FOK!toen: Slayer - Reign In Blood

Het is vandaag op de kop af 28 jaar geleden dat de Amerikaanse thrash metalband Slayer haar grote doorbraak maakte met het legendarische album Reign In Blood. De band, die in 1981 werd opgericht, had al een tweetal fijne elpees op haar naam staan, maar kreeg dankzij het label Def Jam de kans om bij een veel groter publiek naam te maken. In deze aflevering van FOK!toen blikken we terug op de vroege jaren van de band die door velen als één van de pioniers van de thrashmetal wordt beschouwd.

Slayer - Reign In Blood
Slayer - Reign In Blood

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Slayer moeten we terug naar het jaar 1981. In Huntington Park, een buitenwijk van Los Angeles, heeft gitarist Kerry Ray King een ontmoeting met pizzabezorger en drummer David Vincent Lombardo. Niet alleen delen de twee mannen hun voorliefde voor harde muziek, ook zijn ze beiden op zoek naar een band om in te spelen. King werd eerder afgewezen bij een auditie voor The Misfits maar had daarbij wel kennisgemaakt met gitarist Jeffrey John Hanneman. Als de band daarna ook nog eens wordt uitgebreid met de Chileense bassist Tom Araya is Slayer compleet.

Bij de eerste optredens speelt Slayer voornamelijk covers van bands zoals Judas Priest en Iron Maiden maar als snel verschijnen er ook eigen nummers op het repertoire. Als de groep een optreden doet in de Woodstock Club in Anaheim is ook de voormalige muziekjournalist Brian Slagel aanwezig. Slagel heeft net zijn label Metal Blade Records opgericht en vraagt Slayer om een track op te nemen voor de verzamel-elpee Metal Massacre III. Slayer opent de elpee met 'Aggressive Perfector' en kreeg dankzij hun bijdrage een platencontract bij Metal Blade Records.

Hell Awaits

Slayer - Show No Mercy
Slayer - Show No Mercy

Omdat de band bij een nog beginnend label heeft getekend is er geen budget om opnames te kunnen maken. King weet echter geld te lenen van zijn vader en zo kunnen de mannen in november 1983 de studio in om haar eerste elpee op te nemen. In de Track Record Studios in Los Angeles worden de tien tracks voor Show No Mercy op de gevoelige band vastgelegd en nog geen drie weken later ligt de plaat al in de winkels. Het debuutalbum van Slayer slaat in als een bom en het label, dat normaliter slechts 5000 exemplaren van een elpee uitbracht, weet ook niet wat haar overkomt. Show No Mercy gaat alleen in Amerika al meer dan 20.000 keer over de toonbank en ook in Europa worden meer dan 15.000 exemplaren van de elpee verkocht.

Na de Show No Mercy-tour vertrok gitarist Kerry King om zich tijdelijk aan te sluiten bij de band Megadeth. Na een vijftal optredens keerde King echter snel weer terug op zijn oude nest. De band gaat op tournee met Exodus en Venom en brengt haar eerste live-album uit, getiteld Live Undead. In september 1984 gaan de mannen naar de Eldorado Studios in Hollywood, Los Angeles om daar te gaan werken aan de opvolger van Show No Mercy. Vanwege het immense succes van de eerste elpee heeft Metal Blade Records ditmaal wel een budget voor de studio en huurt zelfs producer Ron Fair in voor de opnames van de tweede elpee.

Slayer - Hell Awaits
Slayer - Hell Awaits

Hell Awaits, die wereldwijd meer dan 1 miljoen keer zou worden verkocht, was een grote inspiratiebron voor bands als Pantera en Phil Anselmo (Pantera/Down) benoemde Slayer zelfs tot de allerbeste metalband uit Californië. In het Britse metalblad Metal Forces zou Slayer door de lezers worden uitgeroepen tot beste band en beste liveband, werd Hell Awaits bekroond tot beste album van 1985 en mocht Dave Lombardo een prijs ontvangen als beste drummer van dat jaar. In mei 1985 speelt Slayer voor het eerst op Europese bodem. Zo is de band te zien in onder meer Eindhoven (Dynamo), Apeldoorn (De Gigant), Groningen (Vera), Katwijk (Scum) en Amsterdam (Paradiso).

Slayer - Reign In Blood (Japanse persing)
Slayer - Reign In Blood (Japanse persing)

Reign in Blood
Na het enorme succes van Hell Awaits krijgt de band een platencontract aangeboden van Rick Rubin die de baas is van het label Def Jam Records, een platenlabel dat zich tot op dat moment vooral richtte op hip hop-acts zoals Run DMC, Beastie Boys en Public Enemy. Veel mensen dachten dat Rubin niet in staat zou zijn om een metal-album te produceren, maar daar vergisten ze zich behoorlijk in. Met Rubin achter de schuiven werd een tiental tracks opgenomen, waarbij duidelijk te horen was dat de groep afstand had genomen van haar oude satanische imago. Ook waren de composities opvallend korter en waren er ook invloeden uit de hardcore-punk in de muziek van Slayer terug te vinden.

Reign in Blood werd opgenomen in een studio in Los Angeles. Vanwege de nogal confronterende hoes en teksten liet Def Jam's distributeur Columbia Records weten dat ze de plaat niet wilden uitgeven. Geffen Records had daar duidelijk minder problemen mee al zou de plaat nooit op hun distributielijst te vinden zijn. Op Reign In Blood stonden liedjes met een anti-religieus thema ('Jesus Saves'), dood en verderf ('Necrophobic', 'Postmortem') en beruchte seriemoordenaars ('Criminally Insane'). De elpee wekte echter de meeste controverse met het nummer 'Angel Of Death' over de wandaden van de beruchte nazidokter Joseph Mengele. Er waren zelfs idioten die de band beschuldigden van het verheerlijken van de nazi's en ook de welbekende racismekaart werd uit de kast gehaald.

Slayer - Reign In Blood back

Ondanks het feit dat er niks van de plaat op de radio te horen was, was Reign In Blood de eerste elpee van Slayer die de Billboard Top 200 zou halen. In een dikke maand had de elpee zelfs al de gouden status behaald. Zowel door de fans als de pers werd Reign In Blood de hemel ingeprezen. De plaat wordt door velen omschreven als een blauwdruk voor de extreme thrash metal en death metal.

Een her-uitgave van Slayer's Reign In Blood
Een her-uitgave van Slayer's Reign In Blood

De plaat

Slayer - Reign In Blood A

Kant A
01 Angel Of Death 4:50
02 Piece By Piece 2:02
03 Necrophobic 1:38
04 Altar Of Sacrifice 2:49
05 Jesus Saves 2:49

Slayer - Reign In Blood B

Kant B
01 Criminally Insane 2:13
02 Reborn 2:20
03 Epidemic 2:12
04 Postmortem 2:44
05 Raining Blood 4:23