Ajax start inhaalrace tegen FC Groningen

Vol goede moed opent Ajax vrijdagavond voor eigen publiek in een duel met FC Groningen de tweede seizoenshelft, die de Amsterdamse club een vijfde landstitel op rij kan opleveren. "Ik heb het gevoel dat we groeiende zijn", blikte trainer Frank de Boer donderdag na de training van zijn selectie vooruit. "Het goede gevoel is er. Dat zie ik in de ogen van mijn spelers."

Ajax overwinterde naar tevredenheid van De Boer in Qatar, waar de ploeg zaterdag tijdens een vriendschappelijke ontmoeting afrekende met Schalke 04 (2-0). De regerend kampioen stak de afgelopen seizoenen in goede vorm na de winterstop, maar profiteerde ook van wisselvallig presteren van PSV. De formatie uit Eindhoven maakt dit seizoen echter een stabielere indruk en verdedigt de komende zeventien wedstrijden een voorsprong van vier punten op de naaste achtervolger uit de hoofdstad.

Met optredens tegen FC Groningen, Feyenoord, Vitesse en AZ staat Ajax voor een lastige start van de tweede helft van het seizoen. "We zullen er meteen moeten staan, anders kunnen we het wel vergeten", beseft De Boer, die tegen FC Groningen nog geen beroep kan doen op de geblesseerde Nicolai Boilesen, Joël Veltman en Viktor Fischer. Kolbeinn Sigthorsson staat ondanks belangstelling van het Franse Lille ook nog altijd onder contract in Amsterdam. De centrumspits uit IJsland blijft voorlopig tweede keus achter Arkadiusz Milik, waardoor Richairo Zivkovic zich weer bij Jong Ajax moet melden.

Trainer Erwin van de Looi van FC Groningen verwelkomde in de winterstop de aangetrokken Albert Rusnak (Cambuur) en Simon Tibbling (Djurgardens IF). De oefenmeester verkeert in de luxe positie dat hij fitte spelers moet teleurstellen voor de ontmoeting met Ajax. Aanvaller Michael de Leeuw staat ook nog altijd onder contract bij FC Groningen. Hij zag de afgelopen weken een overgang naar het Chinese Jiangsu Sainty afketsen en kijkt uit naar het duel met Ajax. "Ik richt me volledig op de wedstrijd tegen Ajax. Ik wil net als de rest van het team vlammen in de Arena."