Palestijnen willen in 2016 einde bezetting IsraŽl

De Palestijnen willen dat Israël zich uiterlijk november 2016 heeft teruggetrokken uit alle Palestijnse gebieden die het land sinds 1967 heeft bezet. Dit heeft de Palestijnse regering in een conceptresolutie aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd. Onder de gebieden valt ook Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen zien als de hoofdstad van hun toekomstige onafhankelijke staat.

President Mahmoud Abbas kondigde vorige week in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN al aan dat hij de raad zou vragen een deadline te stellen voor de terugtrekking van Israël uit bezet gebied. Volgens de Palestijnen bevordert de conceptresolutie een tweestatenoplossing, waarbij Israël en Palestina onafhankelijk in vrede naast elkaar kunnen bestaan.

Of het voorstel erdoor komt is nog maar de vraag. De Verenigde Staten, de trouwste bondgenoot van Israël, hebben een vetostem in de Veiligheidsraad. In het verleden heeft Washington veel resoluties geblokkeerd die opriepen tot meer rechten voor de Palestijnen. De Amerikaanse VN-ambassadeur roept de Palestijnen en Israël op om hun geschillen middels overleg op te lossen.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 veroverde Israël enkele gebieden op Egypte, Jordanië en Syrië. Sommige van deze regio's houdt Israël tot op de dag van vandaag bezet.