FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 maart 2015

Marseille wijst Toulouse zijn plaats, Levante grijpt reddingsboei

Olympique Marseille heeft vrijdagavond in de Franse competitie Toulouse zijn plaats gewezen. De nummer drie van Ligue 1 deklasseerde de degradatiekandidaat met liefst 1-6. Het betrof nog een uitwedstrijd ook. Bij rust gaf het scorebord in het Stade Municipal 0-4 aan.

De Belg Michy Batshuayi, overgenomen van Standard, scoorde tweemaal. Baptiste Aloé en François Moubandje (eigen goal) troffen ook doel in de eerste helft. Nadat Wissam Ben Yedder een kwartier voor tijd eindelijk iets terug had gedaan voor de thuisclub, voerden André Ayew en André-Pierre Gignac, de schutters van naam, de productie verder op namens OM.


Levante heeft vrijdagavond een reddingsboei gegrepen om aan degradatie uit de Spaanse Primera División te ontsnappen. Voor eigen publiek werd een kostbare zege geboekt op Eibar: 2-1. David Barral en de Nigeriaan Kalu Uche waren de bejubelde spelers met hun treffers zo halverwege de tweede helft. Eibar was na rust op voorsprong gekomen door Saúl Berjón.

Door de winst kwam Levante boven de rode streep met 25 punten, twee minder dan Eibar. Alle concurrenten spelen echter de komende dagen nog.

Justitie laat Duitse crimineel lopen

Een Duitse crimineel die in eigen land nog vier jaar cel moet uitzitten, is donderdag vrijgekomen door een fout van justitie in Limburg.

De marechaussee had de man eind februari in Brunssum opgepakt met vier valse rijbewijzen en identiteitskaarten. Twee daarvan had hij aan de medewerker van de Koninklijke Marechaussee laten zien, die hem daarop aanhield. Twee andere lagen in de auto.

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht werd aan de raadkamer donderdag slechts één vals papier getoond, en wel eentje dat in de auto lag. De andere drie werden niet getoond. De raadkamer liet de daarop man vrij. Niet bewezen was immers dat het getoonde valse papier van de verdachte was.

De man wordt volgens de marechaussee in Duitsland gezocht. Maar volgens het OM heeft Duitsland geen internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, en dus moest justitie hem laten gaan.

Volgende week vrijdag is de man opnieuw gedagvaard, maar justitie vreest dat hij zich dan niet laat zien.

Dode bij overval op luchthaven Curaçao

Een medewerker van een beveiligingsbedrijf is vrijdagmiddag omgekomen op de zogenaamde 'free zone' van de luchthaven van Curaçao tijdens een overval. Twee andere bewakers raakten gewond. Het vrijhandelsgedeelte grenst aan de luchthaven waar reguliere vluchten plaatsvinden.

Vier gemaskerde mannen schoten aan het eind van de ochtend (lokale tijd) op de bewakers. De overvallers waren uit op goud(staven).

In juli vorig jaar werden bij een schietpartij op de parkeerplaats van de Curaçaose luchthaven t‎wee mensen dodelijk getroffen en raakten zeven anderen gewond. Daarna is er een strenge controle op de aanwezigheid van wapens afgekondigd.

Op het eiland is in de media na de overval van vrijdag verbaasd gereageerd dat er toch vier personen gewapend in de vrijhandelszone konden komen.

Dode bij overval op luchthaven Curaçao
Dode bij overval op luchthaven Curaçao (Foto: ANP)

Stevens gelijk met VfB Stuttgart

In de strijd tegen degradatie heeft VfB Stuttgart vrijdagavond op eigen veld niet kunnen winnen van concurrent Hertha BSC (0-0). De ploeg van trainer Huub Stevens bleef daardoor op de achttiende en laatste plaats, met een achterstand van vier punten op de veilige vijftiende plek. Hertha staat voorlopig op de veertiende positie, met vijf punten meer dan Stuttgart.

Bij Hertha BSC kreeg John Heitinga al na 25 seconden de gele kaart. Het is voorlopig de snelste boeking dit seizoen in de Bundesliga. Hij werd in de rust gewisseld. Roy Beerens speelde bij de ploeg uit Berlijn de gehele wedstrijd.

Voor Stevens was het mogelijk zijn laatste wedstrijd als trainer van Stuttgart. De 61-jarige coach, die pas eind november in dienst trad, moet wellicht plaats maken voor Alexander Zorniger. De laatste zou al rond zijn met de clubleiding over een contract voor drie jaar, dat komende zomer moet ingaan. Mogelijk treedt Zorniger echter eerder aan om Stuttgart alsnog te behoeden voor de dreigende degradatie.

Golfer Huizing redt het niet Zuid-Afrika

Golfer Daan Huizing heeft het op de tweede dag van het Afrika Open, dat tot de Europese Tour behoort, niet gered. Hij ging vrijdag op de baan van East London in Zuid-Afrika rond in 74 slagen. Daarmee belandde de 24-jarige speler uit Soest op een score van 146. Dat was drie slagen te veel om zich voor het slotweekeinde van het toernooi te plaatsen.

Huizing raakte vorig jaar zijn speelkaart voor de Europese Tour kwijt. Op uitnodiging kan hij de kleinere toernooien op de tour wel meedoen, zoals het Afrika Open.

De Engelsman Matt Ford gaat na twee speeldagen aan de leiding met een totaal van 133.

MVV ruim langs Fortuna

MVV heeft vrijdagavond in de onderste regionen van de Jupiler League de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard met ruime cijfers gewonnen. De ploeg uit Maastricht zegevierde in de uitwedstrijd met 3-0. De treffers kwamen op naam van de Belgen Davy Brouwers, Stef Peeters en Jordy Croux. Door de zege belandde MVV op 28 punten, vijf meer dan Fortuna.

FC Oss, dat zich vorige week verzekerde van de derde periodetitel, was met 3-2 te sterk voor FC Emmen. Voor de Brabantse bezoekers kwamen Teije ten Den, Justin Mathieu en Genaro Snijders tot scoren. De thuisploeg scoorde in de laatste minuten via Roland Bergkamp en Cas Peters. FC Oss kwam in punten op gelijke hoogte met nummer vijf FC Emmen, dat over een beter doelsaldo beschikt.

VVV-Venlo kwam als nummer zeven op twee punten van FC Emmen dankzij een overwinning van 3-0 bij Telstar. Melvin Platje, Abdelaziz Khalouta en Randy Wolters scoorden in de slotfase voor de Limburgers.

Zonderland voldoet aan EK-limiet

Epke Zonderland heeft vrijdagavond in Volendam met groot gemak voldaan aan de limiet voor deelname aan de EK in Montpellier (15-19 april) op het hoogrek. De Friese turner kreeg voor zijn oefening 15,45 punten. De eis was 14,8. Bart Deurloo haalde dat ook.

Yuri van Gelder stelde aan de ringen een EK-ticket veilig met 15,70. Anthony van Assche kwam met 14,85 als eindscore 0,15 tekort. Zonderland liet zien dat hij ook op de brug hard aan het werk is. Zijn D-score (moeilijkheidsgraad) is nu 6,9. Doordat de afsprong (dubbele salto voorover) mislukte, kocht hij daar weinig voor.

Boudewijn de Vries turnde als enige aan alle zes toestellen. De meerkamp bracht 80,40 punten op. Dat had meer kunnen zijn als hij op voltige en brug niet was gevallen. Jeffrey Wammes showde op vloer een nieuw onderdeel, een dubbele streksalto met halve schroef. De landing was niet goed.

Volgende week donderdag is in Den Bosch de laatste EK-test. Daarna stelt bondscoach Mitch Fenner de ploeg voor.

Uitslag Willem II - FC Twente

Het Eredivisieduel tussen Willem II en FC Twente is geëindigd in een 2-2 gelijkspel. De Tilburgers namen dankzij Cabral al snel een 2-0 voorsprong, maar Twente kwam dankzij Ziyech langszij. Dijks had de wedstrijd in Brabants voordeel kunnen beslissen, maar miste een opgelegde kans. Op de ranglijst blijft Twente met plaats negen een puntje voor nummer tien Willem II.

Willem II

2 - 2

FC Twente

 19' Cabral
 23' Cabral
   45' Ziyech
 53' Ziyech
 
 Gele kaart: Haemhouts (Willem II), Martina, Bjelland (FC Twente)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.450
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts
Messaoud (Braber/67)
S.Wuytens
Cabral (Sahar/62)
Armenteros (Vicento/76)
Ondaan
  Stevens
Ter Avest (Andersen/70)
Martina
Bjelland
Schilder
Mokotjo (Ebecilio/77)
Tapia
Engelaar
Ziyech
Castaignos
Mokhtar

Veiligheidsraad hekelt gebruik chloorgas in Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag het gebruik van chemicaliën zoals chloorgas veroordeeld, zonder daarbij een schuldige partij aan te wijzen. Als dergelijke wapens in de toekomst opnieuw worden ingezet wordt er mogelijk militair ingegrepen, zo dreigde de raad. De resolutie was ingediend door de Verenigde Staten.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens stelde vorig jaar vast dat er vorig jaar 'hoogstwaarschijnlijk' in drie Syrische dorpen chloorgas is gebruikt. Zeker dertien mensen kwamen daarbij om. De OPCW wees geen schuldige aan, maar Veiligheidsraadleden Groot-Brittannië en Frankrijk houden de Syrische regering verantwoordelijk.

Rusland toonde zich vrijdag zoals eerder sceptisch over aantijgingen aan het adres van de Syrische regering. Moskou is een van de trouwste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad. De Syrische ambassadeur bij de VN ontkende dat de regering chloorgas heeft gebruikt en gaf de rebellen in het land de schuld. "De Syrische regering heeft niets te verbergen", aldus ambassadeur Bashar Ja'afari.

Zestig puppies weggehaald bij Tilburger

Bij een 47-jarige Tilburger zijn vrijdag zestig puppies weggehaald. De man handelde in de dieren en verzorgde ze slecht. Ook sjoemelde hij met de leeftijden van de puppies.

De man hield de honden in een loods achter een huis in Diessen, niet ver bij Tilburg vandaan. Via het meldnummer voor dieren in nood was de politie getipt.

De Tilburger was bij een eerdere controle ook al betrapt. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Sinds 1 januari is een wetswijziging doorgevoerd. Die wijziging houdt in dat pups uit een EU-land pas in Nederland mogen worden ingevoerd als ze vijftien weken oud zijn. Dit vanwege de vaccinatie tegen hondsdolheid. De enting mag pas gegeven worden als de puppies twaalf weken oud zijn. Deze vaccinatie werkt pas na drie weken. Daarna mogen ze Nederland in.

Woede om pornofilm bij piramide Egypte

Egypte staat op haar achterste benen. Op internet is namelijk een bijzonder heet filmpje opgedoken dat zich afspeelt bij de beroemde piramide van Gizeh. Op de beelden toont een mooi vrouwtje haar tieten en geeft ze haar vriendje een pijpbeurt.

Het geile filmpje gaat als een tiet over het internet. Tot groot verdriet van de Egyptenaren. "Er is op illegale wijze een pornofilm gemaakt in de Necropolis van Gizeh", reageert minister van Oudheden Mamdouh al-Damati. "De beelden zijn geschoten door een buitenlandse toeriste die op bezoek was bij deze plek."

In het filmpje speelt ene Aurita de hoofdrol. Deze Europese brunette draagt een geel topje en een hotpants van spijkerstof. Verder draagt zij een enorme zonnebril op haar hoofd.

In de video klaagt zij steen en been over de piramides en de sfynxen. Hierop besluit ze haar tieten maar eens te laten zien. Een paar keer zelfs. Uiteindelijk ritst ze de gulp van een onbekende jongeman open en laat ze zijn stramme stroopsoldaat tussen haar gulzige lippen verdwijnen.

Egypte is nu een onderzoek gestart om de onderste steen boven te krijgen. Ze willen per se weten wie dit op haar geweten heeft. Hoewel het gebied al wordt bewaakt met camera's, gaan er nu stemmen op om nog strenger te controleren.

Benieuwd naar het filmpje? Deze is hier te zien. Let wel: zwaar, zwaar NSFW!

Een kuise versie van de pornofilm

Omkoping door politicus Sint-Maarten

Op Sint-Maarten is vrijdag voormalig staatssecretaris voor de Nederlandse Antillen en parlementariër Patrick Illidge veroordeeld. Hij kreeg voor omkoping een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar, en ontzegging uit het passieve en actieve kiesrecht voor vijf jaar. Hij liet zich omkopen door een Nederlandse nachtclubeigenaar, die hij hielp met het regelen van vergunningen van prostituees en versoepeling van de openingstijden.

Op veiligheidscamera's in de nachtclub stonden opnames van de omkoping. Die werden in 2013 bij de redactie van een lokale krant anoniem afgeleverd, waarna ze op internet verschenen.

De nachtclubeigenaar, Jaap van den Heuvel, is veroordeeld voor omkoping, belastingontduiking, witwassen, vrouwenhandel en valsheid in geschrifte. Hij kreeg een gevangenisstraf van 42 maanden waarvan twaalf voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Iggy Azalea stopt met Instagram

Iggy Azalea heeft Instagram de rug toegekeerd. De 24-jarige rapper heeft dit vrijdag aangekondigd op de fotodienst. Iggy's management neemt haar account met 6,6 miljoen volgers voorlopig over. ''Iggy neemt even een break van sociale media."

De Australische rapper protesteerde donderdag nog tegen de paparazzi die haar privacy thuis schenden. Ze plaatste een foto van zichzelf en schreef erbij: ''Hier sta ik voor mijn huis waar een groot zwart hek omheen staat. Niemand zou zich thuis opgesloten moeten voelen. Zelfs mijn tuin is een plek waar ik word gefotografeerd. Ik roep mijn fans op zich daar bewust van te zijn als ze privéfoto's van me plaatsen. Het is illegaal om foto's met telelenzen te maken en publiceren van iemand die thuis is."

"Ik vraag vriendelijk daar goed over na te denken. Je huis is een plek om tot rust te komen. Ik wil dat mijn huis dat ook is, net als bij iedereen." Vorige maand stopte Iggy met Twitter, omdat ze boos was over paparazzi-foto's die gemaakt waren tijdens een strandvakantie. Ze was vooral boos op de mensen die via internet haar uiterlijk becommentarieerden.

50 miljoen voor aanpak taalachterstand

Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit voor de aanpak van taalachterstand en het stimuleren van lezen. Het geld is bestemd voor extra programma's van onder meer bibliotheken en gemeenten, aldus een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs vrijdag.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs), Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Martin van Rijn (Welzijn) willen met het actieplan 'Tel mee met Taal' circa 45.000 mensen helpen. ,,We moeten de estafette stoppen, waarbij laaggeletterde generaties binnen gezinnen elkaar het stokje blijven doorgeven en er groepen mensen zijn in de samenleving die niet mee kunnen doen'', aldus Bussemaker.

Parma krijgt 5 miljoen om seizoen af te maken

Het vrijwel failliete FC Parma kan het seizoen in de Serie A waarschijnlijk toch afmaken. Een grote meerderheid van de clubs uit de hoogste Italiaanse voetbaldivisie ging vrijdag tijdens een buitengewone vergadering akkoord met een kapitaalinjectie van ongeveer 5 miljoen euro. Met dat geld kan de hekkensluiter de competitie alsnog uitspelen. De spelers en het gemeentebestuur van Parma moeten de deal nog wel goedkeuren.

Door de grote financiële problemen moest FC Parma de laatste twee competitieduels afzeggen. Als alles goed gaat, treedt de noodlijdende club zondag thuis aan tegen Atalanta Bergamo.

De Italiaanse fiscale opsporingsdienst deed vrijdag een inval op de kantoren van FC Parma, de Serie A en de Italiaanse voetbalbond. De doorzoeking van de burelen hield verband met het strafrechtelijke onderzoek naar ex-voorzitter Tommaso Ghirardi en ex-directeur Pietro Leonardi van FC Parma.

uTorrent bevat miner

De nieuwe versie van μTorrent bevat een miner. Deze software voert op de achtergrond berekeningen uit op de computer om de makers van μTorrent van inkomsten te voorzien. Sommige gebruikers melden dat ze geen toestemming hebben gegeven voor de installatie van deze software.

De software installeert zich automatisch mits de "auto-update"-functionaliteit aanstaat. Gebruikers die μTorrent installeren, moeten eerst expliciet toestemming geven alvorens het programma wordt geïnstalleerd.

BitTorrent, het bedrijf achter het torrentprogramma, zegt zelf dat de miner niet wordt geïnstalleerd zonder toestemming van de gebruiker. De officiële reactie van het bedrijf is hier te lezen. Het probleem werd eerst gemeld op het forum van μTorrent, die op tijd van schrijven offline is gehaald. De topic is nog te lezen via de cache van Google. Er is ook een screenshot van gemaakt.

Een deel van de inkomsten en rekenkracht zou ook gaan naar goede doelen, maar door veel virusscanners wordt de miner desondanks gedetecteerd als een ongewenst programma.

Eerder stopte μTorrent al advertenties in het programma, waarmee de software eigenlijk als 'adware' geclassificeerd kan worden.

Gelukkig zijn er ook alternatieve programma's om torrents te downloaden. Een vrij alternatief is bijvoorbeeld qBittorrent.

Update 21.16 uur: 

Officiële reactie van ontwikkelaars toegevoegd en de topic waar het probleem werd gemeld.

Update 22.07 uur:

Volgens de FOK!-user shit-happened gaat het om versie 3.4.2.

Video van aanslagpleger Canada vrijgegeven

De Canadese politie heeft een video vrijgegeven die is gemaakt door de man die vorig jaar oktober een Canadese militair doodschoot en vervolgens het parlement in Ottawa bestormde. In de video zegt Michael Zehaf-Bibeau dat zijn aanval een vergelding was voor de aanwezigheid van het Canadese leger in Afghanistan en Irak.

