Carter 'had Iran van kaart kunnen vegen'

Jimmy Carter, op Bush Senior na de enige naoorlogse Amerikaanse president die niet werd herkozen*, had naar eigen zeggen wellicht wel een tweede termijn gehad als hij Iran van de kaart had geveegd. Dat stelde hij in een woensdag uitgezonden interview met CNBC. 

Het wordt algemeen aangenomen dat de Democraat Carter, die van 1977 tot 1981 president was, de verkiezingen tegen Reagan verloor vanwege zijn vermeend slappe optreden in de gijzelingscrisis in Iran. Fundamentalisten hielden na de staatsgreep in 1979 52 personeelsleden van de Amerikaanse ambassade 14 maanden lang gegijzeld.

"Ik was wellicht herkozen als ik militaire actie tegen Iran had ondernomen, had laten zien dat ik sterk en resoluut en mannelijk enzovoorts was", stelt Carter, die vandaag zijn 90e verjaardag viert.

"Ik had Iran van de kaart kunnen vegen met de wapens die we hadden, maar daarmee zouden ook veel onschuldige mensen vermoord zijn, waarschijnlijk inclusief de gijzelaars. Dus hield ik stand tegen dat alles, al die adviezen, en werden uiteindelijk mijn gebeden verhoord en kwam elke gijzelaar veilig thuis." De 39e president vervolgt: "Dus denk ik achteraf dat ik de juiste beslissing heb genomen, maar destijds was het niet makkelijk."

Volgens Carter is zijn beslissing om geen militairen te sturen na decennia meer geaccepteerd geworden. "Maar er is nog steeds een sterke neiging in ons land om militaire actie te ondernemen wanneer ik denk dat dat niet noodzakelijk is."

*Kennedy werd vermoord voor-ie kon worden herkozen en Ford kon niet worden herkozen omdat-ie überhaupt nooit een verkiezing had gewonnen. 


Een promo voor het interview. Carter is in de ogen van uw verslaggever overigens zo'n beetje de meest ondergewaardeerde Amerikaanse president van de 20e eeuw en verdient veel meer hulde dan hij tot op de dag van vandaag krijgt