Ook tweede Iglinskiy betrapt op EPO, Astana in problemen

Wielrenner Maxim Iglinskiy is betrapt op het gebruik van EPO. Dat is te lezen op de site van wielerbond UCI, waar de nieuwe lijst met voorlopig geschorste renners is gepubliceerd. De Astana-renner testte positief op 1 augustus, de dag voor de Clásica San Sebastián.

Opvallend is dat de drie jaar jongere broer van de 33-jarige Kazach, Valentin, slechts een paar weken eerder ook al positief op EPO getest bleek te hebben. Hij werd kort daarop voor vier jaar geschorst door de autoriteiten in zijn land en beëindigde zijn loopbaan.

Zowel Valentin als Maxim reden voor Astana, de ploeg van Alexandre Vinokourov. Valentin werd nog op de dag van de bekendmaking van zijn posititeve test ontslagen, over Maxim heeft de ploeg nog niks laten horen. Hij boekte zeven profzeges in zijn carrière, waarvan in 2012 ongetwijfeld de grootste plaatsvond. Hij won destijds Luik-Bastenaken-Luik, door solo over de finish te komen.

Iglinskiy zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik 2012 (Foto: Getty)

De positieve test van Iglinskiy kan mogelijk ook Astana zelf in de problemen brengen. Het team is lid van de beweging MPCC - 'Beweging voor geloofwaardig wielrennen - en is daardoor aan de regels van die groep gebonden. Een van die regels is dat een team, bij meerdere dopinggevallen binnen een bepaalde tijd, enige tijd niet mag koersen.

Als er binnen twaalf maanden sprake is van twee gevallen moet het team acht dagen 'zelfuitsluiting' in acht nemen. Die acht dagen gaan in op de eerste dag van de eerstvolgende World Tour-wedstrijd. In dit geval is dat de Ronde van Lombardije op 5 oktober. Naast de koers in Italië moet Astana dan ook het slotstuk van de World Tour 2014 missen, de laatste editie van de Ronde van Peking.

De grootste straf zou echter het missen van de 'thuisrace' zijn, de Ronde van Almaty. Die werd vorig jaar nota bene gewonnen door Maxim Iglinskiy, die een van de vijf Astana-renners bij de beste tien was. Deze koers wordt net als de Ronde van Lombardije op 5 oktober gereden.