De Sims 4 Aan het Werk

Net wanneer je het zelf druk hebt op het werk, komt Electronic Arts met de nieuwste uitbreiding voor De Sims 4. Dus in de krappe vrije tijd weer aan het werk met de nieuwe banen van de sims in De Sims 4 Aan het Werk.

Er waren al allerlei carrière-mogelijkheden in De Sims 4, maar daarin was je bezig je belangrijke vaardigheden in je vrije tijd te verbeteren, terwijl je nooit op je werk was. Nu zijn er vier nieuwe carrières bijgekomen: wetenschapper, arts, politie-agent of winkeleigenaar. In elk van deze banen ga je dit keer op pad en ben je daadwerkelijk overdag op je werk bezig. Vooral als je maar een single bent in de game, dan wordt De Sims 4 overdag opeens erg druk.

De Sims 4: Aan het Werk

In goede banen leiden
Wetenschapper is erg leuk om te worden. Het is namelijk de enige manier om op de buitenaardse planeet Sixam (draai dit woord maar eens om) te komen. Maar voordat je zo ver bent, ben je al allerlei leuke uitvindingen aan het bedenken en maken om ook in je normale huisomgeving mensen het leven zuur te maken. De Simray verandert een object naar iets totaal anders, terwijl je andere Sims kunt controleren met mind control. Op deze manier kun je iedereen voor schut zetten door ze op een deftig feest om te laten kleden in een zwembroek, Dries Roelvink-style. Of je laat je simvrienden je huis schoonmaken. Naast allerlei apparaten onderzoek je ook drankjes, die nuttig zijn in het sim-leven. Eenmaal uitgevonden zorgt een roos-drankje ervoor dat iemand die het drinkt gaat flirten, zodat je een one-night-stand vrij eenvoudig kunt regelen. Een ander drankje zorgt weer dat je honger meteen verdwijnt, erg handig voor die noodgevallen wanneer je sim omvalt van de honger.

Als arts in De Sims 4 Aan het Werk heb je vooral te maken met babies en andere zaken. Je gaat namelijk bezig met altijd gezellige bevallingen. Het duurt even, maar je krijgt een extra flirt-techniek als bonus, en het is altijd handig om voordat het kind geboren is te kunnen vertellen wat het geslacht gaat worden. Al is het heel apart om een alienbaby op de wereld te helpen… Virussen als de Lama-griep steken ook nog de kop op, dus niet veel later heb je soms flashbacks naar Theme Hospital. Een agent heeft het meest saaie werk, het blijft namelijk constant hetzelfde. Pas als je wat mensen kunt ondervragen wordt het wat leuker, je kunt ze hard ondervragen of juist vriendelijk behandelen. Maar over het algemeen is het zoeken naar een zaak, een kaart tekenen van de situatie, ter plekke de boel onderzoeken en dat was het. Echt heel leuk en gevarieerd zoals de wetenschapper en de arts wordt het niet.

De Sims 4: Aan het Werk

Als laatste kun je nog een winkel beginnen in De Sims 4 Aan het Werk met iets dat je zelf wil. Een bakkerij, een kledingzaak, of een fotostudio, het kan met de nieuwe vaardigheden die toegevoegd zijn. Het lijkt leuk, maar vooral het begin is best lastig. Je hebt namelijk flink wat geld nodig om een winkelpand te kopen in de nieuwe winkelpromenade. Daarna moet je erg aan klantenbinding doen en voordat je eindelijk uit de rode cijfers komt ben je wel even zoet. Werknemers aannemen, voorraad op peil houden, de winkel schoon houden en ondertussen nieuwe producten bedenken ook nog. Het is net echt werk. Een winkel beheren is dan ook de meest uitdagende carrière in deze uitbreiding, waarin je vaak druk bezig bent om alles in goede banen te leiden.

Werk aan de winkel
Een van de grote nadelen van De Sims 4 Aan het Werk komt al snel aan het licht: bij het maken of aanpassen van je ambities en vaardigheden van je sim hebben ze amper rekening gehouden met de nieuwe mogelijkheden. Er zijn amper nieuwe nuttige vaardigheden bijgekomen die je in jou nieuwe baan bijstaan. Alleen de winkeleigenaar heeft nieuwe mogelijkheden door de bak- en fotografievaardigheden. De andere carrières hebben niet echt aanvullende vaardigheden erbij gekregen om ze te ondersteunen. Hierdoor ben je dus na je werk nog bezig met de ambities die je maar bij gebrek aan beter aan de sim hebt toegewezen en dan gaat het allemaal weer minder snel.

De Sims 4: Aan het Werk

Als je meerdere mensen in je huishouden hebt, dan kun je ze allemaal aan een van de carrières helpen. En dan komen de problemen van de basis van De Sims 4 pas aan het licht: ze kunnen niet multitasken. Als je met de ene sim bezig bent in het laboratorium, dan gaan de andere sims in de andere omgevingen niet automatisch bezig met wat anders nuttig. Je zult moeten wisselen van omgeving en dan zijn er de laadtijden. Zo’n twintig seconden kost het laden op mijn computer, maar het wordt toch irritant, zeker als je merkt dat je sim waar je naar toe gaat nog geen reet heeft uitgevoerd omdat het in een sim-coma lag terwijl ik bezig was met een andere sim in een andere omgeving. Grrr.

Conclusie
De Sims 4 Aan het Werk
maakt het spel overdag een stuk leuker. Tenminste, voor een single huishouden. Heb je meerdere werkende mensen in je huishouden, dan wordt het een probleem om alles goed te managen door de laadtijden en de comateuze toestand waarin inactieve sims zich bevinden. Dit is al in het basisspel een issue, maar hierin wordt het altijd pijnlijk duidelijker. Dat drie van de vier banen niet echt ondersteund worden door nieuwe ambities en vaardigheden is jammer. De banen zelf zijn bijna allemaal erg leuk, op de politie-agent na. Je zou voor minder gaan demonstreren. Vooral de wetenschapper gaat zorgen voor flauwe grappen in zijn vriendenkring, met al die gadgets.

Ondertussen zijn er wat bugs gefixt in een eerste patch, zodat problemen die er eerder waren niet meer voor komen. Hopelijk werken ze bij Maxis door aan een veel belangrijkere patch om multitasking weer snel en simpel te maken. De ondertussen toegevoegde zwembaden en kelders zijn leuk, maar we willen nu weer veel tegelijk kunnen beheren, ook zoals in De Sims 3. Gaan mensen nu compleet overstag om De Sims 4 alsnog te kopen? Nee, vast niet, maar de fans hebben weer een uitbreiding om hun tweede leven mee te vullen.

Pluspunten
Minpunten
  • Wetenschapper, arts en winkeleigenaar zijn erg leuk
  • Eindelijk overdag leven in de brouwerij
  • Nieuwe vaardigheden om je eigen winkel te openen
  • Detective-tak heeft nog wat meer pit nodig
  • Gebrek aan multitasking tussen verschillende sims
  • Geen nieuwe vaardigheden en ambities voor alle carrières
Gespeeld op Mac OS, ook verkrijgbaar voor Windows.