Uitbater sauna vrijgesproken van dood klant

Een 55-jarige exploitant van een sauna in Ridderkerk is niet verantwoordelijk voor de dood van een bezoeker. De man uit Nieuwerkerk aan den IJssel hoeft daarom ook niet de gevangenis in, heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. Tegen de sauna-uitbater was anderhalf jaar cel geëist.

Het Openbaar Ministerie verweet de man dat de sauna in 2007 voor klanten en werknemers zeer onveilig was. Als gevolg van een legionellabesmetting overleed een klant en werd een andere bezoeker ernstig ziek. De twee slachtoffers liepen in november 2007 de veteranenziekte op na een bezoek aan de sauna. Het OM stelt dat de sauna jarenlang niet in orde was en de exploitant ondanks talloze waarschuwingen keer op keer geen of onvoldoende maatregelen nam.

De overleden man moet de legionellabesmetting volgens de rechtbank hebben opgelopen in de Ridderkerkse sauna. In de periode rondom de besmetting is volgens de rechtbank echter voldoende gedaan om de groei van legionellabacteriën tegen te gaan. Zo zijn er voldoende controles geweest en is op basis van de uitkomsten daarvan juist gehandeld. Van de vrouwelijke bezoeker die ook ziek werd is volgens de rechtbank niet vast komen te staan dat zij de besmetting in de sauna opliep.

De exploitant kreeg wel een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een voorwaardelijke boete van duizend euro opgelegd voor een administratieve overtreding, valsheid in geschrifte en het niet voldoen aan een bevel om te sluiten. De burgemeester van Ridderkerk sloot de sauna in december 2007, maar dat besluit negeerde de man.