'FIA overweegt tegemoetkoming Honda'

Autosportfederatie FIA overweegt sterk om ook Honda in 2015 toestemming te geven haar Formule 1-motor door te mogen ontwikkelen, zo melden de BBC en Autosport. Door een maas in de regels mogen Mercedes, Renault en Ferrari dat al en de Japanners komen daar nu mogelijk bij.

Vorig jaar werd in de Formule 1 de 1,6 liter V6-turbomotor ingevoerd. Mercedes, Renault en Ferrari moesten hun krachtbronnen voor 28 februari dat jaar homologeren, iets wat het terugkerende Honda dit jaar voor die datum ook moet. De drie eerder genoemde fabrikanten mogen daarnaast hun krachtbron voor dit jaar voor 48 procent vernieuwen. De FIA had hiervoor de datum van 28 februari beoogd, maar dit niet in de regels vastgelegd, waardoor de bedrijven meer tijd hebben voor de doorontwikkeling.

Honda vindt dit geen eerlijk speelveld en heeft bij de FIA gelijke behandeling gevraagd. Honda loopt volgens de regels van de FIA een jaar achter op Mercedes, Renault en Ferrari, maar moet zich wel aan de restricties houden die voor 2015 gelden, terwijl de maas in de regels niet voor de Japanners geldt.

Volgens de BBC zijn de FIA en Honda nader tot elkaar gekomen waarbij de oplossing zou zijn dat de Formule 1-motor voor 28 februari gehomologeerd moet worden, waarna Honda ook de ruimte krijgt voor doorontwikkeling. Hierdoor loopt de fabrikant eind dit jaar gelijk met de andere renstallen. De FIA wilde nog niet bevestigen of dit daadwerkelijk de uitkomst van de gesprekken met Honda is.