Deel Londense 'klaprozenzee' gaat op tournee

Een deel van de bijna een miljoen porseleinen klaprozen die de Tower of Londen omringen gaat op nationale tournee. De belangstelling voor het bloemenmonument ter ere van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog is zo groot dat nu is besloten een deel van de klaprozen te bewaren. Dat heeft de Britse premier David Cameron zaterdag gezegd.

Het oorspronkelijke plan was dat na jaarlijkse herdenking van het einde van de Grote Oorlog dinsdag de bloemen zouden worden teruggegeven aan mensen die de rozen hadden gekocht. Een deel wordt nu echter bewaard en uiteindelijk in het Imperial War Museum ondergebracht, zei Cameron. "Het monument is erg geliefd", aldus de premier.

De klaproos, of 'poppy', is een bekend symbool van de Eerste Wereldoorlog. Tot aan de jaarlijkse herdenking dinsdag worden elke dag klaprozen 'geplant'. In totaal worden 888.246 bloemen neergezet, voor elke gesneuvelde Britse militair een. Het monument was sinds augustus te bezoeken. Organisatoren schatten dat rond de vier miljoen mensen het monument hebben bezocht.