Neuken? 30 euro

Voor dertig euro kan je redelijk wat dingen doen. Je kan met z’n tweeën een daghap in een restaurant eten, schoenen kopen bij Van Haren, een dagkaart kopen bij de NS, een auto tanken, boodschappen doen, of blijkbaar ook een wijf neuken. Inclusief gratis condoom. Het kan allemaal in het mooie centrum van Leeuwarden. Aan de voorkant van de McDonalds prop je een hamburger naar binnen, aan de achterkant stop je er een worst in. En uit. En in. En uit. Op een rustige avond zijn de wijven zelfs nog goedkoper. Hoe meer vrouwen verveeld met hun mobiel spelen, hoe lager de prijs. Een Oost-Europees vrouwenlichaam kost minder dan dertig euro. Lekker hoor, die liberale marktwerking!

Nu is Leeuwarden echt de goot van de legale prostitutie. Maar het is toch niet te geloven dat er vrouwen bestaan die zich vrijwillig voor minder dan dertig euro laten nemen! Bijbaantje voor de studie? Welnee. Seksverslaafd? Fabels. Snel rijk willen worden? Houd toch op. Achter het steegje in het gezellige centrum zit een gangenstelsel van hoerenkamers. Iedereen kent de Weaze, maar niemand ziet de vrouwen. Ze zitten verborgen in het blauwe en rode licht van de oude pakhuizen, waar kerels voor dertig euro mogen doen wat ze willen. Vrijwillig? Mijn reet!

Op donderdagavond half acht waren er slechts twee vrouwen die enigszins vrolijk keken en buiten hun hok paradeerden. In de overige hokjes lagen lieve dekbedovertrekjes met meisjesachtige patroontjes, waarop de vrouwen verveeld wachtten. In een ander bordeel zat een jong meisje met donker haar in haar onderbroek en hemdje op het bed van een vriendin. In een onverstaanbaar Oostbloktaaltje klaagde ze met een zorgelijk gezicht. Het hadden zo twee meiden kunnen zijn die tijdens een slaapfeestje over jongens en uitgaan praatten. De rode gordijnen voor de hokken toonden een andere wereld.

Iedereen die deze meisjes zou zien, kan wel raden wat voor wereld er daadwerkelijk schuilgaat achter die façade. Een wereld van pooiers, afpersing, mensenhandel en drugsdealende Antillianen die hun zaakje tijdelijk bij een van de vrouwen verstoppen en er aan de andere kant van het doolhof ‘clean’ uitlopen. Maar je ziet het niet. Dus bestaat het niet en mag het eindeloos doorgaan. De meiden zullen niets zeggen. In welke taal zouden ze moeten beginnen? In het konijnenhol van nauwe gangetjes, smalle trappen en naar urine ruikende steegjes verdienen de pooiers hooguit dertig euro per stinkende kerel die hun vrouwen in alle mogelijke gaten neemt.

Zo snel als je in de bordelen bent, zo snel kan de bezoeker ook weer een steegje terugvinden naar het veilige stadscentrum. De prostituees liggen weer letterlijk en figuurlijk buiten het zicht. Het geroezemoes van de stad is een enorm kabaal ten opzichte van de stille hoerenhokjes. Het felle licht en de vrolijke mensen in de stad kunnen geen scherper contrast vormen met de ongelukkige gezichten van de vrouwen die een paar meter verder in een pand verstopt zijn. Voor die vrouwen is het niet zo eenvoudig om dezelfde weg naar buiten te bewandelen. Welkom in Nederland, het land van de vrije prostitutie, waar je seks kan krijgen voor dertig euro.