Advocaat wil vrijspraak Holleeder

Willem Holleeder (56) moet worden vrijgesproken van zowel de afpersing van een vroegere Hells Angels-voorman als de bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit betoogde zijn raadsman Stijn Franken donderdagmorgen voor de rechtbank in Haarlem. Volgens Franken heeft het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs geleverd.

Holleeder is een van de verdachten in het omvangrijke Andes-proces, dat draait om een criminele bende die zich bezighield met witwassen, afpersing, geweld en drugshandel. Holleeder vervult in het proces een bijrol. Hoofdverdachten zijn Danny K. en oud-vechtsporter Dick Vrij. Tegen hen is in het proces respectievelijk 6,5 en 4,5 jaar cel geëist.

Holleeder hoorde anderhalf jaar cel tegen zich eisen vanwege betrokkenheid in de afpersingszaak. Daarnaast wil het OM dat hij nog 1095 dagen van een voorwaardelijke veroordeling uitzit vanwege de bedreiging van Peter R. de Vries. Holleeder eiste op de stoep bij de misdaadverslaggever onder het uiten van bedreigingen dat zijn naam niet zou worden genoemd in de Amerikaanse verfilming van De Vries' boek over de Heineken-ontvoering.