Zehaf-Bibeau maakte de beelden met zijn telefoon vlak voordat hij de aanval uitvoerde. Hij zegt dat Canada geen recht heeft zich militair te mengen in Afghanistan en dat Canadese militairen ook in hun eigen land niet veilig zijn. "Dit is een vergelding voor Afghanistan en omdat Harper (premier van Canada, red.) zijn troepen naar Irak wil sturen", zegt Zehaf-Bibeau in de video. "Dus slaan we terug, de moedjahedien van de wereld. Canada is officieel een vijand van ons geworden door te vechten en te bombarderen en terreur te creëren in onze landen en onschuldigen te doden."

Zehaf-Bibeau werd uiteindelijk doodgeschoten door een bewaker in het parlement. Het onderzoek naar zijn aanslag loopt echter nog steeds. Politiecommissaris Bob Paulson zegt ervanuit te gaan dat Zehaf-Bibeau door anderen was geïnspireerd. "Ik zou het niet een netwerk noemen in de klassieke zin, maar ik ben geneigd te denken dat hij door andere individuen was beïnvloed."


'Nederlander opgepakt voor zuuraanval België'

Een naar verluidt Nederlandse man is opgepakt voor een zuuraanval in een supermarkt in Antwerpen twee weken geleden. Hij zou vrijdagmiddag zijn gearresteerd bij een verkeerscontrole in Frankrijk. Agenten zagen een wapen in zijn auto liggen en vonden vervolgens ook een zuur, meldde de Vlaamse zender VTM vrijdagavond.

Het slachtoffer van de zuuraanval is een schoonmaakster bij een Antwerpse vestiging van de Belgische supermarktketen Delhaize. Zij werd op vrijdag 20 februari aangevallen en overgoten met zuur. Ze werd vervolgens in levensbedreigende toestand naar een ziekenhuis gebracht en lag een tijdje in coma.

Delhaize en persbureau Belga hadden in december al twee dreigbrieven ontvangen, waarin werd gedreigd met zuuraanvallen tegen klanten van de supermarktketen.

FOK!focus: Maatschappijkritische films

Net als in andere kunstvormen wordt in cinema doorgaans een kritische reflectie op de samenleving gegeven. Enerzijds heb je films die dit onderliggend doen middels één bepaalde scène, een handeling van een personage of omdat ze in bepaalde dialogen een statement naar voren laten komen. Anderzijds heb je de meer opzichtige films die echt pretenties hebben om een waar statement over de maatschappij waarin zij leven te maken. In deze FOK!focus daarom 5 films waarin de maatschappijkritiek wel heel duidelijk naar voren komt. Let’s Go!


Note: de kritiek is uiteraard slechts een interpretatie van de schrijver en vertegenwoordigt niet per se de bedoelingen van de filmmakers.

Blatter wil vrouwen in stadions Iran

Voorzitter Sep Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Iran opgeroepen om vrouwen toe te laten in de voetbalstadions. Dat is nu verboden, maar volgens Blatter is deze situatie ontoelaatbaar.

"Tijdens mijn bezoek aan het land in 2013 heb ik het verbod aangekaart bij president Hassan Rohani. Ik kreeg toen de indruk dat er snel een einde zou komen aan deze situatie. Maar er is nog steeds niets gebeurd. Ondanks de druk van diverse organisaties. Dit kan zo niet doorgaan. Ik roep de autoriteiten in Iran daarom opnieuw op om de deuren in de stadions open te zetten voor vrouwen'', schrijft Blatter in het weekblad van de FIFA.

Bij de Azië Cup eerder dit jaar in Australië werd Iran wel gesteund door vrouwelijke fans.

Marathonlegende Heideman (41) schaatst nog een jaar door

Jan Maarten Heideman plakt er nog een jaartje aan vast bij zijn ploeg Haven Amsterdam/SKITS. De 41-jarige marathonschaatser komt ook volgende winter uit voor de studentenploeg. Heideman werd drie keer Nederlands kampioen op de marathon en behaalde de meeste marathonoverwinningen op kunstijs.

"Ik vind het leuk om als oudste van het peloton nog een jaar op het hoogste niveau te mogen schaatsen. En dan ook nog in een mooi team waar veel jongens een grote stap voorwaarts hebben gezet.''

Bestuursvoorzitter Mario Kramer: "Jan Maarten is een welkome aanvulling binnen de ploeg, zowel wat betreft zijn ervaring als in het gesprek over de beleving van de sport. We zijn een ploeg voor en door (ex-)studenten en dat willen we ook blijven; daar hoort kritisch kijken naar je trainingen en prestaties bij."

Kramer: "Neig naar vijf en tien kilometer op Spelen"

Sven Kramer wil zich richting de Olympische Spelen van 2018 waarschijnlijk gaan richten op de vijf en tien kilometer. De schaatser zegt dit vrijdag in zijn column in De Telegraaf. Kramer kwam vorige maand bij de WK afstanden niet in actie op de langste afstand omdat dit niet in zijn schema paste.

Ik ben zeker de tien kilometer nog niet uit het oog verloren'', aldus Kramer. "Op voorhand was de 1500 meter een nieuw speerpunt voor mij, die afstand had ik eigenlijk iets meer willen rijden. Maar zoals ik er nu tegenaan kijk, neig ik de komende jaren richting de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang iets meer naar de vijf en toch ook de tien kilometer. Volgend jaar heeft voor mij het allrounden nog prioriteit. Vooral het laatste EK in de oude opzet, dus met tien kilometer, wil ik graag winnen.''

Ministerie doet aangifte na cyberaanval

Het ministerie van Algemene Zaken heeft aangifte gedaan van de cyberaanval op de centrale site van de rijksoverheid op 10 februari. Dat schrijft minister Stef Blok (Rijksdienst) vrijdag aan de Kamer na vragen van PvdA, VVD en D66.

Door een zogeheten DDos-aanval waren twee grote overheidssites, ook die van Defensie, bijna de hele dag niet te openen. Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zat.

De storing duurde volgens de minister zo lang omdat de leverancier eerst dacht aan een technische storing. Er bestaat een back-up van de site, maar ook die was getroffen. De leverancier werkt nu aan verbeteringen.

Volgens Blok zijn er regelmatig DDos-aanvallen op overheidssites, waarbij de server wordt bestookt met grote hoeveelheden data zodat een site overbelast raakt. Belangrijke overheidssites, bijvoorbeeld van de Belastingdienst, zijn al extra beschermd. De site www.rijksoverheid.nl behoort niet tot de vitale infrastructuur, aldus Blok.

Homo mogelijk weer naar de bloedbank

Homoseksuele mannen kunnen mogelijk in de toekomst weer bloed doneren. Nu is het zo dat mannen die ooit seks hebben gehad met andere mannen geen bloed mogen geven. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakte vrijdag bekend dat  ze af wil van deze permanente uitsluiting.

Onderzoek van Sanquin Bloedvoorziening en de Universiteit Maastricht ontkracht dit veiligheidsargument voor de permanente uitsluiting, aldus de minister. Homoseksuele mannen zijn van bloeddonatie uitgesloten omdat de kans op overdracht van het hiv-virus in deze groep heel groot is.

De bewindsvrouw gaat nu met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het COC, Sanquin Bloedvoorziening en de Nederlandse Vereniging voor Hemofiliepatiënten overleggen over vervolgstappen. Binnen drie maanden moet daarover meer duidelijkheid zijn.

Ook handbalster Smits naar Duitsland

In navolging van Kelly Dulfer zet ook handbalster Inger Smits haar loopbaan voort in Duitsland. De speelster van landskampioen Sercodak Dalfsen gaat evenals Dulfer een contract voor een jaar tekenen bij de club VfL Oldenburg. De 20-jarige Smits is bezig aan haar tweede seizoen in Dalfsen. Ze won vorig jaar de landstitel, beker en Supercup met het team van Peter Portengen.

"Inger is twee jaar geleden bij ons gekomen met het doel om in twee of drie seizoenen de stap naar het buitenland te maken. Ze heeft vorig jaar een geweldig eerste seizoen gedraaid en met heel veel 'drive' gespeeld. De keuze voor Oldenburg is een prima keuze als eerste avontuur in het buitenland en bovendien goed te combineren met haar studie in Groningen. We verliezen met haar een bijzonder gedreven kracht en het is jammer haar nu al te moeten laten gaan", aldus manager Rene Cloo.

Meleg mag dit seizoen alleen nog trainen

Dejan Meleg komt dit seizoen niet meer in actie. De 20-jarige Serviër werd door Ajax verhuurd aan SC Cambuur, maar omdat hij in Leeuwarden nauwelijks aan spelen toekwam keerde hij donderdag terug naar Amsterdam. Omdat deze transfer buiten de transferperiode valt mag hij echter niet in actie komen voor zowel het eerste als tweede elftal van de Amsterdammers.

De aanvaller speelde sinds afgelopen zomer bij SC Cambuur en kwam sindsdien tot tien competitiewedstrijden en één doelpunt. In 2013 kwam hij van Vojvodina Novi Sad naar Ajax, waar hij nog een contract heeft tot medio 2016. Tot een optreden in het eerste elftal kwam het in Amsterdam nog niet.

Maat is vol voor NS'ers na mishandeling

Na de mishandeling van een conductrice op het treinstation van Hoofddorp, zijn veel medewerkers van de NS er klaar mee. Ze verwachten binnen twee weken een duidelijk signaal vanuit de politiek. Om hun woorden kracht bij te zetten, hield een kleine groep NS'ers vrijdagmiddag een protestactie bij Hoofddorp.

De 44-jarige Amsterdamse conductrice werd in de nacht van donderdag op vrijdag mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Ze liep diverse breuken in haar gezicht op en is vrijdag geopereerd. Volgens de politie kan de vrouw zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. Alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.

Omstanders zagen op het station van Hoofddorp rond dezelfde tijd iemand weglopen. In de buurt hebben agenten een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Of hij iets met de mishandeling te maken heeft, wordt uitgezocht.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur wil een afspraak van begin april met de top van de NS, ProRail en vakbonden vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. Daar zullen ook de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) bij zijn. ,,Blijf met je poten van NS-personeel af'', zei ze vrijdag.

Het spoorwegpersoneel en de vakbonden kwamen vrijdag bijeen. De ondernemingsraad en vakbonden riepen de politiek op niet langer weg te kijken, maar nu echt iets te doen. ,,Dit raakt ons enorm. Dit is schokkend en onacceptabel", zei Marjan Rintel, directievoorzitter van NS Reizigers. De NS doet een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen om over de brug te komen met onder meer extra politie, meer cameratoezicht en meer maatregelen tegen zwervers op stations.

Wat FNV Bondgenoten betreft, keert de spoorwegpolitie terug. Ook wil de bond dat de toegangspoorten op de stations dichtgaan.

De PVV heeft Mansveld om opheldering gevraagd en een debat aangevraagd. ,,We eisen dat die maatregelen er nu eindelijk komen, en wel zo snel mogelijk'', aldus PVV-Tweede Kamerlid Barry Madlener.

Grote brand in flat Bergen op Zoom

Op dit moment staat er in Bergen op Zoom een flat in brand. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 1.

De flat staat aan de Plejadenlaan. De brandweer is met veel mensen aanwezig om de brand onder controle te krijgen. Ook zijn er verschillende ambulances en twee traumahelikopters opgeroepen. De helikopters zijn niet veel later weer geannuleerd.

Over het aantal gewonden en hun verwondingen is nog niets bekend.

De brandweer is begonnen met het ontruimen van het flatgebouw.

Update 19.10
Een bewoonster is met inhalatieproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Diverse omwonenden zijn ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. De brandweer heeft het sein brandmeester gegeven en de bewoners mogen hun woning weer in. Er was sprake van een uitslaande brand op de bovenste verdieping.

Vetter achtste op vijfkamp, titel naar Johnson-Thompson

Anouk Vetter is bij de EK indoor atletiek in Praag op de achtste plaats geëindigd op de vijfkamp. De meerkampster stond na vier onderdelen nog vijfde, maar zakte in het klassement door een mindere prestatie op de afsluitende 800 meter. De 22-jarige atlete uit Arnhem liep 2.24,48. Het was het enige nummer waarop ze vrijdag geen persoonlijk record vestigde.

Vetter trad uit de schaduw van haar landgenote en topfavoriete Nadine Broersen, die uitviel na het hoogspringen met een enkelblessure. Ze noteerde 8,33 op de 60 meter horden, sprong 1,77 meter hoog, stootte de kogel naar 14,80 meter en landde na 6,29 meter bij het verspringen.

De Britse Katarina Johnson-Thompson veroverde met overmacht de Europese titel. Ze kwam na een sublieme 800 meter in 2.12,78 uit op precies 5000 punten. Slechts dertien punten minder dan het wereldrecord, dat met 5013 punten op naam staat van de Oekraïense Natalja Dobrinska.

Kogelstoter David Storl heeft nu ook zijn eerste internationale indoortitel binnen. De Duitser veroverde vrijdag bij de EK in de O2 Arena van Praag het goud met een stoot van 21,23 meter. De 24-jarige krachtpatser was al twee keer wereld- en Europees kampioen in de buitenlucht.

In Praag kon niemand aan Storl tippen. De Serviër Asmir Kolasinac pakte het zilver met een afstand van 20,90 meter. De bronzen plak ging naar de Tsjech Ladislav Prasil, die 20,66 meter stootte.

Treinbotsing bij Tilburg

Nabij Tilburg zijn twee treinen op elkaar gebotst, het zou gaan om een passagierstrein en een goederentrein.

Het betreft een aanrijding tussen een passagierstrein en een trein met een LPG-wagon. Ter hoogte van het Reitsteplein, waar het ongeluk gebeurd is, is de LPG-wagon gaan lekken. Mensen die in de buurt wonen hebben een NL-Alert gekregen met daarin het verzoek geen open vuur te houden, dit in verband met ontploffingsgevaar.

Verschillende hulpdiensten zijn met groot materieel onderweg, er zijn acht personen lichtgewond geraakt. De brandweer klimt nu via een ladder het spoor op om bij de treinen te komen. 

Alle passagiers zijn veilig uit de trein gekomen.  De brandweer heeft het lek tijdelijk gedicht door middel van bevriezing.

Het treinverkeer rondom Tilburg is stilgelegd en de treinreizigers zijn op een parkeerplaats opgevangen.

Er rijden vandaag in ieder geval geen treinen meer in Tilburg. Waarschijnlijk rijden er morgen ook geen treinen. In de tussentijd worden er bussen ingezet om treinreizigers op hun bestemming te krijgen.

Update 18.12
De brandweer is begonnen met het ontruimen van huizen in de buurt. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden. Dit in verband met de kans op een grote explosie.

Update 18.28
 
De brandweer heeft het lek weten te dichten. Op twitter verschenen foto's van de brandweer die huizen ontruimde. De Veiligheidsregio sprak dit later tegen. Het is nog niet bekend wanneer de treinen weer rijden. 

Update 18.36
De Veiligheidsregio meldt dat er geen LPG in de wagon zit maar butadieen, dat is een koolwaterstofverbinding vergelijkbaar met benzine. Deze stof is wel brandbaar maar niet gevaarlijk voor gezondheid. Het definiteve slachtofferbeeld is bekend, er zijn acht personen medisch behandeld. Ze hebben geen ernstige verwondingen.

Update 18.49
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is ter plaatse bij ongeval. Ze gaan beginnen met een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Koning kiest nieuwe Grootmeester

Koning Willem Alexander krijgt een nieuwe Grootmeester van zijn Huis. Jan Versteeg volgt per 1 juli Marco Hennis op, die ambassadeur wordt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag.

Versteeg (Tilburg, 1964) is sinds 2012 ambassadeur in Athene. Daarvoor was hij plaatsvervangend chef de poste bij de NAVO, raadsadviseur bij het Kabinet van de Minister-President en werkte hij op de Nederlandse ambassade in Madrid. Hij studeerde economische geografie aan de Universiteit van Amsterdam en kwam in 1991 in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Opstelten: cao-eisen politiebonden niet reëel

De eisen die de politievakbonden op tafel hebben gelegd voor een nieuwe cao, zijn niet reëel. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag aan de bonden laten weten.

De bonden willen dat de minister uiterlijk zondag met een voorstel komt waarin hij hen tegemoetkomt. Ze eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politieorganisatie doormaakt.

Maar volgens Opstelten kosten deze andere maatregelen ook geld en ,,is dit niet reëel, mede gezien het nog broze herstel van de economie''. Hij wil pas een concreet loonbod doen als duidelijk is hoe de afspraken over die andere onderwerpen uitpakken en hoeveel die kosten, zo laat de minister weten.

Voetbalvrouwen spelen gelijk tegen Finland

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben vrijdag de tweede groepswedstrijd om de Cyprus Cup teleurstellend met 0-0 gelijkgespeeld tegen Finland, de mondiale nummer 23 op de FIFA-ranglijst. De ploeg van bondscoach Roger Reijners, elfde van de wereld, verloor woensdag het eerste duel met 1-0 van Australië (tiende). Maandag volgt de laatste groepswedstrijd tegen nummer zes Engeland.

Reijners besloot tegen Finland met elf andere speelsters te beginnen dan tegen Australië. "Tijdens dit toernooi willen we graag iedereen aan het werk zien. Wat dat betreft was het een prima wedstrijd om gespeeld en gezien te hebben. Er waren in dit elftal twee debutanten en een aantal speelsters die hun tweede of derde interland speelden. Zij moesten vol aan de bak tegen een sterke tegenstander", aldus Reijners.

Oranje bereidt zich voor op de eerste WK-deelname ooit. Finland is het enige land in de poule dat niet aan dit toernooi meedoet. In juni speelt Oranje in de groepsfase van het WK in Canada tegen het gastland (negende), China (dertiende) en Nieuw-Zeeland (achttiende).

