbeeld het springen, zodat je altijd goed met je wapen kunt blijven mikken en schieten. Er komt ook een nieuw Specialist Character ervaringsysteem, zodat je naast de traditionele en wapen-ervaringsystemen op drie manieren een hoger level kunt raken in multiplayer.

En last-but-not-least: Bart Smit heeft zich wat vergist in de week en meldt dat we bij een pre-order toegang krijgen tot de multiplayermodus van Call of Duty: Black Ops III. Nog interessanter is dat last-gen consoles niet worden genoemd en dat de releasedatum 6 november 2015 wordt.

Maandag wordt Call of Duty: Black Ops III officieel onthuld, dus dan worden deze features en informatie vast bevestigd met waarschijnlijk meer nieuwe features en gameplay.

Call of Duty: Black Ops III leak

Call of Duty: Black Ops III leak

Call of Duty: Black Ops III leak

Call of Duty: Black Ops III leak

Vijf gewonden bij aanrijding Eemnes

Bij een aanrijding tussen twee personenauto's in Eemnes (provincie Utrecht) zijn vrijdagavond vijf mensen gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde toen een 20-jarige jongen uit Bussum met zijn auto de snelweg A1 op wilde draaien. Hij kwam in botsing met een auto met daarin drie vrouwen.

De brandweer moest de bestuurster van die auto, een 22-jarige vrouw uit Montfoort, en een 25-jarige inzittende uit de auto bevrijden. Zij werden met rug- en nekletsel naar het ziekenhuis gebracht. De andere bijrijdster kon zelf uit de auto komen en is met heupletsel eveneens naar een ziekenhuis gebracht.

De 20-jarige bestuurder van het andere voertuig en zijn 20-jarige bijrijder uit Huizen werden ook voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Twee meisjes van 17 die ook bij hen in de auto zaten, bleven ongedeerd.

Nintendo toont Xenoblade X showcase

Nintendo heeft de Westerse Xenoblade X besproken in een videoshowcase om daarna nog een flink stuk gameplay uit de ondertussen uitgekomen Japanse versie te spelen. Veel weten we er al van, omdat de Japanse Nintendo al heel wat besproken heeft, maar met dit soort omgevingen is het geen straf om de video's te bekijken.

Ze laten wel beelden uit de Japanse versie zien, maar gelukkig wordt het allemaal in het Engels uitgelegd. Xenoblade X speelt zich af in 2054, wanneer een oorlog tussen twee buitenaardse rassen dichtbij de aarde onze planeet naar de klote helpt. De mensheid vlucht in grote ruimteschepen. Het verhaal volgt het schip "The White Whale" wanneer ze crashen op de planeet Mira. Terwijl de mensen uit dat schip een nieuw thuisbasis opbouwen zijn de aliens nog niet klaar met ze.

De robots die je in de game kunt besturen heten in de Japanse versie vrij vertaald 'dolls', maar de Westerse benaming gaat "skells' worden, omdat het kan. Deze skells worden nu getoon dom hun transportmogelijkheden, er komt later meer informatie over het vechten met een skell. Het spel gaat vooral om verkennen en erg oppassen voor de vijand, want sommige beesten zijn gewoonweg niet te doen als je een te laag level bent. Om sneller te verkennen heb je de hulp van de nav-ball, die je begelidt naar je volgende quest-doel en de hopper, een vliegende camera zodat je de omgeving goed in je op kunt nemen.

Een interessant gegeven bij gevechten is dat je bij sommige vijanden specifieke gedeeltes kunt aanvallen. In de tweede gameplayvideo die pas na 34 minuten begint op Twitch die je hier kunt vinden zien we bijvoorbeeld hoe het team twee robots aanvalt. Bij een van de robots wordt op de arm met wapen ggefocused, die hij uiteindelijk verliest, waardoor hij daarmee geen schade meer kan aanrichten. Er is ook een dag- en nachtcyclus waar je op moet letten omdat sommige monsters en gebeurtenissen alleen op een specifieke tijd gebeuren. Wil je dus alles meemaken in het spel heb je nog wat te plannen.

Voor mensen die hoopten op een releasedatum: helaas heeft Xenoblade X voor Wii U nog een ruime releasewindow van 2015.

Spurs halen uit tegen Clippers

De basketballers van San Antonio Spurs hebben vrijdag in de play-offs van de Amerikaanse NBA hard uitgehaald naar Los Angeles Clippers. De titelverdediger won met 100-73 en nam met die zege een voorsprong van 2-1 in de best-of-seven. Kawhi Leonard was uitblinker in aanvallend opzicht met 32 punten. Opvallend, want de speler had een dag voor de wedstrijd de prijs gekregen voor beste verdediger van het jaar in de NBA.

