Noord-Koreaanse gewichtheffer wint WK-goud dankzij 40 gram

De Noord-Koreaanse gewichtheffer Om Yun-chol heeft op het WK in Almaty de eerste titel gepakt en wel in de klasse tot 56 kilogram. De olympisch kampioen van Londen 2012 verdedigde daarmee zijn vorig jaar veroverde wereldtitel.

In het eerste onderdeel trok Om 128 kilogram omhoog, waarmee hij de vijfde plaats innam. Op WK's worden medailles uitgereikt voor beide onderdelen - het trekken en het stoten - en voor het totaal, op de Olympische Spelen zijn er alleen medailles voor het totale gewicht.

Het goud in het stoten was voor de Vietnamese junior Thach Kim Tuan, die met 135 kilogram een nieuw wereldrecord junioren neerzetten. Hij bleef zelfs maar drie kilo verwijderd van het 'echte' record van de Turk Halil Mutlu. Li Fabin uit China pakte zilver met 134 kilo, voor zijn landgenoot Long Qingquan die één kilo minder de lucht in kreeg.

Het stoten is het onderdeel waarop Om domineert, vorige maand liet hij op de Asian Games een wereldrecord van 170 kilogram noteren. De strijd om de wereldtitel overall was tot het allerlaatste moment zeer spannend. Om moest 168 kilo tillen om op totaal 296 uit te komen, net zoveel als Thach. De Noord-Koreaan slaagde erin en omdat hij 40 gram lichter is dan Thach kreeg hij het goud omgehangen. Brons was voor de Chinees Long, zowel in de eindstand (293 kg) als bij het stoten (160 kg).