Marokkanen overwegen legaliseren wietteelt
Marokko denkt na over een wetsontwerp dat de teelt van cannabis deels legaliseert. Hoewel volgens het ontwerp alleen de kweek voor medicinaal en industrieel gebruik geregeld wordt, is het een grensverleggend idee voor het islamitische land.
De Marokkaanse marihuanaboeren leven in grote onduidelijkheid. Terwijl hun groene velden met rust gelaten, worden de telers constant lastiggevallen door de politie.
Hoewel legalisatie zou kunnen helpen bij het verlichten van armoede en sociale onrust, is de conservatieve oppositie in het land fel tegen. Ook de boeren zelf hebben hun twijfels. Ze denken niet dat politici ze werkelijk kunnen helpen.
Volgens schattingen van de Verenigde Naties leven in het noordelijke Rifgebergte zo'n tachtigduizend gezinnen van de wietteelt. De regio voorziet vrijwel heel Europa van hasj en is met Afghanistan de grootste marihuanaproducent ter wereld. In 2013 was 65 procent van hasj die wereldwijd door douanebeambten in beslag werd genomen afkomstig uit Marokko, blijkt uit cijfers van de Wereld Douaneautoriteit. Schattingen over de opbrengsten van cannabisteelt in Marokko lopen sterk uiteen, maar duidelijk is dat legalisatie een enorme impuls zou geven de economie in het land.
De winsten van de wietteelt gaan nu nog naar de inkopers en smokkelaars. Ze betalen de boeren vrijwel niets en maken gigantische winsten in Europa. Het Rifgebergte profiteert amper van de drugshandel. Boeren zeggen voor een kilo kif, zoals ze de wietplant noemen, omgerekend ruim zes euro te krijgen. Zo verdienen ze gemiddeld per jaar twee- tot drieduizend euro. Verder voelen ze zich door de staat totaal genegeerd. Behalve door de politie.
Veel mensen in de Rif hebben geen keus anders dan wiet telen. In de rotsachtige bodem groeit verder niets. Lange tijd hadden de boeren koninklijke toestemming om cannabis te verbouwen, tot de regering in 1974 alle productie en gebruik van drugs verbood.
Marokko overweegt legaliseren wietteelt (Foto: Novum)