Tony Parker speelde ook mee. Hij viel in het vorige duel uit met klachten aan zijn achillespees, maar de Franse vedette stond gewoon in de basis en maakte 6 punten. Het was voor de Clippers de grootste nederlaag ooit in de play-offs.

De Houston Rockets boekten in Dallas een kleine zege op de Mavericks. Het werd 128-130 voor de bezoekers die in de play-offs met 3-0 leiden. Ook de Washington Wizards boekten de derde zege op rij. De Toronto Raptors moesten ditmaal met 106-99 het onderspit delven.

Limburgs bedrijf rommelde met paardenvlees

Een bedrijf in Noord-Limburg wordt verdacht van het vervalsen van paardenpaspoorten waardoor paarden die niet geschikt waren voor menselijke consumptie toch voor dat doel konden worden verkocht. Dat meldde het Openbaar Ministerie zaterdag.

De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het bedrijf doorzocht en beslag gelegd op administratie, een woning, voertuigen en bankrekeningen.

De instantie ging daarnaast op verzoek van de Franse autoriteiten ook binnen in vijftien panden verspreid over het land wegens het 'omkatten' van paardenvlees. Daarbij zijn drie verdachten aangehouden.

Het optreden maakt deel uit van een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees in diverse Europese landen. Vrijdag werd al bekend dat bij de actie in totaal 26 arrestaties zijn verricht.

Steeds meer schoollokalen staan leeg

Zeker 8 procent van de ruimte op basisscholen staat leeg, omdat het aantal leerlingen afneemt. Dat bleek onlangs uit een afstudeeronderzoek van Daniël Vos aan de TU Delft. In Trouw van zaterdag reageert Rinda den Besten van de PO-raad niet verbaasd: "Wij vinden die 8 procent nog aan de voorzichtige kant. In sommige gebieden gaat de leegstand richting de 20 procent."

Doorgaans wordt een leegstand van 4 procent aangehouden als acceptabel om krimp en groei in het leerlingenaantal op te vangen.

Voor de overtollige ruimte moet meestal wel worden betaald, bijvoorbeeld voor verwarming, schoonmaak en verlichting. En dat geld gaat dus niet naar onderwijs, zegt Den Besten: "We laten zo een stiekeme bezuiniging toe op het onderwijs, omdat we slecht in staat zijn een antwoord te vinden op krimp. Onze wet- en regelgeving was altijd gericht op groei."

'Pretparken lijden onder kortingacties'

Het wordt voor pretparken steeds moeilijker om geld te verdienen. Meer dan de helft van de bezoekers betaalt niet meer de volle entreeprijs, maar heeft een kortingskaartje op zak. Pretparken concurreren elkaar op die manier kapot, zeggen recreatie-experts zaterdag in de Volkskrant.

Er zijn niet alleen bijzonder veel dagattracties in Nederland (pretparken, musea, dierentuinen), maar er zijn ook veel manieren om korting op de entree te krijgen, bijvoorbeeld via sites als Groupon, Vakantieveilingen, maar ook via spaaracties van supermarkten.

Een manier om pretparken toch rendabel te laten draaien, zou volgens de experts kunnen zijn de entreeprijs dynamisch te maken: je betaalt minder bij een rustige dag met slecht weer, maar juist meer bij zonnig weer en flinke toeloop.

Hans Borstlap bemiddelt in Berkelland

Hans Borstlap (CDA), lid van de Raad van State, gaat bemiddelen in het thuiszorgconflict tussen de Gelderse gemeente Berkelland en de FNV. Dat heeft de vakbond zaterdag laten weten.

Het conflict draait om forse bezuinigingen op de thuiszorg in de gemeente, waardoor waarschijnlijk rond driehonderd banen verloren gaan. Een groep boze thuiszorgmedewerkers bezette eerder deze week het gemeentehuis van Berkelland, in Borculo, en bracht er ook de nacht door.

In de loop van volgende week praat Borstlap met beide partijen afzonderlijk. Daarna komt hij met een plan van aanpak.

Borstlap was eerder al onafhankelijk waarnemer bij de aanbestedingen van de thuiszorg in de Achterhoek, op verzoek van minister Asscher, staatssecretaris Van Rijn en de FNV. Daarvoor had hij zitting in de raad van commissarissen bij Phialdelphia Zorg dat, onder zijn toerzicht en dat van onder andere Elco Brinkman (CDA), bijna ten onder ging wegens vastgoed perikelen.

