FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 maart 2015

4700 bezoekers voor Rotterdamse Museumnacht

De Rotterdamse Museumnacht is bezocht door ongeveer 4700 kunstliefhebbers. Dat meldde zaterdagavond een woordvoersters van de organisatie.

Zaterdag van 20.00 tot 24.00 uur kon er gekozen worden uit bijna zeventig tentoonstellingen bij meer dan 25 musea en galeries. Dit jaar was er voor het eerst geen overkoepelend thema meer en geen openingsact. De organisatie wilde met de nieuwe opzet terug naar de kern: kunst kijken. En dat is volgens de organisatie goed gelukt. "De mensen hebben op hun gemak naar kunst kunnen kijken en ervan kunnen genieten."

Deelnemers aan de Museumnacht waren onder meer het Belasting- en Douanemuseum, Museum Boijmans Van Beuningen, Feyenoord Museum, Museum Rotterdam, Kunsthal Rotterdam, Mariniers Museum en Het Nieuwe Instituut.

Van Gerwen in kwartfinale UK Open, Taylor verslaat Van der Voort

Michael van Gerwen heeft zich met een overtuigende zege geplaatst voor de kwartfinales van de UK Open. De nummer één van de wereld was met 9-2 te sterk voor de Kim Huybrechts. 

Met een 170-finish liep Van Gerwen uit naar een 3-1 voorsprong. Bij een 8-2 voorsprong kreeg de 25-jarige Nederlander de kans om met een negendarter af te sluiten, maar hij miste net op dubbel twaalf. Een beurt later ging de dubbel zes wel raak en pakte de laatste leg met tien pijlen. Hij gooide ene gemiddelde van 114,91. Huybrechts kan met 101,59 gemiddeld met opgeheven hoofd het toernooi verlaten.  

Vincent van der Voort is in de achtste finales van de UK Open uitgeschakeld. De darter uit Purmerend kon het niet bolwerken tegen Phil Taylor. The Power won in het Engelse Minehead met 9-3.  Van der Voort kon tot 2-2 mee met Taylor, maar daarna begon het feestje van de Engelsman en was het gedaan met de 39-jarige Nederlander. Taylor sloot af met een gemiddelde van 111.67. Van der Voort gooide een gemiddelde van 101,03.

Jan Dekker redde het niet. De Servische Oostenrijker Mensur Suljovic hield hem met 9-7 weg uit de top acht. Zondagmiddag zijn de kwartfinales van de UK Open. Zondagavond zijn de halve finales en finale. 

Uitslagen achste finales UK Open 

Darter Darter Uitslag
Peter Wright John Henderson 9-2
Kim Huybrechts Michael van Gerwen 2-9
Vincent van der Voort Phil Taylor 3-9
Kyle Anderson Mervyn King 8-9
Mensur Suljovic Jan Dekker 9-7
Eddie Dootson Devon Petersen 3-9
Stephen Bunting William O'Connor 9-6
James Wade Andrew Gilding 6-9

Aston Villa eerste halve finalist in FA Cup

Fans van Aston Villa mogen zich opmaken voor een tripje naar Wembley. De club uit Birmingham schudde West Bromwich Albion van zich af in de FA Cup. Het werd 2-0.

Beide teams ontmoetten elkaar dinsdag ook al op Villa Park, toen in competitieverband. De thuisploeg trok met 2-1 aan het langste eind. Ook nu was het verschil tussen beide elftallen klein. In een teleurstellende eerste helft wist zowel Aston Villa als West Bromwich nauwelijks goede kansen te creëren.

Het meeste gevaar kwam van de bezoekers, via onder meer Brown Ideye, Saido Berahino en Craig Gardner. Toch kwam ook West Bromwich, dat in de vorige ronde West Ham United met 4-0 overklaste, voor de pauze niet tot scoren. De toeschouwers kregen daardoor voor rust geen goals te zien.

Na de pauze veranderde dat al snel. Charles N'Zogbia draaide vanaf de rechterflank naar binnen om vervolgens Fabian Delph te bedienen. De Engelsman vond genoeg ruimte om koel af te ronden en Villa Park in extase te brengen: 1-0. Via Joleon Lescott kwamen de bezoekers heel dichtbij de gelijkmaker. Hij kopte uit een hoekschop naast.

De beste mogelijkheden waren daarna weer voor Villa, dat de wedstrijd in de laatste tien minuten kon beslissen. Claudio Yacob kreeg voor een overtreding op Leandro Bacuna zijn tweede gele kaart. Villa profiteerde daar vijf minuten later van: Scott Sinclair krulde de bal fraai in de bovenhoek.

In de slotminuten kwam ook de thuisploeg nog met een man minder te staan. Jack Grealish stond pas vijf minuten in het veld toen hij zijn tweede gele kaart kreeg, de laatste voor een fopduik. Aston Villa staat op 18 of 19 april echter wel in de halve finales op Wembley.

Eerder op de dag hielden Bradford City en Reading elkaar op 0-0, waardoor zij een replay moeten spelen. De andere kwartfinales van de FA Cup zijn Liverpool - Blackburn Rovers (zondag) en Manchester United - Arsenal (maandag).

Wüst tweede op 3000 meter achter Sábliková, Richardson leidt klassement

Ireen Wüst moet zondag alles aan gaan doen om om haar titel bij de WK allround te prolongeren. De olympisch kampioene op de 3.000 meter werd tweede in 4:00.34. Ze moest ruim 5.5 seconden toegeven op Martina Sábliková die met 3:55.10 de afstand won. De Tsjechische staat nog wel tweede in het algemeen klassement. 

Heather Richardson won eerder met overmacht de 500 meter en hield op de drie kilometer genoeg tijd over om haar eerste plaats in het klassement te behouden. Met 4:05.00 werd ze negende en heeft nu 1.41 seconde voorsprong voor de 1.500 meter van zondag.  

Sábliková zette in de negende rit tegen Marije Joling de toon door een persoonlijk record te realiseren. Joling reed in het kielzog van Sábliková haar beste 3.000 meter ooit (4:02.93) en werd uiteindelijk als vierde. Joling staat nu zesde in het klassement. Linda de Vries reed een stabiele race en werd met 4:02.41 derde. De Nederlandse staat vijfde in het klassement op 5.16 van Richardson.

Martina Sábliková wint de 3000 meter en doet goede zaken voor de wereldtitel. (PRO SHOTS/Eric Pasman)
Martina Sábliková wint de 3000 meter en doet goede zaken voor de wereldtitel. (PRO SHOTS/Eric Pasman)

Uitslag 3000 meter

# Naam Land Tijd
1 Martina  Sábliková Tsj 3:55.10
2 Ireen  Wüst Ned 4:00.34
3 Linda  de Vries Ned 4:02.41
4 Marije  Joling Ned 4:02.85
5 Claudia  Pechstein Dui 4:02.93
6 Ivanie  Blondin Can 4:04.03
7 Natalya  Voronina Rus 4:04.54
8 Ida  Njåtun Noo 4:04.89
9 Heather  Richardson VS 4:05.00
10 Luiza  Zlotkowska Pol 4:06.79

Klassement na 3000 meter 

# Naam Land Tijd Verschil op 1500m 
1 Heather Richardson VS 77.943  
2 Martina Sábliková Tsj 78.413 +1.41
3 Ireen Wüst Ned 78.786 +2.53
4 Ivanie Blondin Can 79.601 +4.98
5 Linda de Vries Ned 79.661 +5.16
6 Marije Joling Ned 79.715 +5.32
7 Ida Njåtun Noo 79.825 +5.65
8 Kali Christ Can 79.835 +5.68
9 Miho Takagi Jap 80.425 +7.45
10 Nana Takagi Jap 80.446 +7.51

Luiten valt weer iets terug

Joost Luiten is in de derde ronde van het Cadillac Championship in Doral, onderdeel van de Amerikaanse PGA Tour, weer iets teruggevallen. De Bleiswijkse golfer vulde zaterdag 73 in op zijn scorekaart, één boven het gemiddelde op de als zeer moeilijk bekend staande baan, bijgenaamd het 'Blauwe Monster'. Zijn totaal kwam daarmee op 221 (+5).

Luiten won op vier holes een slag, een birdie, en deed er op drie een te veel, een zogenaamde bogey. Voor de achttiende hole noteerde hij een dubbele bogey, twee slagen boven het gemiddelde.

Sintnicolaas heeft zicht op EK-medaille

Titelverdediger Eelco Sintnicolaas heeft na de eerste dag van de zevenkamp bij de EK indoor atletiek in Praag nog alle kans op een medaille, maar de begeerde kleur goud is ver weg. De meerkamper uit Apeldoorn staat een gat van 170 punten achter op de Russische koploper Ilya Shkurenyov, die excelleerde bij het verspringen (7,78) en hoogspringen (2,10). In de tussenstand na vier onderdelen staat Sintnicolaas vijfde.

"Ik zal morgen de beste Eelco moeten laten zien om mijn titel te prolongeren. Natuurlijk wil ik dat heel graag, maar het zal niet makkelijk worden", zei de Europees indoorkampioen van 2012. "Het waren stabiele prestaties vandaag. Het is prima voor nu. Dit is wat ik, zo zegt het gevoel in mijn lichaam, op dit moment kan. Bij het hoogspringen had ik goede pogingen, zeker omdat de enkel niet optimaal is. Maar ik verwacht niet dat dat morgen invloed zal hebben."

Sintnicolaas opende met 6,98 op de 60 meter, vervolgde met 7,51 bij het verspringen, kwam tot 14,03 met de kogel en sloot af met 1,98 bij het hoogspringen. Zijn jongere trainingsmaat Pieter Braun, die in Praag zijn debuut maakt bij de elite, noteerde persoonlijke records op de 60 meter (7,23) en het kogelstoten (13,85). De Brabantse meerkamper bezet desondanks de dertiende en laatste plaats in de tussenstand.

Cocu: "PSV enige tegenstander van PSV"

De enige tegenstander voor PSV op weg naar de landstitel is PSV zelf. Die conclusie trok trainer Phillip Cocu zaterdag na de overtuigende zege van zijn ploeg op Go Ahead Eagles (0-3). PSV spoelde in Deventer de kater weg die het had overgehouden aan de verloren topper van vorige week tegen Ajax (1-3).

"Als wij op dit niveau blijven spelen, dan heb ik geen twijfel", zei Cocu. "We kunnen alleen onszelf nog in de weg zitten, wij zijn onze enige tegenstander. Het is heel simpel: we hebben het in eigen hand." In de Adelaarshorst bleek dat de onfortuinlijke nederlaag tegen Ajax geen sporen heeft achtergelaten bij de PSV'ers. "We speelden met flair, lef en uitstraling. Tegen Ajax verloren we onverdiend, maar dat hebben we snel van ons afgezet."

Het enige minpuntje voor Cocu was dat zijn elftal na een wervelende eerste helft na rust terugviel. "We wilden de tweede helft exact zo ingaan als de eerste en niet terugschakelen, maar we deden toch een stapje terug. We hebben niet hetzelfde kunnen brengen als voor rust, dat is jammer."

Uitslag PEC Zwolle - sc Cambuur Leeuwarden

Om 20.45 uur begon de wedstrijd tussen PEC Zwolle en sc Cambuur Leeuwarden. De thuisploeg had een makkelijke avond en won de wedstrijd met 6-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

PEC Zwolle

6 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 30' Drost
 35' v.d Werff
 63' Thomas
 71' Nijland(pen)
 80' Nijland
 89' Nijland
   76' Rosheuvel 
 
 Gele kaart: v. Polen, (PEC Zwolle), Reijnen, Bakker, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.450
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Polen
Sainsbury (Lam/77)
v.d.Werff
v.Hintum
Saymak
Drost
Brama
Lukoki
Necid (Nijland/69)
Thomas (Dekker/81)
  Nienhuis
Pereira
Reijnen
Mac Intosh (Slijngard/60)
Bijker
Bakker
El Makrini
v.d.Streek
Narsingh (Ogbeche/71)
Barto
De Ridder (Rosheuvel/66)

Bronzen Koster: "Het zuur kwam uit mijn oren"

Maureen Koster liep door de pijngrens heen zaterdag. Maar ze wilde koste wat kost een plak bij de EK indoor atletiek in Praag: "Het kostte veel pijn, die laatste ronden, maar ik dacht steeds: die bronzen medaille laat ik me niet meer afpakken", zei de Boskoopse over haar derde plaats op de 3000 meter in 8.51,64. "Het zuur kwam uit mijn oren, ik moest alles geven, maar het was het helemaal waard."

