Lawrence noemt naaktfotoschandaal zedenmisdrijf

Jennifer Lawrence vindt dat iedereen die haar naaktfoto's heeft gezien zich diep moet schamen. "Je neemt deel aan een zedenmisdrijf", stelt de 24-jarige actrice in een interview met Vanity Fair. "Ik heb jullie geen toestemming gegeven naar mijn naakte lijf te kijken."

Lawrence stelt dat zij niets heeft om zich voor te schamen. "Ik had vier jaar een goede, gezonde en liefdevolle relatie. Alleen was dat een langeafstandsrelatie. Dus je vriend gaat naar porno kijken of hij kijkt naar jou." Lawrence had lang een relatie met de Britse acteur Nicolas Hoult. Die strandde deze zomer, volgens ingewijden vanwege overvolle agenda's van beide acteurs. Lawrence wordt sindsdien geregeld gespot in het bijzijn van Coldplay-frontman Chris Martin.

De actrice is een van de vele sterren die slachtoffer is geworden van wat Amerikaanse media 'The Fappening' noemen. In augustus doken op verschillende sites naaktfoto's van onder anderen Lawrence, Kate Upton en Kaley Cuoco op. De kiekjes zouden door hackers uit de iCloud van de actrices zijn geplukt. Apple en de FBI onderzoeken de zaak nog.

Volgens Lawrence zijn uiteindelijk de websites die de naaktfoto's verspreidden schuldig. "Dit is geen schandaal, maar een zedenmisdrijf. Het is misselijkmakend. De wet moet worden veranderd en wij moeten veranderen. Het feit dat iemand eerst denkt hoe geld verdiend kan worden aan de seksuele uitbuiting van een ander gaat mijn pet te boven."

Lawrence gruwt nog steeds van het voorval. "Dit is mijn lijf en het zou mijn keuze moeten zijn om dat te delen. Dat het niet mijn keuze is geweest, is verschrikkelijk. Ik kan niet geloven dat wij in zo'n wereld leven." Toch wordt het volgens de actrice makkelijker om ermee om te gaan. "Tijd heelt alle wonden. Ik huil niet meer en ben niet meer boos. Ik kan mijn geluk niet af laten hangen van de vraag of deze mensen ooit gepakt worden. Ik moet er zelf vrede mee leren hebben."