De Roy van Zuydewijn bij debat koningshuis

Edwin de Roy van Zuydewijn woont dinsdagmiddag het debat in de Tweede Kamer over de begroting van het Koninklijk Huis bij. De ex-man van prinses Margarita hoopt meer duidelijkheid te krijgen over het onderzoek dat wijlen prins Bernhard naar hem gelastte, zei hij desgevraagd bij aanvang van het debat.

Bernhard vroeg de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) in november 2000 onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn, destijds de aanstaande verloofde van prinses Margarita, erkende premier Mark Rutte (VVD) eind vorig jaar in een brief aan de Tweede Kamer. De Roy van Zuydewijn zet vraagtekens bij het optreden van Rutte rondom deze kwestie. De premier weigerde vorig jaar excuses aan te bieden voor de gang van zaken.

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is nog veel onduidelijk over de zaak. Hij sprak tijdens het debat van een 'doofpot'. De socialist wil dat de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten onderzoek doet naar de contacten tussen Bernhard en de geheime dienst.