Koster kwam door valpartijen en andere pech nog nooit op een internationaal podium. "Mijn familie bleef zeggen dat ik ertoe in staat was en nu heb ik het ook mezelf bewezen. Ik heb vaak twijfel gekend, ook in de wedstrijden zelf, waardoor ik niet voluit durfde lopen. Ik bleef dan toeschouwer van mijn eigen race. Daar ben ik nu gelukkig klaar mee."

De 22-jarige atlete liep een gewaagde wedstrijd, waarbij ze iets over de helft van de race de aanval koos en zelfs even een gaatje sloeg met de concurrentie. In de slotfase vloeiden de krachten weg en gingen de Russin Elena Korobkina (goud in 8.47,62) en Svetlana Kudzelich uit Wit-Rusland (zilver in 8.48,02) haar nog voorbij.

Dafne Schippers opende haar toernooi met een mondiale toptijd op de 60 meter. De Europees kampioene op 100 en 200 meter won haar serie in een persoonlijk record van 7,07 seconden, de op een na beste tijd van dit jaar. Ze kwam ook weer wat dichter in de buurt van het Nederlandse record van Nelli Cooman (7,00). "Ik was wel een beetje verrast dat ik dit nu al kon. Ik wilde wel een beetje doorlopen, zeker omdat ik had gehoord dat Verena Sailer 7,10 had gelopen. Met het Nederlands record ben ik niet bezig."

Thijmen Kupers plaatste voor de finale van de 800 meter. De atleet uit Groningen zette zich in zijn halve finale vanaf de start met bravoure aan kop en nam meters afstand van zijn concurrenten. In de laatste 100 meter boette Kupers wel aan snelheid in en werd hij vlak voor de finish ingehaald door de Zweed Andreas Almgren. Kupers noteerde met 1.47,34 zijn beste tijd van deze winter. "Ik ben heel tevreden, want mijn tactiek om voluit te gaan pakte goed uit. Ik kon het hoge tempo ook tot mijn eigen verbazing vasthouden."

Tienduizenden demonstreren tegen Netanyahu

Tienduizenden Israëliërs hebben zaterdagavond gedemonstreerd tegen zittend premier Benjamin 'Bibi' Netanyahu en zijn beleid. Onder het motto 'Israël wil verandering' kwamen de mensen bijeen op het Rabin-plein. Nieuwssite Ynet schatte de opkomst op 50.000 mensen.

Belangrijkste spreker van de avond was de gewezen chef van de buitenlandse inlichtingendienst Mossad, Meir Dagan. Hij viel Netanyahu hard aan in zijn rede. "Israël is vast komen te zitten, het schort aan visie", aldus Dagan. Het land verkeert volgens hem in de ernstigste bestuurscrisis sinds de onafhankelijkheid. De menigte scandeerde 'Bibi ga naar huis'.

Op 17 maart zijn er parlementsverkiezingen in Israël.

Uitslagen Eredivisie 07/03/2015

Heracles Almelo heeft in de Eredivisie in blessuretijd een punt veilig gesteld tegen Vitesse. In Almelo werd Avdic de held door een 0-1 achterstand ongedaan te maken. Sc Heerenveen slaagde er wel in om een uitzege te boeken, want dankzij Slagveer won de ploeg van Dwight Lodeweges met 0-1. Op de ranglijst staan Vitesse en Heerenveen nu gedeeld zesde met 41 punten. ADO en Heracles blijven in de onderste regionen hangen.

Avdic haalde in blessuretijd een punt binnen voor Heracles (Pro Shots/Menno Ringnalda)
Avdic haalde in blessuretijd een punt binnen voor Heracles (Pro Shots/Menno Ringnalda)

Heracles Almelo

1 - 1

Vitesse

 90+4' Avdic    21' Traoré
 
 Gele kaart: Linssen, Weghorst, Zomer, Darri (Heracles Almelo), Ibarra (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.231
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Schenkeveld (Zomer/45)
Veldmate (Avdic/82)
Aktaou (Cziommer/46)
Vujicevic
Bruns
Fledderus
Linssen
Weghorst
Darri
  Room
Diks
Mori
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Qazaishvili (Leerdam/70)
Labyad
Traoré (Djurdjevic/90 4)
Oliinyk (Ibarra/71)

Zuiverloon miste de grootste kans voor ADO op de gelijkmaker (Pro Shots/Kay Int Veen)
Zuiverloon miste de grootste kans voor ADO op de gelijkmaker (Pro Shots/Kay Int Veen)

ADO Den Haag

0 - 1

sc Heerenveen

     78' Slagveer
 
 Gele kaart: Thern, Van Anholt, Otigba (sc Heerenveen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.876
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Wormgoor
Derijck (Houtkoop/81)
Meijers
Malone (Jansen/76)
Alberg
Kristensen
Van Duinen (Iakovenko/68)
Kramer
Eduardo
  Nordfeldt
Marzo
Otigba
Van Aken
Van Anholt
De Roon
Van den Berg
Thern (Bikel/46)
Slagveer
Uth (Veerman/90)
Duarte (Namli/22)

Le Conté blijft vijftiende op WK skeleton, Duitse stunt

Joska le Conté heeft zich op de tweede dag van het WK skeleton in Winterberg niet kunnen verbeteren. De Nederlandse bleef vijftiende in de eindrangschikking. Met een totaaltijd van 3.53,36 na vier runs kwam ze bijna anderhalve seconde tekort voor een plek in de top tien. Olympisch kampioene Lizzy Yarnold eiste het goud op in 3.49,95.

De Britse was zaterdag opnieuw tweemaal de beste en scherpte haar baanrecord nog iets verder aan tot 57,42. De jonge Duitse Jacqueline Lölling deed haar fans een groot plezier door Elisabeth Vathje van de tweede plaats te bedwingen. De Canadese stelde in de laatste twee manches teleur. Ze hield maar net genoeg over op landgenote Jane Channell om op het podium te komen. Vooral het zilver van Lölling was een ware sensatie. Vorige maand werd ze nog voor de tweede keer wereldkampioene junioren en ze heeft nog nooit meegedaan aan een wedstrijd in de World Cup.

Grote cheque voor amazone Tops-Alexander

Edwina Tops-Alexander heeft op de slotdag van het concours hippique in Doha weer eens een aardig kapitaal verdiend. De Australische echtgenote van voormalig Nederlands international Jan Tops bracht zaterdagavond met de merrie Lintea Tequila de Grote Prijs van Al Shaqab op haar naam. Ze kreeg als beloning een cheque van 165.000 euro.

De in Valkenswaard wonende amazone bleef in beide manches foutloos en liet ook in de barrage alle hindernissen onaangeroerd. Haar eindtijd van 38,86 seconden vormde geen uitdaging voor Martin Fuchs. De Zwitser stuurde Clooney op zijn dooie gemak rond (48,35) rond en nam genoegen met de tweede prijs, een ton. De Italiaan Emanuele Gaudiano maakte met zijn in Nederland gefokte paard Admara wel haast (38,97) maar maakte een springfout.

Gerco Schröder (Glock´s Cognac Champblanc) had zowel in de eerste als tweede omloop geen moeite met de obstakels, wel met de maximaal toegestane tijd. De overschrijding leverde hem tweemaal een strafpunt op. Zijn achtste plaats was goed voor 12.500 euro.

Kupers met bravoure finale 800 meter in

Thijmen Kupers loopt zondag de finale van de 800 meter bij de EK indoor atletiek in Praag. De viervoudig Nederlands kampioen plaatste zich zaterdag voor de eindstrijd door een sterk optreden in de halve finales.

De atleet uit Groningen zette zich vanaf de start met bravoure aan kop en nam meters afstand van zijn concurrenten. In de laatste 100 meter boette Kupers wel aan snelheid in en werd hij vlak voor de finish ingehaald door de Zweed Andreas Almgren. De tweede plaats betekende echter rechtstreekse kwalificatie voor de finale. Kupers noteerde met 1.47,34 tevens zijn beste tijd van deze winter. Hij liep vorig jaar ook de finale van de 800 meter bij de WK indoor in het Poolse Sopot. Kupers eindigde daar als vijfde.

Jihadisten eisen aanslag Mali op

De radicale islamitische beweging Mourabitoun heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Bamako, de hoofdstad van Mali. Door de aanval op een restaurant kwamen vijf mensen om; een Belg, een Fransman en drie Malinezen.

De Mourabitoun is een jihadistische beweging die is ontstaan door het samengaan van De Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika en de Brigade van Gemaskerde Mannen van de terrorist Mokhtar Belmokhtar. De organisatie bestaat vooral uit Toearegs en Arabieren uit de omgeving van Timboektoe, Kidal en Gao maar kent onder meer ook Algerijnse en Tunesische leden.

De claim kwam binnen op een video bij de Mauritaanse nieuwssite al-Akhbar.

Jihadisten eisen aanslag Mali op
Jihadisten eisen aanslag Mali op (Foto: ANP)

Luchthaven Nepal weer open

De enige internationale luchthaven van Nepal is zaterdag weer geopend, nadat het vier dagen was gesloten. Een vliegtuig van Turkish Airlines dat woensdag ongelukkig landde op de luchthaven van Kathmandu blokkeerde de enige start- en landingsbaan. Een dagenlange bergingsoperatie was zaterdag afgerond.

Een eerste vliegtuig van Nepal Airlines is 's avonds opgestegen en op weg naar de Indiase hoofdstad New Delhi. Voor de avond zijn er nog meer vluchten gepland, meldde de lokale krant Nepali Times.

Door de sluiting van de luchthaven waren duizenden toeristen gestrand. Sommigen van hen besloten met ander vervoer naar India te gaan, om daar het vliegtuig te pakken. Onder de gestrande toeristen zijn ook zestien leerlingen van het Carmel College in Raalte. Zij verwachten zondag met het vliegtuig terug te kunnen, schrijven ze op de website van de school.

Luchthaven Nepal weer open
Luchthaven Nepal weer open (Foto: ANP)

Valpartij Verweij op WK allround, Kramer houdt schade beperkt

Het wereldkampioenschap allround is voor schaatser Koen Verweij op een deceptie uitgelopen. De regerend kampioen viel op de 500 meter al na enkele meters doordat hij de punt in het ijs zette. Sven Kramer, een andere titelfavoriet, hield de schade beperkt en doet met 36,20 seconden volop mee in het klassement.

Winnaar van de 500 meter werd de Canadees Denny Morrison die met 34,98 seconden veruit de beste was. De Rus Denis Yuskov werd in 35,64 seconden tweede en lijkt hiermee het podium op het WK niet meer te kunnen ontgaan. De Pool Zbigniew Brodka werd in 35,78 seconden derde. Douwe de Vries eindigde als twintigste met een persoonlijk record van 36,63 seconden.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Denny Morrison Can 34.98
2 Denis Yuskov Rus 35.64
3 Zbigniew Brodka Pol 35.78
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 35.87
5 Håvard Bøkko Noo 35.91
6 Konrad Niedzwiedzki Pol 35.93
7 Jan Szymanski Pol 35.97
8 Cheol-Min Kim ZKo 36.04
9 Sergey Gryaztsov Rus 36.17
10 Sven Kramer Ned 36.20
10 Haralds Silovs Let 36.20
20 Douwe de Vries Ned 36.63
DNF Koen Verweij Ned -


Klassement

# Schaatser Land Punten Verschil 5.000 meter
1 Denny Morrison Can 34.980 -
2 Denis Yuskov Rus 35.640 +6,60
3 Zbigniew Brodka Pol 35.780 +8,00
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 35.870 +8,90
5 Håvard Bøkko Noo 35.910 +9,30
6 Konrad Niedzwiedzki Pol 35.930 +9,50
7 Jan Szymanski Pol 35.970 +9,90
8 Cheol-Min Kim ZKo 36.040 +10,6
9 Sergey Gryaztsov Rus 36.170 +11,90
10 Sven Kramer Ned 36.200 +12,20
10 Haralds Silovs Let 36.200 +12,20
20 Douwe de Vries Ned 36.630 +16,50
DNF Koen Verweij Ned - -

Lavillenie zweeft naar vierde indoorgoud

De Franse atleet Renaud Lavillenie heeft voor de vierde opeenvolgende keer de Europese indoortitel veroverd bij het polsstokhoogspringen. De atleet van het jaar 2014 pakte in Praag het goud met een kampioenschapsrecord van 6,04 meter. Drie pogingen om zijn wereldrecord van 6,16 een centimeter hoger te stellen, mislukten.

