Ook restjes uit gasveld door nieuwe technieken

Nederland kan langer toe met gas uit eigen bodem dan werd gedacht. Dat komt door nieuwe technieken. Die zijn zo succesvol dat Nederland nog zo'n vijftien jaar zelfvoorzienend kan zijn. Dat concludeert TNO na onderzoek, meldt de NOS zaterdag. Eerder werd uitgegaan van tien jaar.

Uit een gasveld kan normaal gesproken zo'n 80 tot 85 procent gas gewonnen worden. Door nieuwe technieken die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld lukt het nu ook om de rest eruit te krijgen.

Als een gasveld bijna leeg is, staat er water op de bodem van de put. Daardoor komt het laatste beetje gas niet naar boven. Een van de methoden om dat toch voor elkaar te krijgen is door er zeep bij te doen. Daardoor gaat het water schuimen en komt er toch nog gas mee naar boven.

Nederland produceert op dit moment gas uit 150 vele op zee en ruim 100 op land. De nieuwe technieken kunnen worden toegepast op vrijwel alle velden. Het Groninger veld is een uitzondering. Daar is de hoeveelheid gas dat gewonnen mag worden aan banden gelegd vanwege de aardbevingen die door de gaswinning ontstaan.

TNO noemt het 'goed nieuws' dat meer gas uit een veld gehaald kan worden. Het maakt Nederland minder snel afhankelijk van gas uit bijvoorbeeld Rusland. Wel wijst de onderzoeksorganisatie erop dat er een moment komt dat het gas toch echt op raakt en Nederland dus naar een duurzame energievoorziening moet.