UberPOP moet betalen na oppakken chauffeurs

Vijf mensen zijn in de afgelopen weken opgepakt omdat ze illegaal hebben gereden voor de verboden taxi-app UberPOP. Vier van hen reden in Amsterdam, de ander in Utrecht. Vanwege de nieuwe arrestaties moet Uber, het bedrijf achter de app, een dwangsom van 100.000 euro betalen. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vrijdag bekendgemaakt.

De zaak van de vijf chauffeurs ligt nu bij het Openbaar Ministerie. Zij kunnen een boete tot 4200 euro krijgen. Gaan ze nog een keer de fout in, moeten ze misschien een boete van 10.000 euro betalen.

UberPOP is beschikbaar in de vier grote steden. Met de app kunnen mensen een particulier laten voorrijden en tegen betaling meerijden. De chauffeurs hebben geen taxivergunning. Daarom heeft de rechter UberPOP verboden. Sinds de introductie van de app zijn volgens de ILT vijftien chauffeurs opgepakt.

Top Unilever ziet af van hoger loon

Bestuurders van Unilever hebben bedankt voor een voorgestelde loonsverhoging in 2015. Dat blijkt uit het vrijdag verschenen jaarverslag van de voedings- en verzorgingsmiddelengigant.

Commissarissen van Unilever vinden al jaren dat hun topbestuurders te weinig verdienen in vergelijking met bestuurders van vergelijkbare bedrijven. Zij stelden daarom voor de salarissen van bestuursvoorzitter Paul Polman en Jean-Marc Huët dit jaar verder op te krikken. Zij vonden dat echter niet nodig.

Polman zag zijn salaris vorig jaar met 5 procent stijgen naar 1,25 miljoen euro. Zijn bonus viel met 1,65 miljoen euro 11 procent lager uit dan een jaar eerder. Vooral dankzij de toekenning van aandelen steeg de totale waarde van zijn beloning, inclusief pensioenrechten, met 1 procent naar 8 miljoen euro. De totale beloning van Huët viel met 4,3 miljoen euro 14 procent vorig jaar lager uit dan over 2013.

Top Unilever ziet af van hoger loon
Top Unilever ziet af van hoger loon (Foto: ANP)

NS-personeel houdt actie na geweld Hoofddorp

Personeel van de NS houdt vrijdagmiddag een actie bij treinstation Hoofddorp. Het treinverkeer ondervindt daar in de spits mogelijk hinder van. De groep NS'ers wil een statement maken na de ernstige mishandeling van een hoofdconducteur op station Hoofddorp in de nacht van donderdag op vrijdag.

De groep bestaat uit ongeveer twintig mensen, aldus een woordvoerder van de NS. Hij weet niet in hoeverre reizigers last hebben van de spontane actie van de personeelsleden. "Het gaat deze groep er om dat een grens is overschreden. Dat willen ze duidelijk maken."

Hearthstone krijgt nieuwe uitbreiding in Blackrock Mountain

Tijdens PAX East heeft Blizzard een nieuwe uitbreiding aangekondigd voor Hearthstone. De uitbreiding vindt plaats in het legendarische Blackrock Mountain en draait om de oorlog tussen Ragnaros en Nefarian. 

De uitbreiding krijgt eenzelfde opzet als de vorige uitbreiding, Curse of Naxxramas. Door te vechten tegen bazen en uitdagingen te voltooien, speel je nieuwe kaarten vrij. In totaal zijn er zeventien bazen om te verslaan en 31 kaarten om vrij te spelen. De kaarten zullen voornamelijk draaien om draken. Ook is er een nieuw spelbord getoond, uiteraard in de stijl van de uitbreiding.

Vanaf ergens in april komt er elke week een nieuw deel van de uitbreiding beschikbaar, waarvan de eerste plaats vind in Blackrock Depths. Door te pre-orderen ontvang je bovendien een extra cardback om te gebruiken. Diverse plaatjes van de kaarten, speelbord en een trailer van de uitbreiding vind je hieronder.

Hearthstone BRM 4

Hearthstone BRM 1

Hearthstone BRM 2

Hearthstone BRM 3

Visser, Sedoc, Blauwhof en Ghafoor missen finales op EK indoor

Nadine Visser is vrijdag letterlijk uit de EK indoor atletiek in Praag gestruikeld. De twintigjarige atlete kwam in de halve finales van de 60 meter horden ten val op het eerste hekje en haalde de finish niet.

Ze had zich vrijdagochtend nipt geplaatst voor de halve finales met een tijd van 8,12 seconden, iets boven haar persoonlijk record van 8,08.

De geboren Hoornse geldt als groot talent op de meerkamp, maar ze is ook erg snel op de horden. Vorig jaar verraste ze met twee bronzen medailles bij de WK voor junioren in het Amerikaanse Eugene (zevenkamp en 100 meter horden).

Ook Gregory Sedoc haalde de finale niet. Hij werd op één duizendste vijfde in zijn halve finale en miste daardoor nipt de eindstrijd. De eerste vier kwalificeerden zich voor de finale. 

Met 7,65 liep de Nederlander wel zijn beste tijd van het seizoen. Eerder op de dag had de 33-jarige Sedoc zich met de twaalfde tijd geplaatst voor de halve eindstrijd.

Update 17.15 uur

 Bjorn Blauwhof kon vrijdag bij de EK indoor atletiek in Praag niet boven zichzelf uitstijgen in de halve finales van de 400 meter. De Noord-Hollander eindigde in zijn heat als zesde en laatste en was daarmee uitgeschakeld voor een finaleplek.

Met zijn tijd van 48,38 onderscheidde hij zich evenmin. Hij was vrijdagochtend veel sneller in de series met 47,52. Toch was Blauwhof de enige van de drie Nederlandse atleten die de series overleefde. Liemarvin Bonevacia en Terrence Agard slaagden daar niet in.

Update 17.30 uur

Madiea Ghafoor kwam bij de dames in de halve finale van de 400 meter tekort om de eindstrijd te bereiken. De Nederlandse leek in het begin op weg naar een finaleplaats, maar liet zich in de bochten naar buiten dringen.

Ze finishte uiteindelijk als zesde in haar halve finale in 53,64. Eerder op de dag had ze in de series nog de tweede tijd neergezet (53,04).

Waylon zet appartement in Amsterdam te koop

Waylon heeft zijn appartement in Amsterdam te koop gezet. De vraagprijs voor zijn luxe driekamerappartement bedraagt 550.000 euro. Waylon zelf woont tegenwoordig in een huurhuis in Vinkeveen.

Op bekendeburen.nl staan foto's van Waylons optrekje dat hij in juli 2012 kocht voor rond 349.000 euro. De woning beschikt over 115 vierkante meter woonoppervlak, twee slaapkamers en een design badkamer.

De koper heeft een eigen parkeerplaats in de ondergrondse parkeergarage. Het appartement ligt vlakbij de grachtengordel.

Tot zestien jaar cel geëist tegen misdaadduo

Tegen de 26-jarige Antonio van der P., die ervan wordt verdacht samen met Enise B. vorig jaar een rooftocht door Nederland te hebben gehouden, is vrijdag zestien jaar cel geëist. De 20-jarige B. wil het Openbaar Ministerie een celstraf van veertien jaar opgelegd zien krijgen.

Het OM beschuldigt het tweetal van onder meer afpersing, poging tot doodslag, vrijheidsberoving en diefstal met geweld. Ze zouden in februari vorig jaar hebben toegeslagen in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede.

De zestien jaar cel die tegen Van der P. is geëist is de maximale straf die het OM kon eisen. Dat de eis tegen B. wat lager uitvalt komt doordat ze niet eerder in de fout is gegaan en doordat Van der P. degene was die het geweld toepaste.

Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan
Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan

Apple vervangt AT&T in Dow-Jonesindex

Apple maakt per 18 maart deel uit van het selecte gezelschap van dertig bedrijven in de Amerikaanse Dow-Jonesindex. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Apple neemt de plaats in van telecomconcern AT&T. Het is voor het eerst sinds september 2013 dat er een wijziging in de index wordt doorgevoerd.

De samenstelling van de Dow-Jonesindex wordt bepaald door een comité van knappe koppen van de Wall Street Journal en Dow Jones en S&P-indices. De selectie is gebaseerd op reputatie, relevantie voor investeerders en groeipotentie van de bedrijven die de index bemannen. Vanwege de continuïteit wordt niet vaak geschoven in de samenstelling.

Door het toetreden van Apple komt het aantal technologiebedrijven in de Dow op zes, waaronder IBM, Microsoft en Intel. Verizon is na het wegvallen van AT&T het enige telecombedrijf dat nog in de index is vertegenwoordigd.

Darters Kist, Van de Pas, Dekker en Ten Berge naar derde ronde UK Open

In het Engelse Minehead strijden 147 darters dit weekend tijdens de UK Open. Vorige maand waren er zes kwalificatietoernooien voor de UK Open en Michael van Gerwen wist drie van de zes kwalificatietoernooien te winnen. De 96 beste darters van die kwalificatietoernooien plus tientallen amateurs doen mee aan de UK Open. 

Twaalf Nederlanders hebben zich geplaatst voor het hoofdtoernooi. Van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort en Jelle Klaasen hebben zich al geplaatst voor ronde III. Jeffrey de Zwaan, Christian Kist, Jan Dekker en Benito van de Pas doen mee vanaf ronde II. Dirk van Duijvenbode, Joey ten Berge, Mike Zuydwijk en Jermaine Wattimena mochten direct aan de bak. 

Joey ten Berge, Benito van de Pas, Jan Dekker en Christian Kist hebben zich geplaatst voor de laatste 64 van de UK Open. Ten Berge won van Bett Claydon (5-1) en Wayne Jones (5-2). Van de Pas versloeg zijn landgenoot Jeffrey de Zwaan met 5-2. Dekker was met 5-3 te sterk voor Belg Mike de Decker en Kist won met dezelfde cijfers van Ian Moss.

Voor Mike van Zuydwijk zit het toernooi erop na een 5-3 nederlaag tegen Keegan Brown. Hij won in de eerste ronde nog van oud-wereldkampioen John Part.  

De loting voor de derde ronde volgt na afloop van alle partijen in de tweede ronde. Voor iedere ronde van de UK Open wordt opnieuw geloot en het is een volledig open loting. Het toernooi heeft daardoor als bijnaam de FA Cup of Darts. De derde ronde wordt vanavond gespeeld.

Uitslagen Nederlandse wedstrijden UK Open ronde I en II

Ronde Darter Darter Uitslag
1 Mike Zuydwijk John Part 5-2
1 Jermaine Wattinema Johnny Clayton 5-1
1 Joey ten Berge Brett Claydon 5-1
1 Dirk van Duijvenbode Mark Layton 3-5
2 Christian Kist Ian Moss  5-3 
2 Jan Dekker Mike de Decker 5-3 
2 Mike Zuydwijk Keegan Brown 3-5 
2 Jeffrey de Zwaan Benito van de Pas 2-5
2 Wayne Jones Joey ten Berge 2-5 
2 Jermaine Wattinema Kevin McDine 4-5

Alle uitslagen van de voorronde, eerste en tweede ronde zijn hier te vinden.

Kosten programma's publieke omroep openbaar

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vraagt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) volledige openheid te geven over de kosten van het maken van programma's.

"Ik vind het van belang dat het publiek weet waar de publieke middelen aan worden besteed", schrijft Dekker vrijdag in een brief aan de NPO. "Verder vind ik dat iedereen die met publiek geld werkt, daar kostenbewust mee om moet gaan. Transparantie over de gemaakte kosten achteraf versterkt dat bewustzijn."

De grotere transparantie is een van de gewenste veranderingen in een nieuw beleidsplan dat de NPO voor de komende vijf jaar moet opstellen. In de toekomstplannen van de staatssecretaris wordt de publieke omroep vanaf 2016 meer onderscheidend, innovatiever en slagvaardiger. Dat betekent bijvoorbeeld dat de publieke omroep zich meer onderscheidt van de commerciëlen.

VVD, D66 en PVV drongen vorig jaar aan op maatregelen om inzicht te kunnen krijgen in de kosten die de omroepen maken voor programma's. De openbaarheid over de kosten is volgens Dekker 'absoluut niet bedoeld' om te debatteren over individuele programmatische keuzes van de publieke omroep. "Dat past niet bij het onafhankelijke karakter van de omroep".

In de brief noemt de staatssecretaris ook andere punten die de NPO in het beleidsplan zou moeten meenemen. Zo vindt Dekker het belangrijk dat de NPO het publiek betrekt bij de keuzes die de publieke omroep maakt. Ook moet de NPO aangeven hoe externe partijen (maatschappelijke organisaties en creatieve, onafhankelijke programmamakers) een idee of programma kwijt kunnen op de publieke zenders. De NPO krijgt tot 15 juni de tijd om het plan op te stellen.

Rutte vertrouwt op goede afloop Opstelten

Premier Mark Rutte heeft er het volste vertrouwen in dat zijn partijgenoot Ivo Opstelten ook volgende week nog minister van Veiligheid en Justitie is. Inhoudelijk wilde Rutte vrijdag niet ingaan op de nieuwe ophef die is ontstaan over de deal die staatssecretaris Fred Teeven vijftien jaar geleden in zijn rol als officier van justitie sloot met een drugshandelaar.

"Er zijn inmiddels meer dan honderd Kamervragen gesteld en die gaat Opstelten beantwoorden. Dat wil ik nu eerst een kans geven, maar ik heb er het volste vertrouwen in'', zei Rutte.

De premier vindt ook niet dat Opstelten ernstig beschadigd is geraakt. "In het publieke debat kunnen er altijd feiten opduiken die noodzaken om heel precies uit te leggen hoe dingen zitten. En dat gaat hij nu doen.''

De minister moet als politiek verantwoordelijke uitleg geven over de deal die Teeven destijds sloot. Opstelten deed dat al eerder maar hij wordt ervan beschuldigd dat dit niet klopte.

Van de Looi hoopt op Chery, Vitesse met Mori tegen Heracles

Trainer Erwin van de Looi van FC Groningen weet nog niet of hij zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht kan rekenen op Tjaronn Chery. De aanvallende middenvelder ontbrak vrijdag op de training vanwege privéomstandigheden. Van de Looi hoort zaterdag of Chery kan spelen.

Tom Hiariej, Nick Bakker, Michael de Leeuw en Jarchinio Antonia ontbreken hoe dan ook tegen de hekkensluiter van de eredivisie. Daarentegen zijn Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet wel weer van de partij.

Bij Dordrecht ontbreken Funso Ojo vanwege een blessure en Marvin Peersman door een schorsing. Trainer Gérard de Nooijer heeft verder een fitte selectie. De interim-coach hoopt in Groningen de eerste overwinning in een uitduel te behalen. "Groningen heeft al vijf wedstrijden niet gewonnen en mist Michael de Leeuw. We weten dus dat er kansen liggen", aldus De Nooijer.


Dan Mori start zaterdag in de basis van Vitesse in het uitduel met Heracles Almelo. De verdediger uit Israël vervangt Guram Kashia, die vanwege een schorsing niet mag spelen. Trainer Peter Bosz kan voor het eerst dit jaar weer rekenen op Arnold Kruiswijk. De verdediger zit voor eerst na de winterstop bij de selectie na een blessure.

Heracles heeft een nagenoeg fitte selectie. De formatie van trainer John Stegeman kan op het eigen kunstgras alleen niet beschikken over Mike te Wierik, die herstelt van een operatie aan zijn buikwand en lies. De verdediger traint inmiddels wel weer op het veld.

Blizzard toont nieuwe personages Overwatch

Blizzard heeft zojuist tijdens PAX East twee nieuwe personages aangekondigd voor Overwatch, een first-person shooter. Het gaat hier om Sheriff McCree, een bounty hunter en voormalig lid van Overwatch, en Zarya, een lid van de Russische defensie.

Sheriff McCree specialiseert zich in de aanval, terwijl Zarya de rol van tank aanneemt. McCree kan met zijn wapen schieten in burst en is met zijn speciale aanval in staat om, door rustig zijn tijd te nemen, killshots voor te bereiden voor elk personage in zicht. Zarya schiet met een plasma wapen en kan schilden activeren voor haarzelf en bondgenoten. Hoe dit alles in zijn werk gaat zie je in de trailers hieronder.

Ook heeft Blizzard een bèta aangekondigd. Deze begint in de herfst van dit jaar. Een link om jezelf hiervoor aan te melden vind je in de bron. Een release voor 2015 lijkt hiermee onwaarschijnlijk voor de game.

Ajax zonder Milik tegen Excelsior, AZ nagenoeg fit voor duel in Utrecht

Arek Milik kan zondag niet meedoen met Ajax in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. De Poolse spits heeft nog te veel last van een hamstringblessure die hij vorige opliep in de topper tegen PSV (1-3 winst). Trainer Frank de Boer verwacht dat Milik mogelijk wel donderdag inzetbaar is, als Ajax het in de achtste finale van de Europa League opneemt tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk (uit).

Davy Klaassen, die de laatste weken last had van buikklachten, is wel inzetbaar. Volgens De Boer kan hij zelfs negentig minuten spelen.

De al langer geblesseerde IJslandse spits Kolbeinn Sightórsson is weer bijna fit en maakt mogelijk maandag zijn rentree bij Jong Ajax, dat dan thuis tegen Almere City speelt.


AZ-trainer John van den Brom kan over een nagenoeg fitte selectie beschikken in de voor AZ traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Alleen de Paraguayaanse middenvelder Celso Ortiz (arm) is nog niet fit voor de wedstrijd die AZ de afgelopen vijf seizoenen verloor.

In de spits verkiest Van den Brom Robert Mühren wederom boven de inmiddels weer fitte Aron Jóhannsson. "Hij is belangrijk geweest met doelpunten en verdedigend werk en verdient het daarom om in de basis te staan", aldus de coach, die na zes overwinningen in acht duels sowieso niet te veel wil wijzigen in zijn succesvolle formatie.