Het zilver ging naar de Rus Aleksandr Gripich en het brons was voor de Pool Piotr Lisek. Ze bedwongen de lat op een aanzienlijke lagere hoogte, namelijk 5,85. Gripitsj had daar één poging minder voor nodig.

Canadese militair gedood in Noord-Irak

In het noorden van Irak is een Canadese militair gesneuveld, drie anderen raakten gewond. Ze werden slachtoffer van zogeheten vriendelijk vuur, maakte het Canadese ministerie van Defensie zaterdag bekend.

Het incident had plaats op vrijdag. De Canadezen werden per abuis beschoten door Koerdisch Iraakse strijders toen ze terugkeerden naar een observatiepost achter het front. Canadese commando's hebben ten minste drie keer een schotenwisseling gehad met strijders van IS sinds ze in het gebied zitten. De militairen zijn in het noorden van Irak om Koerdische strijders te trainen en doelen te markeren voor luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen IS.

Het land heeft ongeveer zeventig militairen in Irak op de grond en neemt met zes gevechtsvliegtuigen deel aan de coalitie. Ook Nederland heeft militairen en gevechtsvliegtuigen gestuurd.

Richardson slaat gat op 500 meter, Wüst derde

Heather Richardson is het wereldkampioenschap allround uitstekend begonnen. De Amerikaanse sprintster legde in Calgary de 500 meter af in 37,11 seconden en sloeg hiermee een groot gat met de concurrentie. Ze lijkt hierdoor een belangrijke rol te kunnen gaan spelen in het eindklassement.

Best of the rest is voorlopig de Canadese Kali Christ die 38,67 seconden nodig had voor de kortste afstand. Ireen Wüst werd op plaats drie met 38,73 seconden derde. De Nederlandse lijkt het vertrouwen te missen op de supersnelle baan waar dat om goed te presteren juist nodig is.

Martina Sablikova, de andere titelfavoriete, reed uitstekend met een tiende plaats en een persoonlijk record van 39,23 seconden. Marije Joling werd in 39,24 seconden elfde, terwijl Linda de Vries in 39,26 seconden als dertiende eindigde.

Uitslag

# Schaatsster Land Tijd
1 Heather Richardson VSt 37.11
2 Kali Christ Can 38.67
3 Ireen Wüst Ned 38.73
4 Ivanie Blondin Can 38.93
5 Xin Zhao Chi 38.98
6 Ida Njåtun Noo 39.01
7 Ayaka Kikuchi Jap 39.04
8 Nana Takagi Jap 39.18
9 Yuliya Skokova Rus 39.22
10 Martina Sábliková Tsj 39.23
11 Marije Joling Ned 39.24
13 Linda de Vries Ned 39.26


Klassement

# Schaatsster Land Punten Verschil 3.000 meter
1 Heather Richardson VSt 37.110 -
2 Kali Christ Can 38.670 +9,36
3 Ireen Wüst Ned 38.730 +9,72
4 Ivanie Blondin Can 38.930 +10,92
5 Xin Zhao Chi 38.980 +11,22
6 Ida Njåtun Noo 39.010 +11,40
7 Ayaka Kikuchi Jap 39.040 +11,58
8 Nana Takagi Jap 39.180 +12,42
9 Yuliya Skokova Rus 39.220 +12,66
10 Martina Sábliková Tsj 39.230 +12,72
11 Marije Joling Ned 39.240 +12,78
13 Linda de Vries Ned 39.260 +12,90

Overpompen uit ketelwagon Tilburg afgerond

In Tilburg is het overpompen van het brandbare butadieen uit een beschadigde ketelwagon in een ander wagon afgerond. Dat meldt de veiligheidsregio. Het overpompen was nodig omdat vrijdag een passagierstrein en een goederentrein op elkaar waren gebotst. Na de botsing lekte uit de goederentrein butadieen. De treinen worden zaterdagavond van elkaar getrokken.

Het lek is vrijdag eerst provisorisch gedicht. Evacuatie was zaterdag tijdens het overpompen niet nodig. Butadieen is een koolwaterstofverbinding die vergelijkbaar is met benzine.

Wanneer het treinverkeer rondomTilburg wordt hervat, is nog niet bekend. Er worden bussen ingezet.

Uitslag Go Ahead Eagles - PSV

PSV is weer een stapje dichterbij de titel in de Eredivisie. De koploper had aan een helft genoeg om Go Ahead Eagles in Deventer opzij te zetten en met 0-3 te winnen. Het gat met Ajax is hierdoor voorlopig weer veertien punten, al moeten de Amsterdammers morgen nog in actie komen. Go Ahead staat vijftiende.

Depay scoorde de 0-1 uit een vrije trap (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Depay scoorde de 0-1 uit een vrije trap (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

Go Ahead Eagles

0 - 3

PSV

     23' Depay
 39' Van der Linden (e.d.)
 44' Guardado
 
 Gele kaart: Reimerink (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 8.008
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Van der Hart
Amevor
Vriends
Van der Linden
Schenk (Wijnaldum/72)
Rijsdijk
Overgoor
Duits (Lambooij/46)
Verhoek (Reimerink/46)
Plet
Turuc
  Zoet
Brenet
Bruma
Isimat-Mirin
Willems
Wijnaldum
Hendrix (Hiljemark/83)
Guardado
Narsingh (Locadia/76)
De Jong
Depay

Koster verovert brons op 3000 meter EK Indoor

Atlete Maureen Koster heeft zaterdag voor een grote verrassing gezorgd bij de EK indoor atletiek in Praag. De Boskoopse hardloopster veroverde de bronzen medaille op de 3000 meter. Ze liep een tijd van 8.51,64, net geen persoonlijk record.

Koster liep een gewaagde wedstrijd, waarbij ze halverwege de aanval koos en zelfs even een gaatje sloeg met de concurrentie. In de slotfase vloeiden krachten weg bij de 22-jarige atlete en gingen de Russin Yelena Korobkina en de Wit-Russische Sviatlana Kudzelich haar nog voorbij. Korobkina won het goud in 8.47,62, Kudzelich klokte 8.48,02.

Bloedige aanslagen in Nigeriaanse stad Maiduguri

Een reeks terreuraanslagen in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft zaterdag aan zeker 54 mensen het leven gekost. Nog eens 143 mensen raakten gewond. Dat heeft de Nigeriaanse politie gezegd.

In een tijdsbestek van vier uur werden meerdere locaties in Maiduguri getroffen door vier zelfmoordaanslagen, variërend van een drukke vismarkt tot een vol busstation. Getuigen zeiden dat bij een vijfde aanslag bij een militaire controlepost vlak buiten de stad drie gewonden vielen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen wordt gelegd bij de terreurgroep Boko Haram, die Maiduguri in het verleden al meermaals trof met bomaanslagen of gewapende aanvallen. Maiduguri is de geboorteplaats van Boko Haram, dat daar in 2013 werd verdreven, nadat de noodtoestand in de stad was afgekondigd.

Maiduguri is de hoofdstad van de staat Borno en de grootste stad in het noordoosten van Nigeria.

Rusland: twee verdachten moord Nemtsov opgepakt

In Rusland zijn twee personen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op oppositieleider Boris Nemtsov vorige week. Dat heeft het hoofd van de Russische veiligheidsdienst, Aleksandr Bortnikov, zaterdag gezegd.

Verdere details werden niet verstrekt. Onduidelijk is daarom of een van de twee verdachten de kogels op Nemtsov afvuurde toen deze met een metgezel in de buurt van het Kremlin over een brug liep.

Update 20.00 uur
De twee mannen die zaterdag werden opgepakt in verband met de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, worden verdacht van de voorbereiding en uitvoering van die moord. Het gaat om Anzor Goebasjev en Zaoer Dadajev, maakte het onderzoeksteam zaterdag bekend.

De twee komen vermoedelijk uit de noordelijke Kaukasus. Justitie moet zondag besluiten of ze in hechtenis blijven. Daarvoor moet een rechter binnen 48 uur na de arrestatie een besluit nemen, maar de rechtbank is zaterdag en maandag gesloten.

Bronnen hebben tegenover de Russische krant Kommersant verklaard dat de twee verdachten hebben bekend eerder betrokken te zijn geweest bij zware misdaden. Ook zouden er getuigen zijn van de moord die een omschrijving van de daders konden geven. Het onderzoeksteam heeft gemeld zaterdag meer informatie naar buiten te brengen over de moord.

Vliegveld Donetsk bestookt met granaten

De luchthaven van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, in handen van de rebellen, is zaterdag bestookt met granaten. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakte melding van vijftig explosies in nog geen anderhalf uur tijd. Ook was er geweervuur te horen.

Waarnemers van de OVSE is zaterdag op vier plekken de toegang ontzegd door het Oekraïense leger. In de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk is het team ook een keer tegengehouden. De rebellen hebben verklaard zaterdag alle zware wapens van de frontlinie terug te halen. Het Oekraïense leger zegt daar nog ongeveer een week voor nodig te hebben.

Volgens de OVSE werd het vliegveld onder vuur genomen, maar was niet duidelijk door wie. De organisatie is in Oost-Oekraïne aanwezig om te controleren of de rebellen en het leger zich houden aan gemaakte afspraken over een staakt-het-vuren en terugtrekking van zware wapens.

Vliegveld Donetsk bestookt met granaten
Vliegveld Donetsk bestookt met granaten (Foto: ANP)

Djokovic neemt verantwoordelijkheid in dubbel

Novak Djokovic heeft als boegbeeld van het Servisch Davis Cupteam ook zijn verantwoordelijkheid genomen in het dubbelspel. De aanvoerder van de wereldranglijst in het mannentennis zorgde met Nenad Zimonjic aan zijn zijde voor het beslissende derde punt in het duel met Kroatië.

Dat ging zaterdag in Kraljevo ten koste van het gelegenheidsduo Franko Skugor/Marin Draganja: 6-3, 6-4 en 6-1. Het publiek amuseerde zich nog geen twee uur. Door de voorsprong van 3-0 zijn de resterende enkelspelen zondag onbelangrijk geworden.

Wozniacki in finale tegen Dulgheru

Caroline Wozniacki heeft in het tennistoernooi van Kuala Lumpur haar status bevestigd. De Deense favoriete was zaterdag in de halve finale veel te sterk voor Hsieh Su-Wei uit Taiwan: 6-2 en 6-2. De partij duurde ruim vijf kwartier.

In de finale staat Wozniacki zondag tegenover Alexandra Dulgheru. De Roemeense maakte een eind aan de titelaspiraties van de Australische Jarmila Gajdosova in een gelijk opgaand duel: 5-7, 7-5 en 7-6 (4). De twee hielden elkaar drie uur en een kwartier bezig.

Triatletes Klamer en Caelers niet voorin in World Series

De triatletes Rachel Klamer en Maaike Caelers zijn voorzichtig begonnen aan het nieuwe seizoen in de World Series. De Nederlandse olympiërs mengden zich zaterdag nog niet voorin bij de eerste wedstrijd in Abu Dhabi. Klamer kwam als twintigste over de meet en Caelers werd 22e in de sprinttriatlon over 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

Regerend wereldkampioene Gwen Jorgensen won de wedstrijd. De Amerikaanse had 58.59 minuten nodig. Ze maakte het verschil bij het hardlopen. Haar landgenote Katie Zaferes eindigde als tweede op zestien seconden. Flory Duffy uit Bermuda werd derde in 59.23. Klamer gaf 1.17 minuut op de winnares, Caelers zat kort achter de oud-Europees kampioene op de olympische afstand.

De reeks uit de World Triatlon Series telt tien wedstrijden verspreid over vijf continenten.

Ammoniaklek bij gebouw KLM

In een machinekamer in aanbouw van KLM Catering op Schiphol is zaterdagavond ammoniak vrijgekomen. Vier medewerkers zijn door ambulancepersoneel nagekeken maar mankeren niks, meldt de Veiligheidsregio Kennemerland. Brandweer en andere hulpdiensten zijn ter plaatse.

Een monteur is bezig het lek af te sluiten. Het is niet bekend hoe lang dat duurt. Verkeer in de omgeving van het pand aan de Havenmeesterweg wordt omgeleid.

