Terreurnetwerk Verviers bestond al 20 jaar

De actie van de Belgische anti-terreureenheid vanavond in Verviers, was al langer in voorbereiding. Dat melden diverse media in België.

Zo bracht de Franstalige Belgische krant Vers L'avenir, gisteren een artikel over een groep geradicaliseerde jongeren in Verviers. Veel jongeren zouden de stad in het oosten van België hebben verlaten om te gaan strijden in Syrië. Enkelen van hen zouden zijn teruggekeerd. Waarschijnlijk hierdoor waren de lokale politiediensten waakzamer voor terreur. Dat de slachtoffers van de antiterreuracties teruggekeerde jongeren zijn, is inmiddels duidelijk.

Verviers zou al meer dan 20 jaar opduiken in onderzoeken naar internationale terroristische netwerken. Gisteren sprak Vers L'Avenir van 6 à 10 jihadisten uit Verviers die naar Syrië vertrokken zouden zijn. Alle jongeren van Marokkaanse en Algerijnse afkomst die verdwenen zijn, waren met elkaar verbonden. "Je kan het een sneeuwbaleffect noemen. Als er één vertrekt, volgt de rest", aldus islamgeleerde Michael Privot in de krant. "We weten ook dat er twee Tsjetsjenen vertrokken en teruggekeerd zijn, maar die personen zijn van minder belang in dit dossier." 

Mogelijk zijn de mannen aangemoedigd door de voormalige imam van Verviers, die bekend stond om zijn extremistische uitspraken. Afgelopen juli werd hij verbannen uit de moskee. "We hebben de indruk dat die jongeren in die moskee zijn geweest. De autoriteiten stelden zich al langer vragen bij de activiteiten van deze imam . De burgemeester gaf gisteren te kennen op zijn hoede te zijn. "Iedereen staat paraat: de federale en lokale politie, de staatsveiligheid, de officieren van justitie en OCAD."