Madrid wil hond van ebolapatiënte doden

De hond van de Spaanse verpleegkundige die het ebolavirus heeft opgelopen moet de ziekte van zijn baas waarschijnlijk met de dood bekopen. Het regiobestuur van Madrid wil het huisdier doden om te voorkomen dat het de ziekte verder verspreidt.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een kans is dat de hond het virus doorgeeft aan mensen, lieten de Madrileense autoriteiten dinsdag weten. Daarom willen zij Excalibur, zoals het vuilnisbakje heet, laten inslapen.

De regionale autoriteiten hebben de rechter om toestemming gevraagd voor de euthanasie, omdat zijn baasjes het dier niet wilden overdragen. Madrid belooft een veilige en pijnloze executie. Het kadaver wordt gecremeerd.

Excalibur is alleen thuis sinds zijn beide baasjes in het ziekenhuis zijn opgenomen. De verpleegkundige, die de verschijnselen van ebola vertoonde, wordt behandeld. Haar man is in quarantaine geplaatst. Die laatste is inmiddels een online handtekeningenactie begonnen om het leven van zijn hond te redden.

Het regiobestuur gaat intussen na met wie de zieke verpleegkundige de afgelopen tijd in aanraking is gekomen. Meer dan vijftig mensen, onder wie veel van haar familieleden en collega's, staan onder observatie.