Spreekgestoelte Tweede Kamer bezwijkt

anoniem_22072019030306

Een opmerkelijk tafereel in de Tweede Kamer vanavond: het spreekgestoelte is ingestort. Dat gebeurde uitgerekend tijdens een debat over de nasleep van de MH17-ramp.

Het spreekgestoelte bevindt zich in 'vak K', het kabinetsvak. Toen minister Ard van de Steur een betoog hield, brak het gestoelte deels af. Vervolgens was staatssecretaris Mansveld aan de beurt om vragen te beantwoorden. Het spreekgestoelte begaf het toen definitief.

'In het kader van de veiligheid vraag ik de staatssecretaris het spreekgestoelte te verlaten', zei Kamervoorzitter Van Miltenburg. Ze schorste de vergadering een paar minuten, maar kort daarna werd het debat hervat. Mansveld beantwoordde de overgebleven vragen zittend vanaf haar 'eigen' stoel in het kabinetsvak. Beelden van het voorval zijn bij de NOS te zien.

'Ik ben blij om te zien dat het kabinet is blijven zitten', grapte VVD-Kamerlid Han ten Broeke nadat het debat was hervat. Het is niet de eerste keer dat er tijdens een debat iets mis gaat in de plenaire zaal. Zo zorgde een vallende lamp in december 2011 voor consternatie. De lamp spatte vlak naast minister Edith Schippers uiteen. Zij en de Kamerleden schrokken zich toen een hoedje.