Zwitsers trekken euro verder omlaag

Het besluit van de Zwitserse centrale bank (SNB) om de koers van de Zwitserse frank los te laten heeft donderdag voor onrust gezorgd op de financiële markten. De euro ging hard onderuit ten opzichte van zowel de frank als de dollar, terwijl de aandelenbeurs in Zürich diep in het rood dook.

De euro zakte in de ochtendhandel tot een dieptepunt van 1,1575 dollar en bereikte daarmee het laagste niveau sinds eind 2003. Rond het middaguur herstelde de koers enigszins, tot 1,1675 dollar. Daarmee is de Europese munt voor het eerst sinds eind 2005 minder dan 1,17 dollar waard.

De waarde van de frank werd door Zwitserland de afgelopen drie jaar op minimaal 1,20 frank per euro gehouden. Na het besluit die koppeling te laten varen liep de koers fors op, waardoor de Zwitserse munt rond 12.00 uur bijna 17 procent meer waard was dan voor het besluit van de centrale bank .

Beleggers schrokken van de aankondiging van de SNB, die ervoor zorgt dat Zwitserse goederen duurder worden op de internationale markten. De aandelenbeurs in Zürich stond aan het begin van de middag bijna 9 procent in de min.