'Na de geboorte een jaar lang verlof'

De overheid moet het mogelijk maken dat ouders na de geboorte van hun baby een jaar lang verlof kunnen nemen. Daarvoor pleit de Nijmeegse hoogleraar Carolina de Weerth zaterdag in de Volkskrant.

Baby's zijn in hun eerste levensjaar het beste af bij hun ouders en niet op de crèche, aldus De Weerth. Op de kinderopvang hebben baby's een 'onafgebroken hoog stressniveau', wat volgens haar onwenselijk is voor de ontwikkeling van het jonge kind. Daarbij zijn volgens haar crèches 'kwalitatief vaak slecht'.

De kosten van het jaar verlof worden op lange termijn dubbel en dwars terugverdiend, meent De Weerth. "Gedragsproblemen, ziektes, criminaliteit, burn-outs, depressies; hoeveel kun je daarvan voorkomen als het stresssysteem van jonge kinderen zo sterk mogelijk wordt gemaakt door optimale zorg in het eerste jaar?"

Eerste officiële blik op Jared Leto als The Joker

Het was één van de vragen toen de cast van de nieuwe DC-film Suicide Squad bekend werd gemaakt: hoe zal Jared Leto's Joker er uit gaan zien? Daar heeft regisseur David Ayer nu antwoord op gegeven.

Hij tweette een foto van Leto als The Joker met de tekst: ''De Suicide Squad wenst u een fijne 75e verjaardag, meneer J." Dit is een verwijzing naar dat het deze maand 75 jaar geleden is sinds de eerste verschijning van The Joker in een comic.

Suicide Squad draait op 6 augustus 2016 in de Amerikaanse bioscopen, een Nederlandse datum is nog niet geprikt.

Jared Leto als The JokerJared Leto als The Joker

'Kwart ouders licht kinderen niet voor'

Ouders van tieners lichten hun kinderen lang niet altijd voor over seksualiteit. Een kwart van de betreffende ouders zegt dat niet te hebben gedaan. Dat blijkt uit het AD Gezinsonderzoek, waar de krant vandaag over schrijft.

Drie op de tien pubers van twaalf jaar en ouder zeggen nog nooit met hun ouders over seks te hebben gepraat. Ouders vinden het vaak moeilijk om over seks te praten en kinderen worden er ook ongemakkelijk van, zo blijkt uit het onderzoek.

Onderzoeker Frits Spangenberg van onderzoeksbureau Motivaction vindt dat ouders meer verantwoordelijkheid moeten nemen, omdat kinderen hun beeld van seksualiteit anders opdoen uit de media en internet. Dat gebeurt vaak ook sneller dan ouders denken.

Bruce Jenner: 'Ja, ik ben vrouw'

Het hoge woord is er eindelijk uit. De Amerikaanse mediapersoonlijkheid en oud-topatleet Bruce Jenner voelt zich al zijn hele leven in elk opzicht een vrouw. Dat vertelde hij in een exclusief interview aan tv-zender ABC.

In de Verenigde Staten werd reikhalzend uitgegeken naar het interview dat ABC onlangs aankondigde. Jenner vertelde interviewster Diane Sawyer dat hij de ziel van een vrouw heeft en ook als vrouw droomt, hoewel hij z'n mannelijke geslachtsdelen nog heeft. Zijn mannelijke identiteit was een leugen, maar 'zij' is geen leugen, vertelde Jenner. Hij wil zich voor transgenders gaan inzetten.

Jenner sprak openhartig over hoe lang hij al met zijn identiteit worstelt. In de jaren 80 begon hij met vrouwelijke hormonen. Ook onderging hij een behandeling om zijn adamsappel te verkleinen. Jenner, die ooit zelfmoord overwoog, geeft ook aan dat hij niet op mannen valt. 'Ik ben nooit met een man samen geweest. Het gaat om twee verschillende dingen. Seksualiteit gaat om wie je persoonlijk aantrekkelijk vindt, genderidentiteit is wie je bent in je ziel.'

Documentaire
De zender E! gaat vanaf 26 juli een documentaire uitzenden over het leven van Jenner als transgender. Dezelfde zender zendt ook de langlopende realityserie Keeping Up With the Kardashians uit. Jenner, die in 1976 als tienkamper goud won op de Olympische Spelen, was lange tijd getrouwd met de moeder van Kim Kardashian. Recent is hun scheiding formeel geworden.

