uTorrent bevat miner

De nieuwe versie van μTorrent bevat een miner. Deze software voert op de achtergrond berekeningen uit op de computer om de makers van μTorrent van inkomsten te voorzien. Sommige gebruikers melden dat ze geen toestemming hebben gegeven voor de installatie van deze software.

De software installeert zich automatisch mits de "auto-update"-functionaliteit aanstaat. Gebruikers die μTorrent installeren, moeten eerst expliciet toestemming geven alvorens het programma wordt geïnstalleerd.

BitTorrent, het bedrijf achter het torrentprogramma, zegt zelf dat de miner niet wordt geïnstalleerd zonder toestemming van de gebruiker. De officiële reactie van het bedrijf is hier te lezen. Het probleem werd eerst gemeld op het forum van μTorrent, die op tijd van schrijven offline is gehaald. De topic is nog te lezen via de cache van Google. Er is ook een screenshot van gemaakt.

Een deel van de inkomsten en rekenkracht zou ook gaan naar goede doelen, maar door veel virusscanners wordt de miner desondanks gedetecteerd als een ongewenst programma.

Eerder stopte μTorrent al advertenties in het programma, waarmee de software eigenlijk als 'adware' geclassificeerd kan worden.

Gelukkig zijn er ook alternatieve programma's om torrents te downloaden. Een vrij alternatief is bijvoorbeeld qBittorrent.

Update 21.16 uur: 

Officiële reactie van ontwikkelaars toegevoegd en de topic waar het probleem werd gemeld.

Update 22.07 uur:

Volgens de FOK!-user shit-happened gaat het om versie 3.4.2.