Historische Dakar-prestatie lonkt voor Van Loon

Erik van Loon kan de beste Nederlandse rallyrijder ooit in de Dakar Rally worden. De Brabander bezet twee dagen voor de finish in Buenos Aires de vierde plaats in het algemeen klassement bij de autos. Nier eerder in de geschiedenis van de roemruchte woestijnrally stond een Nederlander zo hoog. "De vierde plaats is onwerkelijk en ver boven de verwachting, maar we hebben de laatste jaren ook met minder materiaal al laten zien dat we in de top tien thuis horen", zei de 46-jarige Van Loon donderdag na de elfde etappe.

De vleesondernemer is bezig aan zijn zevende rally. Hij kocht speciaal voor deze editie een Mini. "Niet de snelste auto, maar voor de lange afstanden en het vele zand in Dakar de betrouwbaarste auto."

Van Loon is geleidelijk aan omhoog gekropen in de tussenstand. De vierde plaats dankt hij ook aan het uitvallen van een aantal gerenommeerde fabrieksrijders. "In de Dakar Rally krijg je niks cadeau. Wij, dat zijn mijn navigator Wouter Rosegaar en ik, hebben deze vierde plaats te danken aan twee weken goed en gecontroleerd rijden. Wij hebben nagenoeg foutloos gereden, verstandige keuzes gemaakt, geen onnodige risico's genomen. Dat anderen dat wel doen, is hun probleem."