Seventh Son

Peter Breuls

In Seventh Son vormen fantastische wezens, magie en een reeks actiescènes een mooi plaatje, maar de vertelling weet de kijker er niet van te overtuigen dat deze film een goede tijdsbesteding is.

Seventh Son is de verfilming van het boek The Spook's Apprentice, van Joseph Delaney. Het is een boek uit een serie, zoals tegenwoordig niet ongebruikelijk is voor grote studiofilms, maar deze eerste verfilming, die van start ging in 2012, heeft wat moeite gehad om op het bioscoopscherm te verschijnen. Oorspronkelijk ondergebracht bij Warner Bros., was deze film gepland voor een release in begin 2013, maar dit werd meerdere malen uitgesteld, totdat productiepartner Legendary de samenwerking met Warner verbrak en verder ging met Universal Pictures, dat de film overnam en de release nog een paar keer uitstelde.

Seventh Son: Jeff Bridges en Ben Barnes

Het is geen positief teken dat een film zo lang op de plank heeft gelegen: is die film het bekijken dan eigenlijk wel waard? Het in 2012 verschenen The Cabin in the Woods lag drie jaar op de plank en bleek de moeite uiteindelijk meer dan waard, maar van Seventh Son kan niet hetzelfde gezegd worden. De film vertelt over John Gregory (Jeff Bridges), een 'Spook', die afkomstig is uit een lange lijn van geestenjagers, die in het begin van het verhaal een kwade heks gevangenzet in een cel in een afgelegen berg. Natuurlijk komt zij daar na verloop van tijd weer uit, maar intussen is er wel een decennium verstreken. Om de strijd met haar aan te gaan, heeft Gregory een nieuwe leerling-assistent nodig, en die selecteert hij door op zoek te gaan naar de zevende zoon van een zevende zoon. Waar de film al meteen in faalt is uit te leggen wat er zo bijzonder is aan een zevende zoon; niet iedereen is ervan op de hoogte dat dit een terugkerend element in fantasiefictie is, maar de kijker wordt wel geacht uit de context op te maken dat de gekozen zoon, Thomas 'Tom' Ward, gespeeld door Ben Barnes, een bijzonder figuur is.

Wanneer Gregory zijn apprentice gevonden heeft en begint aan zijn training, begint het langzaam onduidelijk te worden welk verhaal er nu eigenlijk verteld wordt. De kwade heks, Mother Malkin, wil om onduidelijke (of afwezige) redenen de mensenwereld veroveren, en verzamelt een groep bondgenoten. Intussen wordt Tom een soort van getraind en op sleeptouw genomen in Gregory's dagelijkse zaken, waarbij hij in aanraking komt met een jonge, goedaardige heks, waar een licht romantisch bijverhaal mee ontstaat.

Er is nogal wat aan de hand in deze wereld: Gregory heeft zo zijn geschiedenis en ook met Tom is meer aan de hand dan in eerste instantie lijkt. Intussen verzamelen allerlei fantastische figuren, heksen en tovenaars die de vorm van dieren en monsters kunnen aannemen, zich rondom Malkin (Julianne Moore), wier kracht langzaam groeit door de opkomst van een bloedmaan. Maar hoeveel fantasy-elementen er ook op elkaar worden gestapeld, wat er mist is een motivatie. Niet duidelijk is waarom Gregory een geestenjager is, wat Tom zo bijzonder maakt, waarom Malkin zo kwaadaardig is (ze "was ooit goed", leren we, maar daar blijft het ook bij) en wie al die andere figuren eigenlijk zijn. Sommige vragen worden deels beantwoord, naar andere informatie wordt gehint. De aanname hier is dat het boek wellicht uitgebreider is in deze uitleg en het scheppen van een interessante fantasy-wereld; er zijn dertien boeken in de serie, plus een paar spin-offs. Maar in de verfilming ontbreekt de uitleg en ligt de focus meer op actie, een paar mooie glijdende landschapshots en wat visuele effecten.

Seventh Son: Alicia Vikander

Ook de cast weet hier niet veel aan te redden en schept zelfs verwarring over hoe de film nu geïnterpreteerd moet worden. Bridges speelt Gregory met een bijna komisch accent: waar dit in eerste instantie stoort, begint het later onderdeel te worden van een wat meer luchtige toon van de film, die later weer compleet verdwijnt. Moore steekt niet veel moeite in haar rol; een schril contrast met haar Oscarwinnende vertolking in Still Alice (volgende week in de bioscoop). Ben Barnes, feitelijk het centrale figuur, doet niet veel fout, maar boeiend is hij ook niet, net als zijn romance met 'goede heks' Alice, gespeeld door Alicia Vikander, die net als Moore binnenkort in een veel betere rol te zien is (en hier prima werk verricht).

Seventh Son is het uiteindelijk gewoon allemaal net niet. Net niet spannend in het verhaalverloop. Net niet opzwepend in de actie, net niet overtuigend in wat dan ook. Het ziet er mooi uit, maar het boeit niet. Het verveelt op alle fronten. Deze film had beter op de plank kunnen blijven liggen.