Justin Bieber schikt met fotograaf

Justin Bieber heeft een schikking bereikt met een fotograaf die beweert dat hij in 2013 werd aangevallen door bodyguards van de zanger. Dat meldt Reuters vrijdag.

Volgens paparazzo Jeffrey Binion werd Justin boos nadat hij het popidool had gefotografeerd in de buurt van een opnamestudio in de buurt van Miami. Bieber zou toen zijn bodyguards op Binion af hebben gestuurd. De fotograaf diende later een aanklacht in.

De twee partijen probeerden er samen uit te komen, maar de gesprekken leken nergens toe te leiden. Inmiddels is toch een oplossing gevonden, bevestigt de advocaat van de Canadese popster. Het is niet bekend of Binion een geldbedrag tegemoet kan zien.

Bolkestein: 'Illegalenakkoord streng handhaven'

VVD-coryfee Frits Bolkestein vindt dat partijgenoot en premier Mark Rutte hard moet optreden tegen gemeentes die het illegalenakkoord niet nakomen. Dat zegt hij in een interview met het Algemeen Dagblad.

Verschillende gemeentes hebben al aangegeven dat ze doorgaan met het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers. 'Burgemeesters moeten uitvoeren wat de centrale overheid afspreekt', zegt Bolkestein. De overheid kan financiële druk uitoefenen op gemeentes die niet meewerken. 'Maar als blijkt dat dit niet genoeg is, heeft de minister van Binnenlandse Zaken de macht om ze uit hun functie te zetten', aldus Bolkestein.

Toch is de oud-politicus tevreden met de uitkomst van de onderhandelingen met coalitiegenoot PvdA. Volgens hem heeft fractievoorzitter Zijlstra 'het hoogst haalbare' eruit gesleept. 'Ik sta aan de kant van de heer Zijlstra', zei hij.

Brand verwoest twee woningen in Twente

In de Overijsselse plaatsen Hengelo en Markelo zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee woningen volledig uitgebrand. Volgens een brandweerwoordvoerder waren beide branden zo hevig dat de huizen onbewoonbaar zijn geworden. Niemand raakte gewond.

Bij het huis in Markelo sloegen de vlammen al uit het rieten dak toen meerdere brandweereenheden aankwamen. Die konden alleen nog van buitenaf blussen. Het nablussen kan nog uren duren. De bewoners wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

In Hengelo is een appartement op drie hoog uitgebrand. De bewoners waren thuis toen de brand uitbrak, maar kondig tijdig hun huis verlaten. Ze hadden rook ingeademd, maar bleken na een medische controle in orde.

Een aantal andere woningen in het complex zijn ontruimd. Tien bewoners moeten de nacht elders doorbrengen. Waarschijnlijk kunnen die morgen terug.

Grote brand op bedrijventerrein Heerhugowaard

Er woedt sinds vrijdagavond laat een grote brand op een bedrijventerrein in Heerhugowaard. Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord staan drie naast elkaar gelegen panden in brand.

Meerdere eenheden zijn ter plaatse om het vuur te bestrijden. De uitslaande vlammen zijn in de gehele omgeving te zien. Het lijkt er niet op dat er mensen in de panden aanwezig zijn, aldus de woordvoerster.

De brand begon bij een bedrijf en sloeg snel over naar de naastgelegen panden. Op het terrein zijn meer bedrijven gevestigd. De brandweer doet er alles aan dat de brand niet verder overslaat.

Het treinverkeer tussen Hoorn en Heerhugowaard werd tijdelijk stilgelegd vanwege de brand, maar de NS meldt dat de treinen weer rijden.

Lagere straf voor doodslaan vrouw met koevoet

Marinus A. uit Maarn heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen voor het doodslaan van zijn echtgenote met een koevoet. Hij was in januari 2013 veroordeeld tot vijftien jaar cel voor moord, maar het gerechtshof heeft daar vrijdag negen jaar van gemaakt wegens doodslag.

Het slachtoffer (46) wilde van A. scheiden. In juni 2012 vond de politie haar dood in bed, nadat de man, een vijftiger, zelf het alarmnummer had gebeld. De vrouw was meerdere keren met een koevoet op haar hoofd geslagen.

Tijdens het eerste proces had de patholoog-anatoom gezegd dat de vrouw een paar uur na de slagen was overleden doordat ze was gewurgd. In hoger beroep kwam de arts daarvan terug. Waarschijnlijk zijn de klappen met de koevoet fataal geweest. Dat maakt het waarschijnlijker dat de man in een opwelling heeft gehandeld, en daarom is er nu geen sprake van moord, maar van doodslag.

