Minder vroegtijdige schoolverlaters door bureau Halt

Jongeren die een Halt-straf hebben uitgevoerd, verlaten minder snel voortijdig hun school dan criminele jongeren die die straf niet kregen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht, meldt Halt zaterdag.

De kans op vroegtijdige schooluitval bij 'lichte criminelen' is na een Halt-straf 33 procent lager. Ook bleek uit het onderzoek dat jongeren met een Halt-straf gemiddeld 3,5 maand langer naar school gaan.

Het onderzoek toont voor het eerst aan dat investeringen om crimineel gedrag tegen te gaan een positief effect heeft op toekomstige onderwijsresultaten. Tot nu toe was alleen het omgekeerde aangetoond: dat onderwijsinvesteringen een positieve invloed kunnen hebben op toekomstig crimineel gedrag.

Voor het onderzoek zijn de schoolcarrières van 944 jongeren die een licht vergrijp pleegden bekeken. De ene helft kreeg geen Halt-straf en de andere helft wel. Van de niet-gestraften verlieten achttien van de honderd hun school voortijdig. In de andere groep waren dat er twaalf op de honderd.

Jongeren leren tijdens de Halt-straf over de gevolgen van hun gedrag en over eigen verantwoordelijkheid bij het maken van keuzes. Elk jaar krijgen ongeveer zeventienduizend jonge criminelen zo'n straf.