Adempauze in vredesoverleg Libië

Afgevaardigden van de rivaliserende regeringen in Libië zijn teruggekeerd naar hun thuisbasis om daar te overleggen over voorstellen die de afgelopen drie dagen tijdens vredesgesprekken op tafel kwamen. De verschillende partijen staan onder druk om tot een vergelijk te komen vanwege de groeiende aanwezigheid van terreurgroep Islamitische Staat op Libische bodem.

Een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties bemiddelde in de gesprekken, die onder andere handelden over veiligheidsmaatregelen, waaronder de verwijdering van gewapende milities uit steden en van vliegvelden, en de vorming van een regering van nationale eenheid.

De gesprekken worden volgende week vervolgd.

533 nabestaanden bekijken wrakstukken MH17

Afgelopen week hebben 533 nabestaanden van 151 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 de wrakstukken van de Boeing 777-200 van Malaysia Airlines bekeken. Onder hen was een aantal nabestaanden van slachtoffers uit andere landen. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid zaterdag bekendgemaakt.

De mensen kregen in groepen een rondleiding door de hangar. Op luchtmachtbasis Gilze-Rijen werden de nabestaanden rondgeleid op de drie locaties waar zich wrakstukken bevinden: de hangaar waar het onderzoek plaatsvindt en de twee plekken waar de overige wrakstukken zijn opgeslagen.

"Vrijwel alle nabestaanden waren blij met de mogelijk die geboden werd om de wrakstukken te bezoeken. Om de stukken in realiteit te zien, is dan toch belangrijk", aldus voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Oekraïne: alle zware wapens teruggetrokken

Het Oekraïense leger zegt al zijn zware wapentuig te hebben verwijderd van de frontlinie, zoals afgesproken in een vredesovereenkomst met de separatisten. Ook de separatisten hebben naar eigen zeggen geen zware wapens meer aan het front. Een van de rebellenleiders, Eduard Basurin, zei zaterdag dat zelfs meerdere mortieren zijn teruggetrokken, ook al zijn daar geen afspraken over gemaakt.

De terugtrekking van zware wapens is een middel om een bufferzone te creëren tussen de strijdende partijen. Zaterdag moesten zij hun wapens hebben teruggetrokken.

PSV met Brenet en Hendrix in Deventer

PSV begint zaterdag met Joshua Brenet en Jorrit Hendrix in de ploeg aan de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Brenet vervangt rechts achterin de geblesseerde Santiago Arias. Hendrix krijgt op het middenveld de voorkeur boven Oscar Hiljemark als vervanger van Adam Maher, die ook geblesseerd is. In het hart van de defensie staat wederom Nicolas Isimat, omdat Karim Rekik nog niet klaar is voor een rentree.

PSV heeft na de nederlaag vorige week tegen Ajax nog elf punten voorsprong over aan kop van de ranglijst. Tegenstander Go Ahead staat net boven de degradatiezone. De club uit Deventer hoopt tijdens zijn duizendste wedstrijd op het hoogste niveau voor een stunt te kunnen zorgen. Het duel in de Adelaarshorst begint om 18.30 uur.

Schutter Hellenbrand zevende op EK Papendal

Peter Hellenbrand is op de slotdag van de EK schieten op Papendal zevende geworden op het onderdeel luchtgeweer 10 meter. De Limburger kwalificeerde zich zaterdag met een totaal van 624,2 punten als vijfde voor de finale (beste acht). Daarin viel hij snel af.

Het goud was voor de Bulgaar Anton Rizov. Met een totaal van 205,6 bleef hij de Italiaan Niccolo Campriani (205,0) net voor. Het brons was voor de Wit-Rus Illia Charheika.

Denny Nikkelen (619,1/36e) en Dick Boschman (617,1/50e) schoten tekort voor een topnotering. Er deden 64 schutters mee. In de landenrangschikking eindigde Nederland als achtste (1860,4). Het Russische trio was met 1873,4 het beste gevolgd door Italië en Wit-Rusland.

'Microsoft werkt aan 'hardcore' Xbox One-controller'

Volgens geruchten is Microsoft bezig met de ontwikkeling van een nieuwe controller die bij uitstek geschikt zou zijn voor shooters en racegames. Verdere details zijn schaars.

De geruchten zouden afkomstig zijn van de GDC, de game developers conference in San Francisco. Naar verluidt zou de nieuwe controller onthuld worden tijdens de E3 dit jaar. Een reden voor de ontwikkeling van een nieuwe controller is niet bekend, al wordt gesuggereerd dat het een reactie is op gamers die menen dat Xbox One zich te veel op casual gamers zou richten.

De Xbox One-controller wordt door veel gamers als erg goed beschouwd. De Xbox 360-variant was al erg geliefd en de Xbox One-controller kreeg bij release 40 verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. Over het algemeen worden de Xbox-controllers als iets prettiger ervaren dan de DualShock-controllers van Sonys PlayStation, alhoewel de meest recente, DualShock 4, een enorme verbetering was ten opzichte van de DualShock 3.

Franse tennissers naar kwartfinales Davis Cup

De Franse tennissers hebben zaterdag de kwartfinales van de Davis Cup bereikt. Julien Benneteau en Nicolas Mahut haalden tegen Duitsland in het dubbelspel het derde en beslissende punt binnen. Ze wonnen de partij tegen Benjamin Becker en Andre Begemann met 6-4, 6-3 en 6-2.

Gaël Monfils en Gilles Simon hadden Frankrijk vrijdag al op een 2-0 voorsprong gebracht door respectievelijk Philipp Kohlschreiber en Jan-Lennard Struff te verslaan.

Frankrijk speelt in juli in de kwartfinales tegen de winnaar van de ontmoeting tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Dulgheru eerste finaliste in Kuala Lumpur

De Roemeense tennisster Alexandra Dulgheru heeft zaterdag als eerste de finale van het toernooi in Kuala Lumpur bereikt. In de halve eindstrijd rekende ze met 5-7, 7-5 en 7-6 (4) af met de als vierde geplaatste Australische Jarmila Gajdosova. De wedstrijd duurde drie uur en veertien minuten.

In de finale speelt Dulgheru tegen de winnares van de partij tussen de als eerste gerangschikte Deense Caroline Wozniacki en Su-Wei Hsieh uit Taiwan.

Guarnier bezorgt Boels-Dolmans zege in Strade Bianche

De Amerikaanse renster Megan Guarnier heeft zaterdag de Nederlandse ploeg Boels-Dolmans de overwinning bezorgd in de eerste editie van de Strade Bianche. Ze kwam na een race over 103 kilometer solo als eerste over de finish.

Lizzie Armitstead, de Britse ploeggenote van Guarnier, maakte met de tweede plaats het succes voor het team compleet. De Italiaanse Elisa Longo Borghini werd derde. Anna van der Breggen, vorige week winnares van Omloop Het Nieuwsblad, was de beste Nederlandse. Ze arriveerde als vijfde.

Vrouwen en celebs steunen gepeste dikke man

Een grote groep vrouwen en enkele beroemdheden steunen een dikke man, die op internet werd gepest, door een dansfeest voor hem te organiseren.

De man waagde zich op een feestje aan een dansje. Enkele mensen lachten hem daarom uit en er werden foto's van hem gemaakt waarna hij teleurgesteld stopte met dansen. De foto's werden geplaatst op 4chan met als toegevoegde tekst; "Spotted this specimen trying to dance the other week. He stopped when he saw us laughing."

De foto's gingen enkele dagen geleden viraal en op Twitter besloten meerdere mensen om het voor de man op te nemen. Twitteraar Cassandra Fairbanks startte onder de hashtag #FindDancingMan een actie om de man te vinden en samen met een grote groep vrouwen iets speciaals voor hem te doen.

De tweet werd massaal gedeeld en de man, de Britse Sean, werd gevonden. Toen duidelijk werd dat er voor Sean een groep van 1727 vrouwen klaar stond om samen met hem te gaan feesten en dansen in Los Angeles ging hij natuurlijk graag op de uitnodiging in. Via een crowdfundingsactie is geld ingezameld om de Brit naar Los Angeles te laten komen.

Maar daar bleef het niet bij, ook enkele beroemdheden kregen hoogte van deze actie en willen graag aanwezig zijn op het feest dat waarschijnlijk over een paar weken zal plaatsvinden. Moby biedt aan om achter de draaitafels te staan en ook Pharell Williams wil graag zijn steentje bijdragen. Model Chrissy Teigen, de vriendin van John Legend, hoopt ook op een uitnodiging.

Vrouwelijke IS-ronselaar opgepakt in Spanje

De politie in Spanje heeft een Marokkaanse vrouw opgepakt die ervan verdacht wordt dat ze vrouwen ronselde voor de terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd.

De vrouw, Samira Yerou, werd aangehouden toen ze vanuit Turkije op de luchthaven van Barcelona arriveerde. De rechter in Spanje had een arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd.

Yerou vertrok in december uit de Spaanse stad Rubi en nam haar 3-jarige zoontje, die de Spaanse nationaliteit heeft, mee. De vader maakte melding van de verdwijning van zijn zoon. Yerou werd vervolgens in Turkije onderschept toen ze de de grens naar Syrië probeerde over te steken om zich bij IS aan te sluiten.

Tweede overwinning op rij voor Reichelt

De Oostenrijkse skiër Hannes Reichelt heeft zaterdag zijn tweede overwinning op rij geboekt op de World Cup afdaling. Na zijn zege in Garmisch-Partenkirchen won hij ook in het Noorse Kvitfjell. Hij troefde de Canadees Manuel Osborne-Paradis en de Italiaan Werner Heel af. De Noorse favoriet Kjetil Jansrud werd zevende.

Na zijn winst in Noorwegen heeft Reichelt zicht op de eindzege in de World Cup afdaling. In Meribel staat later deze maand de laatste afdaling van het seizoen op het programma.

Weirather wint eerste World Cup-afdaling

Skiester Tina Weirather uit Liechtenstein heeft zaterdag in Garmisch-Partenkirchen voor het eerst in haar loopbaan een World Cup op de afdaling gewonnen. Op de Kandahar-piste was ze meer dan een halve seconde sneller dan de Oostenrijkse Anna Fenninger. De Sloveense Tina Maze werd derde.

Fenninger bracht met haar tweede plek de achterstand op Maze in de stand van de World Cup algemeen terug tot 24 punten. De Amerikaanse Lindsey Vonn finishte als zevende. Die klassering was niet voldoende om zich al van de eindzege in de World Cup afdaling te verzekeren.

Stybar de sterkste in Strade Bianche

De Tsjechische wielrenner Zdenek Stybar heeft zaterdag de Strade Bianche gewonnen, een zware wedstrijd in Toscane. De oud-wereldkampioen veldrijden loste in de steile slotklim in finishplaats Siena zijn medevluchters Greg van Avermaet en Alejandro Valverde.

Stybar, de Belg Van Avermaet, de Spanjaard Valverde en de Belg Sep Vanmarcke bleven met zijn vieren vooraan over in de koers over 200 kilometer, waarvan 50 kilometer over stoffige grindwegen.

Van Avermaet luidde de finale in met een demarrage op 14 kilometer van de finish. Stybar en Valverde kwamen terug, maar Vanmarcke, de kopman uit de Nederlandse Lotto Jumbo-ploeg, moest lossen. De actieve Van Avermaet nam ook het initiatief in de steile steeg naar de meet. Valverde moest passen, maar Stybar kon wel volgen en ging op volle kracht nog eens over de BMC-renner heen.

IS vernietigt opnieuw antieke stad

Strijders van Islamitische Staat hebben in het noorden van Irak opnieuw een archeologische vindplaats verwoest. Dit keer gaat het om de tweeduizend jaar oude stad Hatra, zei een bron bij het Iraakse ministerie van toerisme en de oudheidkundige afdeling in Mosul.

Bewoners van de streek hoorden zaterdag twee grote explosies uit de richting van Hatra. Later werd de plek met bulldozers met de grond gelijkgemaakt.

Een Koerdische functionaris in Mosul zei dat de strijders van IS eerder deze week al begonnen met het afvoeren van kunstvoorwerpen uit Hatra. De stad was een belangrijke ommuurde stad in het Partische rijk. Later was het de hoofdstad van het eerste Arabische koninkrijk.

Dankzij zijn muren weerstond de stad, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, in de tweede eeuw na Christus herhaaldelijk een invasie door de Romeinen.