FC Utrecht-trainer Rob Alflen kan zondag nog niet beschikken over de geschorste Timo Letschert en de al langer geblesseerden Ruud Boymans (enkel) en Michael Zullo (knie). Willem Janssen en Sébastien Haller zijn weer fit.

'E-mountainbikes zijn niet aan te slepen'

De vraag naar elektrische mountainbikes is zo sterk dat er bijna niet aan kan worden voldaan. Vooral in bergachtige gebieden zoals Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland neemt de verkoop van e-mountainbikes een hoge vlucht. Dat liet fietsenfabrikant Accell vrijdag weten in een toelichting op de cijfers over 2014.

Volgens Accell-topman René Takens gaat om een hele nieuwe tak in de fietsenwereld. "Eerst dachten we: wat moeten we daarmee? Toen vond iedereen het maar raar. Maar er kwam heel veel aandacht voor van bijvoorbeeld vaktijdschriften en tentoonstellingen en nu is de vraag zo groot dat we er amper aan kunnen voldoen."

De e-mountainbike werd ontwikkeld in Duitsland en bestaat pas een jaar of drie. Accell verkoopt de fietsen via zijn dochtermerken Ghost en Haibike. "De e-mountainbike geeft een rijder veel meer mogelijkheden en zo veel meer extra plezier. Hij spreekt mensen echt aan. Inmiddels worden er al races mee georganiseerd", zei Takens.

'E-mountainbikes zijn niet aan te slepen'
'E-mountainbikes zijn niet aan te slepen' (Foto: ANP)

Weggooien spullen zwerver was volgens regels

Toezichthouders van de gemeente Alkmaar, die donderdag de spullen van een zwerver hebben weggegooid, hebben volgens afspraak gehandeld. Dat heeft burgemeester Piet Bruinooge vrijdag in een verklaring laten weten.

Op sociale media was ophef ontstaan over een filmpje dat RTV Noord-Holland op zijn site had geplaatst. Daarop is te zien dat een medewerker van de reinigingsdienst de spullen van een zwerver met de naam Thomas in een vuilniswagen gooit. Op enig moment moet hij ook zijn schoenen inleveren. Twee toezichthouders houden de man tegen en slepen hem later weg. Het filmpje is gemaakt door buurtbewoners. De gemeente Alkmaar heeft onderzocht wat is gebeurd.

Bruinooge laat weten dat hij de commotie over het voorval betreurt, maar dat de handhavers zorgvuldig hebben gehandeld. Eerder was al afgesproken dat de toezichthouders de reinigingdienst zouden assisteren bij het weggooien van de spullen van Thomas.

'Grieken zetten belastingspionnen in'

Griekenland wil studenten en toeristen inzetten als undercover-belastinginspecteurs. Zij moeten in de gaten houden of ondernemers niet frauderen en keurig btw afdragen. Dat meldde de Britse krant Financial Times vrijdag op basis van een brief met nieuwe voorstellen van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.

In zijn brief aan zijn Nederlandse ambtsgenoot, en voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem licht de Griekse minister toe hoe hij de aanhoudende financiële problemen van Griekenland wil oplossen. Behalve aan de btw-spionnen denkt hij onder meer ook aan het verstrekken van vergunningen voor gokken via internet. Dat zou volgens hem jaarlijks 500 miljoen euro kunnen opbrengen.

De 'belastingspionnen' zouden voor korte tijd, hoogstens twee maanden per persoon, worden ingehuurd. Na een korte training moeten zij zich, voorzien van opnameapparatuur, voordoen als klanten en fraudeurs ontmaskeren. Volgens de minister kan alleen het idee dat deze inspecteurs rondlopen al zorgen voor een gedragsverandering.

Mooie juf (27) doet 16-jarige: 'Mag toch?'

In Canada dient deze week de rechtszaak tegen ene Erin Osmond. De inmiddels 29-jarige lerares uit Watrous, Saskatchewan heeft twee jaar geleden een seksrelatie gehad met een destijds 16-jarige scholier. De niet-onknappe blondine dacht namelijk dat ze niets verkeerds deed.

De juf gaf tot half februari 2013 les op Winston High School in Watrous. Hier stond zij onder contract tot en met 15 februari. Direct de volgende dag stuurde ze het ventje een geil sms'je. "Ik wil sloom en intiem met je", schreef ze. "Ik hoop dat wij het telkens weer overdoen."

Hierna kreeg het stel een liefdesrelatie. Maandenlang werden de pannen van het dak geneukt. Uiteindelijk lekte de relatie toch weer uit.

Osmond is zich nog altijd van geen kwaad bewust. Ze had bewust gewacht tot het moment dat zij de jongen geen les meer gaf, en er dus van een machtsverhouding geen sprake meer was. Daarnaast was de knaap destijds 16, en vanaf die leeftijd mag je seks hebben in Canada.

Volgens de aanklager was de mooie docente toch verkeerd bezig. Het leeftijdsverschil was toch echt te groot, dus had zij als volwassene ermee moeten kappen. De rechter zal eind april uitspraak doen in deze zaak.

Een mooi, Aziatisch animatiefilmpje van de zaak

Hieronder nog een stel foto's van de juf. Nice, heren?

UCI publiceert onafhankelijk rapport maandag

De internationale wielerunie UCI publiceert maandag de bevindingen van de onafhankelijke commissie (CIRC) die de afgelopen tijd onderzoek heeft gedaan naar misstanden in het wielrennen. Dat meldde de bond vrijdag op de eigen website.

"Het rapport van de CIRC is afgeleverd bij de voorzitter van de UCI", meldt de bond in een summiere verklaring. "We publiceren dit rapport maandag 9 maart in de vroege uren. Tot die tijd leveren we geen commentaar."

De CIRC, voluit Cycling Independent Reform Commission, doet sinds begin vorig jaar onderzoek naar problemen binnen de wielersport. Vooral de rol van de UCI wordt daarin belicht.voorzitter Hein Verbruggen ervan beschuldigd positieve dopingtests van Lance Armstrong te hebben achtergehouden. Verbruggen vertrok in 2005 als voorzitter.

OM: hackers veranderden rekeningnummers

De politie heeft een 28-jarige Iraniër en een 26-jarige Pool uit Delft aangehouden die op slinkse wijze toegang hadden verkregen tot internetbankieren van anderen en zo geld wisten weg te sluizen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

De mannen hadden op afstand vrijwel volledige toegang tot computers verkregen. Ze hadden de apparaten besmet door e-mailberichten met bijlagen met 'malware' te versturen naar computers van bedrijven. Ze konden zo wachtwoorden onderscheppen en zelfs webcams aanzetten.

De mannen wisten ook toegang te verkrijgen tot internetbankieren. Op het moment dat een overschrijving werd klaargezet, veranderden de verdachten de rekeningnummers van de ontvangers. Het geld kwam zo niet terecht op de bedoelde plek, maar op de rekening van bekenden van de verdachten.

Ruimtesonde NASA cirkelt om dwergplaneet

De NASA-ruimtesonde Dawn is er vrijdag in geslaagd in een baan om de dwergplaneet Ceres te geraken. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt. De komende zestien maanden zal de sonde Ceres nauwkeurig in kaart brengen.

Ceres bevindt zich in een asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Het kostte Dawn acht jaar om bij de dwergplaneet te komen.

De manoeuvre van Dawn werd op de automatische piloot volbracht. De ruimtesonde bevond zich buiten bereik van de aarde, waardoor het controlecentrum pas na uren kon zeggen of de operatie geslaagd was.

Komende zomer arriveert een ander ruimtevaartuig van NASA bij Pluto, een hemellichaam dat aanvankelijk werd geclassificeerd als planeet, maar inmiddels - ondanks een grote fanschare die Pluto nog steeds als planeet beschouwen - onder de dwergplaneten wordt geschaard.

NPO wil stoppen met Radio 6

De soul- en jazzzender NPO Radio 6 is als het aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ligt vanaf volgend jaar alleen nog als digitaal themakanaal te horen. De zender levert te weinig op, zei een woordvoerster donderdag na een bericht hierover in Het Parool.

De NPO is volgens haar bezig met een bredere bezuinigingsoperatie en moet hierbij scherpe keuzes maken. "Daarbij kijken we goed naar wat welk kanaal oplevert. De kosten van Radio 6, 3 miljoen euro, wegen niet op tegen het aantal luisteraars; zo'n 180.000 per week.'' Radio 6 moet daarom een digitaal themakanaal worden onder een van de hoofdzenders, waarschijnlijk Radio 2.stop soul en jazz gedraaid, zonder presentatoren.

Het is de bedoeling dat het muziekgenre van Radio 6 ook een plek krijgt op Radio 2. "We zijn NPO Radio 2 aan het vernieuwen en mogelijk komt de Zwarte Lijst hier terug'', vertelde de woordvoerster. Naast het voorstel voor Radio 6 wil de NPO ook het aantal websites en apps terugbrengen. Momenteel vindt nog overleg plaats met de omroepen over de voorgenomen bezuinigingsplannen.

Rutte neemt uitspraak jihadisten niet terug

Premier Mark Rutte neemt niets terug van zijn uitlatingen over uitgereisde jihadisten, donderdagavond in het RTL-verkiezingsdebat. Rutte zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat hij niet alleen als VVD-leider maar ook als premier vindt dat jihadisten beter kunnen sneuvelen in Syrië of Irak dan dat ze terugkomen naar Nederland.

"Ik vind dat in alle rollen, daar kun je geen onderscheid in maken." Maar, zei Rutte, het is een opvatting, een oordeel over een stelling, maar geen kabinetsbeleid.

Volgens Rutte is het niet vreemd dat de PvdA-ministers het vrijdag niet met hem eens zijn. Maar het geldt voor veel zaken dat PvdA en VVD het niet eens zijn. Over het uiteindelijke kabinetsbeleid zijn ze het wel eens, aldus de premier.

Rutte neemt uitspraak jihadisten niet terug
Rutte neemt uitspraak jihadisten niet terug (Foto: ANP)

'Jodenzeep' naar NFI voor onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt twee stukken 'Jodenzeep' waar mogelijk menselijke resten uit de Tweede Wereldoorlog in zijn verwerkt. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.

Een inwoner van Dokkum, een fervent verzamelaar van spullen uit de Tweede Wereldoorlog, had de stukken zeep te koop aangeboden op Marktplaats. Uit de advertentie kon worden afgeleid dat het om zeep ging waarin tijdens de oorlog in concentratiekampen resten van Joodse mensen zouden zijn verwerkt. De politie stelde daarop een onderzoek in. De verzamelaar heeft de zeep ingeleverd op een politiebureau.

Bijna kwart minder faillissementen

Het aantal bedrijven dat failliet gaat, is in februari opnieuw flink gedaald vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag naar buiten bracht. In januari gingen ook al een stuk minder bedrijven over de kop dan vorig jaar.

Er werden in februari 470 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 23 procent minder dan in februari vorig jaar. Vergeleken met de voorgaande maand liep het aantal bedrijven dat over de kop ging met zeven terug.

De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de financiële dienstverlening en in de handel. Maar die sectoren tellen ook de meeste bedrijven. Relatief gezien behoren de bouw, verhuur en handel van onroerend goed, en vervoer en opslag tot de bedrijfstakken met de meeste bankroeten.

Arriva en Veolia naar rechter over ov Limburg

De vervoersbedrijven Arriva en Veolia maken bezwaar tegen de gunning van het openbaar vervoer (ov) in Limburg aan NS-dochter Abellio. De bedrijven hebben dat vrijdag bevestigd. Directeur Manu Lageirse van Veolia zegt dat het bezwaar is gericht tegen machtsmisbruik door de NS. Arriva wil de stap naar de rechter niet verder toelichten.

De provincie Limburg gunde de opdracht vorige maand aan Abellio. De aanbesteding is uniek omdat het gaat om zowel het busvervoer als de stoptreinen. Abellio deed de beste aanbieding en scoorde meer punten dan Arriva. De aanbieding van Veolia was te duur en daarom ongeldig.

'Minder secretaresses door digitalisering'

Automatisering en digitalisering zorgt komende jaren nog voor een grote banenkrimp bij administratieve beroepen. Verwacht wordt een daling van meer dan 100.000 banen in zes jaar tijd, verreweg de grootste krimp in werkgelegenheid onder alle beroepsklassen. Dat stelt uitkeringsinstantie UWV in een vrijdag gepubliceerd sectorrapport.

Vooral voor ondersteunende krachten op mbo-niveau, zoals receptionisten, typisten en medisch secretaresses, zijn straks minder banen te vinden, voorziet de organisatie.

Door slimme software en computersystemen kunnen gegevens makkelijk automatisch ingevoerd worden. Klanten kunnen steeds vaker ook zelf digitaal betalingen doen, verzekeringen afsluiten en wijzigingen doorvoeren. Hierdoor worden veel routinematige administratieve handelingen overbodig.

D66 en SP verliezen flink in peiling

D66 en de SP verliezen - ten opzichte van twee weken geleden - beide flink in de politieke barometer van vrijdag. D66 verliest drie virtuele Senaatszetels, de SP twee. De VVD wint een zetel en is daarmee samen met de PVV nu de grootste partij in de peiling van bureau Ipsos.

Ten opzichte van het werkelijke zeteltal in de Eerste Kamer is er voor D66 nog wel een winst van vier en voor de SP een winst van twee zetels.

PvdA en CDA winnen ten opzichte van de vorige peiling een zetel en staan op respectievelijk zeven en tien zetels. Voor de PvdA is dat een halvering van het huidige aantal zetels in de Eerste Kamer. Voor het CDA is het een verlies van één zetel.

De barometer van Ipsos is gebaseerd op online-onderzoek onder een representatieve steekproef van circa 1042 stemgerechtigde Nederlanders.

Eerbetoon Leonard Nimoy in Big Bang Theory

Na afloop van de nieuwste aflevering van The Big Bang Theory donderdagavond werd een eerbetoon gebracht aan Leonard Nimoy, de vorige week overleden acteur die de rol van Mr. Spock vertolkte in Star Trek. De hoofdpersonages van de sitcom zijn groot fan van de filmserie.

In de aftiteling verscheen een foto van Nimoy met daarbij de tekst: "De impact die je hebt gehad op onze show en ons leven is blijvend." De acteur is nooit verschenen in de serie, maar leende wel zijn stem aan één aflevering. Ook werd hij genoemd in een aflevering waarin de serveerster Penny een door Nimoy gebruikt servetje aan superfan Sheldon geeft.

Bazenneukster (30): 'Ben nog maagd'

Zumreta Strsevic uit het Servische Prijepolje is het geroddel meer dan zat. Er gaan namelijk geruchten dat de 30-jarige accountant zou zijn uitgewoond door haar baas. De brunette beweert echter nog maagd te zijn en heeft stappen ondernomen om dit voor de roddeltantes te bewijzen.

Zumreta heeft jaren de kost verdiend als accountant. Al snel wist ze zich op te werken tot de top. Tot grote jaloezie van haar collega's, die beweerden dat zij met de baas neukt. Gevoed door haar huidige baas, die opschepte zijn werkneemster aan zijn spermaspeer te hebben geregen.

Het gepest ging van kwaad tot erger. Het deed de Servische pijn dat haar seksleven onderwerp van gesprek was. Vooral omdat ze geen seksleven heeft. Mevrouw Strsevic is namelijk nog maagd.

Om te bewijzen dat haar vliesje nog nooit is doorboord met een paarsgepunte lans, besloot ze naar een gynaecoloog te stappen. De kutdokter heeft eens goed gekeken en constateerde dat de jongedame, hoewel al 30 lentes, nog maagd is.

De ongebruikte brunette heeft nu eindelijk het bewijs in handen dat zij nog nooit heeft geneukt. Zumreta gebruikt de uitkomst van de test nu in een rechtszaak tegen haar voormalige werkgever.

Steekpartij op station Zuid-Chinese miljoenenstad

Minstens twee messentrekkers hebben op een treinstation in het Zuid-Chinese Guangzhou vrijdag negen mensen verwond. De politie zegt een van de aanvallers te hebben doodgeschoten. De tweede is ingerekend.

Naar de beweegredenen van de daders is het nog gissen, liet de politie van Guangzhou weten. Een jaar geleden lieten 29 mensen het leven bij een steekpartij in Kunming. De autoriteiten gaven destijds separatisten uit de westelijke provincie Xinjiang de schuld. De afgelopen tijd hebben overspannen personen ook meermaals schoolkinderen met messen belaagd.

Op sociale media verschenen beelden tonen hoe een man met een vleesbijl bij een winkelstalletje op het plein voor het station om zich heen zwaait. Een beveiliger nadert hem met een wapenstok. Op meerdere foto's van het trottoir zijn plassen bloed te zien.

Comité wil gebeurtenissen WO II meer herdenken

Belangrijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog gaan een nadrukkelijkere rol spelen tijdens de nationale herdenking op 4 mei en de nationale viering op 5 mei. Het gaat dan om gebeurtenissen als de Holocaust, de Hongerwinter en de Japanse bezetting in Indië.

Dat staat in de toekomstvisie 'Kom vanavond met verhalen' van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het plan is vrijdag in Den Haag aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) overhandigd. Daarin vraagt het comité opnieuw om 5 mei uit te roepen tot een jaarlijkse nationale feestdag.

"De belangrijke gebeurtenissen zijn zo kenmerkend voor wat er in onze geschiedenis is gebeurd. Als we die er meer uit laten springen, is dat bovendien beter voor de overdracht naar jongeren", licht voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het comité toe. Die gebeurtenissen worden vooral belicht aan de hand van verhalen van ooggetuigen. "Ook willen we een betere koppeling maken tussen 4 en 5 mei, want door de herdenking op 4 mei realiseren we ons op 5 mei dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is."

De nieuwe visie werd gevormd na verkenningsbijeenkomsten, openbare debatten en gesprekken met organisaties van oorlogsgetroffenen. Het toekomstplan moet zorgen dat herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend blijven. Het nationale en gezamenlijke karakter van 4 en 5 mei moet toekomstbestendig zijn.

