Nederlandse F-16's gooien eerste bommen op IS

Twee Nederlandse F-16's hebben dinsdagochtend voor het eerst doelen gebombardeerd van de terroristische organisatie Islamitische Staat. De jachtvliegers gooiden in in het noorden van Irak drie bommen op voertuigen van IS die peshmergastrijders onder vuur namen. Bij de aanval zijn voertuigen vernietigd en mogelijk ook IS-strijders omgekomen, meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De F-16's zijn sinds vrijdag in het operatiegebied en voerden zondag hun eerste vluchten uit. Toen werden nog geen wapens gebruikt. Nederland zet in totaal acht F-16's in voor de strijd tegen IS, waarvan twee reservetoestellen. Het detachement van ongeveer 250 militairen is gestationeerd in Jordanië. Daarnaast zendt Nederland tot 130 militairen uit om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te adviseren en trainen.

De jachtvliegtuigen worden niet alleen gebruikt voor het bombarderen van strategische doelen zoals IS-kampen en militair materieel maar kunnen ook worden ingezet om vanuit de lucht Iraakse en Koerdische troepen te ondersteunen die tegen IS strijden.