Volgens de rechtbank heeft de man geen hulp voor zijn zwaargewonde en stervende vrouw gehaald, "een ernstig gebrek aan respect voor het leven van een medemens. Hij heeft niet alleen het slachtoffer het leven ontnomen maar ook aan hun kinderen hun moeder.''

Kim Kardashian herdenkt Armeense genocide

Kim Kardashian heeft in een post op Instagram stilgestaan bij de Armeense genocide, die vrijdag voor de honderdste keer wordt herdacht. De realityster vindt het droevig dat niet iedereen de genocide erkent.

Twee weken geleden waren Kim, haar man Kanye West, hun dochter North, haar zus Khloé en enkele andere familieleden te gast in Armenië. Zij brachten onder meer een bezoek aan het genocidemonument in de hoofdstad Jerevan. Ook ontmoetten ze de premier van het land waar de roots van de Kardashian-familie liggen.

"Ik ben er trots op dat ik nu kan zeggen dat ik in Armenië ben geweest", schrijft Kim bij een foto die is gemaakt tijdens hun bezoek aan het monument. "Ik heb de gedenkplekken bezocht en met overlevenden gepraat en ik ben onder de indruk van de kracht van het Armeense volk. Maar het stemt me droevig dat honderd jaar later nog steeds niet iedereen erkent dat er toen anderhalf miljoen mensen zijn vermoord."

Volgens de 34-jarige socialite zijn er wel positieve ontwikkelingen op dit vlak. "Gelukkig erkennen steeds meer mensen de genocide. Wij zullen niet opgeven tot iedereen dat doet! #NeverForget #ProudArmenian."

Valse bommelding bij Vrijheidsbeeld

In de haven van New York zijn vrijdag het Vrijheidsbeeld en het eilandje waarop het vermaarde beeld staat, ontruimd wegens een verdacht pakketje en een bommelding. Het bleek loos alarm.

Een anonieme beller had vrijdagmiddag gedreigd het beroemde standbeeld op te blazen. Ook had een politiehond de geur opgepikt van een verdacht pakketje in een bagagekluisje.

De explosievenopruimingsdienst van de New Yorkse politie werd ingeschakeld en het hele eiland werd onderworpen aan een veiligheidscheck. Honderden bezoekers werden op de rondvaartbootjes gezet en van Liberty Island (Vrijheidseiland) weggevaren. Ook de veerpont van en naar het eiland werd stilgelegd. Na vier uur zoeken heeft de dienst het eiland veilig verklaard, er was geen explosief aangetroffen.

Het eiland en het beeld zijn populair. Per jaar maken zo'n 4 miljoen toeristen de oversteek om het Vrijheidsbeeld van dichtbij te bewonderen.

Valse bommelding bij Vrijheidsbeeld (ANP)
Valse bommelding bij Vrijheidsbeeld (ANP)

Turkije ook boos op Duitsland

Turkije is boos op de Duitse president Joachim Gauck omdat hij het bloedbad onder Armeniërs, dat honderd jaar geleden in het Ottomaanse rijk plaatsvond, "volkerenmoord" heeft genoemd. Dat deed Gauck donderdag.

"Het Turkse volk zal de uitspraken van Gauck niet vergeten en niet vergeven", liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond in een verklaring weten. De bewering van de Duitse president is in tegenspraak met de feiten, aldus het ministerie, die ook waarschuwde voor negatieve consequenties voor de Duits-Turkse verhoudingen.

Eerder op de dag haalde Turkije om dezelfde reden al uit naar de Russische president Vladimir Poetin.

Turkije ook boos op Duitsland (Foto: ANP)
Turkije ook boos op Duitsland (Foto: ANP)

VS en Rusland werken samen op de Noordpool

De Verenigde Staten, Rusland en andere landen in het noordpoolgebied willen hun gezamenlijke strijd tegen klimaatverandering los van onenigheden door de crisis in Oekraïne voortzetten. Dat hebben de acht leden van de Arctische Raad afgesproken.

De raad wil met name de uitstoot van roet aanpakken, een stof die in het noordpoolgebied stevig bijdraagt aan het broeikaseffect. Doelen voor het terugdringen van de uitstoot zijn nog niet gesteld.

Verder spraken de raadsleden af gezamenlijk in het noordpoolgebied te zoeken naar olie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.