Naast aandacht voor de Tweede Wereldoorlog blijft ook het herdenken van Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies een belangrijk element tijdens de nationale herdenking.

Dat het comité opnieuw een oproep doet om van 5 mei tot nationale feestdag uit te roepen, heeft alles te maken met de wens om Bevrijdingsdag te laten uitgroeien tot 'misschien wel de belangrijkste dag van het jaar', aldus Leemhuis. "Deze dag staat symbool voor de geschiedenis van onze vrijheid. Laten de sociale partners met die extra vrije dag vooral naar de inhoud en betekenis van die dag kijken in plaats van alleen maar naar het arbeidsrechtelijke aspect", zegt Leemhuis.

774 keer agressie tegen NS-personeel in 2014

774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen hadden vorig jaar te maken met fysieke agressie tijdens het werk. Het gaat om agressie inclusief spugen en bedreigen. Dat is 6,6 procent van de medewerkers. In 2013 ging het ook om 6,6 procent van het personeel; toen ging het om 777 mensen.

De NS noemt geweld en intimidatie richting personeel onacceptabel. "Ieder incident is er één te veel en NS werkt er dan ook samen met politie en justitie hard aan om deze agressie terug te dringen. Zo neemt NS zo snel als mogelijk meer toegangspoortjes in gebruik, aangezien agressie vaak begint met zwartrijden."

FIOD doet invallen wegens fraude zonnepanelen

De FIOD heeft onder leiding van het OM op verschillende locaties in Friesland invallen gedaan bij een importeur van zonnepanelen wegens verdenking van fraude met import uit China. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

Het bedrijf wordt verdacht van het ontduiken van invoerheffingen bij de invoer van de Chinese panelen. Het gaat om bijna 1,2 miljoen euro. De FIOD heeft bij de doorzoekingen administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Het bedrijf zou de panelen ontvangen hebben uit China met een omleiding via Maleisië en Taiwan. Vermoedelijk zijn in havens van Taiwan en Maleisië de panelen overgeladen in een nieuwe container en voorzien van nieuwe – maar dus ook vervalste – stickers, vrachtbrieven, facturen en oorsprongs-certificaten. Dit om bij invoer in de EU de schijn te wekken dat de zonnepanelen zijn geproduceerd in deze landen.

Wilders: jihaduitspraak Rutte holle frase

PVV-leider Geert Wilders is het met premier en VVD-leider Mark Rutte eens dat Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen, beter daar kunnen sneuvelen dan dat ze terugkomen naar Nederland. "Beter zij daar dood dan wij hier'', zei Wilders vrijdag tegen het persbureau ANP.

Maar hij plaatst wel kanttekeningen bij de uitspraak van Rutte. Volgens Wilders wil Rutte jihadisten tegenhouden om af te reizen. "Ze mogen van hem Nederland niet verlaten om jihad te gaan voeren in het buitenland. En hij wil de grenzen openhouden zodat ze eventueel terug kunnen keren als ze het overleven daar en vervolgens Nederland onveilig maken. Zonder ze te laten gaan en nooit meer terug te laten komen, zijn de woorden van Rutte een beetje holle frasen'', aldus Wilders.

Rutte deed zijn uitspraak donderdagavond in het RTL-verkiezingsdebat op televisie. Wilders kon daar niet bij zijn, omdat hij griep heeft.

FNV: voer spoorwegpolitie opnieuw in

De spoorwegpolitie moet terugkeren en de toegangspoorten op de stations moeten dicht. Dat zijn twee van de maatregelen waarvoor FNV Bondgenoten pleit na het jongste agressiegeval bij de Nederlandse Spoorwegen.

"Er moeten meer menskracht en middelen ingezet worden. Het sluiten van de toegangspoorten brengt het aantal geweldgevallen aantoonbaar omlaag", stelt Huub van Dungen van de vakbond. Hij wil 'zo snel mogelijk' met de politiek en de NS om tafel om extra beveiligingsmaatregelen in te voeren.

"Dit is de zoveelste druppel die de emmer doet overlopen. We zijn geschokt door dit ernstige agressiegeval. Elke keer worden we weer verrast door dit soort geweldgevallen. Er moeten maatregelen komen om dit veelkoppige monster terug te dringen", vertelt de vakbondsman.

Zeeforellen uitgezet in Lauwersmeer

In het Lauwersmeer zijn vrijdag honderden jonge zeeforellen losgelaten. Dat heeft de Waddenvereniging gemeld.

De bedoeling is dat de zeeforelpopulatie flink toeneemt in de binnenwateren van de noordelijke provincies. De trekvis was verdwenen nadat het Lauwersmeer in 1969 met een dijk was afgesloten en er veel sluizen en gemalen waren aangelegd.

De barrières worden weer passeerbaar gemaakt, zodat de zeeforel via de stad Groningen naar beken in Groningen en Drenthe kan zwemmen om zich daar voort te planten.

Het kweken van een gezonde zeeforelpopulatie is ook bedoeld om sportvissers te trekken en het toerisme in het gebied rond het Lauwersmeer een oppepper te geven. Het zal nog enige tijd duren voor het zover is. Daarom worden de komende jaren ook volwassen zeeforellen uitgezet.

Twintigers stellen huisje-boompje-beestje uit

Twintigers van tegenwoordig settelen zich op steeds latere leeftijd vergeleken met tien jaar geleden. Ze doen langer over hun studie, beginnen op latere leeftijd aan een vaste baan en kiezen ook later voor vastigheid in hun liefdesleven. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De minst gesettelde groep twintigers, mensen die onderwijs volgen en geen vaste relatie hebben, was in 2014 meer dan twee keer zo groot als de meest gesettelde groep met een vaste baan en een vaste relatie. Tien jaar geleden waren beide groepen bijna even groot, aldus het statistiekbureau.

Veel jongeren besluiten tegenwoordig verder te studeren door de minder gunstige arbeidsmarkt. Bovendien maken starters op de arbeidsmarkt nu meer kans als ze beginnen met een flexibele baan. Dat kan reden zijn om het samenwonen of trouwen uit te stellen.

Zorgen over Russische agressie van binnenuit

Binnen de Europese Unie en de NAVO groeien de zorgen over Russische agressie in Oost-Europese staten van binnenuit. De vrees neemt toe dat Moskou de Russische minderheid in bijvoorbeeld EU-lidstaat en NAVO-bondgenoot Letland opstookt tegen de regering.

Op een veiligheidsconferentie vrijdag in de Letse hoofdstad Riga werd over het gevaar gesproken. Het is ook een thema op een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Riga. Een groeiend koor deskundigen, defensieplanners en beleidsmakers wijst op de mogelijkheid van een dergelijke aanval van binnenuit, meldden Letse media.

De Russen steunden al pro-Russische opstanden in onder meer Georgië en nu in Oekraïne. In Letland is zo'n kwart van de bevolking etnisch Russisch. Letse politici spreken openlijk over een Russische propagandaoorlog via (sociale) media met als doel Letland te destabiliseren.

GroenLinks: stop geld asfalt in natuurfonds

De provincies zouden moeten stoppen met het aanleggen van extra asfalt. Het geld dat ze daarmee besparen kunnen ze beter in een natuurfonds stoppen. GroenLinks-leider Bram van Ojik zei dat vrijdag bij RTL Z.

Als gebeurt wat hij bepleit, zit er al snel 1,7 miljard euro in het natuurfonds, aldus Van Ojik. Dat budget kan wat hem betreft worden besteed aan natuur, maar ook aan beter openbaar vervoer.

"Extra asfalt gaat ten koste van de natuur, leidt tot meer autoverkeer en dus meer luchtvervuiling en is op lange termijn helemaal niet nodig. Het kost bij elkaar vele miljarden'', aldus Van Ojik. Wegen die beter niet kunnen worden aangelegd, zijn een weg tussen Leiden en Katwijk aan Zee, de verlenging van de A15 en wegen in Limburg en bij Noordwijkerhout.

PSV haalt jeugdinternational Laros Duarte

Laros Duarte speelt per 1 juli in het shirt van PSV. De middenvelder komt over van Sparta Rotterdam en zette donderdagavond zijn handtekening onder een driejarig contract.

Dit meldt het digitale thuis van de koploper in de Eredivisie. Art Langeler, hoofd opleidingen van PSV, kondigde het al aan: PSV gaat komende tijd veel meer rondstruinen op de Nederlandse velden. Op zoek naar de grootste talenten, om ze vervolgens aan zich te binden. Het binnenhalen van Duarte is een eerste succesje.

"Laros is een heel talentvolle jongen, die we al een tijd volgen", meldde technisch manager Marcel Brands net nadat Duarte zijn krabbel had gezet. "We zijn heel blij dat we hem naar PSV hebben kunnen halen. Hij is een middenvelder met veel potentie." Duarte zal aansluiten bij Jong PSV.

Duarte genoot zijn jeugdopleiding bij Sparta Rotterdam. Anderhalf jaar geleden contracteerde Sparta de Nederlandse jeugdinternational. Tot een debuut in Rotterdam kwam het nog niet. Leros maakte dit seizoen zijn minuten bij Sparta onder 19. Hij is overigens geen broer van sc Heerenveen-speler Lerin Duarte.

Volgens het Eindhovens Dagblad hangt er nog een succesje in de lucht. De lokale krant meldt dat PSV op korte termijn bekend zal maken dat Dante Rigo een cotnract heeft getekend. De club zou in hoofdlijnen een akkoord hebben bereikt met het talent, dat ook in de belangstelling stond van buitenlandse topclubs.

Brusselse met zeer jonge kinderen naar Syrië

Een 32-jarige Brusselse is met haar twee zoontjes van vijf en drie jaar oud vertrokken naar Syrië. Ook twee broers van de vrouw, van wie er één minderjarig is, zijn op weg naar het land waar een burgeroorlog woedt. Dat liet het parket in de Belgische hoofdstad vrijdag weten.

De vader van de kinderen wist van niets. 's Ochtends ontbeet hij nog met zijn gezin. Toen hij 's avonds op 13 februari thuis kwam trof hij een leeg huis aan, meldde de krant Het Nieuwsblad. De vader schakelde de politie in omdat alle persoonlijke spullen waren verdwenen, evenals de kleding van zijn vrouw en zoontjes. Ook hun identiteitspapieren waren weg.

De vader zit inmiddels in Istanbul en probeert zijn zoontjes terug te vinden. Mogelijk dat zijn vrouw en kinderen zich nog in Turkije bevinden. Volgens de man had zijn vrouw steeds meer contact met haar geradicaliseerde broer, die al maanden in Syrië zit.

Vernietiging erfgoed door IS is 'oorlogsmisdrijf'

De doelbewuste vernietiging van cultureel erfgoed door de terroristen van Islamitische Staat komt neer op een oorlogsmisdrijf. Dat heeft de directeur van werelderfgoedorganisatie Unesco, Irina Bokova, gezegd.

Bokova deed vrijdag een oproep aan de wereld, 'met name aan jongeren', het 'erfgoed van de hele mensheid' te beschermen.

Strijders van IS richtten donderdag verwoestingen aan in Nimrud, een belangrijke archeologische vindplaats in Noord-Irak. Ze gingen onder andere met bulldozers op het terrein tekeer.

Bokova zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de aanklager van het Internationaal Strafhof over de vernielingen te hebben ingericht.

Tien jaar cel voor fatale duiveluitdrijving

Een gebedsgenezer in België moet tien jaar de cel in voor een fatale duiveluitdrijving. De ouders van het overleden meisje kregen een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar omdat zij niet ingrepen. De rechter in Antwerpen sprak vrijdag van foltering.

De 18-jarige Layla kampte in oktober 2009 met fysieke en mentale problemen. Haar ouders dachten dat er djinns of duivels in haar zaten. Daarop werd de hulp ingeroepen van een gebedsgenezer, die drie dagen lang bezig was met een duiveluitdrijving. De gebedsgenezeres goot zeker tweemaal kokend water over de jonge vrouw en er zou ook een bijtend product zijn gebruikt. Ze las ook koranverzen voor en ze besprenkelde eten met 'heilig' water.

Toen uiteindelijk de hulpdiensten werden ingeschakeld, bleek het meisje al overleden. Zij bleek op 9 procent van haar lichaam tweede- en derdegraadsbrandwonden te hebben.

"Het islamitisch geloof in duivels en de behandelwijze mogen er nooit toe leiden dat iemand op dergelijke wijze gefolterd wordt zoals bij Layla gebeurd is", klonk het in het vonnis.

Hockeyclub Bloemendaal verlengt met trainer Garcia

Russell Garcia heeft zijn dit jaar aflopende contract als hoofdtrainer van de hockeymannen van Bloemendaal met een jaar verlengd. De 44-jarige Britse oud-speler staat daardoor ook volgend jaar voor de groep bij de club waar hij in 2012 begon. In 2013 won hij met Bloemendaal de Euro Hockey League. De ploeg deed bovendien elk jaar mee in de play-offs om het landskampioenschap.

"We zijn heel blij dat Russell blijft”, zegt bestuurslid Pepijn Post. "Hij is een op en top professional die zowel jongere spelers als ervaren hockeyers beter kan maken. De resultaten zijn structureel goed.”

Sinds dit seizoen is Garcia tevens assistent-bondscoach van Max Caldas bij de Oranje-mannen. Als speler won hij in 1988 olympisch goud met Groot-Brittannië en kwam hij tevens in actie op de Spelen van 1992 (zesde) en 1996 (zevende).

Enkel breekt atlete Broersen toch op

De Nederlandse atletiekploeg is vrijdag voortijdig een belangrijke medaillekandidaat kwijtgeraakt bij de EK indoor in Praag. Meerkampster Nadine Broersen staakte de strijd op de vijfkamp tijdens het tweede onderdeel. Bij het hoogspringen bleek haar enkel te pijnlijk om de wedstrijd te vervolgen. De regerend wereldkampioene indoor bedwong nog wel een hoogte van 1,77 meter, maar na twee mislukte pogingen op 1,80 stopte ze. De tranen stonden haar in de ogen.

De atlete uit Dongen raakte vorige maand bij de NK indoor geblesseerd aan haar linkerenkel. Onderzoek wees niet direct op iets ernstigs, maar dat het gewricht toch een serieuze knauw had gekregen, bleek in Praag. "Dit is zo frustrerend", treurde de atlete na haar opgave. "Ik ben zo goed in vorm, heb bijna nooit iets en dan breekt zo'n enkel je toch op. Ik voelde het al bij het inspringen, ik kon niet goed afzetten", zei Broersen, die afgelopen zomer het zilver veroverde op de zevenkamp bij de EK outdoor in Zürich.

Broersen was sterk begonnen aan de wedstrijd in Praag met een persoonlijk record op de 60 meter horden van 8,31. Ze liep de derde tijd van de veertien deelneemsters. "Ik zag het niet aankomen dat het mis kon gaan. Mijn enkel was goed ingetaped. Daarom was het zo moeilijk om op te geven. Ik heb dat nog nooit gedaan. Maar het was een verstandig besluit; ik wil niets riskeren met het oog op het zomerseizoen."

Atlete Vetter zevende in klassement na pr bij kogelstoten

Nadine Broersen en Anouk Vetter zijn op de Europese kampioenschappen indoor atletiek in Praag goed begonnen aan de meerkamp. Beide dames noteerden op de 60 meter horden, het eerste onderdeel, een persoonlijk record.

Wereldkampioene indoor Broersen, die vooraf nog twijfels had of haar enkelblessure voldoende was hersteld, werd met 8,31 derde en haalde 0,01 van haar persoonlijke toptijd af. Vetter liep 8,33 en haalde maar liefst 0,11 seconde van haar beste tijd af. Zij staat na het eerste onderdeel vierde.

De Britse Katarina Johnson-Thompson was met 8,18 verreweg het snelst. Ze verzamelde 1088 punten en heeft nu 29 punten meer dan Broersen. Vetter heeft 1055 punten. Het volgende onderdeel is hoogspringen. 

Op de 60 meter horden heeft Nadine Visser zich geplaatst voor de halve finale. Zij werd met 8,12 vijfde in haar heat en ging als derde tijdsnelste door naar de halve finale. De snelste tijd in de kwalificatie kwam van Lucy Hatton. De Britse was met 7,96 de enige atlete die onder de acht seconden liep. De halve finales zijn later vanmiddag.

Bij de heren heeft Gregory Sedoc geplaatst voor de halve finale op de 60 meter horden. Ook hij ging als tijdsnelste odor naar de volgende ronde. Met een tijd van 7,72 werd hij gedeeld vierde in de heat. De snelste tijd in de kwalificatie kwam op naam van de Fransman Pascal Martinot-Lagarde (7,58).

Update 12.35 uur

Voor Nadine Broersen zit het EK erop. De meerkampster heeft te veel last van haar enkel bij het hoogspringen. Bij de derde poging op haar aanvangshoogte 1,77 stapte ze in tranen van de mat. Na twee mislukte pogingen op 1,80 was het definitief klaar. 

Anouk Vetter haalde ook 1,77 meter. Voor haar is dat een persoonlijk record. Later vanmiddag gaat de meerkamp verder met kogelstoten. 

Update 14.20 uur

Anouk Vetter verbetert ook bij het kogelstoten haar persoonlijk record. Ze stootte haar kogel tot 14,80 meter en verbeterde daarmee haar pr met drie seconden. Ze werd daarmee achtste op dit onderdeel en staat daarmee zevende in het algemeen klassement (2844 punten). De leidster in het klassement is de Belgische Nafissatou Thiam met 2976 punten. Katerina Johnson-Thompson (G-B) en Eliska Klucinova (Tsj) volgen met respectievelijk 2941 en 2930 punten op plekken twee en drie. 

Atlete Koster wint heat 3000 meter

Atlete Madiea Ghafoor heeft met een overtuigend optreden de halve finales van de 400 meter bereikt bij de EK indoor in Praag. De Amsterdamse won vrijdag haar serie in een tijd van 53,06 seconden.

