Wereldranglijstaanvoerder badminton test positief

De Maleisische badmintonner Lee Chong Wei is betrapt op dopinggebruik. De nummer één van de wereld testte positief tijdens het WK in Kopenhagen eind augustus, waar hij een zilveren medaille veroverde. Dat heeft een Maleisische sportofficial zaterdag laten weten. Lee kan een tweejarige schorsing krijgen. Vorige maand werd al bekend dat een bekende Maleisische badmintonner positief had getest, waaruit de conclusie al kon worden getrokken dat het om Lee ging.

Voorzitter Mohamad Norza Zakaria van de Maleisische badmintonbond bevestigde woensdag al dat ook de contra-expertise positief was, maar hij wilde de naam van de sporter niet bekendmaken. "Deze speler is zeer toegewijd en een exceptioneel individu. Wij geloven niet dat hij een kortere weg naar succes heeft gekozen", zei Mohamad.

De 32-jarige Lee is betrapt op het gebruik van Dexamethason, dat lichamelijke reacties onderdrukt. De internationale badmintonbond gaat zich over de zaak buigen. De wereldranglijstaanvoerder is in afwachting daarvan voorlopig geschorst.

Lee pakte op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 zilver, achter zijn grote rivaal Lin Dan. Ook op de WK's van 2011, 2013 en 2014 werd hij tweede. De duels met Lin Dan worden gezien als hoogtepunten in de badmintonwereld, vergelijkbaar met tenniswedstrijden tussen Rafael Nadal, Novak Djokovic en Roger Federer.