Bungie-topman slachtoffer van 'swatten'

Een topman van Bungie werd donderdagochtend opgeschrikt toen een SWAT-team zijn huis binnenstormde. Iemand had 911 gebeld en doorgegeven dat de man zijn vrouw en kinderen gegijzeld had. Hij zou een geweer bij zich hebben, explosieven hebben klaargezet en 20.000 dollar eisen voor hun vrijlating.

Een uur later wist de politie zeker dat hier niets van klopte: de topman en zijn familie waren veilig. De topman in kwestie wil er liever niet over praten, volgens een Bungie-woordvoerder. Volgens de politie gaat het mogelijk om een boze collega of aannemer binnen de gamesindustrie, die een 'niet zo geweldige ervaring met de topman had'. De beller kan een boete van 5000 dollar opgelegd krijgen, en mag mogelijk ook een jaar lang tegen de tralies aankijken.

"Dit is geen spelletje," zei Nathan Elledge, hoofd van de politie in Sammamish. "Er werd serieus op deze melding gereageerd en dat had ernstige gevolgen kunnen hebben. Gelukkig is dat deze keer niet gebeurd. Wanneer politieagenten reageren op iets dat zo gevaarlijk is, kost dat mogelijk hun leven. Je zet de levens van andere burgers op het spel."

Het gaat dit jaar lekker met de gamesindustrie. Zo moest in augustus een vliegtuig waar John Smedley, directeur van Sony Online Entertainment, in zat een noodlanding maken omdat er een valse bommelding werd gedaan. Vorige maand bedreigde een ontwikkelaar Gabe Newell van Valve met de dood omdat er een foutje stond bij de beschrijving van zijn spel.