De drievoudig Nederlands kampioene nam vanaf de start het initiatief en lag na de eerste doorkomst aan de leiding. Ze stond haar koppositie in de tweede ronde niet meer af en hield de Française Floria Guei, die zich als nummer twee eveneens rechtstreeks voor de halve finales plaatste, 0,04 seconde achter zich. De halve finales zijn later vrijdag.

Bij de heren waren er drie Nederlanders die meededen. Terrence Agard, Lee-Marvin Bonevacia en Bjorn Blauwhof. De nummers één en twee per serie plus de zes tijdsnelsten plaatstsen zich voor de halve finale. Alleen Blauwhof is door naar de volgende ronde. Hij werd derde in zijn heat met een tijd van 47,52. Blauwhof ging door als vijfde tijdsnelste. Voor Agard en Bonevacia zit het toernooi erop. Agard liep 47,59 en Bonevacia noteerde 47,62. De snelste tijd in de kwalificatie kwam op naam van Donald Blair-Sanford (Isr). Hij liep 46,81. 

Update 13.10 uur

Kupers heeft zich geplaatst voor de halve finales op de 800 meter. Hij kende een indrukwekkende start in zijn serie op de 800 meter. De Nederlander liep vanaf de start op kop en eindigde als tweede in 1.48,19, voldoende voor een plek in de halve finale. Kupers kent een goed seizoen en hoopt de favorieten te kunnen verrassen in Tsjechië.

Update 13.45 uur

Maureen Koster heeft zich geplaatst voor de finale op de 3000 meter. Koster won haar heat in een tijd van 8.57,59. De finale op de 3000 meter is zaterdagavond. 

Fiscus waarschuwt voor fout online-aangifte

De Belastingdienst waarschuwt voor een fout in de online-aangifte. Wie recht heeft op aftrek voor levensonderhoud van kinderen jonger dan 21 jaar, kan beter even wachten met het doen van de aangifte over 2014 tot de fout hersteld is, liet de Belastingdienst vrijdag weten.

Volgens de dienst speelt het technische probleem alleen wanneer degene die aangifte doet een fiscale partner heeft en geen andere aftrekposten dan de aftrek voor het levensonderhoud van kinderen. "Door een fout in de online-aangifte kunt u in sommige gevallen de aftrek niet verdelen tussen uzelf en uw partner. Het gevolg is dat u de aftrek helemaal niet krijgt'', meldt de fiscus op de website.

De Belastingdienst hoopt de fout komende dinsdag te hebben verholpen en adviseert mensen die het betreft te wachten met het doen van online-aangifte tot die dag.

De aftrekpost is sinds 1 januari 2015 vervallen. Dat kan betekenen dat ouders over dit jaar minder belasting terugkrijgen of meer belasting moeten betalen.

Half miljoen migranten naar Engeland in drie jaar

Het aantal allochtonen in Engeland is de afgelopen drie jaar toegenomen met meer dan een half miljoen. Dat blijkt uit onderzoek door het Migration Observatory van de Universiteit van Oxford.

Ongeveer tweederde van de 565 duizend migranten die tussen 2011 en 2014 naar Engeland kwamen, zijn elders in de Europese Unie ter wereld gekomen, aldus het Migration Observatory.

Het onderzoeksproject schat het totale aantal allochtonen in Engeland op 7,9 miljoen, op een bevolking van ongeveer 53 miljoen. In 2001 waren het er nog 4,6 miljoen.

De gegevens zullen met de parlementsverkiezingen in aantocht voer voor discussies over immigratie zijn. Het onderzoek is koren op de molen van de United Kingdom Independence Party (Ukip), die de in haar ogen ongebreidelde immigratie als speerpunt hanteert.

NS-conductrice zwaar mishandeld in Hoofddorp

Een conductrice van de Nederlandse Spoorwegen is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaar mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Het 44-jarige slachtoffer is met diverse breuken in haar gezicht naar een ziekenhuis gebracht, waar ze vrijdag wordt geopereerd. Dat meldde de NS.

Volgens de politie kan de vrouw zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. Alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.

Omstanders zagen op het station van Hoofddorp rond dezelfde tijd iemand weglopen. In de buurt hebben agenten een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Of hij iets met de mishandeling te maken heeft, wordt uitgezocht.

Bejaarde fietser overleden na ongeval Baarlo

Een man van 86 jaar uit Baarlo is overleden nadat hij eerder deze week gewond was geraakt door een verkeersongeval. Dat meldde de politie vrijdag.

De bejaarde man wilde woensdag met zijn fiets de Napoleonsbaan in de Limburgse plaats oversteken toen hij werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Langgestraften mogen worden overgeplaatst

Achttien langgestraften in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen mogen worden overgeplaatst om plaats te maken voor 242 Noorse gevangenen die daar komen. Dat heeft de rechter in Den Haag vrijdag bepaald.

De achttien gevangenen hadden een kort geding tegen de overheid aangespannen om te voorkomen dat hun plek wordt ingenomen door Noorse gevangenen.

Op 1 september komen in Veenhuizen de eerste van in totaal 242 Noorse gevangenen aan, die in Norgerhaven worden gehuisvest. Hun komst betekent behoud van werkgelegenheid van 239 voltijds banen.

Forse winstdaling kantoorleverancier Staples

De Amerikaanse leverancier van kantoorartikelen Staples heeft de winst afgelopen jaar met ruim 80 procent zien kelderen tot 135 miljoen dollar (123 miljoen euro). Het resultaat leed onder meer onder afschrijvingen en reorganisatiekosten, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend.

's Werelds grootste leverancier van bijvoorbeeld kladblokken, pennen en andere kantoorbenodigdheden kampt al tijden met een teruglopende vraag. Het bedrijf sloot afgelopen jaar een groot aantal winkels om de winstgevendheid op te krikken. Daardoor daalde wel de omzet, met 2,7 procent tot 22,5 miljard dollar.

De internationale tak had bovendien last van wisselkoerseffecten. Onder meer de lagere eurokoers drukte de omzet die in Europa werd behaald.

Gezelschapsdame Nemtsov bedreigd

De Oekraïense vrouw die Boris Nemtsov gezelschap hield toen het Russische oppositiekopstuk vorige week werd doodgeschoten, wordt bedreigd. Anna Doeritskaja is teruggekeerd naar haar ouderlijk huis in Oekraïne en wordt daar volgens het Oekraïense openbaar ministerie beveiligd. Wie er achter de bedreiging van het 23-jarige fotomodel zit liet het openbaar ministerie in het midden.

De Russische politie hield Doeritskaja na de moord op Nemtsov meerdere dagen vast voor verhoor, voordat ze mocht terugkeren naar huis. Ze is de enige die van dichtbij getuige was van de liquidatie.

Het onderzoek naar de moord van vorige week vrijdagnacht lijkt maar moeizaam te vorderen. President Vladimir Poetin, bovenaan de verdachtenlijst van de aanhang van Nemtsov, noemde de moord eerder een schande voor Rusland.

'Leger Irak vrijdag nog aan poorten Tikrit'

Iraakse regeringstroepen verwachten vrijdag al aan de rand van het door Islamitische Staat (IS) bezette Tikrit te staan. Dat zegt de gouverneur van de provincie waarin de stad ligt.

De militairen en de sjiitische milities die aan hun zijde vechten hebben het vliegveld van Tikrit nog niet bereikt, zei gouverneur Raed al-Jabouri vrijdag. Dat bericht verscheen volgens hem ten onrechte her en der in de pers.

Tikrit, de bakermat van het vroegere regime van wijlen dictator Saddam Hussein, ligt 130 kilometer ten noorden van Bagdad. De stad is voor het Iraakse leger de sleutel naar Mosul, de tweede stad van het land, die het op IS wil heroveren. Mosul en Tikrit vielen afgelopen zomer in handen van de soennitische terreurbeweging.

Palestijn rijdt agenten aan in Oost-Jeruzalem

Een Palestijnse automobilist heeft vrijdag een groep mensen aangereden bij een politiebureau in Jeruzalem. Er zijn vijf gewonden gevallen.

Een beveiliger schoot de bestuurder, naar verluidt een Palestijn uit Oost-Jeruzalem, neer toen die zwaaiend met een mes uit zijn auto stapte. Hij is ernstig gewond geraakt.

De politie spreekt van een ‘terreuraanslag’. Vier van de gewonden zijn politieagent, zei woordvoerder Luba Samri. Ze zijn naar het ziekenhuis overgebracht.

Plofkip of scharrelduif?

Wakker Dier heeft weer reclamespotjes over de plofkip. Dit keer moet ALDI het ontgelden. Ik hoop dat het helpt, want kippen zijn levende wezens en daar ga je niet zo mee om als nu gebeurt in de bio-industrie. Het is ook helemaal niet nodig om plofkip te eten. Natuurlijk zijn biologische kippen een stuk duurder en als je het niet breed hebt, dan kies je dus eerder voor een goedkoop stuk kip als je geen vegetariër bent.

Nieuwe Nederlandse drone kan worden bewapend

De nieuwe onbemande vliegtuigen die Defensie wil aanschaffen, kunnen worden bewapend. Nederland heeft daar nu geen behoefte aan, maar minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie sluit niet uit dat dat ooit wel gaat gebeuren.

Ze zei dat vrijdag voorafgaande aan de ministerraad. Eerder liet ze al weten er geen principieel tegenstander van te zijn om drones te bewapenen.

Defensie beschikt al over twee types drones (Raven en Scan Eagle) en is bezig met de aanschaf van een nieuwe: de Amerikaanse MQ-9 Reaper. Die kan bijvoorbeeld worden ingezet om informatie te verzamelen tijdens buitenlandse missies of voor dijkbewaking in Nederland.

Nederland heeft nog geen besluit genomen over de aanschaf van de MQ-9 Reaper, maar de Verenigde Staten al wel informatie gevraagd over vier toestellen, heeft Hennis aan de Tweede Kamer geschreven.

Energiehandelaren moeten transacties melden

Bedrijven die vanuit Nederland in energie handelen, moeten zich registreren bij Autoriteit Consument & Markt (ACM) en worden verplicht al hun transacties in gas en elektriciteit bij de toezichthouder te melden. Dat maakte ACM vrijdag bekend.

De maatregelen moeten voorkomen dat bedrijven zich schuldig maken aan handelen met voorkennis en marktmanipulatie. Ze komen voort uit Europese regelgeving. Bedrijven die zich niet registreren, mogen straks niet meer handelen.

De handel met voorkennis en marktmanipulatie wordt een stuk moeilijker. Overtredingen kunnen door ACM bestraft worden met boetes die per overtreding kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet.

Vier weken opheffingsverkoop bij Schoenenreus

De 121 winkels van de failliete keten Schoenenreus houden met ingang van maandag vier weken lang opheffingsuitverkoop. In die periode bekijken de nieuwe eigenaars de mogelijkheden om in afgeslankte vorm verder te gaan. Ook wordt gesproken met partijen die mogelijk winkels willen overnemen.

Dat maakte de in herstructureringen gespecialiseerde investeerder GA Europe, die Schoenenreus in een veiling heeft bemachtigd, vrijdag bekend. Tijdens de uitverkoop wordt de voorraad van de schoenenwinkels met stevige kortingen van de hand gedaan. Ook een deel van de inboedel van winkels en kantoren zal worden verkocht.

Koenders over jihadisten: ik zie het anders

RIGA Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is het niet eens met het standpunt van premier Mark Rutte (VVD) dat Nederlandse jihadisten beter in Irak of Syrië kunnen sneuvelen, dan dat ze terugkomen naar Nederland. "Op dit punt denk ik er anders over'', zei de PvdA-minister vrijdag in de Letse hoofdstad Riga. Hij is daar voor overleg met zijn collega's.

“Ik heb de indruk dat Rutte het heeft gezegd als VVD-leider, dat mag hij doen. Maar ik kijk er wat anders tegen aan”, aldus Koenders. Hij benadrukt dat mensen die in Syrië of elders vechten, kunnen omkomen. “Maar als mensen iets verkeerd doen, vind ik altijd het belangrijkste dat ze gewoon worden berecht en dan vervolgens de straf krijgen die ze verdienen”, aldus minister.

Rutte deed zijn uitlatingen donderdagavond tijdens een verkiezingsdebat op RTL4. Jihadisten vertrekken om de meest vreselijke aanslagen te plegen en dat willen ze ook als ze terugkomen naar Nederland, aldus de VVD-leider.

Rapport Tristan misschien toch openbaar

Nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn in 2011 krijgen misschien alsnog de kans om het psychiatrische rapport over schutter Tristan van der V. in te zien. In een advies aan de Hoge Raad staat dat het gerechtshof te strenge criteria heeft gehanteerd bij de afwijzing van het verzoek om het rapport te mogen bekijken.

Tientallen nabestaanden en slachtoffers willen inzage in het rapport. Maar het Openbaar Ministerie weigert dit, vanwege het medische beroepsgeheim en de privacy.

Volgens het advies zou een andere rechter opnieuw moeten beoordelen of de nabestaanden en slachtoffers een kopie van het rapport mogen krijgen. Het advies komt van de advocaat-generaal en wordt meestal overgenomen door de Hoge Raad.

Tête-à-tête met dwergplaneet ophanden

Een ruimtevaartuig van NASA arriveert vrijdag bij de dwergplaneet Ceres, in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. De sonde Dawn heeft bijna acht jaar over zijn reis gedaan en zal Ceres van dichtbij bestuderen.

Het is de bedoeling dat Dawn vrijdag op de automatische piloot in een baan om Ceres wordt gebracht. Tijdens de manoeuvre is er geen contact met de aarde. Het controlecentrum weet pas uren na de procedure of deze geslaagd is.

Eenmaal in een baan om Ceres zal Dawn de komende zestien maanden foto’s maken van het ijzige oppervlak van de dwergplaneet, die in 1801 door de Italiaanse monnik en astronoom Giuseppe Piazzi werd ontdekt.

Dawn werd in 2007 gelanceerd. Tijdens zijn reis maakte hij een tussenstop bij de asteroïde Vesta, vanwaar hij close-upopnames van het hobbelige oppervlak terugstuurde.

Belgische dealers vanuit Nederland bevoorraad

Een 35-jarige Roosendaler is deze week gearresteerd omdat hij vanuit Nederland vermoedelijk tientallen Belgische hennepdealers bevoorraadde. Ook een Belgische koerier en bijna veertig klanten werden aangehouden. De Nederlandse en Belgische politie hebben dat vrijdag bekendgemaakt.

Vanwege de hoeveelheden drugs die de klanten in Nederland bestelden gaat de Belgische politie ervan uit dat de afnemers dealers zijn. De koerier uit Berlare werd gepakt met 4,6 kilo hennep in zijn auto.

Aan de actie werkten 177 Belgische en Nederlandse politiemensen mee. De politie viel binnen op 38 plaatsen in België en op vier plaatsen in Nederland.

Oudste krokodil Blijdorp overleden

In Diergaarde Blijdorp is de spitssnuitkrokodil Hakuna overleden. Dat heeft het Rotterdamse dierenpark bekendgemaakt op zijn Facebookpagina. Het was de oudste krokodil in Blijdorp en voor zover bekend ook de oudste krokodil in een dierentuin ter wereld.

Hoe oud hij precies was, is niet vast te stellen. Maar Hakuna moet zeker 85 jaar zijn geweest, aangezien hij al volgroeid was toen hij rond 1930 naar Blijdorp kwam, samen met zijn vrouwtje Matata. Ze waren cadeau gedaan door de Amerikaans-Franse zangeres en actrice Josephine Baker. De twee reptielen hoorden bij de weinige dieren die het bombardement op Rotterdam van 1940 overleefden.

Motorrijders met lenteweer massaal de weg op

Door het mooie lenteweer gaan motorrijders het komende weekeinde naar verwachting massaal de weg op. Dat is echter niet zonder gevaar, alle weggebruikers moeten extra alert zijn. Daarvoor waarschuwt de ANWB vrijdag.

"Na een winter van weinig tot geen motorrijden moeten motorrijders weer wennen aan de snelle, directe bewegingen van hun motor. Maar ook automobilisten zullen extra alert moeten zijn. Motorrijders rijden bijvoorbeeld geregeld tussen auto's door in de file. Wees flexibel en houd rekening met elkaar", adviseert de organisatie.

Aan het begin van het motorseizoen gebeuren altijd relatief veel ongelukken. De ANWB adviseert motorrijders om de bandenspanning te controleren voordat ze de weg op gaan, de verlichting te controleren en beschermende kleding te dragen.

UvA heeft meer tijd nodig voor reactie

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft meer tijd nodig voor een reactie op de wensen en eisen van boze studenten en docenten. De docenten, verenigd in Rethink UvA, hadden een reactie van het bestuur gevraagd voor vrijdag 16.00 uur.

Zou er voor die tijd geen inhoudelijke reactie komen, dan worden de acties uitgebreid. Momenteel bezet een groep studenten al het Maagdenhuis, het bestuurspand van de UvA. Rethink UvA had al laten weten nieuwe bezettingen niet uit te sluiten.

Namens het bestuur van de UvA is vrijdagochtend een brief naar de docenten gestuurd waarin om geduld wordt verzocht. "Wij hebben meer tijd nodig voor een inhoudelijk en omvattend antwoord op de zorgen die er onder de docenten en studenten leven", aldus een woordvoerder van de universiteit. "Begin volgende week komen we met een reactie."

'Buitenlands gas duurder voor consument'

Wanneer Nederland minder gas uit Groningen haalt en meer gas uit het buitenland moet importeren, kan dit gevolgen hebben voor de prijs die consumenten betalen. Bestuurslid Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt zei vrijdag op BNR Nieuwsradio dat de omschakeling flinke investeringen vergt.