Vrijdag plunderde IS de eeuwenoude stad Nimrud. Met bulldozers werd ook deze belangrijke archeologische vindplaats vernietigd. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon sprak daarop van een oorlogsmisdrijf. Eerder werden door IS vernielingen aangericht in het museum van Mosul en werden honderden boeken en manuscripten verbrand.

Politievakbond dreigt opnieuw met acties

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft nog tot zondag 18.00 uur om met "overtuigende toezeggingen" te komen voor een nieuw politie-cao. Komt hij niet over de brug, dan betekent dat het begin van collectieve acties. Dat heeft politievakbond ACP zaterdag bekendgemaakt.

De minister had de politiebonden vrijdag uitgenodigd voor nieuw overleg. Maar volgens ACP ontbraken in zijn brief nieuwe voorstellen voor een loonsverhoging, het veiliger maken van het werk en het beleid rond vroegpensioen. "De minister schijnt niet in te zien dat serieuze onderhandelingen onmogelijk zijn als de afstand tussen zijn cao-voorstellen en de eisen van de gezamenlijke bonden zo groot blijft", stelt de politievakbond.

Opstelten liet vrijdag weten dat de eisen die de bonden op tafel hebben gelegd voor een nieuwe cao niet reëel zijn.

PvdA wil zonnepanelen verplichten

De PvdA heeft weer een kans aangegrepen om de totale wereldvreemdheid die de partij heeft, aan te tonen. Naar mening van de Haagse afdeling zouden bedrijven verplicht moeten worden om zonnepanelen op hun dak te monteren.

Het voorstel kwam van raadslid en wereldverbeteraar Lobke Zandstra. "Als blijkt dat de opbrengsten van zonnepanelen binnen vijf jaar hoger zijn dan de kosten, moet de gemeente deze investering afdwingen", stelt zij.

De plaatselijke PvdA maakt zich zorgen om de CO2 die bedrijven dagelijks over en rond Den Haag uitstorten. Een derde van de totale uitstoot komt van bedrijven. " Een belangrijke maatregel om de doelstelling van het Energieakkoord te halen is daarom te investeren in energiebesparingen door bedrijven", aldus Zandtsta.

Van Gerwen naar achtste finales op UK Open

Darter Michael van Gerwen heeft zich in het Britse Minehead geplaatst voor de vijfde ronde van de UK Open. De Brabander gaf van te voren aan een lichte blessure op te hebben gelopen tijdens zijn vorige treffen, desalniettemin versloeg de nummer één van de wereld een sterk spelende Paul Hogan: 9-4.

"Ik voel het nog steeds in mijn arm, maar het beïnvloedt mijn spel gelukkig niet. Ik kon goed spelen en dat was ook wel nodig tegen Paul. Hij speelde zijn beste partij ooit voor de camera's", aldus Mighty Mike. Peter Wright, volledig in het oranje gehuld, trad op het hoofdpodium aan tegen Raymond van Barneveld. Barney, gisteren briljant tegen Adrian Lewis (9-3), was vandaag geen schaduw van zichzelf en kreeg van Snakebite een pak slaag: 1-9.

Op de kleinere podia hadden de overige Nederlanders wisselend succes. Vincent van der Voort en Jan Dekker zegevierden beide met 9-4 tegen respectievelijk Wes Newton en Ronnie Baxter, Jelle Klaasen legde het af tegen Andrew Gilding. Onze zuiderbuur Kim Huybrechts vocht zich tegen Andy Hamilton knap terug van 4-8 achterstand naar een 9-8 overwinning.

Uitslagen ronde 4:    
Michael van Gerwen 9-4 Paul Hogan
Raymond van Barneveld  1-9 Peter Wright
Vincent van der Voort 9-4 Wes Newton
Jan Dekker 9-4 Ronnie Baxter
Jelle Klaasen  5-9 Andrew Gilding
Kim Huybrechts  9-8 Andy Hamilton
Mensur Suljovic 9-4 Josh Payne
Phil Taylor  9-3 David Pallett
Robert Thornton 8-9 Eddie Dootson
Stephen Bunting 9-6 Dave Chisnall
James Wade 9-4 Nathan Aspinall

Verbruggen: "Rapport sluit corruptie uit"

Een onafhankelijke commissie die het dopingverleden van de internationale wielrenunie UCI onderzocht, heeft genoeg op Hein Verbruggen aan te merken. Maar de oud-voorzitter laat zaterdag tegenover het ANP weten dat voor de zwaarste aantijgingen geen enkel bewijs is gevonden. Lance Armstrong heeft in de Ronde van Zwitserland niet positief getest, er is geen dopinggeval onder de mat geveegd en er is geen enkele indicatie dat er een financiële overeenkomst is geweest tussen de Amerikaanse wielrenner en Verbruggen.

De deels in Lausanne wonende sportbestuurder in ruste zegt dat nadat hij het 'via-via' verkregen rapport van de commissie CIRC heeft ingezien."Er staat een heleboel in over wat we beter hadden kunnen doen maar dat is natuurlijk makkelijk, 25 jaar later. En er is een hoop kritiek op mij: ik was een dictator en stond te dicht bij Armstrong. Ze moesten natuurlijk wel met iets komen.'' De UCI maakt het rapport pas maandag openbaar.

Moslimkoters: 'christenen moeten kapot'

In het Duitse Neu-Ulm wordt de haat richting anders- en niet-gelovigen er met de paplepel ingegoten. Op een basisschool geven kindertjes van niet-westerse afkomst blijk van geestelijke mishandeling dan wel indoctrinatie. Dit uit zich in opmerkingen als: 'christenen moet je doodmaken' en 'joden zijn varkens'.

De onverholen haat kwam onder andere naar voren tijdens een discussie in de klas over de Charlie Hebdo-aanslagen. Volgens de 9- en 10-jarigen hebben de 17 slachtoffers hun dood verdiend. Op dezelfde basisschool gebruiken kinderen met een islamitische achtergrond regelmatig het woordje christen als scheldwoord.

Volgens een intern schoolrapport gaat het hierbij om kinderen die veel vrije tijd doorbrengen in diverse islamitische instellingen. Vermoedelijk worden ze daar dusdanig geïndoctrineerd dat ze geen respect of enige vorm van tolerantie kunnen opbrengen voor alles dat niet naar Allah ruikt.

De meest explosieve uitspraken komen van kinderen die regelmatig de plaatselijke moskee bezoeken. Medewerkers van de moskee hebben echter aangegeven geen idee te hebben waarom de koters zich op deze wijze uitlaten.

Het genoemde godshuis is aangesloten bij het Verband Islamischer Kulturzentren (VIKZ). Het VIKZ is een van de grotere islamitische koepelorganisaties van Duitsland en is erg actief in de Zuid-Duitse regio. Ze runnen onder andere diverse internaten.

De politie heeft bevestigd dat de autoriteiten op de hoogte zijn van incidenten en dat men een breed pakket aan maatregelen gaat inzetten om de zorgelijke ontwikkeling tegen te gaan.

Groot luchttransport naar Mali uit Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven vormt de komende tijd de spil voor grootschalig transport van goederen voor de VN-missie in Mali. Zaterdag vertrok voor de eerste keer het zware transportvliegtuig C-17 van Eindhoven naar de Malinese hoofdstad Bamako.

Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag laten weten. Bij de vluchten werken Nederland, Zweden en Noorwegen samen tot in ieder geval het eind van het jaar. Om de drie weken gaat er een vlucht. Vanaf Bamako gaan de spullen, waaronder persoonlijke uitrusting en reserveonderdelen, naar Gao, waar de Nederlandse hoofdmacht zit. Nederland doet met ongeveer 450 militairen mee aan de VN-missie.

Overigens gingen zaterdag nog geen spullen van de Noren mee, maar in plaats daarvan goederen uit Estland, Letland en Finland.

Machinisten gaan toeteren na geweld Hoofddorp

Treinmachinisten willen maandagochtend om 09.00 uur gaan toeteren uit protest tegen de mishandeling van een conductrice op het treinstation van Hoofddorp. Het gaat om een spontane oproep van machinisten tot deze actie, waarop op sociale media al veelvuldig is gereageerd.

Dat zegt bestuurder Wim Eilert van de VVMC, de vakbond voor rijdend personeel. De bond ondersteunt de actie.

Hoe lang de tyfoon (de claxon van een trein) precies in werking wordt gesteld, is niet bekend. "Maar dat zou een minuut kunnen zijn'', aldus Eilert.

Een kleine groep NS'ers hield vrijdagmiddag al een protestactie bij Hoofddorp. De 44-jarige Amsterdamse conductrice werd in de nacht van donderdag op vrijdag mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp. Ze liep diverse breuken in haar gezicht op en is geopereerd.

Geraldine Kemper wil heel graag kinderen

Geraldine Kemper vindt dat haar liefdesleven een puberale kant heeft. "Ik ben nu alweer een tijdje single, maar ook dan heb ik altijd lange scharrels die nét niet een relatie worden", vertelt de 25-jarige BNN-presentatrice in Vrouw.

''Op zoek gaan naar iemand vind ik best lastig; mensen weten toch wie je bent...wat zijn hun intenties? Maar uiteindelijk overkomt liefde je natuurlijk gewoon, daar kun je niets aan doen. Ik date alleen niet veel. Als ik het doe, is het via via. Een relatie hebben past beter bij me en ik heb er ook wel weer zin in om met iemand te zijn", vertelt Geraldine.

''Mijn puberale kant zit 'm vooral in mijn liefdesleven. Ik heb nog geen vaste vriend en ben nog niet met kinderen bezig. Pas toen één van van mijn beste vriendinnen een kind kreeg, besefte ik opeens dat ik kinderen ook leuk kon vinden. Daarvoor vond ik ze niet zo bijzonder: dat gejank de hele tijd, haha! Maar als háár kleine huilt, denk ik: 'Ah, kom hier'. Dus of ik uiteindelijk kinderen wil? Heel graag!"

Jorritsma: kritiek op Rutte hypocriet

Kritiek op de uitspraak van premier Mark Rutte over jihadisten is hypocriet. Dat zei VVD-prominent Annemarie Jorritsma zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. De kritiek komt van mensen die wel voor bombardementen op IS zijn, maar er een probleem mee hebben dat IS-strijders sneuvelen, voerde Jorritsma aan.

Rutte zei donderdagavond in het RTL-verkiezingsdebat dat jihadisten beter kunnen sneuvelen in Syrië of Irak dan dat ze terugkomen naar Nederland. Hij zei dat als leider van de VVD, maar vrijdag bleef hij ook als premier achter zijn woorden staan.

Bloederige launchtrailer Zombie Army Trilogy

Zombie Army Trilogy is nu verkrijgbaar en spelers krijgen een voorproefje van wat ze kunnen verwachten met deze bloederige launchtrailer.

Zombie Army Trilogy heeft drie campaigns, meer dan een dozijn aan missies, een uitdagende 'Horde-mode' en co-op multiplayer. Dit is allemaal naast Zombie Hitler en zijn leger van baddies. Zombie Army Trilogy is vanaf vandaag verkijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. Je kijgt 20% korting op de website, maar dan alleen als je een PlayStation Plus membership of een Xbox Live gold membership hebt en voor pc moet je één of meer Nazi Zombie games in huis hebben.

Atleet Sintnicolaas vierde na twee onderdelen op zevenkamp

Atleet Eelco Sintnicolaas wil bij de EK indoor zijn titel op de zevenkamp prolongeren. De Nederlander begon in Praag sterk met 6,98 seconden op de 60 meter. Ook op zijn tweede onderdeel, het verspringen, kwam hij tot zijn beste prestatie dit seizoen: 7,51 meter. In de tussenstand na twee onderdelen staat hij vierde met 1826 punten. Aan de leiding gaat de Rus Ilja Shkurenyov met 1894 punten.

Debutant Pieter Braun boekte na het verspringen twee plekken winst. Hij sprong 7,11 meter en steeg met 1642 punten naar de twaalfde plaats. Hij was de langzaamste op de 60 meter.

Nederlandse jongeren gestrand in Nepal

Zestien leerlingen van het Carmel College in Raalte zijn met hun begeleiders gestrand op de luchthaven van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dat staat op de website van de school.

Woensdag kwam al het vliegverkeer in het Himalayastaatje stil te liggen nadat een Turks passagiersvliegtuig een buiklanding had gemaakt en op een gevaarlijke plek tot stilstand was gekomen. De berging van het toestel verloopt moeizaam. Meer dan 25.000 toeristen zitten vast.

