Poetin viert 62e verjaardag in Siberische wildernis

De Russische president Vladimir Poetin viert dinsdag zijn verjaardag in de woeste natuur van Siberië. Dat heeft zijn perswoordvoerder gezegd. Ondertussen vinden op verschillende plekken in Rusland vieringen ter ere van Poetins 62e verjaardag plaats.

Het staatshoofd reisde voor zijn fuif naar een locatie zo'n 'drie- tot vierhonderd kilometer van het dichtstbijzijnde bewoonde gebied'. Poetin zou in een niet nader genoemd bos in Siberië verkeren.

De president wordt vaker door Russische media neergezet als een stoere, onverschrokken kerel. Regelmatig verschijnen beelden waarop Poetin zonder shirt paardrijdt, jaagt op wild of duikt naar antieke voorwerpen.

Veel Russen grepen de gelegenheid aan om hun bewondering voor Poetin te tonen. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny kwamen duizenden mensen bijeen om een Russische vlag van maar liefst 600 meter lang door de straten te dragen. Anderen vormen - gekleed in rood, wit en blauw - een menselijke Russische driekleur. Veel mensen hielden een portret van Poetin boven hun hoofd. Volgens de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov deden honderdduizend mensen in de regio mee aan de festiviteiten.

Russische nieuwswebsites lieten beelden zien van een eendaagse tentoonstelling in Moskou, getiteld 'De 12 werken van Vladimir Poetin', waarbij de president wordt afgebeeld als Hercules. Te zien was hoe het staatshoofd het opneemt tegen westerse mogendheden, die waren weergegeven als slangen of mythologische monsters. Ook temde Poetin een os die het symbool droeg van de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in maart annexeerde. De Verenigde Staten werden afgebeeld als Cerberus, de driekoppige hond die de toegang tot de onderwereld bewaakt.

Ook in de eenzijdig door rebellen uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk werd aandacht besteed aan de verjaardag. Premier Aleksandr Zachartsjenko prees Poetin voor het beschermen van de 'Russische wereld' en het steunen van separatisten in Oekraïne.

Patriarch Kirill, bondgenoot van Poetin en geestelijk leider van de Russisch-orthodoxe Kerk, feliciteerde Poetin met zijn verjaardag. De regeerperiode van Poetin zou volgens hem inmiddels een 'integraal onderdeel van de nationale geschiedenis' zijn geworden. De president zou zich met 'jarenlange zelfopoffering' hebben ingezet om de moraal van de Russische samenleving te verbeteren.

Souvenirs met Poetins afbeelding erop zijn al langere tijd bestsellers bij kraampjes op het Rode Plein. Enkele Russische ontwerpers hebben portretten van de leider gedrukt op prijzige merkshirts en -sweaters.

Poetin is al jaren populair onder de Russen, maar de inlijving van de Krim en zijn weigering om te zwichten voor westerse sancties hebben hem nog geliefder onder het volk gemaakt. Maar liefst 86 procent van de Russen zegt het beleid van Poetin goed te keuren, bleek uit een onderzoek van het onafhankelijke Levadacentrum.

Er waren echter ook enkele kritische noten te horen. Op Twitter verzochten tegenstanders Poetin om voorgoed in de wouden van Siberië te blijven. Enkele Oekraïense en Russische zenders staken de draak met de persoonlijkheidscultus rond Poetin. "Volgens statistieken is de gemiddelde levensverwachting voor Russische mannen 62 jaar", schreef een grapjas op Twitter.