15 jaar FOK! en een nieuwe jas

Het lijkt nog maar kort geleden in mijn hoofd, maar vandaag viert FOK! alweer dat het 15 jaar bestaat. Op 1 oktober 1999 ging FOK! officiëel van start, nadat we stiekem al wat eerder open waren om verslag te doen van de eerste iteratie van Big Brother. Het 'even knuffelen' en 'godverdomme kutkip!' was goed voor een vliegende start van onze site en 15 jaar later zijn we er nog steeds.

Na wat ups en een aantal downs waardoor een nieuwe lay-out steeds maar weer moest worden uitgesteld, zijn we een tijd geleden dan toch echt begonnen met het compleet herbouwen van - in eerste instantie - onze Frontpage. De pagina waar het nieuws, de reviews, columns en de onvermijdelijke Djeezberichten de boventoon voeren. Waar ik me bezighield met - alweer - een nieuw ontwerp voor de Frontpage (want er waren in de afgelopen jaren al meerdere redesigns gemaakt die elk al voor een deel afgemaakt waren), hield Breuls - onze master Devver - zich vooral bezig met het vanaf niets opbouwen van de software achter de lay-out. Geen los rommeltje meer, maar een nieuwe core met dependency's en helpers en Symfony2 en allemaal andere dingen waar Breuls veel meer verstand van heeft dan ik, maar wat veel beheersbaarder is, véél beter uitbreidbaar en aanpasbaar is, véél flexibeler en overzichtelijker is en bovendien nog eens veel beter werkt dan de oude code, die veelal alweer snel zo'n vier tot acht jaar oud was. Soms zelfs ouder.

Een paar voorbeelden van ontwerpen die in verschillende stadia van ontwikkeling zijn geraakt de afgelopen jaren:

Over dat php-framework heb ik mijn eigen css-framework gelegd, aangevuld met jQuery en custom javascript en wat hendige library's om zaken vooral snel te houden. De nieuwe site is dan ook gemiddeld zo'n 50% sneller op je scherm getoverd dan de oude, is maar 1/3e van de file size en is meerdere malen geoptimaliseerd op snelheid, met de nadruk op perceptionele snelheid. Alles om vooral te zorgen dat de ervaring met FOK! zo plezierig mogelijk is.

Tegelijk nemen we afscheid van de standaard embedded social sharing knopjes die meteen cookies neergooien. In plaats daarvan zijn er nu statische knopjes die pas bij aanklikken een call doen en je in een pop-upje het artikel laten delen. We hopen dat daar veelvuldig gebruik van zal worden gemaakt. Bijkomend voordeel van die aanpak is wederom extra snelheid.

Maar de grootste verandering is er een waaraan sommigen misschien moeten wennen. De nieuwe site vervangt namelijk de oude 'subsites'. Dat betekent concreet dat je op de indexpagina en in de updatetrackers niet alleen het nieuws zult vinden dat je gewend was, maar ook de items uit sport, games, film, de weblog, reviews, specials, columns, polls en wat al niet meer. Via het menu kun je vrij eenvoudig zelf naar een categorie surfen, en anders kun je in de breadcrumb boven een artikel, of de tags onder een artikel wel vinden wat je zoekt.

Crew en een groep users hebben al proefgedraaid en eigenlijk bleek dat het voor veruit de meesten vrij snel wende en dat men het eigenlijk wel prettig vond.

Dat gezegd hebbende; we hebben deze nieuwe site bewust gebouwd als MVP. Minimum Viable Product. Dat houdt in dat we met een basissite van start gaan die voldoende levensvatbaar is, en deze gestaag uitbouwen, verbeteren, bugfixen en bijwerken, met name op basis van input van de mensen die er het meest mee werken: de users. Dat houdt ook meteen in dat bugmeldingen, verzoeken, wensen of andere meldingen welkom zijn. We zullen ze stuk voor stuk beoordelen en waar mogelijk, nodig en/of wenselijk aanpassen in een volgende update.

Zaken die sowieso nog op het programma staan zijn bijvoorbeeld het verduidelijken van de herkomst van berichten in de lijst zodat je in een oogopslag kunt zien of een bericht bijvoorbeeld een sportbericht is, maar ook het verder geschikt maken voor mobiel.

De site is al enigszins responsive, maar op smallere schermen zitten er nog wel wat foutjes in. De nadruk op de laptops met minder dan 1200 pixels in de breedte, tablets en smartphones zullen we in een later stadium leggen, hoewel de site op zich al redelijk bruikbaar zou moeten zijn op kleinere schermen, als je het menu even niet meetelt. De bedoeling is dat we straks met één site alle platformen kunnen bedienen.

De gebruikte technieken houden wel in dat de site niet 100% werkt op IE9, en ronduit slecht of geheel niet op versies lager dan IE9. Vanaf IE10, en natuurlijk onder Firefox, Opera en - vooral - Chrome werkt de site het best. Het is dus zaak om te zorgen voor een browser die redelijk up-to-date is. Het niet ondersteunen van oude browsers is een bewuste keuze geweest. We beseffen dat een klein deel van de users, met name op kantoor, wellicht vastzit aan een oude monochrome bak met IE7, maar het bijhouden van - en ontwikkelen voor - oude browsers is een erg tijdrovende klus en statistieken zeggen ons dat het simpelweg niet loont onze kostbare en beperkte devcapaciteit daarin te steken. We hopen dat jullie daar begrip voor hebben. 

De site is nieuw en glimt verder nog aan alle kanten, maar hij moet ook zeker nog worden ingereden. Trap 'm gerust op z'n staart en meld je bevindingen. We zijn er namelijk nog lang niet klaar mee en we horen graag wat we vergeten zijn of verkeerd hebben gedaan. Meldingen als 'dit zuigt' of 'hoe zet ik het uit' mogen natuurlijk, hoewel we loftuitingen prefereren, maar we zijn beter geholpen bij onderbouwde, opbouwende kritieken.

Verder rest ons, en ondergetekende met name, niets dan de voltallige crew te bedanken voor 15 jaar belangeloze inzet voor het mooiste platform van Nederland en de users te bedanken voor hun trouwe support aan de site die al 15 jaar een unieke plek in de markt inneemt. En we plakken er gewoon nog 15 jaar aan!

Let op: druk voor de zekerheid even op CTRL + NUL om de site op 100% te zetten. Het blijkt dat veel mensen de oude site omhoog hadden geschaald om 'm leesbaar te maken, maar dat kan maken dat de nieuwe site belachelijk groot wordt