Twee doden bij Belgische anti-terreuractie

In het Belgische Verviers zijn bij een politieactie zeker twee mensen omgekomen en is tenminste een persoon gewond geraakt. Andere bronnen melden zelfs drie doden. Ook is er een verdachte opgepakt.

Het zou gaan om een anti-terreuractie van de federale politie, VRT meldt dat het om moslimterroristen zou gaan. Inmiddels is de situatie onder controle, maar precieze details zijn nog niet duidelijk. Vanavond 20.00 uur volgt een persconferentie waarin waarschijnlijk een en ander duidelijker zal worden.

Meerdere getuigen doen hun verslag. De een meldt één explosie en daarna een paar schoten, de ander beweerde zelfs dat er tien minuten aan een stuk door geschoten werd met automatische geweren. De deskundigheid van de laatste getuige op het gebied van automatische vuurwapens wagen we echter te betwijfelen. Dus ook dat is niet geheel zeker. Op twitter melden mensen drie a vier grote explosies.

Update 20:40 uur
Op een persconferentie in Verviers, werd het volgende over de anti-terreuractie bekend gemaakt: 

Tegelijkertijd met de actie in Verviers, werden er in Brussel en Halle-Vilvoorde in totaal een tiental huiszoekingen verricht. Bij de huiszoeking in Verviers, werd er onmiddellijk door de daar aanwezige jongeren geschoten met 'oorlogs- en automatische wapens'. aldus de poltie. De politie schoot terug en doodde twee van de schutters. Een derde raakte zwaargewond. Bij de actie zijn geen slachtoffers bij de politie of bij passanten gevallen.

De Franse zender TF1 meldt een waarschijnlijk verband tussen de terroristen in Verviers en Amedy Coulibaly, die verleden week in Frankrijk betrokken was bij de aanslag op Charlie Hebdo, en later een politieagent en vier gijzelaars doodschoot. Zijn wapens zou hij gekocht hebben in België, meer bepaald in Verviers. Dit wordt niet door autoriteiten bevestigd, noch in Frankrijk, noch in België. Volgens diverse media in België, zou de anti-terreuractie momenteel in zeven Europese landen plaats vinden. Hierover wordt echter ook niets gezegd in de persconferentie.

Ook onbevestigd, zou het doel van de terreuractie in Verviers het politiebureau zijn. De jongeren die bij de anti-terreuractie gedood werden, zouden er bommen willen plaatsen. Wel meldt de politie dat de terroristen in Verviers 'op het punt stonden' om een terreuractie uit te voeren.

Update 20:47 uur
Een Youtubefilmpje, gemaakt door een amateur, waarop de felle schotenwisseling in Verviers te horen en te zien is:

 

Update 21:25 uur
Volgens een tweet van de Belgische krant Het Laatste Nieuws is er op dit moment een nieuwe actie van de politie gaande in Verviers.

De feiten hebben volgens politie en justitie in België niets te maken met de terreuraanslagen in Parijs. De actie van vanavond was al weken in voorbereiding en er werden in die tijd geen banden met 'Parijs' geconstateerd.

Volgens diverse media in België zijn er op dit moment nog acties bezig in Brussel, Anderlecht, Schaarbeek en Molenbeek (allen voorsteden van Brussel). In Anderlecht zouden daarbij explosieven zijn gevonden. 

Update 23:16 uur
Er zijn - live op tv - nieuwe schoten en explosies gehoord in Verviers. Dit was rond 23:10 uur het geval.