Koerden eisen hulp Europa in strijd IS

Koerdische betogers zijn dinsdag binnengedrongen in het Europees Parlement en ook elders in Europa zijn Koerden de straat opgegaan. Ze eisen hulp van Europa in de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. In de stad Kobani, aan de Turks-Syrische grens, leveren Koerdische strijders al dagenlang slag met IS-strijders.

Sommige Europese landen hebben de Koerdische strijders bewapend of voeren luchtaanvallen uit op doelwitten van IS. De betogers menen dat dit echter onvoldoende is. "Ze hebben iets nodig om zichzelf en de burgers te kunnen verdedigen", aldus Hakan Cifci van het Koerdische Nationale Congres.

Vooral in Turkije, dat grenst aan Syrië, is de spanning om te snijden. Eerder dinsdag raakten Koerdische betogers en de Turkse politie slaags. De politie gebruikte waterkanonnen en traangas in een poging de demonstranten uiteen te jagen. En ook maandagavond was het raak.

In Brussel ramden ongeveer vijftig Koerden een deur in om zich toegang te verschaffen tot het Europees Parlement. Eenmaal binnen werd een delegatie ontvangen door voorzitter van het parlement Martin Schulz.

In de Duitse hoofdstad Berlijn waren zo'n zeshonderd Koerden op de been en in Frankfurt hielden enkele honderden Koerden een protestmars van het Turkse consulaat naar het Amerikaanse consulaat. Ook in de steden Bremen, Hamburg, Göttingen werd gedemonstreerd.

Hoewel Frankrijk luchtaanvallen uitvoert op posities van IS in Irak, wil het land vooralsnog geen aanvallen in Syrië uitvoeren, uit vrees de internationale pogingen de rust te doen terugkeren in Syrië in de wielen te rijden. "We begrijpen niet waarom Frankrijk wel optreedt in Iraaks-Koerdistan, maar niet in Syrisch-Koerdistan", aldus Fidan Unlubayir van de Federatie van Koerdische Verenigingen in Frankrijk. In de nacht van maandag op dinsdag werd bij het Franse parlement gedemonstreerd en het plan is om ook dinsdag weer te protesteren.