Paus: vrijheid van meningsuiting kent grenzen

De vrijheid van meningsuiting heeft zijn grenzen. Die liggen op het terrein van het beledigen en ridiculiseren van iemands geloof. Dat heeft paus Franciscus donderdag gezegd.

De kerkvorst sprak tijdens zijn reis naar de Filipijnen over de terreuraanslagen in Parijs. Hij sprak over de vrijheid van meningsuiting als een fundamenteel mensenrecht, maar voegde toe dat er ook een plicht is dit recht te gebruiken in het algemeen belang.

Er zijn grenzen, aldus Franciscus.

"Als mijn goede vriend dr. Gasparri mijn moeder beledigt, kan hij een klap verwachten", aldus de paus. "Dat is normaal. Je kunt niet provoceren. Je kunt het geloof van anderen niet beledigen. Je kunt niet de draak steken met het geloof van anderen."

Na de aanslagen in Parijs lieten het Vaticaan en vier vooraanstaande imams een gezamenlijke verklaring rondgaan waarin zij de aanslagen veroordelen, maar er ook bij media op aandringen religies te respecteren.

Volgens Franciscus is het een 'dwaling' in naam van God te doden en kan religie nooit als rechtvaardiging voor geweld dienen. Maar als het op het beledigen van iemands religieuze opvattingen aankomt, zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, aldus de paus.

"Er zijn zoveel mensen die slecht spreken over religies en andere religies, die deze bespotten, die van de religie van anderen een spelletje maken", zei de paus. "Dit zijn provocateurs. En wat er met hen gebeurt, is wat er met dr. Gasparri gebeurt als hij mijn moeder beledigt. Er is een grens."