Pakistanen beraamden aanslag op Vaticaan

De Italiaanse politie heeft vrijdag een netwerk van islamitische extremisten opgerold. Leden van de groep zouden betrokken zijn geweest bij bloedige terreurdaden in Pakistan en in 2010 plannen hebben gesmeed voor een zelfmoordbomaanslag in het Vaticaan. Ook worden ze verdacht van het financieren van terreurgroepen in Afghanistan en Pakistan en het smokkelen van mensen.

De groep had zijn basis op het eiland Sardinië. De groep zou onder meer achter een bomaanslag in oktober 2009 in de Pakistaanse stad Peshawar zitten. Twee van zijn leden zouden vroeger tot de lijfwacht van Osama bin Laden hebben behoord. Met de aanslagen zou de groep de Pakistaanse regering hebben willen dwingen de radicalen van de Taliban met rust te laten.

De onthulling van de plannen voor de aanslag in het Vaticaan kwam nadat de autoriteiten de arrestatie van negen terreurverdachten bekend hadden gemaakt. In afgeluisterde telefoongesprekken waren volgens Mauro Mura, openbaar aanklager in Cagliari, 'signalen van voorbereidingen op een mogelijke aanslag' in het Vaticaan opgevangen. De Pakistaanse zelfmoordterrorist die de aanslag zou plegen zou zelfs al in Rome zijn aangekomen. Hij verliet Italië uiteindelijk, zei Mauro, maar het was onduidelijk waarom. Volgens het Italiaanse persbureaun ANSA waren er zelfs twee terroristen, maar waren zij door hun handlangers in Italië gewaarschuwd toen de politie enkele huiszoekingen deed.

Toentertijd waren de gemoederen in de islamitische wereld nog verhit door uitspraken van de toenmalige paus Benedictus XVI. In een toespraak in 2006 in Regensburg haalde hij een Byzantijnse keizer aan, die sommige stellingen van de profeet Mohammed als 'kwalijk en onmenselijk' bestempelde, met name diens bevel om 'het geloof met het zwaard te verspreiden'. De gemoederen bedaarden, maar de spanningen namen in 2011 opnieuw toe nadat de paus had opgeroepen tot betere bescherming van de christelijke minderheid in Egypte.

Nu is er ook de dreiging van de groep Islamitische Staat om Rome en de zetel van het christelijk geloof te veroveren. De beveiliging in het Vaticaan is opgevoerd. Paus Franciscus zegt dat hij zich realiseert dat hij een mogelijk doelwit is, maar zegt vooral te vrezen voor de menigten die telkens op de been komen om hem te zien. In een reactie op de jongste onthulling liet het Vaticaan vrijdag weten dat de dreiging dateert van 2010 en daarom 'vandaag niet relevant is of reden geeft tot bijzondere zorg'.

Het onderzoek begon in 2005. Mura zegt dat het op een lager pitje werd gezet toen de media er lucht van kregen en de verdachten doorkregen dat ze in de gaten werden gehouden.

De verdachten werden ook gezocht voor het financieren van terreurbewegingen in Afghanistan en Pakistan. Volgens de krant L'Unione Sarda heeft een van de verdachten een bouwbedrijf in Olbia. Hoofdredacteur Anthony Muroni zei tegen Sky TG24 dat ervan uit wordt gegaan dat hij immigranten die met vervalste identiteitsbewijzen per vliegtuig aankwamen ronselde voor onwettige activiteiten.