Bahrein trekt zich terug van WK handbal in Qatar

De Bahreinse handbalbond heeft bij de internationale federatie IHF aangegeven zich terug te trekken van het WK van 2015. Dat wordt vanaf 15 januari gespeeld in Qatar, een land waarmee Bahrein de laatste tijd moeizame diplomatieke relaties kent. Volgens Arabische media zouden ook de Verenigde Arabische Emiraten zich terugtrekken, eveneens vanwege de politieke problemen met Qatar.

In een kort statement liet de IHF weten op 21 november een besluit te nemen over wat nu te doen met Bahrein. Zo zou het mogelijk zijn om de bond stevig te straffen. Vorige maand werd Bahrein nog derde op de Asian Games, waar Qatar goud won. De twee speelden daar gewoon tegen elkaar.

Eerder dit jaar werd in Bahrein het Aziatisch kampioenschap gehouden, waar het thuisland de finale verloor van Qatar. Ook Iran en de Verenigde Arabische Emiraten plaatsten zich daar voor de titelstrijd.

Het is nog niet bekend wie de plaats van Bahrein, en eventueel de VAE, op gaat vullen. Dat zou kunnen gebeuren door Zuid-Korea en Saoedi-Arabië, de nummers vijf en zes van het Aziatisch kampioenschap, op te laten schuiven.

Het is echter ook mogelijk dat Australië alsnog een startbewijs krijgt. Die hadden ze al binnen door kampioen van Oceanië te worden, maar de Aussie's moesten hun ticket inleveren omdat Oceanië geen continentale handbalbond heeft en de kampioen dus niet naar het WK mocht. Duitsland kreeg hierdoor een deelnamebewijs in de schoot geworpen.