De Nederlandse scholieren houden de moed erin, schrijven ze op de site, al weten ze nog niet wanneer ze kunnen terugvliegen. Om de tijd te doden heeft de groep een activiteitenprogramma bedacht, met onder meer een bezoek aan het oude koninklijk paleis.

Bloedige aanslag op drukke markt Nigeria

Een zelfmoordterrorist heeft zaterdag toegeslagen op een drukke markt in Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria. Dat hebben getuigen en bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd. Zeker tien mensen vonden daarbij de dood.

De terrorist had zijn explosieven verstopt in een riksja, die hij op de markt tot ontploffing bracht.

Vermoedelijk zit de terreurbeweging Boko Haram achter de aanslag.

IS valt christelijke dorpen aan in Syrië

Strijders van Islamitische Staat hebben zaterdag in het noordoosten van Syrië een aantal overwegend christelijke dorpen aangevallen. Dat leidde tot zware gevechten met Koerdische milities en hun plaatselijke bondgenoten.

De strijd vond plaats in de buurt van het stadje Tal Tamr, langs de rivier de Khabur, zeiden het Assyrische Netwerk voor Mensenrechten en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Vorige maand namen strijders van de terreurgroep in hetzelfde gebied meer dan 220 christelijke Assyriërs gevangen.

Wolf terug in Nederland

De wolf is terug in Nederland. Zaterdag is een exemplaar gezien en gefotografeerd langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen.

Wolvendeskundige Leo Linnartz spreekt van een historische dag omdat het zeker 150 jaar geleden is dat het dier voor het laatst in het wild in ons land was.

Op internet gaat de foto rond en hij twijfelt niet aan de echtheid. Dat komt doordat het dier dezer dagen ook net over de grens in Duitsland was gespot.

Enkele jaren terug was waarschijnlijk ook een wolf gesignaleerd in Duiven. Maar beeldmateriaal was te vaag en dus hield men het erop dat het toen voor 95 procent zeker was dat het om een wolf ging. Een dode wolf die in 2013 in Luttelgeest was aangetroffen bleek daar te zijn neergelegd.

Newcastle United: "De Jong pas volgend seizoen terug"

Siem de Jong beleeft een rampseizoen bij Newcastle United en zal pas volgend seizoen weer zijn opwachting maken. De voetballer staat sinds augustus aan de kant en wordt geplaagd door blessureleed. Er werd in eerste instantie verwacht dat de aanvallende middenvelder zijn rentree zou kunnen maken in het voorjaar.

Newcastle-coach John Carver is voorzichtig met zijn pupil en denkt de voetballer terug te hebben aan het begin van volgend seizoen. "Siem zien we straks in de voorbereiding weer", zei de manager tegenover Britse media.

Om de in Zwitserland geboren Nederlander tot volle wasdom te laten komen, wil men hem rustig brengen. "Hij is een van de jongens die we heel voorzichtig willen brengen, kijken hoe hij eraan toe is. Ik heb al van het begin af aan gezegd, dat er geen haast bij is", zegt de trainer die de zaken waarneemt op St James' Park.

Carver herinnert zich de manier waarop De Jong zich in de aanloop naar de competitie wist te manifesteren. "De vlagen die we van hem zagen in de voorbereiding en in het begin van het seizoen waren goed: hij scoorde een paar keer en zijn samenspel was sterk. "

De interim coach van de club uit de havenstad vindt het vooral jammer dat De Jong zijn kunsten niet kan laten zien op het veld. "Dat zullen we helaas dit seizoen niet meer zien", voegt Carver tot slot toe.

'Grieken nog recht op geld uit wereldoorlog'

Duitse compensaties voor geld dat Griekenland aan nazi-Duitsland moest afstaan in de Tweede Wereldoorlog, zouden het startkapitaal kunnen vormen van een nieuw op te richten Griekse ontwikkelingsbank. Dat opperde de Duits-Griekse politicus Jorgo Chatzimarkakis zaterdag in de krant Rheinische Post.

Chatzimarkakis zat jarenlang voor de Duitse FDP in het Europees Parlement en werkt sinds eind vorig jaar als speciaal pleitbezorger voor de Griekse regering.

Hij doelt op een miljardenlening uit 1942 van het door Duitsland bezette Griekenland aan nazi-Duitsland. Duitsland heeft al meerdere malen Griekse eisen voor schadevergoeding met betrekking tot de bezetting afgewezen. Maar volgens sommige Griekse berekeningen zou de lening uit de oorlogsjaren, vermeerderd met rente, nu goed zijn voor tientallen miljarden euro's.

Filmpje van mishandeling opgedoken

Op internet circuleert een filmpje waarop te zien is hoe een jongen in Heerhugowaard wordt afgetuigd door zeker twee daders.

Het slachtoffer wordt in een tunneltje door een andere jongen van zijn fiets getrokken, geslagen en tegen zijn hoofd geschopt. Een tweede jongen, die met zijn mobieltje staat te filmen, geeft het slachtoffer een paar trappen. Een derde betrokkene heeft - voor zover te zien is - alleen gefilmd.

De mishandelde jongen heeft vrijdagavond aangifte gedaan, aldus een woordvoerster van de politie. Ze kon niets zeggen over de aanleiding voor de mishandeling of over de leeftijd van het slachtoffer.

Harrison Ford geopereerd aan enkel en bekken

Acteur Harrison Ford is na zijn noodlanding met zijn sportvliegtuigje geopereerd. Hij had een gebroken enkel en bekken. Vier uur na de crash ging hij onder het mes. Dit hebben bronnen uit de omgeving van Ford gemeld aan het tv-station KTLA.

''Het gaat goed met hem, hij heeft een paar breuken'', zegt de bron. Vrijdag liet de zoon van Harrison Ford al via Twitter weten dat het het redelijk gaat met zijn vader. "In het ziekenhuis. Papa is ok. Beschadigd, maar ok!", schreef Ben Ford. Hij bedankte in een volgende tweet ook voor al het medeleven en beterschapswensen.

Dr. Sanjay Khurana was aan het golfen op het terrein waar Ford een noodlanding maakte en was er als de kippen bij om de acteur eerstehulp te verlenen. Hij rende naar het wrak, waar hij de piloot voorovergebogen in de cockpit zag zitten. Het antieke tweezitspropellorvliegtuigje had motorproblemen, bleek uit opnames van de luchtverkeersleiding.

Forse straf Cissé en Evans voor spugen

De Engelse voetbalbond FA heeft Papiss Cissé van Newcastle United en Jonny Evans van Manchester United een forse straf opgelegd vanwege het spugen naar elkaar. Cissé moet zeven wedstrijden aan de kant blijven. Evans kreeg een schorsing van zes duels.

In de wedstrijd tussen Manchester United en Newcastle United (1-0) van woensdag zou Evans naar Cissé gespuwd hebben, waarna de Senegalees terug spuugde. Het incident ontging de scheidsrechter, maar op basis van videobeelden bepaalde de FA dat de spelers alsnog aangeklaagd werden.

Cissé bekende donderdag dat hij naar zijn tegenstander had gespuwd en accepteerde een straf. Evans liet na afloop van de wedstrijd weten dat hij niet had gespuugd. Ook zijn trainer Louis van Gaal verdedigde hem. Maar de tuchtcommissie van de FA achtte het na behandeling van de zaak bewezen dat ook Evans in de fout is gegaan.

Appende scholier gaat uit zijn dak

Een 14-jarige leerling van een school in Middelburg is uit zijn dak gegaan nadat hij was aangeproken op zijn telefoongedag. De jongen zat tijdens de les te appen en pikte het niet dat hij tijdelijk zijn mobieltje moest inleveren.

Hij bedreigde de school en docenten en gaf de directeur een kopstoot tegen zijn borst. De politie werd erbij gehaald en die heeft de agressieveling meegenomen naar het bureau. De school heeft vrijdag aangifte gedaan, liet de poltie zaterdag weten.

Bertens halve finaliste in dubbelspel

Tennisster Kiki Bertens blijft in het dubbelspel goed presteren met haar Zweedse partner Johanna Larsson. De twee haalden vrijdag (lokale tijd) de halve finales van het toernooi in Monterrey. Het duo versloeg de Spaanse/Roemeense combinatie Lara Arruabarrena/Raluca Olaru met 6-2 en 7-5.

In de strijd om de plek in de finale moeten Bertens en Larsson het opnemen tegen de Canadese Gabriela Dabrowski en Poolse Alicja Rosolska.

Bertens verloor dinsdag kansloos van Larsson in de eerste ronde van het enkelspel. Ze haalde met haar dit seizoen ook al de halve finales in Acapulco, de kwartfinales op de Australian Open en won in Hobart.

Schippers: "Een lekkere race"

"Een lekkere race", zei atlete Dafne Schippers, die juichend en met opgestoken duim reageerde toen ze haar tijd zag. De tweevoudig Europees sprintkampioene liep bij de EK indoor in Praag meteen een persoonlijk record van 7,07 in de series. "Ik was wel een beetje verrast dat ik dit nu al kon. Ik wilde wel een beetje doorlopen, zeker omdat ik had gehoord dat Verena Sailer 7,10 had gelopen. Kop op, zeg."

Volgens Schippers kan de start nog wel een beetje beter. "Maar met het Nederlands record van Nelli Cooman (7,00) ben ik hier niet bezig." De Utrechtse was positief over de baan in de Praagse atletiekarena. "Het klinkt een beetje hol, maar hij is heel verend. Dat is wel een beetje gek, maar je ziet dat ook anderen hier scherpe tijden lopen."

Schippers gaat op kop in de series van de 60 meter (Foto: Getty)

Tennisster Cibulkova drie maanden aan de kant

De Slowaakse tennisster Dominika Cibulkova kan zeker drie maanden niet in actie komen vanwege een operatie aan de achillespees. Ze heeft dit via Twitter laten weten. Cibulkova haalde vorig jaar de finale van de Australian Open, maar kampt al lange tijd met problemen met haar achillespees.

"Ik heb last van een ontsteking aan mijn linker achillespees. Omdat de situatie maar niet verbeterde, heb ik in overleg met de artsen besloten voor een operatie te kiezen. Het was geen makkelijke keuze, want ik moet veel toernooien missen. Maar hopelijk kan ik straks honderd procent fit aan het grasseizoen beginnen", aldus Cibulkova.

Vanwege haar blessure miste Cibulkova vorige maand ook de wedstrijd in de Fed Cup tussen Nederland en Slowakije.

Hawks verslaan Cavaliers

De basketballers van de Atlanta Hawks hebben vrijdag (lokale tijd) de Cleveland Cavaliers met 106-97 verslagen. In de topper speelde sterspeler LeBron James van de Cavaliers een bescheiden rol. Hij kwam niet verder dan achttien punten. Al Horford was topscorer bij de Hawks met negentien punten. Het was voor de formatie uit Atlanta de zesde overwinning op rij.

James Harden leidde de Houston Rockets naar de zege op de Detroit Pistons. Hij maakte 38 punten, pakte twaalf rebounds en gaf twaalf assists. De Indiana Pacers versloegen de Chicago Bulls met 98-84. Solomon Hill was met zestien punten het beste op dreef bij de Pacers.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Toronto Raptors 103-94
Orlando Magic - Sacramento Kings 119-114
Philadelphia 76ers - Utah Jazz 83-89
Washington Wizards - Miami Heat 99-97
Brooklyn Nets - Phoenix Suns 100-108 OT
Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 97-90
New Orleans Pelicans - Boston Celtics 98-104
San Antonio Spurs - Denver Nuggets 120-111
Golden State Warriors - Dallas Mavericks 104-89 

Bedrijven leren kinderen met geld omgaan

Banken, telecombedrijven, een supermarkt en vele andere instellingen organiseren komende week bijna 5000 gastlessen en andere activiteiten in de klas om kinderen te leren omgaan met geld. Aan de vijfde editie van de nationale Week van het geld werken ruim negentig organisaties mee.

Zo legt T-Mobile aan basisschoolleerlingen uit hoe ze verstandig kunnen omgaan met hun mobiele telefoon. Verzekeraars gaan met kinderen het spel 'Fix je risk' spelen. En Lidl organiseert een wedstrijd waarbij klassen een aantal dagen met een bepaald budget een lunch moeten samenstellen. Ook veel gemeenten zijn bij het project betrokken.

