EbolapatiŽnt Texas had contact met kinderen

Ook enkele kinderen hebben contact gehad met een man die in de VS besmet blijkt te zijn met ebola. Dit zei de gouverneur van Texas, Rick Perry, woensdag. Hij beklemtoonde daarbij dat hij er alle vertrouwen in heeft dat ebola zich er niet verder verspreidt.

Dinsdag werd bij de patiënt ebola geconstateerd. Het was voor het eerst in de VS. Een woordvoerder van de gezondheidsautoriteiten in Texas zei woensdag dat de kans dat het virus in de VS meer slachtoffers maakt, "uiterst gering is". Vijf kinderen worden in de gaten gehouden en ruim tien volwassenen letten op hun eigen gezondheid met het oog op mogelijke tekenen van het virus. Geen van hen ligt in quarantaine volgens de autoriteiten van de gemeente Dallas.

De patiënt reisde van het West-Afrikaanse Liberia via het vliegveld van Brussel naar Dallas. Hij meldde zich beroerd vrijdag bij een ziekenhuis in Dallas, maar werd naar huis gestuurd met antibiotica. Zondag is de man alsnog opgenomen. Hij werd toen per ambulance gebracht. Het ambulancepersoneel wordt ook onderzocht, net als enkele familieleden van de patiënt die er slecht aan toe zijn. Hij wordt in quarantaine behandeld in het Texas Health Presbyterian Hospital in Dallas.

In de VS zijn eerder wel enkele Amerikanen behandeld die het virus in West-Afrika hadden opgelopen en werden gerepatrieerd. Door de ebola-epidemie in West-Afrika zijn al meer dan 3000 mensen gestorven. Vooral Liberia, Sierra-Leone en Guinee zijn getroffen.

Ondertussen wordt hard aan vaccins gewerkt. Canada heeft kleine hoeveelheden van een eigen experimenteel vaccin naar Genève en Atlanta gestuurd. Die zijn bestemd voor medisch personeel dat mogelijk besmet raakt door hun werk, zei Greg Taylor, de Canadese topambtenaar als het gaat om de volksgezondheid.

Ebolapatiënt Texas had contact met kinderen
Ebolapatiënt Texas had contact met kinderen (Foto: ANP)