'Nieuwe Holleeder is Marokkaan'

Mick (Philosocles)

Donderdag verschijnt het boek Mocro Maffia, waarvan onlangs de filmrechten al werden verkocht aan Ali B en Najib Amhali. Volgens de schrijvers zit er een aantal onthullingen in het verhaal verwerkt, zoals het gebruik van minderjarige informanten door de politie.

De auteurs zijn de journalisten Marijn Schrijver en Wouter Laumans. Het verhaal, zo vertellen ze aan AT5, is geschreven vanuit het perspectief van de nieuwe Amsterdamse criminelen. Die willen in een Mercedes rijden, zegt het tweetal.

"Als ze geen gouden rechterbeen hebben waarmee ze dat kunnen bereiken op het voetbalveld of ze zijn niet extreem slim, zodat ze dat kunnen bereiken via school, dan zullen een aantal jongens besluiten: dan maar via deze weg." Ze willen immers wel dat leven van die profvoetballer leiden, aldus Laumans.

Verschillende verhaallijnen en personages en komen direct uit de werkelijkheid. Of althans, kwamen, want de aangehaalde voorbeelden zijn geliquideerd, zoals Rida Bennajem en Derkiaoui van der Meijden. Ook aan de dood van topcrimineel Gwenette Martha wordt in het boek aandacht besteed.

Na een liquidatie- en arrestatiegolf onder de 'klassieke' Amsterdamse penose rond de milleniumwisseling, werden de vrijgekomen plekken in rap tempo door Marokkanen ingenomen. De laatste jaren wordt de hoofdstad geteisterd door een oorlog tussen verschillende bendes. Dat gaat vaak met extreem geweld gepaard. Niet zelden komen de 'moderne' liquidatieslachtoffers midden in woonwijken en op klaarlichte dag aan hun einde.