'Meer ontlastend bewijs Jos de G.'

Advocaten van Jos de G. stellen dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontlastend materiaal voor hun cliënt heeft, dat niet aan het dossier is toegevoegd. De tbs'er zou bijna twintig jaar terug in Helmond Nicole van den Hurk hebben verkracht en gedood.

Vrijdag werd de cold case opnieuw behandeld in de rechtbank in Den Bosch. De raadslieden Yvonne van der Hut en Job Knoester lieten een second opinion uitvoeren. Volgens hen kwam daar uit dat het NFI rapporten moet hebben over DNA-sporen die niet overeenkomen met het DNA van De G. of het slachtoffer.

Justitie gaat de rapporten opvragen en toevoegen als ze er zijn. Als de sporen van iemand anders zijn, zou dat er volgens de verdediging op kunnen wijzen dat iemand anders de dader is.

De advocaten vroegen de rechter ook nog hun cliënt vrij te laten uit zijn voorarrest, zodat hij weer terug kan worden opgenomen in de tbs-kliniek, waar hij in januari 2014 zat toen hij werd opgepakt. Volgens Knoester is verpleging beter dan opsluiting voor De G. De officier van justitie wilde daar echter niet aan en de rechtbank liet de verdachte ook niet vrij.

De rechtbank wil de zaak in november inhoudelijk behandelen. Dat zal meerdere dagen in beslag nemen.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd ze vermoord en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.