D66 en SP: asielzoekers moeten bed, bad en brood

Binnen het Amsterdamse gemeentebestuur zijn D66 en de SP het erover eens dat een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers moet worden opgevangen. Dat moet zeker tot 1 oktober 2015.

"Het gaat dan om de groep die al ruim twee jaar door de stad zwerft", aldus hoofdstedelijk D66-leider Jan Paternotte tegen AT5. De asielzoekers kraken daarbij steeds panden, worden eruitgezet, kraken een nieuw onderkomen, enzovoorts. Paternottes partij en de SP zijn die situatie zo onderhand zat, terwijl er vanuit Den Haag niets gebeurt.

Zo is er is geen opvang meer, maar er worden evenmin mensen teruggestuurd. Dat komt naar verluidt omdat het land van herkomst in het ene geval weigert om asielzoekers terug te nemen, en in het andere omdat de situatie ter plekke nu te gevaarlijk is.

De partijen willen dat staatssecretaris Fred Teeven (VVD) snel met een oplossing, geld of met beiden over de brug komt, maar anders betaalt de gemeente de opvang desnoods zelf. GroenLinks vindt overigens dat er niet op een beslissing van Teeven moet worden gewacht maar dat de stad onmiddelijk zelf opvang moet regelen.

Wat Teevens partijgenoten in het gemeentebestuur van het plan van D66 en de SP vinden is overigens nog onduidelijk.