Duitsland: moord op Armeniërs was genocide

De Duitse Bondsdag is het erover eens. De massamoord in het Osmaanse rijk op Armeniërs die op 24 april 1915 begon, was volkerenmoord, ofwel genocide. Alle fracties in het Duitse parlement scharen zich achter de lezing van voorzitter Norbert Lammert: "Hetgeen midden in de Eerste Wereldoorlog in het Osmaanse rijk onder de ogen van de wereldgemeenschap heeft plaatsgevonden, was een volkerenmoord."

Nog voor het zomerreces wil de Bondsdag komen met een officiële verklaring ten aanzien van de gruwelijkheden tegen de Armeniërs. Daarin moet in ieder geval het volgende worden opgenomen: "Hun lot is een voorbeeld van de geschiedenis van massale vernietigingen, etnische zuiveringen, verdrijvingen, ja van volkerenmoorden waar de twintigste eeuw zo verschrikkelijk door getekend is."

Naar schatting hebben mogelijk tot 1,5 miljoen Armeniërs het leven verloren door deze praktijken.

Het Oostenrijkse parlement besloot dinsdag de vervolging van de Armeniërs in het Osmaanse rijk te betitelen als genocide. Ankara riep daarop zijn ambassadeur terug uit Wenen voor overleg. De kwestie van de Armeense genocide ligt door de Turkse opstelling in veel landen, waaronder ook Nederland, moeilijk.

Lammert beklemtoonde vrijdag dat de huidige Turkse regering niet verantwoordelijk is voor hetgeen er honderd jaar geleden gebeurde. "Maar zij is medeverantwoordelijk voor wat daarmee gedaan wordt."

Nazi's
Ook Duitslands rol liet hij niet onbelicht. Het toenmalige Duitse keizerrijk was een nauwe bondgenoot van het Osmaanse rijk.

De parlementsvoorzitter verwees bovendien naar het naziverleden. "Als Duitsers kunnen wij anderen niet de les lezen over in het reine komen met het verleden, maar door onze eigen ervaringen kunnen we anderen wel aanmoedigen het verleden onder ogen te zien, zelfs als dat pijn doet", aldus Lammert. Hij noemde de genocide door de nazi's 'uniek' maar dat doet volgens hem niets af aan de terechtheid van het predikaat genocide in de Armeense kwestie.

Moord op Armeniërs volgens Bondsdag genocide
Duitsland: moord op Armeniërs was genocide (Foto: ANP)