"Het gas dat je uit het buitenland haalt heeft andere eigenschappen dan het gas dat uit Groningen komt. Het Nederlandse gebruik is afgestemd op het Groningse gas." Buitenlands gas dat in Nederland gebruikt wordt, zal daarom eerst moeten worden omgezet door stikstof bij te mengen. En dat kost geld, legt Don uit.

Hoeveel duurder het wordt, is volgens de toezichthouder niet te zeggen. Dat hangt ook van de mate waarin de investeringen uiteindelijk doorberekend worden aan de consument.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) beslist in juli of de gaswinning in het door aardbevingen geplaagde Groningen verder omlaag gaat. De bewindsman wacht nog op adviezen van experts om een knoop door te hakken.

Beurzen voorzichtig verder omhoog

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagochtend overwegend voorzichtig verder omhoog. Beleggers deden het rustig aan na de mooie koerswinsten van een dag eerder en hielden hun blik gericht op de Verenigde Staten, waar later op de dag het belangrijke banenrapport verschijnt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 490,53 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 742,05 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,1 procent. De CAC40-index in Parijs bleef onveranderd.

Grootste daler in de AEX was het het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI met een min van meer dan 2 procent na een adviesverlaging door JPMorgan. Het Franse kabelbedrijf Altice, dat de mobiele activiteiten van Telma op de twee Franstalige eilandjes in de Indische Oceaan wil overnemen, ging aan kop met een plus van ruim 2 procent.

Galapagos zakte 0,6 procent. Het biotechnologiebedrijf, dat per 23 maart promoveert naar de MidKap, wist in 2014 een nettowinst te boeken dankzij de verkoop van zijn serviceactiviteiten. Zonder de opbrengst van deze verkoop werd een verlies geleden.

In Londen steeg Thomas Cook ruim 20 procent in beurswaarde. Het Chinese investeringsconglomeraat Fosun International heeft een belang van 5 procent genomen in het Britse reisbureau en is van plan zijn aandeel op korte termijn te verdubbelen. Fosun nam eerder al de Franse uitbater van vakantieparken Club Med over.

De euro zakte onder de 1,10 dollar en bereikte het laagste niveau sinds het voorjaar van 2003. De eenheidsmunt was 1,097 dollar waard, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 50,89 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 60,98 dollar per vat.

Vijf arrestaties in groot witwasonderzoek

Drie mannen uit Eindhoven en Geldrop en twee vrouwen zijn begin deze week gearresteerd op verdenking van het witwassen van grote geldbedragen. De verdachten maakten vermoedelijk gebruik van fruitimportbedrijven in Eindhoven om hun criminele vermogen wit te wassen, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het onderzoek in deze zaak werd in april vorig jaar gestart, nadat er in de haven van Antwerpen een container met 436 kilo cocaïne werd onderschept. Deze partij drugs kwam uit Colombia en had als eindbestemming een bedrijf dat fruit importeert. De Belgische douane vond de cocaïne in 320 pakketten in het dak van de container.

De 44-jarige hoofdverdachte uit Geldrop geeft vermoedelijk leiding aan de fruitimportbedrijven, laat het OM weten. Hij wordt verdacht van witwassen en het bezit van vuurwapens en munitie.

Defensiepersoneel krijgt er 0,8 procent bij

Militairen en burgermedewerkers van Defensie krijgen er voor het eerst in drie jaar weer geld bij. Hun salarissen gaan 0,8 procent omhoog, met terugwerkende kracht tot begin dit jaar.

Daarover zijn Defensie en de vakbonden het vrijdag eens geworden. De ongeveer 58.000 personeelsleden (42.000 militairen en 16.000 burgers) zitten al twee jaar zonder cao en hadden er sinds 2012 geen geld meer bijgekregen. De onderhandelaars hebben nu een eerste deelresultaat bereikt in de onderhandelingen over een compleet pakket aan nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Er zijn afspraken gemaakt over onder meer compensatie van het AOW-gat en de uitgangspunten voor een nieuw pensioenstelsel voor militairen.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het onderhandelingsresultaat. De bonden moeten de uitkomst nog voorleggen aan hun achterban.

Jonger kind socialer dan grote broer of zus

Tweede kinderen in een gezin zijn vaak socialer dan hun grote broer of zus. Ze delen meer, zijn gehoorzamer en konden zich beter in een ander verplaatsen. Dat blijkt volgens sociaal wetenschapper Sheila van Berkel, die volgende week aan de Universiteit Leiden promoveert op dit onderwerp. Er zijn volgens haar verschillende redenen voor de verschillen in gedrag tussen oudste en jongste broers en zussen.

Jongste kinderen hebben interactie met hun broer of zus en kunnen gedrag van hen afkijken. Ook hebben ouders al ervaring met opvoeden wanneer hun jongere kind ter wereld komt, waardoor ze mogelijk meer aandacht besteden aan de sociale ontwikkeling van de jongste. Ook kijken jongste kinderen hoe de oudere kinderen en de ouders met elkaar omgaan.

De onderzoekster bezocht vier jaar lang 390 gezinnen met twee kinderen. Aan het begin van het onderzoek waren de oudste kinderen drie en de jongste één jaar oud.

Euro duikt onder USD 1,10

De waarde van de euro is vrijdagochtend tot het laagste niveau sinds het voorjaar van 2003 gezakt, onder de 1,10 dollar.

De koers van de Europese munt staat al enige tijd onder druk, sinds de Europese Centrale Bank (ECB) bekendmaakte op grote schaal staatspapier te gaan opkopen om de economie aan te jagen.

Donderdag kwamen daar opmerkingen van ECB-president Mario Draghi bij, die zei dat de centrale bank komende maandag met het opkoopprogramma begint. Vrijdag omstreeks 11.40 uur stond de euro op 1,0968, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. In mei vorig jaar was de Europese munt nog circa 1,40 dollar waard.

De euro werd begin 1999 geïntroduceerd op een koers van 1,1747 dollar, om vervolgens in oktober 2000 het historische dieptepunt van 0,82 dollar per euro te bereiken. De hoogste waarde ooit werd op 15 juli 2008 genoteerd. De euro was op dat moment 1,6038 dollar waard. De afgelopen drie jaar bewoog de koers tussen 1,20 en 1,40 dollar.

Russische oppositieleider Navalny vrijgelaten

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vrijdag vrijgelaten na vijftien dagen hechtenis. Hij zwoer bij zijn vrijlating dat hij en zijn aanhang zich niet laten intimideren door de recente moord op Kremlincriticaster Boris Nemtsov.

''Deze terreurdaad heeft zijn doel gemist en zal mij of mijn kameraden geen vrees aanjagen'', zei Navalny. ''We zullen onze inspanningen niet verminderen; we zullen geen stap terugdoen.''

Navalny kwam op vrije voeten na het uitzitten van de gevangenisstraf die hem was opgelegd voor het uitdelen van pamfletten waarop een demonstratie werd aangekondigd. Hij was de drijvende kracht achter de massaprotesten van 2011 en 2012.

Esméé Denters in The Voice UK

Esmée Denters, je weet wel; die ooit door Justin Timberlake werd ontdekt, werkt momenteel in Londen in een Frozen Yoghurtshop. De youtubesensatie van het eind van het vorige decennium, wist de belofte niet waar te maken en na een bescheiden hitje was het over en uit voor de blonde met de scheve kaak.

Inmiddels doet Denters mee aan The Voice UK, alwaar ze door alle vier de juryleden werd gekozen om door te gaan. Hoe ver ze het uiteindelijk gaat schoppen moeten we nog even afwachten. Binnenkort wacht haar eerste battle.

Sauber houdt zich op de vlakte over rechtszaak

Formule 1-renstal Sauber houdt zich vooralsnog op de vlakte in de zaak rond Giedo van der Garde. De Nederlandse autocoureur heeft een kort geding tegen het team aangespannen omdat hij meent dat hij recht heeft op een van twee racestoeltjes van het team in 2015.

"Aangezien de zaak op dit moment loopt, zou het ongepast zijn om commentaar te leveren", zei teambaas Monisha Kaltenborn vrijdag. "Maar we zullen er alles aan doen om het belang van Sauber te verdedigen. We hebben geen makkelijk jaar achter de rug, maar hebben er alles aan gedaan om voor 2015 een goede situatie te creëren."

Van der Garde was vorig jaar testrijder. Hij dacht in 2015 één van de twee vaste coureurs te worden, maar werd begin november onaangenaam verrast toen Marcus Ericsson en Felipe Nasr werden gepresenteerd. Vooral Nasr bracht heel wat sponsormiljoenen met zich mee.

Eredivisie: preview speelronde 26

Komend weekend is het weer tijd voor een nieuwe speelronde in de Eredivisie. Vorig weekend bracht Ajax de achterstand op koploper PSV terug tot elf punten. In de kelder van de competitie zegevierde FC Dordrecht op Go Ahead Eagles, dus daar neemt de spanning steeds meer toe. Wat gaat er dit weekend gebeuren?

Vanavond begint deze speelronde met de wedstrijd tussen Willem II en FC Twente. Met name voor de Tukkers is het een roerige week geweest. De ploeg zit in een sportieve malaise en kreeg tot overmaat van ramp ook nog eens drie punten in mindering, vanwege financiële problemen. De ploeg uit Enschede kan een zege dus heel goed gebruiken. Dat geldt echter ook voor Willem II, dat in zijn laatste twee duels maar één punt pakte. Bovendien is het verschil tussen de Tilburgers en FC Twente slechts één punt.


Kan FC Twente een belabberde week positief afsluiten tegen Willem II? (PRO SHOTS / Toin Damen)

Een dag later is het de beurt aan Heracles Almelo en Vitesse. Dit affiche kende in het verleden een aantal hoge uitslagen: 6-1 (2011) en 3-5 (2013) vallen dan met name op. Voor Vitesse-coach Peter Bosz en zijn assistent Hendri Krüzen blijven duels tegen Heracles Almelo bijzonder. Beide heren hebben een verleden bij de zwart-witten. Of het drie punten voor de Heraclieden oplevert, is nog maar de vraag. Eerder dit seizoen werd het in Arnhem al 3-0 voor de thuisploeg.

Ook PEC Zwolle en SC Cambuur Leeuwarden nemen het dit weekend tegen elkaar op. Vorig seizoen werd deze competitiewedstrijd voor het eerst gespeeld en leverde een 2-0 zege voor de Zwollenaren op. Eerder dit seizoen bogen de Friezen in eigen huis een achterstand om in een 2-1 zege. In de beker werd Cambuur thuis echter verslagen: 2-3. De ploeg van trainer Ron Jans verloor wel zijn laatste vier duels.


PEC Zwolle won de vorige keer in de Eredivisie niet van SC Cambuur Leeuwarden. Dit weekend wel? (PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)

FC Utrecht en AZ sluiten deze speelronde zondagmiddag af. De Domstedelingen boekten vorige week een goed resultaat met een gelijkspel tegen Feyenoord. AZ zegevierde in eigen huis tegen Willem II en won met 2-0. Eerder dit seizoen wonnen de Domstedelingen het onderlinge duel met de Alkmaarders met 3-0, maar AZ heeft een positieve vibe te pakken. Van de laatste zes duels werden er liefst vijf gewonnen. Mede daardoor is het verschil met concurrent Ajax nog maar zes punten.

Volgelingen rabbijn zetten hotel op stelten

Aanhangers van de omstreden rabbijn Eliezer Berland hebben donderdagmiddag een hotel in Vlissingen op stelten gezet. Dat bevestigt de politie vrijdag na berichten in verschillende Zeeuwse media.

De groep meldde zich onaangekondigd bij het restaurant van hotel Arion en begon zich daar ernstig te misdragen, aldus de politie. De eigenaar heeft de volgelingen eruit gezet, met hulp van de politie. Er is niemand aangehouden.

Hoe groot de groep was kan de politie niet zeggen. Volgens de Zeeuwse krant PZC waren het drie bussen vol volgelingen. Ze vierden de joodse feestdag Poerim.

De groep rond Berland veroorzaakte eerder deze week al overlast in het recreatiepark in Heinkenszand waar ze voorlopig bivakkeren. De rabbijn is in afwachting van het hoger beroep tegen zijn uitlevering aan Israël, waar hij wordt verdacht van ontucht met jonge meisjes en mishandeling.

De kas van Athene is bijna leeg

De financieringsproblemen in Griekenland zijn groter dan gedacht. De regering in Athene heeft pensioenfondsen en andere publieke instellingen gevraagd om hun geld in de staatskas te storten, meldden regeringsbronnen vrijdag.

De Griekse regering moet in maart 6,85 miljard euro aan verplichtingen voldoen, maar die hoeveelheid geld zit bij lange na niet in de staatskas. De Europese Commissie is inmiddels op de hoogte gesteld. Vrijdag hebben de Griekse premier Alexis Tsipras en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, een ontmoeting over de problemen.

Fraai optreden Westbrook niet beloond

Basketballer Russell Westbrook was donderdag (lokale tijd) met 43 punten de absolute uitblinker in de wedstrijd van Oklahoma City Thunder tegen Chicago Bulls. Zijn fraaie optreden werd echter niet beloond. De Thunder verloor het duel met 108-105. Met nog twee seconden op de klok bezorgde E'Twaun Moore de Bulls de zege met een driepunter.

Portland Trail Blazers versloeg Dallas Mavericks met 94-75 en boekte de vijfde overwinning op rij. Maar de Trail Blazers kregen ook een domper te verwerken. Basisspeler Wesley Matthews scheurde een achillespees en kan de rest van dit seizoen niet meer in actie komen.

Evolve krijgt spectator-mode en gratis skins

Evolve, de assymetrische multiplayer-shooter, krijgt een spectator-modus. Dat maakte ontwikkelaar Turtle Rock Studios bekend. De spectator-uitbreiding is gratis, maar uitgever 2K Games heeft nog niet bekendgemaakt wanneer deze beschikbaar wordt.

In de spectator-modus kun je tijdens een match afwisselend elk van de vijf spelers volgen, dus of een van de vier hunters of het monster. Tijdens het volgen krijg je inzage in de gezondheid van de spelers en informatie over welke boosts ze hebben. Ook biedt de modus een optie om commentaar te leveren op gespeelde potjes. 

Evolve is een assymetrische shooter waarin vier spelers het opnemen tegen één andere speler. Je kunt winnen door als team hunters het monster te verslaan of vice versa, of middels een secundaire opdracht zoals het vernietigen van monstereieren voor de hunters of het vernietigen van een basis door het monster.

Amsterdam beperkt oplaten ballonnen

Bij evenementen in Amsterdam die door de gemeente worden georganiseerd, mogen geen ballonnen meer worden opgelaten. Ook mogen bij dergelijke evenementen geen ballonnen meer worden uitgedeeld aan bezoekers. Dat heeft het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders besloten, op een voorstel van de Partij voor de Dieren.

"Wij zijn blij dat de gemeente ballonoplatingen actief wil ontmoedigen. Maar iedere ballon die in de natuur terecht komt is er één te veel en daarom zullen wij blijven aandringen op verdergaande maatregelen", liet fractievoorzitter Johnas van Lammeren vrijdag weten.

Ballonnen eindigen meestal als afval op straat of in de natuur, aldus de partij. Ook vormen ze een gevaar voor dieren en dragen ze bij aan de 'plastic soep' in de oceanen.

Door inspanning van de Amsterdamse Partij voor de Dieren ging het oplaten van 150.000 ballonnen bij de kroning van koning Willem-Alexander in april 2013 niet door.

'Bill Cosby had bizarre fetisjen'

Er heeft zich nog een vrouw gemeld die zegt dat Bill Cosby haar vroeger seksueel heeft misbruikt. In gesprek met de website BuzzFeed vertelt ene Patricia dat de komiek haar ook een aantal zeer vreemde opdrachten gaf.

Meer dan dertig vrouwen beweren dat Cosby hen heeft gedrogeerd en verkracht. Al in 2005 spande een van hen een civiele rechtszaak tegen hem aan. Patricia was een van de dertien anonieme getuigen in deze zaak, die eindigde in een schikking. Zij was 22 jaar oud en wilde het maken als zangeres toen ze in 1978 door Cosby werd uitgenodigd voor een etentje bij hem thuis. Patricia vertrouwde hem volledig. Ze dacht dat zijn echtgenote ook mee zou eten, maar dat bleek niet het geval. Cosby leidde haar naar de open haard, waar ze samen aan een koffietafel gingen zitten. "Er gingen wel wat alarmbellen af, want het voelde intiem, maar ik probeerde me volwassen te gedragen", aldus de nu 59-jarige vrouw. De vele foto's van de familie Cosby in de kamer stelden haar enigszins gerust.

Cosby gaf de vrouw een drankje, waarna hij haar een oefening liet uitvoeren. Hij vroeg Patricia om te doen alsof ze een elegante koningin was terwijl er havermoutpap van haar gezicht droop. "Het was zo eng. Hij zei dat ik hem ervan moest overtuigen dat ik statig en koninklijk kon blijven bewegen, hoe ik er ook uitzag. Telkens gaf hij aan dat ik het verkeerd deed en dat ik het opnieuw moest proberen. Op dat moment begon ik me raar te voelen door het drankje. Daarna herinner ik me niks meer."

Patricia raakte bewusteloos. Toen ze weer bijkwam, lag ze naakt in de logeerkamer. Cosby droeg een badjas en stond over haar heen gebogen. Hij vertelde haar dat ze over had gegeven en was flauwgevallen en dat hij haar jurk in de was had gegooid.

"Ik geloofde hem", zegt Patricia. De vrouw vond het wel vreemd dat ze al na één drankje buiten westen was geraakt, maar een gevoel van schaamte overheerste. Patricia dacht dat de televisiester haar na dit incident niet meer zou helpen om haar showbizzcarrière van de grond te krijgen. Niets bleek minder waar: Cosby regelde acteerlessen voor haar en schreef een cheque uit voor een abonnement bij de sportschool, omdat ze volgens hem moest afvallen. De twee bleven telefonisch contact houden om over haar vorderingen te praten. In 1980 zag ze Cosby voor het laatst bij opnames van een tv-programma. Hij droeg Patricia op om hetzelfde kapsel te nemen als koningin Noor van Jordanië. Na de show wilde Cosby alleen met haar praten als ze een paar pillen zou slikken om te 'ontspannen'.

