Stoppen met roken loont op elke leeftijd

anoniem_22072019030306

Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Voor alle leeftijdsgroepen is het bevorderlijk om de sigareten te laten liggen. Zelfs 60-plussers die stoppen, verkleinen daarmee de kans op een hartaanval of beroerte aanzienlijk. Dat concluderen Duitse onderzoekers.

Onderzoekers van het Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ) verdiepten zich in gegevens uit 25 verschillende onderzoeken. Al met al gaat het om data van ruim een half miljoen 60-plussers uit Europa en de Verenigde Staten. Nooit eerder werd zo'n grootschalig onderzoek gedaan naar de effecten van roken bij die leeftijdsgroep.

Dalend risico
Rokers sterven dubbel zo vaak aan hartziektes als mensen die nooit hebben gerookt. Het exacte risico hangt echter samen met het aantal gerookte sigaretten. Wie stopt met roken, ziet het risico op hartziektes aanzienlijk dalen. Gemiddeld ligt het voor ex-rokers nog 1,3 keer hoger dan bij levenslange niet-rokers.

In de eerste vijf jaar na de laatste sigaret daalt het risico duidelijk. Dat geldt zelfs voor mensen die pas na hun 60e stoppen. Onderzoeksleider Hermann Brenner zegt dan ook: 'Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Zelfs mensen in de hoogste leeftijdsgroepen profiteren daar qua gezondheid nog flink van. Veel hartaanvallen en beroertes zijn te voorkomen.' Hoe langer de laatste sigaret geleden is, des te duidelijker daalt het risico.

De onderzoekers keken ook de gemiddelde leeftijd waarop mensen overlijden aan hartziekten. Deze ligt bij rokers 5,5 jaar lager dan bij levenslange niet-rokers. Ex-rokers stierven gemiddeld iets meer dan 2 jaar eerder aan hartziekten.