CD: Usnea - Random Cosmic Violence

dekatophetspek

Een jaar na het verpletterende titelloze debuutalbum deelt het uit Portland afkomstige Usnea weer allesvernietigende mokerslagen uit met hun nieuwe plaat Random Cosmic Violence. Op hun eerste album op Relapse Records doet de groep, bestaande uit gitarist en zanger Justin Cory, bassist en zanger Joel Williams, gitarist Johnny Lovingood en drummer Zeke Rogers, die titel dan ook zeker alle eer aan. Een bruut stuk duister muzikaal geweld die als een op hol geslagen asteroïde uit je speakers knalt om een diepe krater in je muzikale geheugen achter te laten.

Usnea - Random Cosmic Violence
Usnea - Random Cosmic Violence

Het afgelopen jaar werden we al vele malen blij gemaakt met geweldige albums. Zo hoorden we eerder dit jaar al erg fijne platen, van onder meer Vallenfyre, Triptykon, Anatomy of Habit, Electric Wizard en Swans, en ook de nieuwe van Usnea mag in dit rijtje genoemd worden. Dat gaat over een paar maanden nog een behoorlijke strijd worden om een top 10 van dit jaar samen te stellen met zoveel van die fijne releases.

De titel Random Cosmic Violence is gebaseerd op een uitspraak van de beroemde Amerikaanse astrofysicus Carl Sagan in zijn boek The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark uit 1995. In het boek schrijft Sagan onder meer dat de mens het enige wezen op deze planeet is, die in staat is om na te denken over het ontstaan van het universum waarin wij mogen bestaan. Random Cosmic Violence is een tsunami van doom en sludge in een viertal hoofdstukken. Het album werd opgenomen in de Audiosiege Studios in Portland, Oregon, met Brad Boatright achter de knoppen. Mocht de naam van die studio je bekend voorkomen, eerder werden er ook albums opgenomen door onder meer Yob, Corrosion of Conformity, Vallenfyre, SUNN O))), Nux Vomica en onnoemelijk veel andere bands.

Usnea (Foto: David Maygra)
Usnea (Foto: David Maygra)

Vanaf de eerste tonen van het 'slechts' 12,5 minuut durende 'Lying In Ruin' krijgen we een imponerende bak grafherrie over ons heengestort, waarbij de tracks steeds langer worden, met het bijna 16 minuten durende 'Detritus' als allesverzengend sluitstuk. Liefhebbers van een muzikaal stuk extreem geweld mogen deze geluidsdrager niet in hun verzameling laten ontbreken.