Kattenhater actief in Emmer-Compascuum

De Dierenbescherming in Drenthe waarschuwt inwoners van Emmer-Compascuum dat in hun omgeving een kattenhater actief is. In de plaats zijn de afgelopen dagen al drie dode katten gevonden die waren opgehangen. Een vierde kat kon ontsnappen; hij kwam thuis met een koord om zijn kop.

De Dierenbescherming raadt mensen in de Drentse plaats aan hun kat voorlopig binnen te houden en drukt ze op het hart niet zelf op zoek te gaan naar de dader. Wie denkt te weten wie erachter zit, moet de politie bellen, aldus de Dierenbescherming.

Schippers, Samuel en Mariano naar halve finale 60 meter op EK indoor

Dafne Schippers heeft zich bij de Europese kampioenschappen indoor in Praag overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 60 meter. De 22-jarige Utrechtse liep de zestig meter over een tijd van 7,07 seconden en was daarmee veruit de snelste. Deze tijd was tevens een verbetering van haar persoonlijk record.

Ook Jamile Samuel plaatste zich voor de halve finales. Met 7,26 werd de tweede in haar serie achter de Britse Dina Asher-Smith (7,10). De beste vier atleten van elke serie kwalificeren zich rechtstreeks voor de halve eindstrijd.

Brian Mariano heeft zich bij de mannen ook geplaatst op voor de halve finales op de kortste afstand. De sprinter werd tweede in zijn heat met 6,64. De Brit Richard Kilty was sneller met 6,57. De halve finales en finale worden zondag gelopen. 

Bergingswerk spoor Tilburg nog in volle gang

In Tilburg is het bergingswerk na de botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein van vrijdag nog volop in gang. Uit een beschadigde ketelwagon wordt de brandbare stof butadieen overgepompt naar een andere wagon. Dat gaat nog tot het eind van de middag duren, liet een woordvoerder van de politie zaterdag weten.

Een politiehelikopter heeft zaterdagochtend vanuit de lucht overzichtsfoto's gemaakt voor het onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Door de botsing liep de treinconducteur een hoofdwond op en liepen zeven mensen kneuzingen op.

Na de botsing lekte uit de goederentrein de stof butadieen. Het lek is eerst provisorisch gedicht. Evacuatie is tijdens het overpompen niet nodig.

'Stelende' paleiswachten vechten ontslag aan

Marechaussees die lekkers uit een snoepautomaat bij de Koninklijke Stallen in Den Haag zouden hebben gestolen, vechten hun ontslag aan. Ze vinden het onbegrijpelijk dat zij vorig jaar zijn ontslagen, terwijl collega's die ook aan de automaat stonden te schudden maar geen 'buit' maakten gewoon nog aan het werk zijn.

In totaal zijn acht paleiswachten van de Koninklijke Marechaussee de laan uitgestuurd. Ze vielen door de mand nadat de exploitant van de automaat aangifte had gedaan van diefstal. De marechaussee plaatste daarop een cameraatje dat registreerde wie er aan de automaat zaten.

Advocaat Sébas Diekstra staat drie van de ontslagen marechaussees bij. Hij laat weten dat de marechaussees vinden dat sprake is van willekeur en dat het ontslag een veel te zware maatregel is. Ze stappen daarom naar de militaire ambtenarenrechter.

'Het is niet uit te leggen dat je bij de militaire politie niet wordt ontslagen vanwege een poging tot diefstal, maar wel vanwege een geslaagde diefstal', aldus de advocaat.

Twee van de marechaussees zeggen overigens helemaal niet te hebben gestolen. Zij stellen dat ze onder druk een bekentenis hebben afgelegd.

Andere marechaussees hielpen mee of zagen wat er gebeurde en grepen niet in, of aten zelfs van het snoep terwijl ze hadden gezien dat het zonder te betalen uit de automaat was gehaald.

Daar komt volgens advocaat Diekstra nog bij dat dat een groot aantal marechaussees door hun commandant was geïnformeerd over de verborgen camera, terwijl de marechaussees die zijn ontslagen van niets wisten.

Belg en Fransman gedood bij aanslag Mali

Bij een terroristische aanval op een restaurant in de hoofdstad van Mali zijn vijf doden gevallen, onder wie een Belg en een Fransman. Ook raakten meerdere mensen gewond.

De Franse president François Hollande sprak zaterdag zijn veroordeling uit over de aanslag op het restaurant La Terrasse, dat is gelegen in een wijk van Bamako waar veel expats wonen. De Belgische minister van buitenlandse zaken Didier Reynders zei dat er onder de doden een Belg is en sprak van een 'laffe terreurdaad'. De overige slachtoffers zijn vermoedelijk Malinezen.

Hollande liet verder weten dat de veiligheid rond Franse instellingen in Mali is opgeschroefd. In de Franse ambassade is een crisiscentrum geopend om Franse ingezetenen bij te staan.

Gudde bevestigt komst Kuyt: "Snel op website"

Volgens algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord is de komst van Dirk Kuyt naar Rotterdam een kwestie van tijd. Dit liet hij gisteren in het radio-programma BNR Friday Move weten. Volgens Gudde wordt achter de schermen hard aan de rentree van de aanvaller gewerkt.

"Dat zie je heel snel op de website, denk ik", aldus Gudde op BNR. "In de komende dagen? Nou, in de komende weken wel. We werken er hard aan om dat voor elkaar te krijgen."

Ook John Guidetti werd in de afgelopen maanden weer gelinkt aan Feyenoord. Toch was Gudde over zijn komst iets minder uitgesproken. "Nou ja goed, dit is wel de fase waarin je contracten gaat verlengen, op alle velden goed scout en aan je team voor volgend jaar werkt. Dus allerlei mogelijkheden zijn er."

Guidetti speelt op dit moment op huurbasis voor Celtic, maar heeft een contract met Manchester City. De aanvaller zou in elk geval niet onwelwillend tegenover een terugkeer bij Feyenoord staan.

Dutt: geen discussie over positie Stevens

Na het gelijkspel vrijdag tegen Hertha BSC (0-0) is de positie van trainer Huub Stevens bij VfB Stuttgart nog meer onder druk komen te staan. Maar technisch manager Robin Dutt wilde vrijdagavond niet ingaan op een voortijdig vertrek van de Nederlandse trainer.

"We gaan geen trainersdiscussie voeren", aldus Dutt. "Op speculaties geef ik hetzelfde antwoord als drie weken geleden, twee weken geleden of vorige week. Zaterdagochtend zit ik weer met Stevens om de tafel en analyseren we de wedstrijd. Van andere onderwerpen is mij niets bekend.”

Ook Stevens wilde niet veel kwijt over zijn toekomst. "Een paar weken geleden werd er nog gesproken over een contractverlenging en nu gaat het alleen maar over een andere trainer. Ik heb mij altijd op mijn opdracht hier geconcentreerd", aldus Stevens. VfB Stuttgart staat op de achttiende en laatste plaats in de Bundesliga.

Weer zwarte tiener gedood in de VS

De politie in Madison in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft vrijdagavond een 19-jarige zwarte man, Tony Robinson, doodgeschoten. Politiechef Mike Koval zei volgens plaatselijke media dat de jongeman niet gewapend was. Robinson viel een agent aan die hem achtervolgde, omdat hij werd verdacht van geweldplegingen. De agent schoot toen meer dan eens op Robinson.

Vlakbij de plek waar Robinson werd gedood verzamelden zich tientallen mensen die onder meer "Black Lives Matter" (Zwarte levens doen ertoe) riepen. Het doodschieten van ongewapende Afro-Amerikaanse verdachten heeft in heel de Verenigde Staten herhaaldelijk geleid tot grote betogingen en onlusten.

De burgemeester van Madison, Paul Soglin, noemde het voorval een tragedie. "Ik verwacht dat er een heleboel woede en frustratie komt", zei de burgemeester. De autoriteiten hebben een onderzoek naar de precieze toedracht ingesteld. Madison ligt ongeveer 180 kilometer ten noordwesten van Chicago.

Politie doodt zwarte tiener in Wisconsin
Politie doodt zwarte tiener in Wisconsin (Foto: ANP)

Verweij en Wüst verdedigen allroundtitel in Calgary

Met Koen Verweij en Ireen Wüst als titelverdedigers beginnen zaterdagavond om 20.00 uur (Nederlandse tijd) de wereldkampioenschappen allround in Calgary. Op de supersnelle Olympic Oval zijn wereldrecords zeker niet uitgesloten. WK-goud heeft echter voor de titelkandidaten in Canada de hoogste prioriteit.

Bij de mannen is Sven Kramer, die vorig jaar in Heerenveen niet deelnam vanwege een operatie aan zijn luchtwegen, de grote favoriet. Met zes wereldtitels in deze schaatsdiscipline is de 28-jarige Fries al recordhouder. De Europese allroundkampioen verwacht van Verweij en van de Rus Denis Yuskov de meeste tegenstand te krijgen. Voor de mannen staat zaterdag de 500 meter en de 5000 meter op het programma.

Bij de vrouwen gaat Wüst op jacht naar naar haar zesde wereldtitel. De 28-jarige Brabantse droomde dit seizoen lange tijd van een wereldrecord op de 1500 meter in Calgary. Die ambitie heeft ze gezien haar huidige vorm, die niet optimaal is, moeten prijsgeven. De vrouwen rijden zaterdag de 500 meter en de 3000 meter.

Verweij treft op de 5000 meter in de achtste rit Noor Havard Bøkko. Dat heeft de loting uitgewezen. Kramer werd gekoppeld aan de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee en start in de elfde rit. Op de 500 meter, de openingsafstand, rijdt Verweij in de tiende rit tegen de Japanner Shane Williamson en Kramer in de achtste rit tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen.

Wüst begint op de 500 meter in de negende rit tegen de Japanse Ayaka Kikuchi. Op de 3000 meter is de Russische Olga Graf in de elfde rit haar tegenstander.

De volledige loting van alle afstanden is hier te vinden. 

Golfer Luiten herstelt zich in Doral

Golfer Joost Luiten heeft zich hersteld van zijn teleurstellende openingsronde bij het Cadillac Championship in het Amerikaanse Doral. Na zijn eerste ronde van 79 slagen had hij er voor de tweede rondgang tien slagen minder nodig. De Bleiswijker steeg hiermee van de 69ste naar de gedeelde 41ste plek.

"Die bogey op 18 was jammer om mee te eindigen", liet Luiten na afloop weten. "Maar ik heb vandaag gedaan wat ik moest doen, teruggevochten na de moeizame dag gisteren. Ik maak vandaag op hole 2 nog een domme 3-putt van vijf meter, maar later in de ronde ging het steeds beter lopen. Alles was gewoon een stuk beter dan gisteren. Een score onder de 70 is op deze baan altijd goed, dan zie je dat je flink terrein gaat winnen. Hopelijk gaat dat me morgen weer lukken."

De Amerikaan J.B. Holmes bleef aan de leiding. Maar na zijn sterke openingsronde van 62 had hij op de tweede dag 73 slagen nodig. Het verschil met zijn landgenoot Ryan Moore is twee slagen. 

De 'Blue Monster', de lastige baan in Doral, leidde tot veel frustratie bij Rory McIlroy. De Noord-Ierse nummer 1 van de wereld gooide op de achtste hole zijn club in het water. Hij sloot af met 70 slagen en staat hiermee gedeelde elfde

Eerste officiële foto van Supergirl

Afgelopen week, na een reeks cast-bekendmakingen, zijn de opnames begonnen voor de pilot van de nieuwe Supergirl-tv-serie. En bij de eerste (nieuwe) keer dat een bekend personage wordt vertolkt, hoort een eerste keer dat er een outfit wordt gedragen.

Het is gebruikelijk om bij dit soort mijlpalen, of het nu een grote film of een nieuwe tv-serie is, een officiële bekendmaking van de outfit te doen. Het dient als service naar de fans en promotie voor de serie, maar het is natuurlijk ook een manier om te voorkomen dat de eerste blik op de outfit één of andere smartphone-foto uit een verkeerde hoek is. De outfit van Melissa Benoist als Supergirl werd gisteravond bekend, door middel van deze foto:

Melissa Benoist als Supergirl
Melissa Benoist als Supergirl (klik voor een close-up)

Wat opvalt is dat Benoist voor haar vertolking van de doorgaans blonde Kara Zor-El gewoon haar eigen haarkleur houdt. Dit past bij de outfit, die donkerder is dan comic-lezers gewend zijn. Het ontwerp zelf, met een bovenstukje aansluitend op een rok, is gebaseerd op de klassieke Supergirl-look uit de comics en valt op door de gelijkenis met Helen Slaters outfit uit de in 1984 geflopte Supergirl-film:

Helen Slater als Supergirl
Helen Slater als Supergirl

Het ontwerp van deze nieuwe outfit komt van Colleen Atwood, die ook verantwoordelijk is voor de kostuums in Arrow en The Flash, en Oscars won voor haar werk aan Alice in Wonderland, Memoirs of a Geisha en Chicago. "Ik wilde het verleden omarmen," licht Atwood haar ontwerp toe, "maar belangrijker nog, haar een plek geven als moderne street-style actieheld."