De volgende dag werd Patrica weer naakt wakker. "Ik voelde me niet lekker en wist dat iemand me gepenetreerd had. Ik had eindelijk door wat er aan de hand was." Toen ze haar mentor met haar vermoedens confronteerde, werd hij woedend. Cosby vond dat ze zich ondankbaar gedroeg en gooide haar uit zijn suite. Jarenlang hield Patricia voor zich wat er was gebeurd, omdat ze zich schaamde. "Ik dacht dat niemand me zou geloven." Ze heeft nu toch besloten om haar verhaal te vertellen, omdat ze wil dat andere slachtoffers ook uit de anonimiteit treden. "Je bent niet de enige. Je hoeft dit niet meer geheim te houden."

BuzzFeed heeft de advocaat van Cosby om een reactie gevraagd, maar kreeg die niet. De komiek weigert vooralsnog om op de beschuldigingen in te gaan.

Doutzen Kroes in race om 'geslimed' te worden

Het is volgens Nickelodeon een hele eer: 'geslimed' worden. Onder anderen model Doutzen Kroes, bioloog Freek Vonk en presentatrice Chantal Janzen zijn genomineerd om met groen slijm te worden overgoten. Dat heeft de kinderzender vrijdag bekendgemaakt.

Het fenomeen komt uit Amerika, waar onder anderen zanger Pharrell Williams en actrice Sandra Bullock werden 'geslimed'. Dit jaar krijgt voor het eerst een Nederlandse ster de eer.

Ook het zangduo Nick & Simon, dj's Mattie & Wietze, acteur Ruud Feltkamp, presentator Jan Kooijman, vlogger Enzo Knol, actrice Lieke van Lexmond en zanger Nielson zijn genomineerd. Mensen kunnen vanaf vrijdag op de website van Nickelodeon stemmen.party van de Kids' Choice Awards (KCA) op 25 maart in Amsterdam krijgt de winnaar groen slijm over zich heen gegoten. "Een eer, een beloning, heel erg grappig en absoluut geen vernedering", laat de zender weten.

De KCA is op 29 maart in Los Angeles. Tijdens de show worden prijzen toegekend aan artiesten,sterren waarop kinderen uit de hele wereld hebben gestemd.

Menigte India lyncht Bengaalse 'verkrachter'

Een Indiase verdachte van verkrachting is donderdag gelyncht. Een woedende menigte van duizenden mensen overmeesterde de bewakers van de gevangenis in het noordoostelijke Nagaland, sleepte de gevangene weg, stendigden hem en sloegen hem dood, aldus politieagent Sunep Aier. De man zat vast op verdenking van de verkrachting van een vrouw uit de buurt van vorige week dinsdag.

De afgelopen tijd komt de volkswoede over seksueel geweld tegen vrouwen, dat in India schering en inslag is, geregeld gewelddadig aan de oppervlakte. Maar ook ergernis over vreemdelingen speelt mogelijk een rol in de lynchpartij. De meute hield de man voor een illegale immigrant uit Bangladesh.

Veel inwoners van Nagaland verwijten nieuwkomers uit het buurland dat zij hun banen en grond inpikken. Er zijn al weken protesten tegen de instroom van immigranten.

Lenteweekend zwaar voor hooikoortspatiënt

Komend weekend wordt lenteachtig weer verwacht met temperaturen die kunnen oplopen tot 15 à 16 graden. Dat zal voor veel mensen zeer welkom zijn, maar niet voor hooikoortspatiënten. De elzenbomen zullen massaal gaan bloeien en hun pollen afgeven en dat is slecht nieuws voor wie daar allergisch voor is. Dat verwacht de Allergieradar van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Wageningen Universiteit.

Ook het berkenpollenseizoen staat voor de deur. Op basis van de verwachte temperaturen zal dat al op 29 maart van start gaan in het zuidwesten van het land, een week later in het noordoosten.

Door de relatief zachte winter ligt de natuur op dit moment twee weken voor op schema, ten opzichte van het gemiddelde. Vorig jaar was de lente nog vroeger: toen lag de natuur vier weken voor op schema, aldus de website Natuurbericht.nl.

Westra: ik zie het bij Astana niet fout lopen

Ondanks de onzekerheid over de licentie voor de WorldTour gaat Lieuwe Westra ervan uit dat het allemaal goed komt met de wielerploeg Astana. "Ik laat het allemaal aan de ploeg over, aan de dokters. Maar wij houden ons gewoon aan de regels. We hebben niets te verbergen. Ik zie het hier niet verkeerd lopen", aldus de Nederlandse renner tegen de NOS.

De internationale wielrenunie UCI wil Astana vanwege een slecht antidopingbeleid het liefst weren uit de grote koersen en heeft de onafhankelijke licentiecommissie verzocht de ploeg de licentie af te nemen. Astana heeft van de licentiecommissie nog tot 20 maart de tijd gekregen om te reageren.

Westra wil er liever niet te veel mee bezig zijn.Adriatico, die woensdag begint. "Natuurlijk krijgen wij er als renners ook wel wat van mee, maar eerlijk gezegd ben ik daar totaal niet mee bezig. Ik ben met fietsen bezig."

Opnieuw wildcard De Vroome voor Miami

Tennisster Indy de Vroome heeft opnieuw een wildcard gekregen voor het toernooi in Miami. De Nederlandse tennisster staat onder contract bij het sportmanagementbureau IMG, dat mede-eigenaar is van het toernooi. Vorig jaar kwam De Vroome ook al in actie in Miami.

"Ik ben IMG en het toernooi in Miami heel dankbaar dat ik dit jaar weer een wildcard heb gekregen. Ik kijk er naar uit om er weer te gaan spelen", liet De Vroome via Twitter weten.

Arantxa Rus, die ook een verbintenis heeft met IMG, heeft een uitnodiging gekregen voor het kwalificatietoernooi. Het evenement in Miami begint op 25 maart.

'Consument spreekt spaarpot liever niet aan'

Consumenten zijn nog altijd zeer terughoudend bij het aanspreken van hun spaargeld. Het veilige gevoel van geld achter de hand te hebben, wint het van de rationele rekensom waarbij het soms goedkoper is om spaargeld in te zetten. Dat constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Spaargeld wordt bijvoorbeeld niet snel gebruikt om de studieschuld af te lossen. En veel mensen staan liever even rood rood dan dat zij iets van hun spaargeld afhalen om uit de min te komen.

Financieel gezien is dit niet altijd verstandig, want geld lenen kost geld. Vaak is het voordeliger om het spaargeld te gebruiken en daarna weer opnieuw te sparen in plaats van maandelijks geld aan de aflossing van de lening te betalen, adviseert het Nibud.

Het onderzoek dat het instituut ter ere van zijn 3-jarig jubileumcongres van vrijdag liet doen, bevestigt dat mensen bij financiële keuzes sterk worden beïnvloed door psychologische processen. Beleidsmakers en schuldhulpverleners zouden hier meer rekening mee moeten houden, vindt het Nibud.

46.000 IS-twitteraccounts

Er zijn zeker 46.000 Twitteraccounts die worden gebruikt door aanhangers van de barbaarse terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De bende beesten twitteren vooral in de gebieden in Syrië en Irak die in handen zijn van de beweging. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse denktank Brookings, waarover de BBC vrijdag berichtte.

De telling is gedaan in de laatste drie maanden van 2014 en het werkelijke aantal ligt volgens de onderzoekers waarschijnlijk veel hoger. Driekwart van de IS-moordenaars twittert in het Arabisch, terwijl een op de vijf in het Engels de IS-ideologie verspreidt. De accounts hebben gemiddeld duizend volgers en de meesten werden vorig jaar geregistreerd. Hoewel Twitter zoveel mogelijk IS-verwante accounts verwijderd, lijkt het aantal alleen maar te groeien.

IS staat bekend om de geavanceerde technieken die worden gebruikt voor propaganda en geweldsverheerlijking. Behalve Twitter maakt de beweging ook veelvuldig gebruik van Facebook en YouTube. Het rekruteren van strijders gaat vooral via afgeschermde diensten als Kik, Skype en WhatsApp.

Ruim 3,3 miljoen kijkers live-finale De Mol

De finale van Wie is de Mol? waarin journaliste Margriet van der Linden zich bekendmaakte als mol, is donderdagavond gevolgd door 3.359.000kijkers, een record. Dat meldde de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vrijdag. 'De Mol' staat op de eerste plaats van de lijst met 25 programma's van donderdag.

Van der Linden, hoofdredacteur van feministisch maandblad Opzij, journaallezer Rik van de Westelaken en actrice Marlijn Weerdenburg waren als laatste drie kandidaten overgebleven. De finale, met publiek erbij, werd rechtstreeks uitgezonden vanuit het Vondelpark in Amsterdam. Vorig jaar trok de finale van Wie is de Mol? met actrice Susan Visser als mol 3,1 miljoen kijkers.

TROS is al jaren een kijkcijferhit. De afgelopen weken keken er steevast rond de 2,5 miljoen mensen.

Op dezelfde tijd als Wie is de Mol? werd donderdagavond het RTL verkiezingsdebat uitgezonden. Naar de rechtstreekse uitzending op RTL 4 keken 816.000 mensen, goed voor plek twaalf in het dagoverzicht van SKO. De politiek leiders van de vijf grootste partijen in de Tweede Kamer gingen met elkaar in debat als opmaat voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.leider Geert Wilders had met griep afgezegd.

Eerste gameplaybeelden RollerCoaster Tycoon World

Een hoop mensen gaan weer RollerCoaster Tycoon spelen, want zoals de meme gaat: je hoort er weer van, dus je moet wel. Dit keer heeft Bandai Namco de eerste trailer uitgebracht van RollerCoaster Tycoon World.

De game bevat de features die we al kennen uit eerdere delen, maar dit keer is er een nieuwe 3D-track builder, is het terrein aan te passen, bevat het spel realistischere zwaartekrachtwetten en is er de mogelijkheid je park te delen met de rest van de wereld.

RollerCoaster Tycoon World komt ergens in het midden van 2015 uit op pc.

Paul McCartney in supergroep Johnny Depp

Niemand minder dan Paul McCartney is te horen op een album dat wordt opgenomen door Hollywood Vampires, de supergroep van Johnny Depp, Alice Cooper en Joe Perry. Dat heeft Perry verteld aan Rolling Stone.

"De plaat is opgedragen aan alle vrienden die we door de jaren heen hebben verloren aan drugs en alcohol", zei Perry. De drie bandleden hebben muzikanten uitgenodigd langs te komen in de studio om nummers van hun overleden vrienden te coveren. Daarop besloot McCartney een nieuwe versie op te nemen van de hit Come And Get It, die hij in 1969 heeft geschreven en geproduceerd voor de band Badfinger. Twee leden van die band pleegden zelfmoord.

"Hij wist alle noten, de tekst, alles nog", vertelde Perry vol bewondering. "Hij had niet eens spiekbriefjes."

De muzikant verklapte verder dat er niet alleen een album aankomt, maar ook een tournee dit najaar.

Van Gaal verdedigt 'spuger' Evans

Trainer Louis van Gaal van Manchester United heeft het donderdag opgenomen voor Jonny Evans. Hij gelooft niet dat zijn verdediger met opzet heeft gespogen naar Papiss Cissé van Newcastle United.

De twee kregen het in de wedstrijd van woensdag, die Manchester met 1-0 won, met elkaar aan de stok vlak voor rust. Evans spoog naar Cissé, die op zijn beurt terug fluimde.

"Jonny was zich er niet bewust van dat hij spoog. Het is een natuurlijk iets voor een mens en er was geen sprake van opzet", aldus Van Gaal. "Ik kan me niet voorstellen dat Jonny Evans zoiets zou doen en ik geloof hem als hij zegt dat hij het niet heeft gedaan"

Cissé heeft wel bekend dat hij heeft gespogen en hem wacht een schorsing van mogelijk zeven wedstrijden. Evans is aangeklaagd door de Britse voetbalbond FA, maar heeft nog niet gereageerd. In een verklaring op de website van zijn club ontkende Evans in alle toonaarden dat hij had gespuwd naar Cissé.

Kluivert aan de slag als adviseur Curaçao

Patrick Kluivert is donderdagmiddag (lokale tijd) op Curaçao gepresenteerd‎ als adviseur voor het nationale voetbalelftal van Curaçao. Dat speelt eind maart twee wedstrijden tegen Montserrat in een lange kwalificatiereeks voor het WK in 2018. Kluivert helpt de voetbalbond met het formeren van een team en het trainen in Nederland en op Curaçao van de spelers, die volgens hem grotendeels in de Nederlandse competitie voetballen.

Kluivert gaf tijdens een persconferentie aan "graag het Curaçaose voetbal‎ te helpen en daarmee iets leuks te doen voor het eiland”. Als het elftal van Montserrat wint volgt een kwalificatiewedstrijd tegen Cuba. "Misschien ben ik dan wel bondscoach. Ik sta voor alles open”, aldus Kluivert, die aangaf dat iedereen van de KNVB hem heeft gefeliciteerd met zijn nieuwe baan.

Belabberd optreden golfer Luiten

Golfer Joost Luiten heeft donderdag hardhandig kennis gemaakt met de ‘Blue Monster’, de veeleisende golfbaan in het Amerikaanse Doral (Florida). De Nederlander leverde na de eerste ronde van de Cadillac Championship een kaart in van 79 slagen, liefst zeven boven par. De Bleiswijker, vorige week nog elfde in de Honda Classic, staat met die score bijna onderaan in het Amerikaanse toernooi, dat deel uitmaakt van de lucratieve World Golf Championships.

Luiten noteerde slechts één birdie en stelde daar drie bogeys, een double bogey en zelfs een triple bogey tegenover. Hij heeft nu al zeventien slagen meer dan de leider in het klassement, de Amerikaan J.B. Holmes. Die had voor de achttien holes slechts 62 slagen nodig, tien onder par. Hij maakte acht birdies en één eagle.

Harrison Ford stort neer met vliegtuig

Harrison Ford is bij een vliegtuigongeluk zwaargewond geraakt. Het kleine trainingsvliegtuig waar hij in vloog stortte om nog onbekende reden op een golfbaan neer.

De acteur werd overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand werd in eerste instantie kritiek genoemd, maar volgens bronnen van NBC is de omschrijving 'ernstig' nauwkeuriger. Hij zou snijwonden aan zijn hoofd hebben en mogelijk ook botbreuken. Het ongeluk was het gevolg van een noodlanding die hij maakte op een golfbaan in Mar Vista, Californië.

Het is niet de eerste keer dat hij uit de lucht kwam gevallen, ondanks zijn vele vlieguren in zowel vliegtuigen als helikopters. in 1999 had hij al een ernstig ongeluk met een helikopter.

Verpleeghuizen verspillen miljard per jaar

Verpleeghuizen verspillen jaarlijks een miljard euro aan onder meer te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen en onnodig papierwerk. Dat bleek donderdag uit onderzoek van het televisieprogramma Tijd voor Meldpunt! van omroep Max.

Volgens het onderzoek geven verpleeghuizen vaak veel geld uit aan onnodige medicatie en overbodige overhead. Daarnaast wordt de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag weggegooid.

Max-directeur Jan Slagter heeft zich voorgenomen een eigen verpleeghuis te openen. Hij voert daarover concrete gesprekken met diverse locaties. "Ik wil bewijzen dat het met het beschikbare geld wel degelijk mogelijk is goede verpleeghuiszorg te bieden'', aldus Slagter. Het verpleeghuis zou volgend jaar de deuren moeten openen.

Twitter verbaast zich over grootse Mol-finale

De grote finale van het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? was de hele donderdagavond 'trending' op de sociale media. Veel fans zagen de spectaculaire ontknoping, waarin journaliste Margriet van der Linden de Mol bleek, niet aankomen.

'Bloemen voor die vrouw, wat een geweldige mol! Love her!' prees @IngeNoor. 'Wat een verdomd goede mol!'coryfee Fleur Wallenburg. 'Haa, voor het eerst goed vanaf de eerste WIDM presentator Patrick van Houten blij. 'Chris Zegers was De Held van WIDM?, voegde @FokkeSukke daar aan toe. De fanatieke Zegers viel vlak voor de finale af.

Maar behalve alle loftuitingen was er ook opvallend veel kritiek te lezen. Vooral de overdadige finale, waarin de kandidaten door een grote menigte uitzinnige 'Molloten' werden toegejuicht, viel niet bij alle fans in de smaak. "Goh,finale dan in Eindhoven als PSV kampioen wordt, constateerde Robin Kastenberg op Twitter. 'De bordesscène hadden ze wel kunnen skippen. Het is geen Europa Cup' #ongemakkelijk?, meldt ook Goorkate. "Ben ik de enige die wel een beetje klaar is met #widm?  vraagt ook @Wes92 zich hardop af. 'Wat een vreselijke mediahype is Wie is de Mol geworden. Volgend jaar graag weer normaal?, verzoekt Wim Hiemstra de makers.

Meerdere mensen vragen zich af of het niet weer eens tijd wordt voor een editie met gewone Nederlanders in plaats van BN?ers. "Heimwee naar toen de Mol nog Hendrik de Boer uit Kudelstaart was. Die BN?ers maken #widm niet bepaald leuker?, deelt Ewald Kahmann. "Wie is de Mol was vroeger zonder bekende Nederlanders. Waarom kan dat nu niet meer??, vraagt ook @Omyellis zich af. Maar andere fans kunnen niet wachten tot volgend jaar. ?Het zou enorm gaaf zijn als Enzo Knol volgend jaar mee zou doen?, hoopt Selma Durukan.kandidaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.