Veiligheidsraad hekelt gebruik chloorgas in Syrië

Redactie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag het gebruik van chemicaliën zoals chloorgas veroordeeld, zonder daarbij een schuldige partij aan te wijzen. Als dergelijke wapens in de toekomst opnieuw worden ingezet wordt er mogelijk militair ingegrepen, zo dreigde de raad. De resolutie was ingediend door de Verenigde Staten.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens stelde vorig jaar vast dat er vorig jaar 'hoogstwaarschijnlijk' in drie Syrische dorpen chloorgas is gebruikt. Zeker dertien mensen kwamen daarbij om. De OPCW wees geen schuldige aan, maar Veiligheidsraadleden Groot-Brittannië en Frankrijk houden de Syrische regering verantwoordelijk.

Rusland toonde zich vrijdag zoals eerder sceptisch over aantijgingen aan het adres van de Syrische regering. Moskou is een van de trouwste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad. De Syrische ambassadeur bij de VN ontkende dat de regering chloorgas heeft gebruikt en gaf de rebellen in het land de schuld. "De Syrische regering heeft niets te verbergen", aldus ambassadeur Bashar Ja'afari.