Ellen Hoog uitgeroepen tot beste hockeyster van de wereld

Ellen Hoog is verkozen tot Wereldspeelster van het Jaar, zo maakte de wereldhockeybond FIH donderdag bekend. Ook Jaap Stockmann en Joyce Sombroek zijn in de prijzen gevallen. Mark Knowles is verkozen tot Wereldspeler van het Jaar.

Hoog won in juni van vorig jaar de wereldtitel in Den Haag. Na afloop werd ze ook uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Ze liet in de verkiezing Maartje Paumen (Ned), Lidewij Welten (Ned), Luciana Aymar (Arg) en Lauren Crandall (VS) achter zich. De behendige aanvaller is na Mijntje Donners (2003), Minke Booij (2006), Naomi van As (2009) en Maartje Paumen (2011 en 2012) de vierde Nederlandse die de award ontvangt.

Ellen Hoog zeg maar hoog.
Ellen Hoog met de wereldbeker in haar handen nu ook de beste speelster van 2014. (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Ook Sombroek heeft een persoonlijke prijs gewonnen, voor Doelvrouw van het Jaar. De sluitpost won de strijd van Belén Succi (Arg), Maddie Hinch (Eng), Jackie Kintzer (VS) en Rachael Lynch (Aus). Stockmann ging er bij de mannelijke goalies met de titel vandoor. De lange sluitpost, die met de Oranjemannen zilver pakte op het WK, had concurrentie van Juan Vivaldi (Arg), Andrew Charter (Aus), George Pinner (Eng) en Parattu Raveendran Sreejesh (Ind).

Australiër Mark Knowles is gekroond tot Wereldspeler van het Jaar. De aanvoerder van de regerend wereldkampioen werd verkozen boven Robert Van der Horst (Ned), Robbert Kemperman (Ned),Eddie Ockenden (Aus) en Ashley Jackson (Eng).

De mannelijke talentenprijs gaat naar de Argentijn Gonzalo Peillat. De Argentijnse Florencia Habif heeft de prijs bij de vrouwen gewonnen, ten koste van onder meer Xan de Waard (Ned) en Anna Flanagan (Aus).