China en Japan halen banden aan

China en Japan gaan op hoog politiek niveau de banden weer aanhalen. Het heeft er alle schijn van dat de Chinese president Xi Jinping en de Japanse premier Shinzo Abe elkaar komende week treffen bij een top over economische samenwerking in Azië. Het is een belangrijke stap in het geleidelijk hervatten van 'de politieke, diplomatieke en veiligheidsbesprekingen'.

China heeft twee jaar gelden de contacten op hoog niveau bevroren, onder andere vanwege een conflict over een groep onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee. Vooralsnog is er nog niets bekendgemaakt over een overleg tussen Abe en Xi, maar de opvatting is dat er op de top een tête-à-tête plaatsheeft. Het is niet te zeggen wat en of er iets belangrijks zal worden besproken.

De Japanse premier zei dat nog niets is besloten over een overleg, maar dat er wel een goed klimaat is geschapen. "Tot dusver was de deur helaas altijd gesloten, maar deze overeenkomst heeft momentum gekregen. Ik denk dat iedereen een einde wil maken aan de spanningen tussen Japan en China", aldus Abe. "Het is voor ons heel belangrijk om de rest van de wereld te laten zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen voor vrede en welvaart in de regio."