Supergirl is momenteel nog met de productie van de pilot bezig, waarna vermoedelijk op groen licht van CBS gewacht moet worden alvorens de serie officieel in productie gaat. Mogelijk gaat de serie vervolgens in het seizoen 2015-2016 in première op de Amerikaanse televisie.

Slob: stel leenstelsel jaar uit

DEN HAAG Het leenstelsel voor studenten kan beter nog een jaar worden uitgesteld. Dat stelt ChristenUnie-leider Arie Slob voor in een interview met NU.nl dat zaterdag verscheen. Studenten moeten vanaf september hun beurs gaan lenen. Volgens Slob is dit gestoeld op hetzelfde rendementsdenken waartegen de protesterende studenten zich nu keren.

,,Als men nu het debat wil voeren over het rendementsdenken moet daarin ook het leenstelsel worden meegenomen''. vindt Slob. ,,Als je echt wilt kun je nog zeggen: het is eigenlijk niet zo'n goed idee. Neem in ieder geval nog een jaar om er nog even over na te denken."

Pensioenpremies bijna 2 miljard verlaagd

Werkend Nederland betaalt dit jaar in totaal 1,9 miljard euro minder aan pensioenpremies dan vorig jaar. Daarmee is duidelijk dat de fondsen de lagere pensioenopbouw aan werkenden hebben doorgegeven in de vorm van lagere premies.

Dat blijkt uit onderzoek door De Nederlandsche Bank dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zaterdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De premieverlaging is iets groter dan het Centraal Planbureau (CPB) eerder raamde.

DNB onderzocht de premies bij 158 pensioenfondsen. Die vertegenwoordigen 89 procent van de actieve deelnemers en 93 procent van het totale premievolume. Bij 70 procent van de actieve deelnemers van de onderzochte fondsen is de premie als percentage van hun pensioengrondslag is verlaagd. Bij een kwart van de actieve deelnemers is het premiepercentage gelijk gebleven, bij 6 procent is dit percentage verhoogd. Reden voor het niet verlagen van de premies waren onder meer dat de fondsen te maken hadden met een lage dekkingsgraad.

Een provinciale stemfie mag

Ook tijdens de komende provinciale en waterschapsverkiezingen mag er een stemfie worden gemaakt. De foto's in het stemhokje blijven toegestaan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Kiesraad liet na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 weten dat zo'n kiekje met een stembiljet 'op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim staat'. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk nam het advies om de stemfie te verbieden echter niet over. "Het is niet wettelijk verboden en dus mag het. Anderzijds promoten we het ook niet'', aldus een woordvoerder.

De Kiesraad blijft volgens een woordvoerster echter tegen de foto's. "Ons advies blijft staan, maar de minister nam het destijds niet over. We hebben overigens geen signalen dat er ook daadwerkelijk misbruik is gemaakt van de selfies.''

Ziyech baalt van gelijkspel FC Twente

Met twee treffers was Hakim Ziyech vrijdagavond van grote waarde voor het geplaagde FC Twente in de uitwedstrijd tegen Willem II (2-2). Toch maakte de nummer 10 van de Tukkers na afloop een ontevreden indruk. "We hebben als team hier twee punten laten liggen", sprak hij berustend bij FOX Sports. "Voor mezelf was het natuurlijk wel lekker om twee keer te scoren."

FC Twente, dat eerder in de week vanwege financieel wanbeleid drie punten moest inleveren, keek in Tilburg na 23 minuten al tegen een achterstand van 2-0 aan. "Ik dacht, daar gaan we weer", verzuchtte Ziyech. "Maar we lieten de koppies daarna niet hangen. We bleven als team vechten en kwamen verdiend terug tot 2-2."

Ziyech gaf toe dat er de afgelopen week veel bij FC Twente was gebeurd. "Al die commotie was toch wel gek om mee te maken. De supporters eisten ook iets van ons. Er zat dus nogal wat druk op deze wedstrijd. We zijn op vechtlust teruggekomen van een achterstand. Dat is goed voor het zelfvertrouwen."

Ebola-moeheid slaat toe in Sierra Leone

Sierra Leone is ebola-moe. Inwoners willen de alledaagse dingen weer oppakken, en staan te popelen om scholen, winkels en bedrijfjes te heropenen, constateert Henri van Eeghen, actievoorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Hij was de afgelopen week op bezoek in het Afrikaanse land. Het dodelijke gevaar van ebola is in Sierra Leone echter nog niet geweken, terwijl de risico's op verdere besmettingen nu toenemen, waarschuwt hij.

In maart vorig jaar kwam de wereldgezondheidsorganisatie WHO met de eerste melding van ebola in Guinee. Uiteindelijk brak de epidemie ook uit in Sierra Leone en Liberia. Het totale aantal besmettingen groeide naar 23.900. Tot nu toe kwamen bijna 10.000 mensen te overlijden. In Nederland werd tijdens de Giro 555-actie van de SHO ruim 10 miljoen euro opgehaald. Dat geld is onder meer gestoken in hygiënemaatregelen, voorlichting en beschermingsmaterialen die nodig zijn voor begrafenissen.

Dat laatste is zeer noodzakelijk, want de doden mogen niet onbeschermd worden aangeraakt. De besmettingskans is dan levensgroot. ,,Des te meer waardering voor al die Rode Kruisvrijwilligers die iedere morgen opstaan om al die dode mensen te gaan begraven, met alle risico's van dien'', zegt Van Eeghen vanuit de hoofdstad Freetown. Vooral daar stijgt het aantal besmettingen weer. In heel Sierra Leone stijgt het met zestig tot honderd per week.

,,Je ziet dat mensen weer iets makkelijker worden in bijvoorbeeld het aanraken van elkaar. Dat is nu eenmaal onderdeel van de cultuur. Maar eigenlijk kun je het beter niet doen. Ik wil bij het groeten ook iedere keer mijn hand uitsteken, omdat je dat gewend bent'', aldus Van Eeghen.

Toch heeft Van Eeghen hoop dat er dit jaar een einde aan de crisis komt, maar dan moeten de burgers wel weer oplettender zijn. Het wasritueel van overledenen is één van die tradities waarvoor iets anders in de plaats moet komen, vindt Van Eeghen. ,,Hoe moeilijk ook, maar de trigger is er wel om tot verandering te komen. De impact van de ramp is hier enorm. Ebola staat hier al elf maanden, iedere dag, op de voorpagina's. Iedereen is ebola-moe.''

Ook vandaag minder treinverkeer rond Tilburg

Het treinverkeer rond Tilburg zal ook vandaag vermoedelijk niet volledig worden hervat. Dat meldde de NS. Reizigers krijgen het advies voor vertrek de laatste verkeersinformatie te raadplegen.

Door een treinbotsing reden sinds vrijdagmiddag geen treinen van- en naar Tilburg. De NS liet zaterdag weten dat nog steeds onduidelijkheid bestaat over de schade aan de spoorbaan.

'Duidelijk is wel dat het verkeer de rest van de nacht niet meer hervat kan worden', aldus het spoorwegbedrijf in een verklaring. 'Ook verwachten wij dat er vandaag, zaterdag 7 maart, nog geen volledige hervatting van het treinverkeer mogelijk zal zijn.'

Grote brand treft autobedrijf Geesteren

De brandweer is in de nacht van vrijdag op zaterdag met groot materieel uitgerukt voor een brand in een autobedrijf in Geesteren (Overijssel). Brandweerlieden proberen te voorkomen dat het vuur overslaat naar een nabijgelegen woonhuis en tankstation.

Het autobedrijf aan de Denekamperweg staat volgens een woordvoerster van de brandweer volledig in brand. De kans dat het vuur overslaat naar de omliggende gebouwen zou klein zijn. ,,We denken dat we uitbreiding kunnen voorkomen'', zei de woordvoerster.

De naastgelegen woning is uit voorzorg ontruimd. Niemand raakte gewond. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Regering VS wil af van verbod op homohuwelijk

De Amerikaanse regering vindt het ongrondwettelijk als staten het homohuwelijk verbieden. Dat schreef het ministerie van Justitie vrijdag in een advies aan het Hooggerechtshof.

Het hof buigt zich de komende maanden over de vraag of staten het homohuwelijk in de ban mogen doen. Volgens een van de belangrijkste advocaten van de regering, Donald Verrilli, stuurt zo'n verbod het signaal "dat stellen met hetzelfde geslacht en hun kinderen tweederangs families zijn."

Het Hooggerechtshof doet naar verwachting eind juni uitspraak over het homohuwelijk, dat inmiddels in tientallen staten is gelegaliseerd. In juni 2013 maakte het hoogste hof in de VS al korte metten met een wet die het huwelijk definieert als een zaak tussen man en vrouw: de zogeheten Defense of Marriage Act uit 1996.

Van Gerwen, Barney, Van der Voort naar vierde ronde UK Open

Raymond van Barneveld heeft vrijdagavond zeer overtuigend de vierde ronde bereikt van het UK Open in Minehead. De Haagse dartprofessional verpletterde de Engelse titelverdediger Adrian Lewis met 9-3.

Vincent van der Voort, Jelle Klaasen en Jan Dekker gingen ook door. De eerste versloeg Lee Evans met 9-4, Klaasen gooide Brendan Dolan er met dezelfde cijfers af. Dekker toonde zich beter dan Justin Pipe. Dat vergde veertien legs: 9-5.

Ook Michael van Gerwen staat bij de laatste 32. Hij won met 9-3 van Paul Nicholson. Mervyn King was met 9-8 te sterk voor wereldkampioen Gary Anderson. Robert Thornton versloeg Simon Whitlock met 9-5 en Jamie Caven won met 9-3 van Terry Jenkins

Joey ten Berge, Benito van de Pas en Christian Kist werden veroordeeld tot toekijken zaterdag bij het vervolg van het toernooi. Ten Berge verloor met 1-9 van Mensur Suljović en Van de Pas ging er met 5-9 af tegen Paul Hogan. Kist verloor na de beslissende leg met 9-8 van Ian White.

Zaterdagmiddag wordt de vierde ronde gespeeld van de UK Open. Zaterdagavond volgt de achtste finale. Zondag hebben dan de kwartfinales, halve finales en finale plaats.

Uitslagen UK Open ronde III

Darts Darts Uitslag
Raymond van Barneveld Adrian Lewis 9-3
Paul Hogan Benito van de Pas 9-5
Mensur Suljović Joey ten Berge 9-1
Joe Cullen Eddie Dootson 6-9
John Ferrell Phil Taylor 2-9
David Pallett Colin Fowler 9-4
James Wilson Ricky Evans 9-4
Justin Pipe Jan Dekker 5-9
Gary Anderson Mervyn King 8-9
Vincent van der Voort Lee Evans 9-4
Josh Payne Andy Jenkins 9-6
William O'Connor Mark Webster 9-5
Paul Nicholson Michael van Gerwen 3-9
Jelle Klaasen Brendan Dolan 9-4
Alan Norris Kyle Anderson 6-9
Ian White Christian Kist 9-8
Steve Beaton Peter Wright 5-9
John Henderson Steve Douglas 9-7
Andrew Gilding Kevin Painter 9-0
Mark Barilli Devon Petersen 8-9
Simon Whitlock Robert Thornton 5-9
Nathan Aspinall James Richardson 9-4
Ronnie Baxter Brian Woods 9-2
Jason Mold Wes Newton 0-9
Michael Smith Stephen Bunting 8-9
Nathan Derry Keegan Brown 9-2
Aaron Turner Andy Hamilton 8-9
Dave Chisnall Ryan Harrington 9-6
Max Hopp Kim Huybrechts 7-9
James Wade Joe Murnan 9-3
Terry Jenkins Jamie Caven 3-9
Kevin McDine Daryl Gurney 1-9
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.